Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Thor pyta -  to ja Ciebie odpowiadam..................Ile idzie wyciągnąć z ha podczas projektu - proponuję nie nastawiać się na zysk a na gospodarowanie zgodnie z biznesplanem. Twój najważniejszy zysk to darmowe srebrniki - trzeba tylko spełnić warunki które sam określiłeś - bardzo duży plusik to możliwość zmian i pole manewrów w zmieniającym się otoczeniu.

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, many12 napisał:

Buszmen odpowiadam Ci. Zakupiłem za junijną mamonę łąki prawie dwa ha z rowkami gdzie rosły kszaczory.  Wyciąłem  wiosną ubiegłego sezonu..... jesienią zaorałem 0,5 ha na koniczynę co ten obszar automatycznie czyni użytkiem rolnym.,,,,,,,,,,,,,,,, Pisałem o zmianę zmniejszenia marchii na rzecz koniczyny z pozytywną odpowiedzią  w decyzji. To ty decydujesz o tym co kupisz ale piszesz o zmianie w biznesplanie do .................. .Kombinuj czy karczować ma sprzedający czy kupujący i natychmiast zaorać. Powiem więcej  W roku wejścia do junii miałem zadrzewione do  prawie ha. użytku rolnego  - w ciągu miesiąca wykarczowałem  i ten kawałek brał nawet udział w programie rolnośrodowiskowym jako pastwisko - aktualnie w 2016 posadziłem tam junijny lasek.

Co miałeś wpisane w ewidencji gruntów? U mnie jest część pastwisko, część użytki rolne zakrzewione. Myślę że dla bezpieczeństwa wpiszę że finansuje tylko powierzchnię pastwiska, resztę podam że płace że swoich.

Ktoś zadał pytanie ile można zarobić. Jak ktoś ma warzywa/owoce/hodowlę to pewnie coś zarobi. Przy uprawie typu słonecznik/choinki trzeba kombinować żeby stracić jak najmniej.

Przyszła mi decyzja zatwierdzająca zmianę. Zamiast 2,30ha ziemniaka jest 0,35 szkółki krzewów ozdobnych. Ogólnie zaakceptowali wszystkie zmiany. OT Łódź

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Z mistrzem się nie mierz . Chodzi mi bardziej o to , czemu się wypowiadasz , a nie przeczytać każesz ? Tylko na mnie masz alergię?

@freetaxi znasz może przypadkiem termin naboru RMG na terenach ASF?

Nikt nie zna konkretnej daty, trzeba sprawdzać tutaj aż "Panu Dyrektoru" się zechce ogłosić 😉  https://www.arimr.gov.pl/ogloszenia-prezesa-arimr.html

3 godziny temu, freetaxi napisał:

Pewnie jutro ogłoszą :)

Ostateczny termin żeby się z "planingu" wywiązać.

3 godziny temu, marluk napisał:

@zetorki12

Pisz na temat.

Co do rozpoczęcia naboru w asf to luty. Jakbyś tylko wszedł na stronę ARiMR to byś się dowiedział. Zajęło mi to 10 sekund :)

Tak samo jak bez ASF to marzec... Czyli 31 dni do wyboru 😅.

3 godziny temu, marluk napisał:

@many12
W sumie racja. Ale tak poważnie to dobry ubaw mam z gościa :) Leń że nawet strony ARiMR nie chce mu się otworzyć.

Powiadają że leniwy i mądry zawsze coś wymyśli 😅🤣😅.

3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Ja pierdziele . Głąby . Ja już przestudiowałem od deski , do deski . Dzwoniłem tam gdzie trzeba . Po prostu lubię dopytać . :D

Czemu wy nie słuchacie co do was się mówi ? się dogadały . Faszysta z Narcyzem . :D

Poważnie tak sądzisz ? Pytałem kierownika biura powiatowego i pojęcia nie miał kiedy .

Bo Powiatowi nie są od tego żeby cokolwiek wiedzieć - nie tylko Ci w Agencji 😋.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Koledzy czy jak wziąłem na siebie plan nawozowy to rozumiem, że muszę go wykonywać corocznie tak jak jest napisane w biznesplanie ale czy to też dotyczy badań gleby? I czy muszę takie badanie wykonywać na każdej działce czy wystarczy na grupie działek? Jeżeli mam powiedzmy 12 działek to muszę na każdej osobno wykonać badanie gleby? I rozumiem, że plan nawozowy i badania powinienem mieć za rok 2019? Niestety nie zrobiłem badań na wszystkich działkach i planu nawozowego za rok 2019... I pytanie ostatnie czy muszę wykonać nawożenie zgodnie z zaleceniami nawozowymi? Czy jak np. nie zależy mi na nawożeniu któreś z działek to i tak muszę wykonać nawożenie wg planu? Dzięki wielkie za pomoc

