Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 10.01.2024 o 11:37, GRZES1545 napisał:

Szkolenie przyda Ci się jak zechcesz ekoschemat wziac na jakąś uprawę 😎

Mam podobnie, wniosek mam aż w Małopolsce 

Przez odr LRA ma być szkolenie w przedziale cen  170-200zł

Ja już po szkoleniu z odr. Dajcie spokój, dwa dni gadania o metodykach, co sobie można samemu poczytać, na koniec szybkie przypomnienie z chemizacji, test 50% o chorobach i szkodnikach zbóż, drugie 50% z o stosowaniu śor, i to wszystko 170zł. Nawet nie przygotowali chociaż jednego wydrukowanego notatnika z ip, żeby puścić po sali i zobaczyć jak to wygląda. 

A na sali ogólnie każdy zaciera ręce po 100 tysiączków 😁

• Sad 1
Opublikowano

jak rozliczaliście stary program (60tys. zl) z drobnych maszyn to mieliscie jakis problem jak nie było żadnej tabliczki znamionowej? Wzialem sobie wał strunowy 1,8m za 1tys zl na FV ale zadnych nr seryjnych na nim nie ma- jedynie naklejka z danymi producenta . wal oczywiscie nowy. Same zdjecia i fv wystarczy?

Opublikowano

Często spotykana praktyka to oświadczenie od producenta lub dealera, że maszyna jest nowa natomiast nie posiada tabliczki znamionowej, stąd brak na fakturze numerów fabrycznych itd
Często tak jest z narzędziami np. łyżką czy chwytakiem 
Druga kwestia to ewidencja środków trwałych - niektórzy doradcy potrafią twierdzić, że zakup środka trwałego to wartość minimum 3k 

Opublikowano
6 minut temu, Celownik07 napisał:

jak rozliczaliście stary program (60tys. zl) z drobnych maszyn to mieliscie jakis problem jak nie było żadnej tabliczki znamionowej? Wzialem sobie wał strunowy 1,8m za 1tys zl na FV ale zadnych nr seryjnych na nim nie ma- jedynie naklejka z danymi producenta . wal oczywiscie nowy. Same zdjecia i fv wystarczy?

Ja na wszystkich maszynach z RMG mam tabliczki,  orzy kontroli też o to pytali i robili zdjęcia. Bez tego mogą mieć podstawę do marudzenia, bo to jest jakby jedyny identyfikator maszyny.

Opublikowano

no wlasnie zeby nie bylo ze zaraz zakup taczki bedzie sie wiazało z nadaniem numerów seryjnych. tez mi sie wydaje ze tabliczki to powinny byc od jakiejs wartosci maszyny. Przed zakupem nie pomyslalem o tym. Napisze chociaż do gościa o to oświadczenie moze cos mi wysle. chyba ze to wrzucic do obrotowych pod pozycja drobne narzedzia o malej wartosci?

2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Ja na wszystkich maszynach z RMG mam tabliczki,  orzy kontroli też o to pytali i robili zdjęcia. Bez tego mogą mieć podstawę do marudzenia, bo to jest jakby jedyny identyfikator maszyny.

wiem grzes ze wypadaloby zeby bylo, z tym ze zapomnialem o tym wtedy (wstepnie nie mialem zamiaru kupowac tej maszyny ale sie napatoczyla okazja i potrzeba). W BP mam agregat uprawowy za ~5k i tu juz nie zapomne o tabliczce. W tym przypadku chcialem ta maszyne "podpiąc" do mojego BP zamiast innych obrotowych - np. nawozów czy śor. I tak BP mam do zmiany wiec wtedy bym ją zamieścił.

maszyny masz jakieś "poważniejsze" czy też pierdy jak ten mój wałek?

Opublikowano
12 minut temu, Lubeelskirolnik napisał:

Często spotykana praktyka to oświadczenie od producenta lub dealera, że maszyna jest nowa natomiast nie posiada tabliczki znamionowej, stąd brak na fakturze numerów fabrycznych itd
Często tak jest z narzędziami np. łyżką czy chwytakiem 
Druga kwestia to ewidencja środków trwałych - niektórzy doradcy potrafią twierdzić, że zakup środka trwałego to wartość minimum 3k 

A te 3 000 to na jakiej podstawie bo raczej nie z definicji środka trwałego 

Opublikowano (edytowane)

Miałem wał bomet 1,8m za 1000zł  i miał tabliczkę. Taczki raczej na program nie Brałeś. 

Weź oświadczenie, może nie będą się tego czepiać.  

Ale moim zdaniem przy dofinansowaniach lepiej brać z tabliczką maszyny. 

