Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 3.01.2022 o 14:22, robert55555 napisał:

jak opłacono gotówka na fakturze ma być adnotacja że zapłacono gotówka

jak przelew to podłączamy wydruk przelewu pod fakturę.

A jak kupione przez Allegro kilka produktów i jedną płatnością to zrobione to już lipa?
Albo co jak faktura jest na mnie ale zapłacone z konta bankowego nie należącego do mnie?

Opublikowano

Nie chcę nikogo usprawiedliwiać. Dla mnie jeśli dany program rusza, to powinno być wymienione ustawodawstwo, instrukcja i dokładne wytyczne dotyczące programu( napisane tak, że każdy by to zrozumiał kto to czyta). Super by było wyjaśnione na przykładach. Tym bardziej że osoby pracujące w biurach, obsługujących dany program powinny mieć wiedzę jednakowa jak pracownicy centrali, żeby mogli ją przekazywać rolnikom. Każda osoba chcąca wejść w dany program powinna mogła przeczytać i zrozumieć zasady działania programu. Podjąć decyzję czy wchodzę czy nie wchodzę w dany program. Niestety ale tak jest. Dlaczego? Otóż CE ( centrala), OR (oddziały) i BP ( biura powiatowe) żyją swoim życiem. Nie ma między nimi komunikacji. Jeżeli jest jakiś problem to proszą pracownicy BP, proszą  jeśli się nie mylę koordynatora o wyjaśnienia, który kieruje zapytania do ce. Tak nie powinno być. Osoby tworzące procedury, powinny przewidzieć każdą ewentualność jaką może wystąpić w danym programie.Ta widzę przekazać do podległych or i bp. Tak nie jest, oni pochylają nad sprawą jak jest problem.

Restru jest najprostszym programem, który stwarza wielu ludziom problemy.

Teraz z drugiej strony. 

Ludzie, którzy korzystają z tego programu  sami sobie stwarzają problemy. Opisanie sytuacji nie nadają się do tego tematu tylko do działu z humorem. Podobny przykład z telefonem, w naborze 2021 miałem kilka telefonów między godzinami: 23.00 a 1.30. Nie chce mi się tego komentować.

7 minut temu, Misiekkb89 napisał:

A jak kupione przez Allegro kilka produktów i jedną płatnością to zrobione to już lipa?
Albo co jak faktura jest na mnie ale zapłacone z konta bankowego nie należącego do mnie?

A do kogo?

Opublikowano
1 godzinę temu, Pitraszek napisał:

Też jestem z naboru 2020. Kasę dostałem w marcu. Coś zmienia te wydłużenie lub nie wydłużenie tego terminu? Bo normalnie muszę złożyć przed marcem 2024 o drugą ratę? A w przypadku  przedłużenia to trzeba i tak dwa lata spełniać wymagania ?

Nic nie musisz kolego, jak masz łatwy BP to teoretycznie możesz zgłosić już w rok po otrzymaniu I raty że go spełniłeś a dopiero po tym "spełnieniu" masz obowiązek utrzymać warunki zawarte w biznesplanie. Sprawa z wydłużeniem terminu jest o tyle ważna, że ja na ten przykład miałem za $$$ RMG kupić tylko i wyłącznie grunt rolny. I zanim dostałem pieniądze, ba - zanim otrzymałem decyzję pozytywną sprzedający (lokalna RSP) wycofał się ze sprzedaży. Fakt, ten grunt mogłem kupić zaraz po złożeniu wniosku o dotację, ale jednak miałem trochę obawę czy się uda i czy się załapię. Teraz żałuję że tego nie zrobiłem...

Problem polega na tym że ziemia to nie maszyna, że jak nie kupisz u jednego to wyprodukuje drugi, ani nie budynek że jak nie postawisz jednego to postawisz inny. Ziemia to takie dobro materialne że jest jej tylko tyle ile jest. I ja obecnie w mojej sytuacji, chcąc dalej kupić grunt rolny za premię RMG muszę grzecznie czekać aż ten z którym umawiałem się na kupno łaskawie się zdecyduje na sprzedaż, albo aż gdzieś w okolicy pojawi się jakiś kawałek gruntu 3-5 ha na sprzedaż. Nie muszę Ci dalej chyba tłumaczyć że im więcej będę miał czasu na realizację BP - tym dla mnie lepiej.

