Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pełny czas, czyli prawie 7 miesięcy. Chyba, że masz na myśli sam przelew. Przed nim nie ma żadnej decyzji.

Edytowane przez marluk
  • Like 1
Opublikowano

Mam do Was pytanie - małe gospodarstwo, ja na umowie o pracę (bez KRUSu), nie spełniam wymogu 25% dochodu z gospodarstwa, troche mi brakuje.

Czy macie jakieś doświadczenia jak można to ogarnąć? mówię o naborze w lutym ( info z ARMIR, że taki będzie -nie wiem czy to prawda).

Jeśli chodzi o dzierżawę to wydaje się być już nie do ogarnięcia, bo nie znajdę dzierżawy żeby jeszcze teraz złożyć na siebie wniosek, a z info jakie dostalem żebym mógł to zaliczyć do swoich dochodów muszę złożyć wniosek na siebie/dostać je na konto.

z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano (edytowane)

przenieść wyliczenia na przychód i go zwiększyć przez słonecznik na kwiaty, do 15 czerwca można składać, zmieniać wnioski o dopłaty bezpośrednie

Edytowane przez agrarmrc
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, lebek5 napisał:

Po jakim czasie dostaliście decyzje przyznaniu płatności? 

Tak jak prawi kol. @marluk plus obecnie 2-3 miesiące więcej przez korona opóźnienia.

1 godzinę temu, koks85 napisał:

Mam do Was pytanie - małe gospodarstwo, ja na umowie o pracę (bez KRUSu), nie spełniam wymogu 25% dochodu z gospodarstwa, troche mi brakuje.

Czy macie jakieś doświadczenia jak można to ogarnąć? mówię o naborze w lutym ( info z ARMIR, że taki będzie -nie wiem czy to prawda).

Jeśli chodzi o dzierżawę to wydaje się być już nie do ogarnięcia, bo nie znajdę dzierżawy żeby jeszcze teraz złożyć na siebie wniosek, a z info jakie dostalem żebym mógł to zaliczyć do swoich dochodów muszę złożyć wniosek na siebie/dostać je na konto.

z góry dzięki za pomoc.

Tak jak koledzy pisali wyżej, jedynie to wyliczyć z przychodu a nie dochodu i pokombinować w uprawach zgłoszonych w tym roku do dopłat - korektę do dopłat i modlić się że wyjdzie. Na RMG można składać do 30 czerwca włącznie.

Edytowane przez Kaszlak79
  • Like 1
Opublikowano

Dzięki Panowie za odpowiedzi, niestety ten nabór nie wchodzi w grę, bo ziemię przejąłęm dopiero w tym roku (styczeń), więc tak czy inaczej ten odpada, ponieważ za 2019rok mam dochód/przychód =0 - przynajmniej tak mi powiedziano. Czy jeśli będę chciał złożyć wniosek w lutym 2021 to już teraz muszę skorygować wniosek (uprawy) o dopłaty żeby w 2021 odwołać się do roku 2020 odnośnie przychodu żeby było te 25%? Czy policzenie przychodu w lutym 2021 będzie na uprawy z 2020 czy deklaracji co będzie na polu w 2021? przepraszam za może banalne pytania, ale w regulaminie nie widziałem jednoznacznej informacji, a trochę nie ogarniam.
"

Natomiast w celu wykazania spełnienia kryterium przychodowości do wniosku o przyznanie pomocy dołącza się:

• wydane przez właściwego naczelnika urzędu skarbowego zaświadczenie o przychodach innych niż przychody z rolnictwa uzyskanych w roku poprzedzającym rok składania wniosku o przyznanie pomocy albo zaświadczenie o braku tych przychodów.

Wyliczenie przychodów z rolnictwa następuje w oparciu o wyjściową wielkość ekonomiczną gospodarstwa. Przychody z rolnictwa określone zostaną jako wielkość ekonomiczna gospodarstwa wyrażona w złotych, przy zastosowaniu kursu 1 euro = 4,0286 zł wynikającego z przepisów dotyczących obliczania współczynników standardowej produkcji zgodnie z metodologią zawartą w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1242/2008 ustanawiającym wspólnotową typologię gospodarstw rolnych (Dz.Urz. UE L 335 z późn. zm.)."

Opublikowano (edytowane)

Możesz w tym naborze bo przychód będziesz miał liczony z tego roku z upraw więc możesz go podbić np. słonecznikiem. ściągnij biznesplan, powpisuj sobie i zobaczysz jak to wychodzi.

Edytowane przez marluk
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, koks85 napisał:

z góry dzięki za pomoc.

słuchaj, nie wiem gdzie masz swoją agencję, ale u nas mówią że 2 lata do tyłu sprawdzają dopłaty ...

wiec i tak to musisz przeskoczyć w tym roku

zostaje jakis przetarg, albo żeby ktoś zrezygnował z dopłat.. czyli masakra bo kto Ci zrezygnuje

patrz na portal geoportal360 i szukaj takich małych działek kontaktuj się z właścicicielami albo najlepiej gminne lub skarb państwa

na pocieszenie można to zrobić nawet do lipca..

ps. Właśnie o taki wątek po części mi chodziło z tym kupnem przed pierwszym wnioskiem o płatność

Załóżmy, że Kolega wyżej znajdzie jakąś ofertę tuż przed złożeniem wniosku, ale formalności dopełni miesiąc później

Wszyscy tutaj mówią że nic się nie stanie jak będzie uprawiał te pole i załatwi dopłaty..

