Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli ktoś nie spełnia kryterium dochodu 25% czyli ma za mało ha przeliczeniowych względem pitu to zostaje szansa na 25 % przychodu. Jak to dokładnie obliczyć wiem że sprawdza się wartość ekonomiczna gospodarstwa w Kalkulatorze So. Ale Czy ta wartość liczy sie tylko z gruntów własnych czy z tego co do dopłat?

Opublikowano
3 godziny temu, Kucc napisał:

Jak to dokładnie obliczyć wiem że sprawdza się wartość ekonomiczna gospodarstwa w Kalkulatorze So. Ale Czy ta wartość liczy sie tylko z gruntów własnych czy z tego co do dopłat?

Wartość ekonomiczną gospodarstwa tz. WEG w okresie wyjściowym do biznesplanu w projekcie Restrukturyzacja Małych Gospodarstw obliczamy z tego co podaliśmy do wniosku o dopłaty bezpośrednie - dane weryfikuje komisja kontrolna na gruncie  jeszcze przed otrzymaniem decyzji o płatność.

Opublikowano
5 godzin temu, Kucc napisał:

Jeżeli ktoś nie spełnia kryterium dochodu 25% czyli ma za mało ha przeliczeniowych względem pitu to zostaje szansa na 25 % przychodu. Jak to dokładnie obliczyć wiem że sprawdza się wartość ekonomiczna gospodarstwa w Kalkulatorze So. Ale Czy ta wartość liczy sie tylko z gruntów własnych czy z tego co do dopłat?

Jest jeszcze czas na "dostosowanie upraw", chyba, że masz wszystko zajęte pod oziminy i pospieszyłeś się z wnioskiem o dopłaty za 2020 (masz już wysłany); wartość SO do metody przychodowej liczysz jak koledzy podpowiedzieli z gruntów, których jesteś w posiadaniu. Posiadasz to co masz w dopłatach bez względu na tytuł prawny 

Opublikowano
12 godzin temu, jaacek12 napisał:

dostał ktoś pierwszą ratę bp Radzyń Podlaski wniosek o płatność 29 01 i cisza

Poczekamy sobie. Mi jeden jedyny pracownik ODR bohatersko męczy wniosek RMG na odległość, akurat mam łatwy bardzo.

14 godzin temu, czesio200 napisał:

"Utylizacja" o ile mozna tak to nazwac zakoponie w dole. Zrobiona przez powiat.

Azbest jest szkodliwy tylko wtedy, gdy wdychamy jego drobinki - osiada na stałe w płucach, które nie potrafią się jednak go pozbyć. Latami wywołuje podrażnienia, które z czasem przechodzą w zmiany nowotworowe. Sam w sobie azbest nie jest toksyczny, nie ruszany nie jest niebezpieczny. Pytanie tylko czy to właściwy sposób na utylizację...

Opublikowano

Dokładnie. Wymienić eternit na blachę przez jakąkolwiek firmę i na faktrurę to trzeba liczyć z kwota min 100zł za m2, oczywiście licząc materiał.

Opublikowano
11 godzin temu, EuroPlan napisał:

Jest jeszcze czas na "dostosowanie upraw", chyba, że masz wszystko zajęte pod oziminy i pospieszyłeś się z wnioskiem o dopłaty za 2020 (masz już wysłany); wartość SO do metody przychodowej liczysz jak koledzy podpowiedzieli z gruntów, których jesteś w posiadaniu. Posiadasz to co masz w dopłatach bez względu na tytuł prawny 

W takim przypadku należy przeprowadzić "prawidłowy obrót stada" w roku bieżącym.

