Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, thor1984 napisał:

fajnie by było jakby mogli skorzystać jeszcze raz i ci którzy teraz skorzystali, zawsze pociągnąłby coś dalej w obranym kierunku

Ta... Albo młodego rolnika jeszcze raz dać , toż ja nadal piękny i młody 

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 24.12.2020 o 12:21, roman099 napisał:

Mam pytanie do znawców tematu jestem z naboru lipiec 2018 pierwsza rata wypłacona marzec 2019 i wpisane mam rok docelowy 2020 nie dałem rady zrealizować jeszcze wszystkich założeń dopiero w 2021 dam radę to czy muszę złożyć poprawkę do biznes planu o przesunięcie roku docelowego czy może tak zostać. Jakie były by tego konsekwencje.

Mam podobnie to w ODR powiedzieli że się zrobi zmianę roku docelowego przy składaniu 2 raty .

Opublikowano
Dnia 25.12.2020 o 10:40, Maro05 napisał:

Wzrost o 30% wartości sprzedaży w stosunku do roku bazowego, więc nie wzrost ekonomiczny na papierku tylko sprzedaż ma wzrosnąć.  Więc już nie tak lekko jak w tym programie będzie że wystarczy zasiać.   Dobrze to interpretuje?

Dobrze. Skończy się że co drugi korzystający z RMG nagle zapałał miłością do ciętych kwiatów ;). Zacznie się natomiast tworzenie sztucznych rachunków/faktur/umów sprzedaży. Dla urzędnika nie ważne jakie jest coś w istocie, najważniejsze że papier to przyjął 😅.

Dnia 25.12.2020 o 11:50, marluk napisał:

Drugie pytanie sugeruje ze nie przeczytałeś rozporządzenia. To sugeruje że jesteś leniem i wykorzystujesz czas innych ludzi. 

Jak połowa w tym temacie...

• Like 2
Opublikowano
Dnia 24.12.2020 o 10:06, marluk napisał:

Bardzo dobry pomysł. Czy sprawiedliwy wzrost kwoty? Tak. Przecież za te 4 lata o ile ceny pójdą w górę.

Co do wsparcia przetwarzania produktów super pomysł. Tyle rolników narzeka na niskie ceny płodów rolnych i że pośrednicy ich okradaja. To jest idealny program dla takich osób. Problem w tym że jakoś się nie kwapią do tego rolnicy co mnie dziwi mocno. Żeby rozpocząć przetwarzanie płodów wcale nie potrzeba milionów a RHD daje naprawdę mocne przywileje dla rolników względem normalnej działalności gospodarczej. Ten program oceniam mocno na plus.

Małe zainteresowanie bo roboty dużo przy RHD. 

Opublikowano
49 minut temu, TOMASZ098 napisał:

Mam podobnie to w ODR powiedzieli że się zrobi zmianę roku docelowego przy składaniu 2 raty .

To znaczy że jak będę składa o druga ratę u mnie to akurat w kwietniu to wtedy będę mógł sobie zmienić rok docelowy. Bo w biznesplanie jest zapis kiedy jest rok docelowy ale jest też zapis że jest na to 3 lata od otrzymania pierwszej raty.

Opublikowano
13 minut temu, roman099 napisał:

To znaczy że jak będę składa o druga ratę u mnie to akurat w kwietniu to wtedy będę mógł sobie zmienić rok docelowy. Bo w biznesplanie jest zapis kiedy jest rok docelowy ale jest też zapis że jest na to 3 lata od otrzymania pierwszej raty.

Jak chcesz przedłużyć rok docelowy. Lepiej zmianę robić prędzej. Wrazie odmownej decyzji, żebyś ze wszystkim zdążył... 

• Like 1
Opublikowano

Proszę o wyjaśnienie jak to jest obecny PROW  to jest (był) 2014-2020  

natomiast następny 2023-2027  czy chodzi o to że w latach 2021 i 2022 będzie obowiązywać ten poprzedni czyli 2014-2020. już się pogubiłem.

Opublikowano

Wniosek skladany czerwiec 2019. Decyzja jakos na jesieni. Odsrazu wniosek o 1 rate. Wypłata 1 raty styczen 2020. WPisany rok docelowy mam 2022. Ostatnim rokiem programu bedzie 2024 czy 2025?