Tak powinno być wg przepisów, ale w oparciu o bliźniacze regulacje np młodego rolnika wątpie czy to przejdzie, nawet jak załatwi się dopłaty do końca czerwca..

(przecież można kupić działkę z uprawą)

Lecz agencja taka życzliwa chyba nie będzie i może się doczepić, że kwota wydana NIE była związana np. z realizacją bizneplanu, bo nie miała nic wspólnego z m.in. wnioskiem o płatność.. itd

Trochę to ryzykowne, lecz nie ma innego wyjścia w tej edycji idą same niedobitki i będą problemy

Edytowane przez JanKropka
Opublikowano (edytowane)

mówię np. o biurze wojewódzkim w zachodniopomorskim, mam kilka działek w ofercie właśnie na pograniczu tego województwa

i z ich info nie ma szans aby dostać płatność bez 2 lat dopłat (jeżeli na nie ktoś brał) a jeżeli był np. ugór czy działka poniżej 0,1 ha masz kontrolę zanim uzupełnisz wniosek (wiem od ludzi z tego województwa) 

do tego w tej miejscowości większość działek ma 0,6 lub 0,8 albo grubo powyzej 1,8 ha - czyli mała to opłacalność za te nędzne 60 tys...

tak samo jak pisze Kolega wyżej, nikt nie zrezygnuje od tak z dopłat nawet jak masz z nim dzierżawę tak aby spełnić warunki za rok chociaż

mało tego nawet jak wygrasz przetarg np. ze skarbu państwa za parę tygodni a takie są, to i tak nie przejdzie u nich

nie chcę się wpakować w jakieś pole jak nieużytek, wydasz kasę i zostaniesz z niczym

zobaczcie inaczej, przeciętna osoba potrzebuje dokupić tak czy inaczej  z połowę ilości ha z okresy wyjściowego załóżmy z 1 ha, musi zatem nawet najgroszej jakości działki 0,6 + plus jeszcze jedną, koszt pewnie z kilkadziesiąt tysięcy złotych, do tego koszt przywrócenie do użytku nie mały aby mieć dopłaty

Wniosek rozpozają na jesień, zatem czas gdzieś do zimy maksymalnie wcz. wiosna za rok.. 60 tys. to wcale nie taka Ameryka.. w tej sytuacji :-( 

Najgorsze jak się kupi i nic z tego nie będzie z jakiś szczegółów, albo ktoś np. postawi uprawy pod foliami aby zyskać wartość SO, a wszystko się uszkodzi przez pogodę, jest duże ryzyko niestety

Edytowane przez JanKropka
Opublikowano

@JanKropka ty naprawdę szukasz dziury w całym. Jak kolega wyżej pisze wystarczy ci ha dzierżawy ustnej w roku bazowej którą możesz wpisać do dopłat nawet w lipcu i załapiesz się na program. A później już kupujesz co chcesz. Na zakup tego masz prawie 3 lata więc jaki ty masz problem? Przez 3 lata będziesz się namyślał co kupić? Czy to tak mało czasu na zakup 1-2 ha ziemi? Nie wierzę, że nie znajdziesz nigdzie. A nawet jak to nie będzie coś wow to i tak masz ziemię na zawsze przy naprawdę mało skomplikowanym programie jakim jest RMG. Nie rozumiem twojego problemu.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, JanKropka napisał:

ps. Właśnie o taki wątek po części mi chodziło z tym kupnem przed pierwszym wnioskiem o płatność

Załóżmy, że Kolega wyżej znajdzie jakąś ofertę tuż przed złożeniem wniosku, ale formalności dopełni miesiąc później

Nie ma problemu - zakupów można dokonywać w zasadzie na drugi dzień po złożeniu wniosku o pomoc z RMG.

Wszyscy tutaj mówią że nic się nie stanie jak będzie uprawiał te pole i załatwi dopłaty..

No bo nic się nie stanie. Jak ktoś się boi to niech nie zgłasza do dopłat a przekazanie nieruchomości załatwi a akcie notarialnym później.

Tak powinno być wg przepisów, ale w oparciu o bliźniacze regulacje np młodego rolnika wątpie czy to przejdzie

Chłopie, pleciesz trzy po trzy, nie chciało ci się pewnie czytać rozporządzenia a mówisz że przepisy bliźniacze.

Lecz agencja taka życzliwa chyba nie będzie i może się doczepić, że kwota wydana NIE była związana np. z realizacją bizneplanu

No to chyba oczywiste że nie wypłaci jak nie spełnimy założeń biznesplanu.

bo nie miała nic wspólnego z m.in. wnioskiem o płatność.. itd

Bełkot.