Opublikowano
5 godzin temu, czesio200 napisał:

Wiem to. I pomyslec ze kiedys zakladajac dachy diaxem się go docinalo. Kto to robil to wie jak sie kurzy.

samobójstwo, górnicy z kopalni uranu w okolicach kłodzka w latach 40-60 mieli z tego maseczki przeciwpyłowe

5 godzin temu, robert55555 napisał:

Dokładnie. Wymienić eternit na blachę przez jakąkolwiek firmę i na faktrurę to trzeba liczyć z kwota min 100zł za m2, oczywiście licząc materiał.

można też eurofalę, jak konstrukcja dachu w dobrym stanie to właściwie tylko zdemontować tamtą, i zamontować nową, nie ingerując i chyba nawet przejdzie to jak by się konserwator zabytków dowalił 

Opublikowano

pytanko, czy grunt musi stanowić własność, czy może stanowić współwłasność? Nie mówię o współwłasności małżeńskiej, bo mam rozdzielność, ale jesteśmy z żóną współwłaścicielami gruntu po 1/2

Opublikowano
12 godzin temu, robert55555 napisał:

Kużwa w każdej gminie był projekt wymiany eternitu - spałeś w tym czasie czy gruchę trenowałeś - zrobiłem to z pięć latek temu - przyjechała firma, sama zdjęła eternit i odwiozła do utylizacji - wystarczyło zainteresować się w odpowiednim czasie i złożyć  wniosek w gminie.

• Haha 1
Opublikowano

Panowie pomocy!!! Chce złożyć wniosek o płatność II raty ale chce zrezygnować z planu nawozowego i tych szkoleń jaki to wniosek złożyć jak się zabrać do tego wniosku o przyznanie II raty na jakiej stronie szukać pomocy 

Opublikowano

Kolego @many12 dzięki za radę. Nie spałem wtedy tak samo jak i teraz. 

Nie uwzgledniles sytuacji że ktoś mógł kupić nie dawno gospodarstwo. 

W mojej gminie dopłacają do utylizacji a nie do zdjęcia eternitu. Mało tego musisz się wyprosić o to.  Wiem że to paranoja ale co zrobić?

Opublikowano
5 minut temu, Rafiklubelskie napisał:

Panowie pomocy!!! Chce złożyć wniosek o płatność II raty ale chce zrezygnować z planu nawozowego i tych szkoleń jaki to wniosek złożyć jak się zabrać do tego wniosku o przyznanie II raty na jakiej stronie szukać pomocy 

Trzeba pisać do dyrektora regionalnego pismo o zmianę w założeniach biznesplanu. Jestem przeciw tym planom nawozowym które zbyt dużo absorbują czasu naszego rolników - to może i dobre ale dla tych większych. Natomiast co do szkoleń odbyłem trzy i byłem zadowolony. Czwarte miałem mieć w trzeciej dekadzie marca ale pozamiatane do odwołania z POwodu kornelovirusa.

Opublikowano
56 minut temu, many12 napisał:

Trzeba pisać do dyrektora regionalnego pismo o zmianę w założeniach biznesplanu. Jestem przeciw tym planom nawozowym które zbyt dużo absorbują czasu naszego rolników - to może i dobre ale dla tych większych. Natomiast co do szkoleń odbyłem trzy i byłem zadowolony. Czwarte miałem mieć w trzeciej dekadzie marca ale pozamiatane do odwołania z POwodu kornelovirusa.

Kolego a mógłbyś mi napisać mniej więcej jak takie pismo ma wyglądać co się w nim powinno znajdować jakie dane itp

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Rafiklubelskie napisał:

Kolego a mógłbyś mi napisać mniej więcej jak takie pismo ma wyglądać co się w nim powinno znajdować jakie dane itp

Pisałem o tym w wcześniejszych postach - daj znać jak nie znajdziesz - opisze po raz kolejny.

Opublikowano
10 godzin temu, many12 napisał:

Pisałem o tym w wcześniejszych postach - daj znać jak nie znajdziesz - opisze po raz kolejny.

