Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też mam 24 rok docelowy i tak wygląda że muszę zrobić korektę na 25 😃 Podobnie otrzymałem 1 ratę w kwietniu 22, i teraz chciałem we wrześniu październiku składać wniosek o 2 ratę, licząc uprawy/zwierzęta z 24, a się okazuje że jednak nie ... 

Opublikowano
15 minut temu, raven18 napisał:

Też mam 24 rok docelowy i tak wygląda że muszę zrobić korektę na 25 😃 Podobnie otrzymałem 1 ratę w kwietniu 22, i teraz chciałem we wrześniu październiku składać wniosek o 2 ratę, licząc uprawy/zwierzęta z 24, a się okazuje że jednak nie ... 

Jak złożysz wniosek w październiku tego roku, to uprawy będą się liczyć z tego roku. Jakbyś złożył przed 15 maja tego roku, to wtedy uprawy się liczą z 2023

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, raven18 napisał:

Dzięki, a ma jakieś znacznie że mam 24 rok docelowy czy muszę zmienić na 25?

Ale mamy rok 2024, złożysz wniosek w 2024 i uprawy będą Ci się liczyły z 2024, to po co chcesz zmieniać na 2025? :) 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 14.02.2024 o 09:36, toooomaszewski napisał:

Weryfikacja wykluczeń, tzn. ocena, czy rolnik w ogóle spełnia warunki do objęcia go tym dofinansowaniem, czyli czy gosp. do 25 tys.€, jeżeli punktacja z onw, to czy go ten obszar obejmuje, czy jeżeli złożył na eko 120, to już na nim jest, czy to okres konwersji, bo wówczas odpada itd.

mam tą weryfikacje wykluczeń, ciekawe ile czasu mają teraz od tego statusu. 

Ja z pisma zrozumiałem, że dopiero przekazali moje dane do oddziału  które bedzie zajmowac sie moją sprawą 

Opublikowano
46 minut temu, MatiRol92 napisał:

Ja z pisma zrozumiałem, że dopiero przekazali moje dane do oddziału  które bedzie zajmowac sie moją sprawą 

maja czas do maja/czerwca

Opublikowano
2 godziny temu, MatiRol92 napisał:

U mnie ten status jutro będzie miał 2 tygodnie i rozpatruje go ten sam oddział co na początku trafił wniosek.

Opublikowano

Jak długo czekaliście na wypłatę drugiej raty po złożeniu wniosku?

Opublikowano

Ja przeszlo pół roku, nie pamiętam czy nie z 8 może 9 miesięcy. 

W międzyczasie poprawki, wyjaśnienia, kontrola.

Później jeszcze się przy.....li do planu nawozowego. Więc znów wyjaśnienia. 

Opublikowano
17 godzin temu, toooomaszewski napisał:

U mnie ten status jutro będzie miał 2 tygodnie i rozpatruje go ten sam oddział co na początku trafił wniosek.

aa to u mnie to samo. na poczatku oddział przyjął, później "obsługa kancelaryjna" i teraz weryfikacja wykluczeń ten sam oddział 

Opublikowano
16 godzin temu, MonteChristo napisał:

Jak długo czekaliście na wypłatę drugiej raty po złożeniu wniosku?

To bardzo zależy i od oddziału, i od konkretnej osoby rozpatrującej wniosek, no i od tego ile tam wyjaśnień w trakcie wyjdzie. Czasem kilka tygodni, a czasem grubo ponad pół roku 

Opublikowano

Panie i Panowie, siostra ma problem z zakupem ziemi (brak ofert), wniosek składała na działkę dzierżawioną (1,5 hektara), w roku docelowym musi mieć własność. Czy musi być to hektar fizyczny czy przeliczeniowy? Czy może nie musi to być na własność cały hektar? Jedynym wyjściem byłoby kupienie ziemi od osoby, która skorzystała z RMG i zakończyła już program. Czy taką działkę można by zakwalifikować? Dzięki za pomoc.

Opublikowano
14 godzin temu, AdamKutno napisał:

Panie i Panowie, siostra ma problem z zakupem ziemi (brak ofert), wniosek składała na działkę dzierżawioną (1,5 hektara), w roku docelowym musi mieć własność. Czy musi być to hektar fizyczny czy przeliczeniowy? Czy może nie musi to być na własność cały hektar? Jedynym wyjściem byłoby kupienie ziemi od osoby, która skorzystała z RMG i zakończyła już program. Czy taką działkę można by zakwalifikować? Dzięki za pomoc.

Trochę mało danych. Czy siostra oprócz tej dzierżawy nie miała nic na własność? Czy zakup pola miał być w ramach inwestycji z tych 60 tysięcy? 

Opublikowano

Miała, ale wówczas ta ziemia była oddana w dzierżawę (daleko od domu) i we wniosku ujęta nie została. Tak więc wniosek złożony był tylko na to, co wydzierżawiła wcześniej od rodziny koło domu. Tak, 60 tysięcy na zakup ziemi.