10 minut temu, Celownik07 napisał:

no wlasnie zeby nie bylo ze zaraz zakup taczki bedzie sie wiazało z nadaniem numerów seryjnych. tez mi sie wydaje ze tabliczki to powinny byc od jakiejs wartosci maszyny. Przed zakupem nie pomyslalem o tym. Napisze chociaż do gościa o to oświadczenie moze cos mi wysle. chyba ze to wrzucic do obrotowych pod pozycja drobne narzedzia o malej wartosci?

wiem grzes ze wypadaloby zeby bylo, z tym ze zapomnialem o tym wtedy (wstepnie nie mialem zamiaru kupowac tej maszyny ale sie napatoczyla okazja i potrzeba). W BP mam agregat uprawowy za ~5k i tu juz nie zapomne o tabliczce. W tym przypadku chcialem ta maszyne "podpiąc" do mojego BP zamiast innych obrotowych - np. nawozów czy śor. I tak BP mam do zmiany wiec wtedy bym ją zamieścił.

maszyny masz jakieś "poważniejsze" czy też pierdy jak ten mój wałek?

Siewnik nawozu, gruber unia, siewnik poplonu akpil też ma tabliczkę,  opryskiwacz, agregat uprawowosiewny agrolift to na RMG brałem. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Miałem wał bomet 1,8m za 1000zł  i miał tabliczkę

rozumiem ze mial tabliczke z "automatu" nie prosiłes o nią dodatkowo? Na słabego handlarzyne trafilem, jakis janusz bo fv wysylal miesiac czasu. Napisze do niego, moze podrzuci oswiadczenie.

Opublikowano (edytowane)

Tak to fabryczna tabliczka bez proszenia, agrolift ma naklejki z numerem seryjnym maszyny np., 

Ale niektórzy mali producenci maszyn nie dają żadnej tabliczki.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Na jednej mam zwykłą naklejkę z allegro i numery napisane były mazakiem jak myłem to wszytko zmyłem 😁 Sam musiałem wpisać dane ale mam normalnie numer fabryczny na fakturze

Opublikowano
10 minut temu, toooomaszewski napisał:

A co z komputerem do opryskiwacza? Taka nalypka z kodem kreskowym na odwrocie wystarczy?

Raczej tak.

18 minut temu, raven18 napisał:

Na jednej mam zwykłą naklejkę z allegro i numery napisane były mazakiem jak myłem to wszytko zmyłem 😁 Sam musiałem wpisać dane ale mam normalnie numer fabryczny na fakturze

Agrolift takie miał i u mnie .

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 17.01.2024 o 12:26, Celownik07 napisał:

U mnie maszyny też przyjechały bez tabliczek. Po dwóch latach jak był złożony wniosek o 2-ga ratę to agencja poprosiła o uzupełnienie w formie zdjęć tabliczek i deklaracji zgodności. Prośba mailowa poszła bezpośrednio do producenta (a nie sprzedawcy) i za 3 dni wszystko przesłali. Tabliczka to naklejka lepszej jakości. Na jednej z maszyn nie było numeru seryjnego i tak też zostało wpisane do wniosku i przeszło. I to było ze środków trwałych. 

Ty masz z obrotowych, to mogą wcale o tabliczkę nie poprosić, ale ja radzę napisać do producenta. Niech przyśle i śpij spokojnie. 

Opublikowano

napisałem wczoraj, zobacze czy coś odpisze ale teraz widze to opinie słabe na googlu ma.

8 minut temu, rolnik29 napisał:

Na jednej z maszyn nie było numeru seryjnego i tak też zostało wpisane do wniosku i przeszło. I to było ze środków trwałych. 

ja to rozumiec? czesc maszyn uzupelniles o tabliczki/nr seryjne a tej jednej nie  a i tak przeszło?

Opublikowano
Dnia 17.01.2024 o 12:26, Celownik07 napisał:

Agregat rozliczany ze środków trwałych miał tabliczkę i deklaracje zgodności. Na tabliczce był wypisany producent, model maszyny, rok produkcji a pole "numer seryjny" nie było wypełnione. We wniosku czy w sprawozdaniu wpisane zostało "brak danych" i przeszło. 

Opublikowano

Odnośnie numerów i tabliczek:

Sam byłem zakręcony i głupi i dałem się w to wciągnąć. Sprzedawca (lokalny dealer maszyn) sprzedał mi maszynę z "wystawy". Niby nowa ale sterczała na dworze jakiś czas. Jak przyszło do odbioru dokumentów to się okazało, że nie ma tabliczki bo coś tam i coś tam. 

Dzisiaj to powiedziałbym mu, że bez tabliczki niech se wsadzi w d... 

Miałem wyjaśniania i pisania i fotografowania przez cwaniaczka, któremu zapłaciłem duże pieniądze za maszynę. 

To da się załatwić, tylko po co? Człowiek się uczy całe życie. Dziś bym poszedł i kupił gdzie indziej. 

To tak dla tych, którzy chcą uczestniczyć w nowych naborach. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, bortys2001 napisał:

Dziś korespondencji o przydzieleniu wniosku do konkretnego biura, mi,e coś się ruszy?

Ja mam nadzieję że jak najszybciej zaczną rozpatrywać