Trochę to ryzykowne, lecz nie ma innego wyjścia w tej edycji idą same niedobitki i będą problemy

Również bełkot.

1 godzinę temu, JanKropka napisał:

i z ich info nie ma szans aby dostać płatność bez 2 lat dopłat

Podaj podstawę prawną.

do tego w tej miejscowości większość działek ma 0,6 lub 0,8 albo grubo powyżej 1,8 ha - czyli mała to opłacalność za te nędzne 60 tys..

U mnie też nędzna opłacalność - za 1.9 ha mam dać 90 tys. Ale się cieszę że 2/3 na tę ziemie dostanę. Jak by się udało to myślę w przyszłości o MGR. A tacy jak Ty - mało i mało, źle i źle.

tak samo jak pisze Kolega wyżej, nikt nie zrezygnuje od tak z dopłat nawet jak masz z nim dzierżawę tak aby spełnić warunki za rok chociaż

Znaczy że jak, masz z kimś dzierżawę i a ktoś bierze dopłaty czy Ty komuś dzierżawisz?? 😂🤣😅

mało tego nawet jak wygrasz przetarg np. ze skarbu państwa za parę tygodni a takie są, to i tak nie przejdzie u nich

No nie marudź już, wiemy wszyscy że się nie opłaca...

nie chcę się wpakować w jakieś pole jak nieużytek, wydasz kasę i zostaniesz z niczym

No patrz, ja się wpakowałem tak w 4.5 ha nieużytku w 2015 i dziś dzięki temu sobie SO docelową do 17500 EUR z palcem w "dudzie" podniosę.

zobaczcie inaczej, przeciętna osoba potrzebuje dokupić tak czy inaczej  z połowę ilości ha z okresy wyjściowego załóżmy z 1 ha, musi zatem nawet najgroszej jakości działki 0,6 + plus jeszcze jedną, koszt pewnie z kilkadziesiąt tysięcy złotych, do tego koszt przywrócenie do użytku nie mały aby mieć dopłaty

Nooo tak, to się naprawdę nie opłaca ten RMG 😂.

Wniosek rozpozają na jesień, zatem czas gdzieś do zimy maksymalnie wcz. wiosna za rok.. 60 tys. to wcale nie taka Ameryka.. w tej sytuacji 😞

Ja tam wolę 60 tys. zł jak 0 zł.

Najgorsze jak się kupi i nic z tego nie będzie z jakiś szczegółów, albo ktoś np. postawi uprawy pod foliami aby zyskać wartość SO, a wszystko się uszkodzi przez pogodę, jest duże ryzyko niestety

To mam radę - daj sobie spokój z rolnictwem i idź na "ochroniarza" do Rossmana 🤣.

4029081.jpg

Opublikowano

Jeśli w tym roku mam rok docelowy, to czy we wniosku o dopłaty mogę zgłosić nowe działki, które od tego roku dzierżawię ? Arimr nie przyczepi się do tego, że powierzchnia gospodartwa jest większa i że nie mam formalnych umów na te dzierżawy ? 

Opublikowano

Jeśli w tym roku chcę wziąć RMG i chciałbym dobrać dzierżawę żeby wliczała mi się ona do roku docelowego to czy jeśli wezmę ją od kogoś kto już złożył wniosek o dopłaty na tą działkę to można te dopłaty przepisać na mnie w jakiś sposób na tą działkę ? tak żeby ona już mi się wliczała do roku docelowego

Opublikowano

Z tym naborem luty 2021 to się upewnijcie. Mi Pani w agencji powiedziała że miał być ale po szkoleniu dowiedziała się że niebedzie.. więc dopytajcie bo jedna Polska a różne teorie.  Przedłużenie terminu składania też niejest bez przyczyny, do któregoś tam maja złożyło ok 1000 osób więc przedłużyli - ale może to i powiązane z brakiem lutowego naboru. Tak że zanim ktoś się wpakuje w jakieś zakupy z nastawieniem na luty to dopytajcie..

Opublikowano
2 godziny temu, Qwerty8530 napisał:

Jeśli w tym roku mam rok docelowy, to czy we wniosku o dopłaty mogę zgłosić nowe działki, które od tego roku dzierżawię ? Arimr nie przyczepi się do tego, że powierzchnia gospodartwa jest większa i że nie mam formalnych umów na te dzierżawy ? 

Możesz dobierać dzierżawy ale w sumie nie mogą one wynosić więcej jak połowa twojego areału. Czyli przykładowo masz 10 swojego to możesz mieć 5 ha dzierżaw. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi. 

Opublikowano
3 minuty temu, damin1 napisał:

Możesz dobierać dzierżawy ale w sumie nie mogą one wynosić więcej jak połowa twojego areału. Czyli przykładowo masz 10 swojego to możesz mieć 5 ha dzierżaw. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi. 

kolego a nie przypadkiem 50:50 czyli na 1ha własności 1 ha dzierżaw ?