Opublikowano
16 godzin temu, AdamKutno napisał:

Miała, ale wówczas ta ziemia była oddana w dzierżawę (daleko od domu) i we wniosku ujęta nie została. Tak więc wniosek złożony był tylko na to, co wydzierżawiła wcześniej od rodziny koło domu. Tak, 60 tysięcy na zakup ziemi.

Skoro 60 tysięcy było na zakup ziemi, no to musi ją kupić albo zmienić inwestycję na coś innego. Co do własności, to jako tako nie ma wymogu, żeby miała jakąś konkretną ilość, ale musi jej wyjść odpowiednia wielkość ekonomiczna. W roku docelowym do wyliczania wielkości ekonomicznej stosunek dzierżawy do własności może wyjść maksymalnie 50%. Czyli jeśli będzie mieć 0,20 ha na siebie, to jako tako nie ma problemu, o ile na powierzchni 0,40 ha uda jej się osiągnąć zamierzoną wielkość ekonomiczną, co może być trudne 

Opublikowano

Pani Kasiu, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. I ostatnie pytanie - czy w grę mógłby wejść zakup hektara od osoby, która na swoją ziemię (8ha) wzięła również RMG i program zakończyła w 2023? 

Opublikowano
14 godzin temu, AdamKutno napisał:

Pani Kasiu, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. I ostatnie pytanie - czy w grę mógłby wejść zakup hektara od osoby, która na swoją ziemię (8ha) wzięła również RMG i program zakończyła w 2023? 

Tak, nie ma w rozporządzeniu ograniczeń w tej kwestii 

Opublikowano

Witam, czy miał ktoś z was taka sytuację. Razem z żoną prowadzimy gospodarstwo. Ja już od dawna jestem na VAT. Żona dostała dofinansowanie na RMG w 2021 roku, ale nie mogła przejść na VAT żeby rozliczyć się w kwocie netto ponieważ na jedno gospodarstwo wspólnie prowadzone może być wydany tylko jeden NIP. Z rozmów z agencja wynika, że przy rozliczeniu dofinansowania żony mógłbym brać faktury na siebie i odliczyć podatek, a żonę rozliczyć ostatecznie netto, ale rozmowy te są bardziej w stylu "powinno to przejść". Żaden z pracowników agencji nie był do końca pewny. Może ktoś z forumowiczów już przeszedł taki proces. 

Opublikowano
Dnia 22.02.2024 o 09:43, sobczakkatarzyna napisał:

Skoro 60 tysięcy było na zakup ziemi, no to musi ją kupić albo zmienić inwestycję na coś innego. Co do własności, to jako tako nie ma wymogu, żeby miała jakąś konkretną ilość, ale musi jej wyjść odpowiednia wielkość ekonomiczna. W roku docelowym do wyliczania wielkości ekonomicznej stosunek dzierżawy do własności może wyjść maksymalnie 50%. Czyli jeśli będzie mieć 0,20 ha na siebie, to jako tako nie ma problemu, o ile na powierzchni 0,40 ha uda jej się osiągnąć zamierzoną wielkość ekonomiczną, co może być trudne 

Pewnie wielu miało taką sytuację. Jeśli ma dzierżawy 0.5 ha, kupi 0,25 to wielkość ekonomiczna będzie brana z 0,25 własności i 0,25 dzierżawy (np słonecznik). A czy 'technicznie' cały słonecznik może być na dzierżawie czy 0,25 na własnej działce i 0,25 na połowie dzierżawy?

Opublikowano (edytowane)

Witam wiadomo kiedy bedze lista na rozwój malych gospodarstw? Zastanawiam się czy czekać czy kupić urzywke

Edytowane przez Wuwo1
Opublikowano
11 godzin temu, Wuwo1 napisał:

Witam wiadomo kiedy bedze lista na rozwój malych gospodarstw? Zastanawiam się czy czekać czy kupić urzywke

MR ma być marzec/kwiecien wiec RMG pewnie jakos miesiac/2 pozniej

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.06.2023 o 21:32, GRZES1545 napisał:

Widzę że nie milknie problem z osobą z AF  która robiła wnioski ludziom, wstawiam link i opinie aby ktoś się zainteresował. Dodam tyle że jeśli ktoś został ofiarą takiego oszustwa,  to chyba czas zgłaszać do odpowiednich organów bo to nie są żarty, gość  jak się dowiedziałem brał gruba kasę i kontak się urywa po napisaniu biznesplanu .

Nie bójcie się tu pisać o tym bo to może spotkać każdego z nas.

https://www.ktoto.info/numer/511293290/

Witam, odzywał się do kogoś ostatnio Mariusz (fre.etaxi)? Dziś miałem telefon, zrobil rozeznanie i ma się odezwać ;) pewnie z ciekawa oferta nie do odrzucenia

Edytowane przez beba1234