Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie chciałem  zaświadczenie o przychodach i dochodach z działalności pozarolniczej i zaświadczenie o nie figurowaniu w działach specjalnych produkcji rolnej i mi urzędzie skarbowym powiedzieli żeby składać pit37.A później wydadzą zaświadczenia. Czyli zero wpisuje w tym pit37? Jestem na ryczałcie 

Edytowane przez Mariu
Opublikowano

jeżeli nie miałeś przychodu i dochodu to wpisujesz zero, nie ma innej opcji.

Opublikowano

Witam Wszystkich.

Czym siejecie słonecznik ozdobny? Wiem, że powinno się siać jak kukurydzę siewnikiem punktowym pneumatycznym, ale nie mam dostępu do takiego. Do zasiania jest 0,5ha.  Może ktoś z Was zna Jakiś sprawdzony inny sposób?

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Jest szansa dostać RMG na opryskiwacz biardzki 1500/2000l 15m belka? Areał 8,1ha, uprawy: zboża rzepak groch. Wg tabeli na 1500 potrzeba 38ha xD

obraz.png.97db523d524e9192c86c26f5b2200299.png

Edytowane przez azzadek
Opublikowano (edytowane)

Tak. Dobre uzasadnienie zakupu opryskiwacza oraz dobre podejście osoby obsługującej wniosek powinno poskutkować zgoda.

Edytowane przez Kwiatek25
Opublikowano

Było niedawno podobne pytanie, ale mam taki stan faktyczny:Pan bierze mgr w 2012. Zbowiązanie do 2017. Stan cywilny zmienia 2013.  Teraz  jest wykluczony z RMG. W 2021 r daruje żonie 1, 30 ha i zawiera umowę rozdzielności majątkowej. W 2021 żona powinna dostać RMG(oczywiście kryteria merytoryczne spełenione)?

Opublikowano

Cześć, mam takie pytanie: w

zaznaczyłem w biznesplanie w zakładce cele zmianę profilu produkcji, dodałem nową uprawę w uprawach ale w podsumowaniu nie pojawia mi  się literka T przy zmianie profilu produkcji. Kto wie moze co nie tak zrobiłem ? 

Opublikowano
11 godzin temu, dmowski1939 napisał:

Było niedawno podobne pytanie, ale mam taki stan faktyczny:Pan bierze mgr w 2012. Zbowiązanie do 2017. Stan cywilny zmienia 2013.  Teraz  jest wykluczony z RMG. W 2021 r daruje żonie 1, 30 ha i zawiera umowę rozdzielności majątkowej. W 2021 żona powinna dostać RMG(oczywiście kryteria merytoryczne spełenione)?

Jeśli będą w stanie udowodnić, że prowadzą osobne gospodarstwa, z których każde jest w stanie funkcjonować osobno, to tak - dostanie 

Opublikowano
18 godzin temu, mirekjus napisał:

Witam Wszystkich.

Czym siejecie słonecznik ozdobny? Wiem, że powinno się siać jak kukurydzę siewnikiem punktowym pneumatycznym, ale nie mam dostępu do takiego. Do zasiania jest 0,5ha.  Może ktoś z Was zna Jakiś sprawdzony inny sposób?

pozdrawiam

Ja 20a obsiewam i chyba po prostu ręcznie zasieję, Znaczniki z rozstawem co 40 cm i heja. Myślałem o siewniku do buraków ręcznym, bo gdzieś mi taki zalega jeszcze, ale pewniejszy zasiew będzie jednak ręczny.

Opublikowano
17 godzin temu, azzadek napisał:

Jest szansa dostać RMG na opryskiwacz biardzki 1500/2000l 15m belka? Areał 8,1ha, uprawy: zboża rzepak groch. Wg tabeli na 1500 potrzeba 38ha xD

szwagier w tamtym roku składał wniosek i przeszedł mu biardzki 1500l ciągany na 6 ha wszystko zależy od osoby rozpatrującej wniosek , mi na 15 ha pani z agencji powiedziała max 1000 litrów , loteria jak w totolotku

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, MonteChristo napisał:

Ja czekam mają czas do końca kwietnia

Dzisiaj rano był telefon z agencji, podobno właśnie przekazali papiery do centrali i kazali czekać cierpliwie na kasę. Sami powiedzieli, że mają czas do 2 maja na wypłatę.

Pozdrawiam

Edytowane przez drhambone
Opublikowano
3 godziny temu, jarecki7745 napisał:

szwagier w tamtym roku składał wniosek i przeszedł mu biardzki 1500l ciągany na 6 ha wszystko zależy od osoby rozpatrującej wniosek , mi na 15 ha pani z agencji powiedziała max 1000 litrów , loteria jak w totolotku

Koledze też się przyczepili do opryskiwacza 1500 l. i mu powiedzieli, że max 1000 l. Napisał im ładne wyjaśnienie, że ma 8 km do najdalej oddalonych pól, więc tysiączką musi jeździć tam dwa razy, a 1500 pojechałby raz, więc w trosce o ekologię i ekonomię potrzebuje 1500. Przeszło.

Opublikowano
2 godziny temu, Misiekkb89 napisał:

Jak to jest z wpisaniem w środki obrotowe prądu i wody jak jest tylko jeden licznik prądu i jeden licznik wody na dom i osobny na zewnątrz właśnie do oprysków itd?

Po co sobie komplikujecie?

Opublikowano

Czy zmianą do biznesplanu składaną w okresie jego realizacji (po wypłacie pierwszej raty) mogę dokonać wycofania roślin wysokobiałkowych oraz planu nawozowego. Analizując rozporządzenie widzę:  § 23.  Beneficjent może wystąpić do dyrektora oddziału regionalnego Agencji z wnioskiem o wyrażenie zgody na zmianę założeń biznesplanu w trakcie jego realizacji w zakresie warunków, o których mowa w § 18 pkt 2, w tym wydłużenie okresu jego realizacji.

18 pkt 2 - zrealizować biznesplan w terminie przewidzianym w biznesplanie, lecz nie później niż do dnia upływu 3 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy, w szczególności: a) prowadzić gospodarstwo zgodnie ze strukturą produkcji, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 2 lit. b,

b) zrealizować działania, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 4 oraz § 3 ust. 2 pkt 2,

c) osiągnąć wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa do poziomu co najmniej 10 tys. euro oraz utrzymać ten poziom co najmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy,

d) osiągnąć wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa o co najmniej 20% w stosunku do wyjściowej wielkości ekonomicznej, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 1 lit. c, i utrzymać ten wzrost co najmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy,

e)95) zrealizować działanie w zakresie zmiany kierunku produkcji, z którego tytułu przyznano punkty, o których mowa w § 12 ust. 2 pkt 7;

Natomiast zobowiązanie do prowadzenia produkcji roślin wysokobiałkowych znajduje się w pkt. 4 czyli wykracza poza wykładnię zawartą w § 23. O planie nawozowym również nie ma tam mowy. Ktoś ma doświadczenia jak ARiMR traktuje ta kwestię.