Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, knoro93 napisał:

Panowie mam pytanie. Przyznano mi te 60 tys. na rmg i mam zadeklarowane kupno ziemi. Osoba która wypełniała mi wniosek twierdzi że jeżeli pójde na szkolenie i dostane papier o odbytym szkoleniu to bede miał 3 lata na zakup tej ziemi bez przedstawiania umowy przedwstępnej. W odr twierdzą że do pół roku od wydania decyzji musze przedstawić umowę przedwstępną. Gdzie leży prawda jak to jest w przypadku zadeklarowanego kupna ziemi? Jest jeszcze możliwość zmiany bp? Dodam że dycyzję otrzymałem 5 miesiecy temu.

Sami sobie komplikujecie proste sprawy. Deklarowałeś  w bp.  zakup ziami - masz na to trzy latka - czyli na zrealizowanie założń  biznesplanowych i się tego trzymaj. ..............Szkolenia to inna bajka za które otrzymujemy punkty. Umowa przedwstępna lup kopia  wypisu geodezyjnego  planowanej do zakupu schedy obliguje w przypadku próby zmiany biznesplanu - dlaczego ja nie pracuję w ODR a siedzą tam same głu*******py i zajmują etaty.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 6.06.2020 o 20:19, many12 napisał:

Hektary kupujesz ze środków trwałych gdzie suma zadeklarowana w biznesplanie będzie uwidoczniona jako dowód zakupu w Akcie Notarialnym plus faktura kosztów notarialnych która też liczy się do całości - tak miałem. Zakup należy też wpisać do KPiR i podłączyć kopię  w/w dokumentów.

A czy w akcie notarialnym ma być zawarte że środki za zakup pola pochodzą 48tys z ARiMR a reszta to środki własne? 

Opublikowano

Panowie jeszcze jedno pytanie odnośnie obliczenia dochodu z umowy o pracę. Czy porównuję dochód z gospodarstwa z dochodem brutto czy netto z umowy o pracę?

Najprościej mówiąc - czy od przychodu z PIT 37 odliczam składki zdrowotne, społeczne i zaliczki na podatek ? 

Drugie pytanie czy ktoś się spotkał z udziałem dochódów z rolinictwa w wysokości 24.97 %?? przejdzie w razie czego ?

z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

Dochód to jeszcze ok ale z przychodem by się bał. Wystarczy że kontrola stwierdzi na miejscu że jest większa powierzchnia niż we wniosku i po dotacji bo będzie przekroczone 25%. Z dochodem o ile wiem to będzie liczone na podstawie zaświadczenia z gminy więc tutaj w miarę spokojnie możesz spać.

Opublikowano

Jasne, ale chodzi mi o samo wyliczenie czy się łapię czy nie;) porównuję dochód z gosp. liczony ha przeliczeniowy X 2715zl.

Teraz porównanie do dochodu z umowy o pracę z US. Jak to łatwo policzyć z pitu? odejmuje składki zdrowotne, społeczne i zaliczki na podatek ???

Opublikowano
4 godziny temu, Joanna13 napisał:

A czy w akcie notarialnym ma być zawarte że środki za zakup pola pochodzą 48tys z ARiMR a reszta to środki własne? 

W Akcie Notarialnym masz wpisaną taką sumę za ile dogadałaś się ze sprzedającym. Przykładowo za 80 tysięcy. W tym przypadku  schedę zakupujesz wpisując w biznesplanie za całe 60 tys. I tu kłania się temat POruszany POwyżej. ....................Na rozpoczęcie realizacji biznesplanu może być umowa przedwstępna zakupu tak jak inni przedstawiali przykładowo kopię faktury zakupu paliwa ON          potwierdzoną za zgodność z orginałem przez Powiatową... Czy temat jest zrozumiały.? ................Nie posiadasz obrotowych środków finansowych bo całość wydałaś na ziamię ale bilans musi Ci się zgodzić bo musisz mieć fakturkę do wysłania, że rozpoczynasz realizację biznesplanu.   - zamiast kopii fakturki wysyłasz przedwstępną umowę zakupu schedy a  najlepiej  kopię Aktu Notarialnego potwierdzoną za zgodność z orginałem przez Agencję Powiatową.........................................To są tylko moje sugestie do przetrawienia przez oponentów,

Opublikowano

nie

1 godzinę temu, marluk napisał:

Dochód to jeszcze ok ale z przychodem by się bał. Wystarczy że kontrola stwierdzi na miejscu że jest większa powierzchnia niż we wniosku i po dotacji bo będzie przekroczone 25%. Z dochodem o ile wiem to będzie liczone na podstawie zaświadczenia z gminy więc tutaj w miarę spokojnie możesz spać.

jeśli stwierdzi so większe niż 13 tys to odpada. Jeśli kontrola stwierdzi większa powierzchnie to % i tak będzie większy niż 25 więc lepiej.

2 godziny temu, koks85 napisał:

Panowie jeszcze jedno pytanie odnośnie obliczenia dochodu z umowy o pracę. Czy porównuję dochód z gospodarstwa z dochodem brutto czy netto z umowy o pracę?

Najprościej mówiąc - czy od przychodu z PIT 37 odliczam składki zdrowotne, społeczne i zaliczki na podatek ? 