Opublikowano

Napiszesz o przedłużenie terminu o dodatkowy rok. To też wydłuża okres konieczności spełnienia wymogów bp? Czy po prostu jest rok więcej na spełnienie wymagań i z automatu odpada rok na utrzymanie założeń? A jak się Ci nie uda kupić ziemii to co, zmiana na maszyny? 

Opublikowano

Jeśli jest zadeklarowany 1 ha roślin strączkowych to mogę zasiać to na dzierżawie ustnej, ktorą nie jest ujęta w biznesplanie, ale składam na dopłaty.W momencie składania wniosku o pierwszą rate nie miałem jescze tek działki.

Opublikowano
48 minut temu, Pitraszek napisał:

Napiszesz o przedłużenie terminu o dodatkowy rok. To też wydłuża okres konieczności spełnienia wymogów bp? Czy po prostu jest rok więcej na spełnienie wymagań i z automatu odpada rok na utrzymanie założeń? A jak się Ci nie uda kupić ziemii to co, zmiana na maszyny? 

Wg. rozporządzenia, jest 3 lata na zrealizowanie BP od momentu otrzymania I raty, a potem 2 lata trzeba utrzymać warunki - zakładając że Agencja w dobrej mierze napisała na swojej stronie dot. naboru 2020 że przesuwa ostateczny okres do 31 sierpnia 2025. Po cichu liczę że kupię grunt, albo od tej RSP albo od kogoś innego. Prawda taka że w listopadzie 2021 przeszło mi koło nosa 4 ha w II klasie jedna działka - sprzedawał były sąsiad i kolega z dzieciństwa. Mówił że gdybym się odezwał gdzieś w październiku to byśmy się dogadali. Tanio nie sprzedał ale tyle mnie akurat było stać kupić (część kasa z RMG, część oszczędności a część - kredyt). Sęk w tym że dopiero w październiku 2021 ostatecznie się dowiedziałem że z gruntu od RSP nici. Maszyn raczej nie chciałbym bo mam traktor 93 KM i Agencja nic by nie przyznała sensownego do tego ciągnika - w "tabelach doboru" PROW na mój obecny areał straszną nędzą wieje a wojewódzki odział ARiMR w Opolu ponoć bardzo pilnuje tych tabel i ciężko cokolwiek naciągnąć. Oczywiście nikogo to nie obchodzi że na moich gruntach taki traktor 93 KM z przednim napędem ma co robić w pługu 3x37,5cm ...

Opublikowano

Dzisiaj taka sytuacja. Dzwoni do ojca przedstawiciel firmy handlującej maszynami. Zna jego numer telefonu, imię. Pyta jakich maszyn potrzeba bo wie, że będzie realizowany wniosek, choć nigdy nie miał z ojcem kontaktu. Zasłania się tym, że był w terenie i dostał kontakt od jakiegoś kolegi.  Czyżby pracownicy ARIMR "sprzedawali" kontakty firmom handlującym?

Opublikowano

Witam czy składać wniosek o zmianę maszyn przed wypłata pierwszej raty czy poczekać aż wypłaca i wtedy złożyć...i czy wogule trzeba składać wniosek o zmiany jak parametry maszyn są takie same tylko się zmieniła cena i niektóry marka 

Opublikowano

Jeżeli zmieniła się cena to powinieneś zrobić roszadę w biznesplanie - z czegoś zrezygnować - chyba,................ że dopłacasz z własnej kasy to nie trzeba robić zmian. Przy wniosku o II Ratę będziesz dla potrzeb kontroli opisywał stan faktyczny w gospodarstwie.

Opublikowano

No zmieniłem tylko owijarka z metal fach na sipma ale wszystko o takich samych parametrach oprócz stawia za bel....a resztę maszyn mam takich samych co podawałem do biznesplanu tylko się po zmieniały ceny ale cała nadwyżkę dopłacam że swoich 

Opublikowano

Było cicho u mnie po złożeniu wniosku o 2 ratę ale jednak jest problem , wykonałem remont budynku gospodarczego nie zgłaszając tego w starostwie .

