Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, robert55555 napisał:

Widzisz @many12 wszedłeś w BP i zanim zrobiłeś wniosek sprawdziłeś co dla ciebie będzie opłacalne celem podniesienia SO. Tak każdy kto myśli o RMG powinien zrobić. Tam wszystko mozna sprawdzić.

Miałem kolegę co brakowało 3% do 25%. Wystarczyło zrobić obrót stada(drób)(bo tego nie ma w irz, i miał 28%. Tym samym się zakwalifikował. 

Dla zainteresowanych do 80sztuk kur niosek jesteśmy zwolnieni z podatku. Później podatek wynosi bodajrze 2.5zl od sztuki/rocznie.

Zgadza się mam zmianę w bp z produkcji roślinnej w produkcję roślinno-zwierzęcą - opasy typu MR i inwentarz drobny a to tylko dlatego, że jedna trzecia  kasiorki z tego projektu  została zadeponowana w remont obory.

Opublikowano

Do choinek dopłaty przysługują. Właśnie o nich myślałam w celu podwyższenia WEG. Ale teraz widzę, że słonecznik podnosi lepiej i tanim kosztem... W ogólnodostępnym kalkulatorze SO ten słonecznik na kwiaty cięte mieści się w kategorii: Kwiaty i rośliny ozdobne?

Opublikowano

dzis składałem wniosek obszarowy ,mam posadzone 0,90a choinek bożonarodzeniowych i dowiedziałem się że do choinek niestety niema dopłat,,wcześniej  były teraz brak dopłat

Opublikowano
20 godzin temu, Grzechooo napisał:

Fakt nie pomyślałem o zwierzakach. Na to wychodzi że nie trzeba choinek czy słonecznika, można nastawić się na króliki🤔🙂

W ciągu trzech latek tak ujęto w biznesplanie mam ich sprzedać 120 sztuk na zasadzie zwykłej faktury  kupujący - sprzedający którą umieściłem w Powyższych postach. 

Opublikowano
16 minut temu, many12 napisał:

W ciągu trzech latek tak ujęto w biznesplanie mam ich sprzedać 120 sztuk na zasadzie zwykłej faktury  kupujący - sprzedający którą umieściłem w Powyższych postach. 

Nie lepsza umowa kupna-sprzedazy? To miałeś na myśli pisząc o fv.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, robert55555 napisał:

Przy każdej sprzedaży królików wystawiam FAKTURĘ GDZIE KOPIĘ EWIDENCJONUJĘ W  Księdze Przychodów I Rozchodów.

Edytowane przez many12
Opublikowano
pomidor65 napisał:

dzis składałem wniosek obszarowy ,mam posadzone 0,90a choinek bożonarodzeniowych i dowiedziałem się że do choinek niestety niema dopłat,,wcześniej  były teraz brak dopłat

wie ktoś coś na temat tych choinek i dopłat,zawsze była normalna obszarowka to czego teraz ma nie być skąd takie informacje??

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Karol0134 napisał:

Trzeba POdziubaĆ W INSTRUKCJI KTÓRĄ DOSTAŁESWRAZ z  drukami na bieżący  rok - nie otworzyłem jeszcze koperty bo na to brak czasu.

Edytowane przez many12
Opublikowano

Chce się upewnic

W biznesplanie mam wpisany zakup ziemniaka kwalifikowanego. Wystarczy że raz kupię do momentu realizacji biznesplanu ?

Czy obowiązkowo w każdym roku?

Za jaka kwotę tez chyba nie ma znaczenia?

Opublikowano

chciałbym zapytać o kilka spraw, jestem z naboru  krus 2019
1) od momentu przyjścia decyzji i przyjścia pieniędzy I raty jaki mam czas na wydanie tych pieniędzy? Czy to jest 3 lata czy jak wkońcu
2) Jeśli już prowadzę tą prostą rachunkowość to jeśli zakupiłem sadzonki warzyw (brokuł 2 odmiany) mam fv i wpisuje kwotę z  jednej odmiany, a w dopłatach będę miał zgłoszone że tylko jedna odmiana będzie na działce na której składam wiosek, a druga na działce którą dzierżawię ale nie biorę dopłat to w razie kontroli czy jeśli im przedstawię umowę dzierżawy to nie będzie problemu?
3) do jakiej kwoty mogę robić sprzedaż/kupno bez faktur bo nie jestem na Vacie
Proszę tylko o sensowne odpowiedzi, bo już trochę się pogubiłem z tym

Opublikowano
1 godzinę temu, agro973 napisał:

chciałbym zapytać o kilka spraw, jestem z naboru  krus 2019
1) od momentu przyjścia decyzji i przyjścia pieniędzy I raty jaki mam czas na wydanie tych pieniędzy? Czy to jest 3 lata czy jak wkońcu
2) Jeśli już prowadzę tą prostą rachunkowość to jeśli zakupiłem sadzonki warzyw (brokuł 2 odmiany) mam fv i wpisuje kwotę z  jednej odmiany, a w dopłatach będę miał zgłoszone że tylko jedna odmiana będzie na działce na której składam wiosek, a druga na działce którą dzierżawię ale nie biorę dopłat to w razie kontroli czy jeśli im przedstawię umowę dzierżawy to nie będzie problemu?
3) do jakiej kwoty mogę robić sprzedaż/kupno bez faktur bo nie jestem na Vacie
Proszę tylko o sensowne odpowiedzi, bo już trochę się pogubiłem z tym

Trzy latka.