Drugie pytanie czy ktoś się spotkał z udziałem dochódów z rolinictwa w wysokości 24.97 %?? przejdzie w razie czego ?

z góry dziękuję za odpowiedź.

Dochód bierzemy pod uwagę brutto

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, robert55555 napisał:

nie

jeśli stwierdzi so większe niż 13 tys to odpada. Jeśli kontrola stwierdzi większa powierzchnie to % i tak będzie większy niż 25 więc lepiej.

Sorry. Miało być mniejszy. Masz rację z pitem.

Edytowane przez marluk
Opublikowano

przy inwestycji budowlanej wymagającej pozwolenia na budowę muszę składać już teraz razem ze wnioskiem projekt budowlany czy wystarczy oferta wykonawcy.?

Bym chciał postawić halę łukową pokrytą plandeką.

Opublikowano

Dzień dobry, oferuję wykonanie kosztorysów i rysunków  technicznych do projektu Restrukturyzacja Małych Gospodarstw. Zapraszam do kontaktu biuro.expertgroup@gmail.com

Opublikowano
12 godzin temu, robert55555 napisał:

nie

dzięki o to mi chodziło

Opublikowano
13 godzin temu, many12 napisał:

W Akcie Notarialnym masz wpisaną taką sumę za ile dogadałaś się ze sprzedającym. Przykładowo za 80 tysięcy. W tym przypadku  schedę zakupujesz wpisując w biznesplanie za całe 60 tys. I tu kłania się temat POruszany POwyżej. ....................Na rozpoczęcie realizacji biznesplanu może być umowa przedwstępna zakupu tak jak inni przedstawiali przykładowo kopię faktury zakupu paliwa ON          potwierdzoną za zgodność z orginałem przez Powiatową... Czy temat jest zrozumiały.? ................Nie posiadasz obrotowych środków finansowych bo całość wydałaś na ziamię ale bilans musi Ci się zgodzić bo musisz mieć fakturkę do wysłania, że rozpoczynasz realizację biznesplanu.   - zamiast kopii fakturki wysyłasz przedwstępną umowę zakupu schedy a  najlepiej  kopię Aktu Notarialnego potwierdzoną za zgodność z orginałem przez Agencję Powiatową.........................................To są tylko moje sugestie do przetrawienia przez oponentów,

Proszę, skończ z tymi radami o potwierdzenie czegokolwiek przez powiatowy oddział Agencji - to nie zgodne z przepisami i jest tylko przejawem urzędniczego "widzimisię", co zostało potwierdzone już tutaj. Kopię aktu przeniesienia własności z potwierdzoną autentycznością sporządzi notariusz bez łaski i NIE trzeba z tym już nigdzie latać. Nomem omem, w III RP to właśnie notariusz - nie Agencja - jako jedyny ma prawo potwierdzić nie swoje dokumenty... A dokumenty wytworzone przez samego notariusza ten ma obowiązek potwierdzić NA MIEJSCU i ZA DARMO - zgodnie z prawem. I nie, to nie atak w twoją osobę jako "weterana" tego tematu (cokolwiek by to miało oznaczać), ale prośba żebyś  ludzi w błąd nie wprowadzał, choć by po to że gdzie indziej twój patent z potwierdzaniem przez byle urząd dokumentów przez niego nie wytworzonych może nie przejść - zgodnie z przepisami.

9 godzin temu, tomek1974 napisał:

ile płaciliście za biznes plan w odr mnie skasowała 1250zł ? 

Mnie 1360 zł.

9 godzin temu, karino25 napisał:

Cena urzędowa w ODR to 600zł za wniosek plus biznesplan. Coś dużo policzyła

Urzędowa na dane województwo niestety.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Prywatne firmy biorą 1200 za wniosek i 1200 w przypadku dostania, takie ceny slyszalem

Tu nie ma co sie dziwic, pisalem kiedys o ogromnych cenach jakie chodza za wnioski. Znajomy za modernizacje d ,produkcja zwierzeca zakup maszyn wydal okolo 10 tys na firme

ceny jakie ma jedna firma to  modernizacja 3000 zl + 2,5 % wartosci premii, kazdy aneks, zmiana to 400-500 zl, ceny netto

Mlody rolnik 1500 + 2,5 % premii

Edytowane przez masa24
  • Haha 1
  • Confused 2
Opublikowano (edytowane)

To pięknie, ale jak mi wujas gadał że za MGR potrafią i 3 tys. skroić prywatni w Opolskim to też nie chciałem wierzyć... Pazerność ludzi nie zna granic.

Edytowane przez Kaszlak79
  • Like 1
Opublikowano

ja za RMG gdzie składałem na utwardzenie podwórza dałem  za wniosek i biznesplan 1600, dodatkowo za kosztorys ok 1000. poprawka kosztorysu bo się nie spodobała stawka za roboczogodzinę 600. Koszt do tej pory ok 3500, Pierwszy wniosek składałem w marcu 2019, ostatnie poprawione dokumenty wysyłałem w grudniu 2019. W lutym 2020 przyszła decyzja o przyznaniu pomocy. Jak na razie wniosek złożony o pierwszą ratę (80%) i na razie cisza. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marluk napisał:

Masakra. Coraz bardziej się cieszę że robiłem to wszystko sam.

Ja coraz bardziej żałuję że sam nie robiłem... Tym bardziej że o tyle termin przesunęli.

Edytowane przez Kaszlak79
  • Sad 1