Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, masa24 napisał:

Po drugie , jeżeli wejdzie przepis o tym ze każdy ma wyszczególniać uprawy w dopłatach jak zamierzasz zaznaczyć 0.02 ? Nie zaznaczysz . Wiec albo chcesz mieć te pieniądze albo chcesz się trząść ze strachu . Robisz 0.1 słonecznika , siejesz , rozpisujesz w dopłatach . Jakies 0.02 to stąpanie pijanego i głupiego po cienkim lodzie. Takie jest moje zdanie

Przecież w dopłatach bezpośrednich można zaznaczyć uprawy mniejsze niż 0,1 ha. Możesz nawet dodać działki mniejsze niż 0,1 ha, tylko nie będzie przysługiwać do nich dopłata 

• Like 1
Opublikowano

Życzę powodzenia w pisaniu oświadczeń. To jest jakiś konkurs kto bardziej zrobi sobie pod górkę czy co ? 
osobiscie nie będę się wypowiadał, nigdy nie próbowałem zaznaczać działki mniejsze niż 0.1

ale przecież nie każdy musi korzystać z restrukturyzacji . Potem nie dziwią mnie pytania w tym temacie co mam teraz zrobić bo czepiają się o to czy tamto.  Albo strach przed kontrola bo wnioski na 13 pkt i wpisane wszystko co możliwe . 
masz zamiar siać 0.02 słonecznika i strugać pawiana to tak rób. Potem módl się żebyś trafił na kogos ugodowego w dobrym humorze jak będziesz się z tych oświadczeń tłumaczył 

Albo zrób jak człowiek 0.1 słonecznika i zaznacz to w dopłatach jak bóg przykazał 

mozna filozofować ze można tak czy inaczej a urzędnik nic nam nie zrobi bo my mamy racje . Jak ktoś chce bazować na oświadczeniach , zgłaszać działki po 2 ary to prosze bardzo . Tylko nie wiem po co jak można to zrobić w łatwy sposób 

Ale tak jak mówię , nie każdy musi z tej premii korzystać 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, masa24 napisał:

Życzę powodzenia w pisaniu oświadczeń. To jest jakiś konkurs kto bardziej zrobi sobie pod górkę czy co ? 
osobiscie nie będę się wypowiadał, nigdy nie próbowałem zaznaczać działki mniejsze niż 0.1

ale przecież nie każdy musi korzystać z restrukturyzacji . Potem nie dziwią mnie pytania w tym temacie co mam teraz zrobić bo czepiają się o to czy tamto.  Albo strach przed kontrola bo wnioski na 13 pkt i wpisane wszystko co możliwe . 
masz zamiar siać 0.02 słonecznika i strugać pawiana to tak rób. Potem módl się żebyś trafił na kogos ugodowego w dobrym humorze jak będziesz się z tych oświadczeń tłumaczył 

Albo zrób jak człowiek 0.1 słonecznika i zaznacz to w dopłatach jak bóg przykazał 

mozna filozofować ze można tak czy inaczej a urzędnik nic nam nie zrobi bo my mamy racje . Jak ktoś chce bazować na oświadczeniach , zgłaszać działki po 2 ary to prosze bardzo . Tylko nie wiem po co jak można to zrobić w łatwy sposób 

Ale tak jak mówię , nie każdy musi z tej premii korzystać 

Ale to Ty na razie robisz zamieszanie i próbujesz zrobić komuś pod górkę. Jeśli wystarczą mu te 2 ary słonecznika, to tyle sobie zasieje, tyle uwzględni w dopłatach i koniec. Po co kombinować i siać go więcej, niż potrzeba? W dopłatach bezpośrednich możesz dodać uprawy  o minimalnej powierzchni 0,01 ha

Edytowane przez sobczakkatarzyna
Opublikowano
31 minut temu, masa24 napisał:

Nie rozpisanie zwiększa szanse na kontrol 

Od tego roku rozpisywanie będzie obowiązkiem 

Kolego od słonecznika , jakie uprawy będziesz miał podane w tym roku do dopłat i jaki areał?

Po drugie , jeżeli wejdzie przepis o tym ze każdy ma wyszczególniać uprawy w dopłatach jak zamierzasz zaznaczyć 0.02 ? Nie zaznaczysz . Wiec albo chcesz mieć te pieniądze albo chcesz się trząść ze strachu . Robisz 0.1 słonecznika , siejesz , rozpisujesz w dopłatach . Jakies 0.02 to stąpanie pijanego i głupiego po cienkim lodzie. Takie jest moje zdanie

Nie lubię tego robić, ale w 100% zgadzam się z @masa24

Nie wklepiesz działki mniejszej jak 10 arów we wniosku elektronicznym i te 2 ary słonecznika to jakaś lipa, nie wiem skąd ten pomysł, kto Ci tak napisał? Siejesz 10 arów i masz z bani, nie wiem o co ta awantura. 

Opublikowano
1 minutę temu, ravoj napisał:

Nie wklepiesz działki mniejszej jak 10 arów we wniosku elektronicznym i te 2 ary słonecznika to jakaś lipa, nie wiem skąd ten pomysł, kto Ci tak napisał? Siejesz 10 arów i masz z bani, nie wiem o co ta awantura. 

