Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam mam pytanko przyszła mi poprawka o płatność II raty pomine głupkowate pytania typu w jaki sposób są zrywane i przygotowywane do sprzedazy ogórki a jeszcze żądają przedstawienia rachunków na sprzedaz ogórków i chryzantem na ogórka mam faktury a chryzantemami handlowałem przed cmentarzami to kto miał mi faktury wystawić baby co kwiaty kupowały i tak myśle co z tym zrobić mam wrażenie ze w odziale w poznaniu to pracują osoby niedorozwinięte umysłowo pytania to mmyślałem ze pęknę ze śmiechu

Edytowane przez piotrek7862
  • Haha 1
Opublikowano

Napisz umowę z sąsiadem kupna sprzedaży na 100 kg i tyle w temacie. Chociaż nie maja prawa zadać dowodu sprzedaży 

Miałeś pewnie punkt za przygotowanie do sprzedaży stad te pytania 

Opublikowano
12 godzin temu, piotrek7862 napisał:

witam mam pytanko przyszła mi poprawka o płatność II raty pomine głupkowate pytania typu w jaki sposób są zrywane i przygotowywane do sprzedazy ogórki a jeszcze żądają przedstawienia rachunków na sprzedaz ogórków i chryzantem na ogórka mam faktury a chryzantemami handlowałem przed cmentarzami to kto miał mi faktury wystawić baby co kwiaty kupowały i tak myśle co z tym zrobić mam wrażenie ze w odziale w poznaniu to pracują osoby niedorozwinięte umysłowo pytania to mmyślałem ze pęknę ze śmiechu

Też sprzedawałem  króliki bo w biznes planie oprócz opasów mięsnych robiłem nimi wzrost WEG gospodarstwa.  Kupującym znaczy się konsumentom półtuszy wystawiałem faktury  "dla podatników zwolnionych z podatku VAT". Mam ich prawie 100 i wyślę je dopiero jak  Agencja sobie zażyczy bo w pierwszym pudełku po bucikach mi się nie zmieszczą. Każda faktura ujęta jest w "Księdze przychodów i wydatków". .....................Możesz wypełnić takie faktury i zaksięgować, ewentualnie sprzedaż uwidocznić w "Dowodzie sprzedaży" - powodzenia  papierkowego.

FAKTURA-BEZ-VAT-DLA-ZWOLNIONYCH-Z-PODATKU-A5-Kod-produktu-203-3E[1].jpg

f4cfc84e30a2695208a192f6f9a15700[1].jpg

Opublikowano

zobazymy w poniedziałek jade do ldoradcy i moze coś wymyślimy tylko że takich rachunków czy dowodów sprzedazy jest nie realne wystawiać pod cmentarzem babcią która kupiła kilka kwiatów to jest chore jedyynie co mam po potwierdzenie utylizacji tych których nie sprzedałem przez covid

Opublikowano
11 godzin temu, many12 napisał:

Kupującym znaczy się konsumentom półtuszy wystawiałem faktury  "dla podatników zwolnionych z podatku VAT".

Czyli masz rolniczy handel detaliczny? Czy tam inny sposob jak dostawy czy sprzedaż bezposrednia?

Opublikowano

Nic z tych rzeczy -  takie operacje  dotyczące  produkcji i przygotowania do sprzedaży produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie, rolniczego handlu detalicznego, sprzedaży bezpośredniej oraz dostaw bezpośrednich mają wejść  w następnym PROW-oe dotyczącym Restrukturyzacji Małych Gospodarstw - produkcja   towaru na rynek np. owoce ,warzywa, ogólnie produkcja roślinna i zwierzęca  wykluczono wsparcie trzody.

Nie mam w swoim biznesplanie przetwarzania  produktów rolnych i przygotowania do sprzedaży chociaż ludzie w to wchodzili  sprzedając w ten sposób ziemniaki i tp.       

Opublikowano

wrócę do punktacji oraz wypłat 2 raty u mnie we wniosku mam 2 punkty za zmianę kierunku produkcji  na choinki bożonarodzeniowe ale po zmianie będzie słonecznik  czyli kierunek jeszcze inny chociaż choinki mam posadzone dlaczego o tym piszę obawiam się niewypłacenia 2 raty a nawet zwrotu 1 raty bo wycofałem 2 działki wzrost na pewno zrobię ale kto wie jak na to spojrzy armr  z tego co piszecie to czepiają się wszystkiego 

Opublikowano

Panowie i Panie, nie wiem czy ktos już pytał, ale nie chce mi się szukać, mianowicie: Czy w ewidencji przychodów i rozchodów na koniec roku robimy jakieś roczne zestawienie? I czy w nowym (2021) roku zaczynamy od nowa pisac czy kontynuacja starego?