Opisz bo szukałem i nie mogę znaleść 

A jak tam panowie plany na ten sezon związane z panującą sytuacją? Ja uprawiam tytoń i już dostałem wiadomość od firmy ze nikt go ode mnie nie kupi bo 80% produkcji szła do Włoch a włosi pozamykali fabryki a magazyny mają pełne starczy im to do następnego sezonu tytoń w tunelu już posiany zbóż nie mam tylko sam tytoń i nie ukrywam że trochę się boję jak to będzie 

Opublikowano

Czekam na wypłatę I raty ale ze względu na ostatnie wydarzenia zastanawiam się czy wogóle te pieniądze zobaczę... agencja wg info na stronie zawiesiła bieg prowadzonych postępowań a rząd zezwolił na przesunięcie środków unijnych z różnych działań na walkę z epidemią.. Co o tym myślicie?

Opublikowano
54 minuty temu, Rafiklubelskie napisał:

Opisz bo szukałem i nie mogę znaleść 

A jak tam panowie plany na ten sezon związane z panującą sytuacją? Ja uprawiam tytoń i już dostałem wiadomość od firmy ze nikt go ode mnie nie kupi bo 80% produkcji szła do Włoch a włosi pozamykali fabryki a magazyny mają pełne starczy im to do następnego sezonu tytoń w tunelu już posiany zbóż nie mam tylko sam tytoń i nie ukrywam że trochę się boję jak to będzie 

Ciekawe jakie warunki w takiej sytuacji stworzy nam rolnikom pis-dowski nierząd?

W przypadku zmiany  założeń biznesplanu:

Nazwisko i imię                                miejsce zamieszk. Data                     

Adres                                     

Zn. Sp.

Do Dyrektora

Oddziału Regionalnego

Agencji Restrukturyzacji

i Modernizacji Rolnictwa

w ..................................

Zwracam się z prośbą o umożliwienie mi zmiany założeń
w biznesplanie w operacji „Restrukturyzacja małych gospodarstw”.

Zmiana będzie polegała na .......................W myśl zasady, że biznesplan powinien zawierać logiczną ciągłość zamierzam sfinansowanie ................................................

Prośbę motywuję tym, ..............................

Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby.

Podpis czytelny

Jak otworzysz plik biznes planu rozwoju gospodarstwa to zauważysz w lewym dolnym rogu napis w kolorze czerwonym "Podsumowanie".  Po dokonaniu zmian w pliku "Biznes  PLan Poz............". - klikasz w ten napis i będziesz miał wydrukowane najważniejsze dane bp tz.

1. Strona tytułowa  BP.

2. Kopia tabeli 25 "Zestawienie".

3. Kopia tabeli 27 "Kryteria podlegające punktacji"

4. Kopia tabeli 26 "Kryteria dostępu do programu". - nie zapomnij podłączyć drukarki. Nie zapomnij się czytelnie podpisać na dole wydruku kopii BP. Drukujesz jeszcze "Wniosek  o przyznanie pomocy na operacje RMG  dlatego, że tam mogą być nowe naniesione dane a na pewno musisz się podpisać na tym wniosku "czytelnie" - no i aktualna data. 

Plik Biznes  Planu + plik Wniosku o przyznanie pomocy na operacje RMG wysmażone  na płytce  dołączasz  do w/w  kopii dokumentów pakujesz grzecznie do koperty i PRIORYTETEM witaj Regionalny Dyrektorze

Razem wysyłasz pismo przewodnie do Dyrektora Regionalnego.

• Like 1
Opublikowano

Czy grunty dzierżawione na gębę wliczają się do wielkości ekonomicznej gospodarstwa? Oczywiście biorę do nich doplaty. Uprawiam 30 hektarów, z czego ledwie 1,3ha to własność a reszta to dzierżawy z dopłatami (5ha TUZ, reszta zboża i strączki). Zastanawiam się czy ktoś taki jak ja może wnioskować o te 60 tysięcy. 

Opublikowano

Wszystko to co w dopłatach . Pamiętaj że później musisz mieć 50% gruntów na własność .