Po pierwsze nie jest napisane, że te 2 ary mają być na osobnej działce. Jeśli to część większej działki, to jak najbardziej można rozpisać uprawę o wielkości 0,02 ha. Po drugie działki mniejsze niż 0,1 ha też możesz wklepać do wniosku, tylko nie będą brane pod uwagę do dopłat 

• Like 1
Opublikowano

O to ze ktoś na sile chce postawić na swoim i mieszać człowiekowi w głowie zamiast doradzić jak zrobić to po ludzku w sposób łatwy 

Kończę ta dyskusje . Zrobi po mojemu ma spokój . Zrobi jak radzicie będzie się bujał. Wybór należy do niego . Takie rzeczy trzeba upraszczać a nie robić sobie samemu kłopoty 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

O to ze ktoś na sile chce postawić na swoim i mieszać człowiekowi w głowie zamiast doradzić jak zrobić to po ludzku w sposób łatwy 

Sianie 0,1 ha słonecznika jest łatwiejsze, niż sianie 0,02 ha? 

3 minuty temu, masa24 napisał:

Kończę ta dyskusje . Zrobi po mojemu ma spokój . Zrobi jak radzicie będzie się bujał. Wybór należy do niego . Takie rzeczy trzeba upraszczać a nie robić sobie samemu kłopoty 

Z czym się będzie bujał? Ma 2 ary słonecznika, ma w dopłatach wpisane 2 ary i jest ok. Będzie miał 10 arów słonecznika, wpisze tyle do dopłat i też będzie ok. Ważne, żeby osiągnął wymaganą dochodowość, rozpatrywanie wniosku ze słonecznikiem na powierzchni 0,02 ha będzie tak samo proste jak rozpatrywanie wniosku ze słonecznikiem na powierzchni 0,1 ha. Nie rób na siłę problemów. 

Opublikowano
12 minut temu, ravoj napisał:

A ty trzymaj z masa bo masa ci złe nie zyczy

Opublikowano

Dzwoniłem do agencji , będzie przedłużenie o jeszcze 2 miesiące dla województwa mazowieckiego (dla tych którzy mają mało punktów). Jak tak dalej pójdzie to ludzie z tegorocznego naboru dostaną szybciej. 

Opublikowano
3 godziny temu, ravoj napisał:

Też się zgadzam, a gdzie moje kulki??

Opublikowano

Ja miałem w dopłatach uprawy o powierzchni 2 ary, 3 ary, 7 arów, 8 arów, 9 arów :D i jakoś się dało narysować i wklepać.

Jak masz posadzone powiedzmy kilka jabłoni to chyba nie wpiszesz, że rośnie pszenica? Do nikogo nie pije, jakby co, bez spiny ;) 

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem ty masa24 i Sobczakkatarzyna obaj macie z tym rozpisem upraw rację.... Pod wzg.prawnym Sobczakkatarzyna ma rację ale pod względem rozsadu i niekomplikowania sobie życia to Masa24 ma rację.... To tak jak z tymi ofertę od dilerów...... 

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano

jak działka poniżej 0,1 to problem,ale jeśli nawet 0,01 ale w większej działce to żaden problem jeśli obie uprawy kwalifikują się do dopłaty,i nie wiem o czym tutaj się rozpisywać na 2 stronach 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

a teraz bedziesz tych upraw po pare arow pilnowal i co rok sial

Nie trzeba siać co roku. Po zrealizowaniu biznesplanu trzeba utrzymać dochodowość i kierunek produkcji, powierzchnie upraw nie muszą się zgadzać z rokiem docelowym 

Opublikowano (edytowane)

Tak tylko wracamy do tego o czym mówię od początku 

2 ary pomidorków , 3 ary truskawe , 2 ary ziemniaczkow. Do tego jeszcze ze 100 kur . Wszystko po to żeby złapać 25 procent przychodu z rolnictwa .  
a wszystko można zrobić łatwiej . Dlatego ciagle to powtarzam ze sami robicie sobie pod górkę 

Edytowane przez masa24
Opublikowano

Ja wpisałem, tak jaki jest stan faktyczny i na pewno nie po to żeby w ten sposób złapać 25% W moim przypadku wyszło dużo więcej. Nie rozumiem jak miałem to zrobić inaczej? Zsumować te powierzchnie i podać jedną uprawę, np. jabłonie? Co w razie kontroli? Druga sprawa to nie myślałem, że w tym programie wystartuję, bo tak jak mówisz trochę inaczej bym to rozplanował ;) 

Opublikowano

Myślałem ze stosowny jest jakiś wzór, bo kto wie jak będzie inaczej żeby zaraz nie odrzucili 😄

Jeśli decyzja przyszła z oddziału z Warszawy to do tego dyrektora zwracam się z prośbą czy do tego pod ktory należę, tj. Dyrektora oddziału z Radomia?

Opublikowano
6 minut temu, Kucyk83 napisał:

Myślałem ze stosowny jest jakiś wzór, bo kto wie jak będzie inaczej żeby zaraz nie odrzucili 😄

Jeśli decyzja przyszła z oddziału z Warszawy to do tego dyrektora zwracam się z prośbą czy do tego pod ktory należę, tj. Dyrektora oddziału z Radomia?

Ja robiłem zmianę to mi koleś z odr mówił wysłać tam gdzie składałem pierwsze dokumenty