Opublikowano

I otrzymałem całą listę poprawek z ostatniego naboru RMG Czepiaja sie że wpisałem brone talerzową które ma zapotrzebowanie 50kw a mam ciagnik 35kw i jak to teraz racjonalnie wyjasnić? Tyczy się to innych masz wpisanych w bp,zmieniać maszyny czy jak?

Opublikowano

Praktykował ktoś u siebie zakup ziemi za premię RMG gdzie przy okazji sprzedawaliście inną działkę? Chodzi mi o zamianę dalszej działki na bliższą i zakup bliższej chcę sfinansować premią.

Opublikowano

Ja mam taką działkę we wniosku, przynajmniej z  formalnego punktu widzenia nie było z tym problemu, wystarczyło że zakup jest spójny z BP i w celu jego realizacji. Działkę musiałem opisać ile jakiej klasy ziemi, numer KW, cena no i zdeklarować uprawy w okresie docelowym.

Pozdrawiam

Opublikowano
Dnia 30.12.2020 o 10:26, Music napisał:

Parę postów wcześniej ktoś wrzucał zdjęcie instalacji fotowoltaicznej zrealizowanej w ramach tego działania to odszukaj użytkownika, chyba że sam odpowie ;) 

Odnośnie specyfikacji to pewnie trzeba karty katalogowe urządzeń: falownika, paneli, konstrukcji pod panele (w zależności czy na gruncie, czy na dachu)

Nie wiem co to ma do rzeczy określenie czy instalacja jest do 3m czy powyżej 3m. 

Zdjęcie oglądałem - przepiękny widok :)

Właściciel instalacji niestety nie odpowiada.

Ktoś przerabiał temat planu zabudowy do fotowoltaiki, skoro instalacja nie podlega zgłoszeniu, oraz nie jest wymagane pozwolenie na budowę?

Pozdrawiam

Opublikowano
18 godzin temu, drobny napisał:

I otrzymałem całą listę poprawek z ostatniego naboru RMG Czepiaja sie że wpisałem brone talerzową które ma zapotrzebowanie 50kw a mam ciagnik 35kw i jak to teraz racjonalnie wyjasnić? Tyczy się to innych masz wpisanych w bp,zmieniać maszyny czy jak?

U mnie przyczepili się dlaczego kupuje opryskiwacz rozsiewacz i siewnik skoro takie są w gospodarstwie 😂. I miałem jeszcze wpisana przyczepę to pytali jak radziłem sobie wcześniej skoro jej nie posiadam. Ale teraz zmieniłem przyczepę na agregat z hydropakiem a ciągnik mam C-360-3P więc pewnie też będą pisać że za mały do agregatu. Ale przecież zawsze można kupić ciągnik w trakcie rozpatrywania wniosków. 

Opublikowano

Bez wygłupów - informacja z pierwszego żródła tylko w Starostwie Powiatowym - wydział  budowlany. Po wypełnieniu druku wniosku o co Ci biega otrzymasz pisemną informację przykładowej treści:

INFORMACJA...................................................................

Inwestor,.........................................twoje dane".......................

Zamierzenia budowlane..........budowa stropu w budynku gospodarczym.

Po rozpatrzeniu zgłoszenia z dnia..............informuję, że tutejszy organnie znalazł podstaw do wniesienia sprzeciwu dotyczącego realizacji w/w  zamierzenia budowlanego.

Inwestycje należy prowadzić zgodnie z załączonym do zgłoszenia opisem zakresu i sposobu wykonania robót budowlanych oraz szkicami i rysunkami. itp., itp.

Opublikowano
8 godzin temu, dawid12 napisał:

U mnie przyczepili się dlaczego kupuje opryskiwacz rozsiewacz i siewnik skoro takie są w gospodarstwie 😂. I miałem jeszcze wpisana przyczepę to pytali jak radziłem sobie wcześniej skoro jej nie posiadam. Ale teraz zmieniłem przyczepę na agregat z hydropakiem a ciągnik mam C-360-3P więc pewnie też będą pisać że za mały do agregatu. Ale przecież zawsze można kupić ciągnik w trakcie rozpatrywania wniosków. 

każda maszyna ma zapotrzebowanie mocy większej nie chcą dawać te maszyny co masz mogłeś nie podawać bo tam i wiek maszyn się podaje ale co do przyczepy jak nie masz to chyba dobrze że chciałeś sobie kupić za rmg bo po to jest ten program

Opublikowano

Witam złożylem wniosek w maju 2020. W lipcu/sierpniu przyszly poprawki ktore zrobilem. Od tego czasu cisza. Może ktoś coś podpowiedzieć. Województwo łódzkie.

Opublikowano (edytowane)

Z pewnością na wezwaniu masz podane dane kontaktowe osoby, która prowadzi Twój wniosek. Telefon w dłoń i do dzieła ;) 

Edytowane przez Music