W  Ewidencji wpisujesz wszystkie faktury związane z działalnością  gospodarczą.

sprzedając/kupując zbierasz fakturki do kwoty deklarowanej w biznesplanie - tylko bp i to co w nim zadeklarowałeś  Ciebie interesuje - sa faktury nie ATT-owskie na podstawie których  dokumentujesz zdarzenia gospodarcze związane z projektem RMG.

Opublikowano
H3ni0 napisał:

Wie ktoś jak im idzie wypłata pieniędzy z naboru czerwiec 2019?

Ja złożyłem wniosek o płatność 3 lutego i do dzisiaj kasy nie dostałem .

Opublikowano

Ja dostałem informację że mój wniosek w tamtym tygodniu został zamknięty po wszystkich poprawkach i teraz już tylko czekać na kasę. Jak myślicie? Sprzęt podrożeje czy potanieje w związku z zaistniałą sytuacją na świecie?

Opublikowano
2 godziny temu, mas09akra napisał:

To jeszcze musisz poczekać kolega składał w ubiegłym roku wiosną. O wypłatę pierwszej raty składał w sierpniu a kase dostał w listopadzie.

Pierwszy nabór tego projektu czekał nawet do czterech miesięcy - niektórzy wydzwaniali do Warszawy - mam numery telefonow.

1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Ja dostałem informację że mój wniosek w tamtym tygodniu został zamknięty po wszystkich poprawkach i teraz już tylko czekać na kasę. Jak myślicie? Sprzęt podrożeje czy potanieje w związku z zaistniałą sytuacją na świecie?

Pożycz od rodziny i kupuj w tych niepewnych czasach  - pożyczyłem na zakup opasów - mam oddać jesienią po rozliczeniu projektu

Opublikowano

Ja tak załatwiałem "pożyczkę po rodzinie", że jak przyszło co do czego to mi zaproponowano ofertę życia - pożyczka owszem, ale przez te niepewne czasy w ekwiwalencie... złota inwestycyjnego 😅😂🤣. To jak już będzie tak daleko - wolę pójść do baku i mieć czarno na białym kredyt 😉. Drodzy forumowicze - pytanie którego nie umiały "rokminić" mądre głowy w ODR. BP i wniosek mam gotowy, będę składał pocztą bo i tak przez zarazę oddziały regionalne wystawiły tylko skrzynki - polecony potwierdzony opcja pewniejsza. Rok wyjściowy i rok docelowy. U mnie wyjściowy to oczywiście 2020, docelowy w BP miał być 2023. Uparłem się jednak że to nie zgodne z rozporządzeniem, bo na realizację biznesplanu mam 3 lata od momentu otrzymania pierwszej raty. Jak tu czytam, to od momentu złożenia wniosku do otrzymania gotówki na konto minie "na bidę" 10 miesięcy, więc będzie już rok 2021. Więc na logikę rokiem docelowym będzie u mnie 2024. Pan w ODR uparł się jednak że jemu "program" daje rok docelowy 2023 w moim przypadku, bo to nowy PROW będzie i w ogóle. Na moje polecenie zmienił mi na 2024, najwyżej przyślą korektę. Więc jak to jest, prawidłowo w moim przypadku rok docelowy to 2023 czy 2024??

Opublikowano (edytowane)

Ja bym inaczej sformułował zagadnienie z RMG i do niego postawił pytania.

Przykład 1.

Wniosek o RMG składam 05.05.2020.

Decyzja dostaje 02.01.2021.

Wniosek o wypłatę składam 05.01.2021.

Przelew na konto mam dnia 30.04.2021.

Wtedy rok docelowy będzie kończył 30.04.2024. 

W takim przypadku jak złoże wniosek o płatności 10.05.2024 to  już wartość SO z roślin liczy z wniosku o dopłaty z 2023 czy 2024?

Przykład 2.

Przelew na konto mam dnia 30.04.2021.

Wtedy rok docelowy będzie kończył 30.04.2024. 

W takim przypadku jak złoże wniosek o płatności bezpośrednie 10.04.2024 to  już wartość SO z roślin liczy z wniosku o dopłaty z roku 2024? A może 2023?

Przykład 3.

Przelew na konto mam dnia 30.06.2021.

Wtedy rok docelowy będzie kończył 30.06.2024. 

Wniosek o dopłaty złoże 10.05.2024.

Wartość SO będzie liczona z wniosku 2024 ? Matematycznie mamy liczony 4 wniosek o dopłaty! 

Myślę że na takich przykladow nie którzy zainteresowani RMG oczekuja (łatwiej zrozumieć na przykładach)oraz oczekuja prawidłowych odpowiedzi na te przykłady(mile widziane poparte podstawa prawna). 

Edytowane przez robert55555