AMIRR wymaga takiego zgłoszenia i co teraz zrobić ?

Opublikowano
50 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Było cicho u mnie po złożeniu wniosku o 2 ratę ale jednak jest problem , wykonałem remont budynku gospodarczego nie zgłaszając tego w starostwie .

AMIRR wymaga takiego zgłoszenia i co teraz zrobić ?

Skladales wniosek o 2 ratę?

Opublikowano

Był tutaj facet na forum który za brak tego zgłoszenia miał oddawać całą kasę. Zmienili przepisy że łagodniej podchodzą do zwrotów.

Opublikowano
5 minut temu, robert55555 napisał:

Był tutaj facet na forum który za brak tego zgłoszenia miał oddawać całą kasę. Zmienili przepisy że łagodniej podchodzą do zwrotów.

A jak bym wycofał wniosek o płatność 2 raty , zrobił zgłoszenie w starostwie i po zgodzie takowy wniosek dołączył z tym że wszystkie roboty wcześniej zrobione i odebrane .

Opublikowano
Kaszlak79 napisał:

48 minut temu, Pitraszek napisał:

Wg. rozporządzenia, jest 3 lata na zrealizowanie BP od momentu otrzymania I raty, a potem 2 lata trzeba utrzymać warunki - zakładając że Agencja w dobrej mierze napisała na swojej stronie dot. naboru 2020 że przesuwa ostateczny okres do 31 sierpnia 2025. Po cichu liczę że kupię grunt, albo od tej RSP albo od kogoś innego. Prawda taka że w listopadzie 2021 przeszło mi koło nosa 4 ha w II klasie jedna działka - sprzedawał były sąsiad i kolega z dzieciństwa. Mówił że gdybym się odezwał gdzieś w październiku to byśmy się dogadali. Tanio nie sprzedał ale tyle mnie akurat było stać kupić (część kasa z RMG, część oszczędności a część - kredyt). Sęk w tym że dopiero w październiku 2021 ostatecznie się dowiedziałem że z gruntu od RSP nici. Maszyn raczej nie chciałbym bo mam traktor 93 KM i Agencja nic by nie przyznała sensownego do tego ciągnika - w "tabelach doboru" PROW na mój obecny areał straszną nędzą wieje a wojewódzki odział ARiMR w Opolu ponoć bardzo pilnuje tych tabel i ciężko cokolwiek naciągnąć. Oczywiście nikogo to nie obchodzi że na moich gruntach taki traktor 93 KM z przednim napędem ma co robić w pługu 3x37,5cm ...

Ja się dziwię skoro w rolnictwie taka bida skąd bierzecie kasę na te inwestycję gdzie duże gospodarstwa nawet na nie nie stać😜

Opublikowano
10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

A jak bym wycofał wniosek o płatność 2 raty , zrobił zgłoszenie w starostwie i po zgodzie takowy wniosek dołączył z tym że wszystkie roboty wcześniej zrobione i odebrane .

Miałam taki przypadek i przeszło właśnie w ten sposób 

Opublikowano
41 minut temu, Mariusz2903 napisał:

jeżeli zostałeś poinformowany o błędach/kontroli to nie możesz wycofać. Jak nie zostałeś to możesz wycofać.

Opublikowano
18 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Remont czy budowa ?

Remont

3 minuty temu, robert55555 napisał:

jeżeli zostałeś poinformowany o błędach/kontroli to nie możesz wycofać. Jak nie zostałeś to możesz wycofać.

Pytanie czy poszło oficjalne pismo. Jeśli informacja o błędach była tylko telefoniczna, to zwykle da się dogadać z urzędnikiem 

Opublikowano
1 minutę temu, robert55555 napisał:

Był tylko telefon od pani co rozpatruje wniosek że nie widzi w papierach zgłoszenia na remont budynku .

2 minuty temu, sobczakkatarzyna napisał:

Remont

Pytanie czy poszło oficjalne pismo. Jeśli informacja o błędach była tylko telefoniczna, to zwykle da się dogadać z urzędnikiem 

Protokół odbioru robót lipiec 2021 rok , zgłoszenie i decyzja o zgodzie styczeń 2022 rok przejdzie to ?