Opublikowano
16 minut temu, mds212 napisał:

Wniosek skladany czerwiec 2019. Decyzja jakos na jesieni. Odsrazu wniosek o 1 rate. Wypłata 1 raty styczen 2020. WPisany rok docelowy mam 2022. Ostatnim rokiem programu bedzie 2024 czy 2025?

liczy się od wypłaty pierwszej raty więc program skończy się w styczniu 2025

Opublikowano
4 godziny temu, stan07 napisał:

Proszę o wyjaśnienie jak to jest obecny PROW  to jest (był) 2014-2020  

natomiast następny 2023-2027  czy chodzi o to że w latach 2021 i 2022 będzie obowiązywać ten poprzedni czyli 2014-2020. już się pogubiłem.

prow na lata 2021 2022 na tych samych zasadach jak dotychczas na lata 2023 27 będzie nowa WPR 

Opublikowano

Dzisiaj byłem zapytać w arimr co z moim wnioskiem czy wszystko ok bo miałem 2 poprawki i kiedy mogę się spodziewać decyzji to mi powiedziano że wszytko jest ok decyzja już czeka na wysylke tylko nie mają jeszcze pozwolenia z Warszawy na wysyłanie decyzji czyli wzlekają żeby przeciągnąć w czasie jak zresztą że wszystkim. Ja u was?

Opublikowano

Mam pytanie do Panów którzy wypełniali "Sprawozdanie z realizacji biznesplanu".

Chcę się upewnić. Za usługę budowlaną mam fakturę tylko z jedną kwotą z drobnym napisem "Sprzedawca nie jest płatnikiem podatku WAT". - czy taka faktura jest honorowana w tym programie.

Wypełniając  "Wykaz dokumentów potwierdzających realizację biznesplanu" mamy w kolumnie rubryki - kwota netto i kwota brutto.

Czy do sprawozdania podpinamy wszystkie faktury które potwierdzają realizację biznesplanu tz. te za materiały budowlane i z obrotowych środków produkcji.

Opublikowano
12 godzin temu, many12 napisał:

Chcę się upewnić. Za usługę budowlaną mam fakturę tylko z jedną kwotą z drobnym napisem "Sprzedawca nie jest płatnikiem podatku WAT". - czy taka faktura jest honorowana w tym programie.

Wypełniając  "Wykaz dokumentów potwierdzających realizację biznesplanu" mamy w kolumnie rubryki - kwota netto i kwota brutto.

Czy do sprawozdania podpinamy wszystkie faktury które potwierdzają realizację biznesplanu tz. te za materiały budowlane i z obrotowych środków produkcji.

Mogłabym Ci powiedzieć, ale skoro pytanie tylko do panów, to trudno :P 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, many12 napisał:

przeciez to nic nie przeszkadza. poprostu nie jest platnikiem vat

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, sobczakkatarzyna napisał:

Mogłabym Ci powiedzieć, ale skoro pytanie tylko do panów, to trudno :P 

Sorry Kasieńka - swego czasu  pisałaś, ze taka faktura jest w porządku ale w  w tych rozliczeniowych okolicznościach człowiek szuka  cały czas POtwierdzenia, że  działając po omacku  nie trafi w ścianę.  Nie gniewaj się tylko POdpowiedz jak mam zapakować do koperty tyle faktur za materiały budowlane i paszę dla bydlątek wymienionych w tabeli "Zakup obrotowych środków produkcji".................. Pozdrawiam.

.

Opublikowano
1 godzinę temu, many12 napisał:

Sorry Kasieńka - swego czasu  pisałaś, ze taka faktura jest w porządku ale w  w tych rozliczeniowych okolicznościach człowiek szuka  cały czas POtwierdzenia, że  działając po omacku  nie trafi w ścianę.  Nie gniewaj się tylko POdpowiedz jak mam zapakować do koperty tyle faktur za materiały budowlane i paszę dla bydlątek wymienionych w tabeli "Zakup obrotowych środków produkcji".................. Pozdrawiam.

.

Wyślij w kartonie po butach,przecież nie musi być koperta.;-)

Tylko nie po gumofilcach 😉

• Haha 2
Opublikowano

Na logikę tak sobie kumam, że POwinien wystarczyć sam wpis faktur w Tabeli "Wykaz dokumentów potwierdzających wykonanie bp w............. SPRAWOZDANOU  - dopiero co wpisałem cztery faktury za 2017 rok i idę  zaczerpnąć POwietrza a mam jeszcze do wpisania za trzy latka czyli  36 miesięcy po średnio sześć sztuk to wychodzi ponad 200 wpisów.  Same faktury jak chcą zobaczyć to kontrolę POwinni nasłać.

Ciężki chleb  komuś  tak wypełniać - chyba, że za konkretną mamonę.