Edytowane przez grzechuxx2
Opublikowano

grzechuxx2 napisał: Koledzy czy jak wziąłem na siebie plan nawozowy to rozumiem, że muszę go wykonywać corocznie tak jak jest napisane w biznesplanie ale czy to też dotyczy badań gleby? I czy muszę takie badanie wykonywać na każdej działce czy wystarczy na grupie działek? Jeżeli mam powiedzmy 12 działek to muszę na każdej osobno wykonać badanie gleby? I rozumiem, że plan nawozowy i badania powinienem mieć za rok 2019? Niestety nie zrobiłem badań na wszystkich działkach i planu nawozowego za rok 2019... I pytanie ostatnie czy muszę wykonać nawożenie zgodnie z zaleceniami nawozowymi? Czy jak np. nie zależy mi na nawożeniu któreś z działek to i tak muszę wykonać nawożenie wg planu? Dzięki wielkie za pomoc Plan nawozowy to z góry zaplanowane nawożenie na podstawie danych o danej glebie, badań itd. Ma Ci pomoc w tym, aby osiągnąć określoną wydajność a przede wszystkim poprawić jej jakość. Badania gleby w zupełności wystarcza raz na 4 lata. Nie wiem jaka masz zmienność glebową, zależy od terenu. Ogólne jedna próbka to maks 4 ha, ale może być ze masz 12 działek w 12 miejscach po 1 ha, albo działkę 4 ha, która w jednym miejscu jest w bardzo dobrej kulturze a innym zupełnie odwrotnie. To jest plan nawozowy nawozisz pod rośliny a nie pod działki. Jeśli to jest taki problem zostaw te próbki co masz żeby te minimum spełnić, ale badanie podstawowe kosztuje 13 zł więc czy nie warto wiedzieć więcej? To taki płodozmian nawożenia, nie robiłem tego pod żaden program ale nie wiem jak wy go tam robicie. Co tu mają działki do rzeczy? Zrób jak najwięcej próbek wtedy jak znasz swoje pole to wybierasz roślinę i pod nią ustalasz nawożenie - masz niedobór potasu więc założenie jest takie zeby osiagnac minimum średni poziom więc nawozisz przez kilka lat z naddatkiem potasu żeby to.wyrownac. Itd.

• Thanks 1
Opublikowano

Również mam zaznaczony plan nawozowy, a badania gleby mam zrobić tylko raz teraz. Wiesz ile dostałeś punktów? Jak tak i możesz to zejdź z tego. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, grzechuxx2 napisał:

Koledzy czy jak wziąłem na siebie plan nawozowy to rozumiem, że muszę go wykonywać corocznie tak jak jest napisane w biznesplanie ale czy to też dotyczy badań gleby? I czy muszę takie badanie wykonywać na każdej działce czy wystarczy na grupie działek? Jeżeli mam powiedzmy 12 działek to muszę na każdej osobno wykonać badanie gleby? I rozumiem, że plan nawozowy i badania powinienem mieć za rok 2019? Niestety nie zrobiłem badań na wszystkich działkach i planu nawozowego za rok 2019... I pytanie ostatnie czy muszę wykonać nawożenie zgodnie z zaleceniami nawozowymi? Czy jak np. nie zależy mi na nawożeniu któreś z działek to i tak muszę wykonać nawożenie wg planu? Dzięki wielkie za pomoc

Badania ważne są  trzy czy cztery lata, ale plan wykonujesz co rok. Badać powinieneś raczej wszystkie dzialki zgloszone do płatności.

Po to jest plan by się do niego stosować, ale kto Ci to sprawdzi? 

Jak masz zapas punktów, rezygnuj z tego zobowiązania, tak jak i ja to zrobiłem. 

Edytowane przez ZYLA
Za grube łapy na telefon
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Nie rozumiem niektórych - przecież wystarczy 7 punktów...

Ale trzeba było narobić punktów bo przecież    -lidziska walą po te darmowe pijądze dżwijami i łoknami i mi nie starczy

a przecież było wiadomo już po pierwszym naborze jak to wygląda i trzeba na min. jechać

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, grzechuxx2 napisał:

Badania ziemi raz na 3 lata dla świętego spokoju a plan nawozowy co roku 200 zł kosztuje , trzeba  rozpisywać nawozy wedle zalecenia i tyle .

Nawozić na polu to już wedle swego uznania aby w papierach było tak zapisane jak w plan zaleca .

Edytowane przez galan99
  • Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, marluk napisał:

Jest decyzja, lubelskie.

I jak? 

Opublikowano

Buszmen - w Twoim przypadku POwtarza się stara zasada, że " człowiek sam robi sobie problemy". Pisz najpierw o zmianę z dołączoną kopią wypisu geodezyjnego które potwierdzi Ci powiatowa za zgodność z orginałem -  (przy transakcji zakupu orginał geodezja wydaje   raz na jakiś czas a przyda się u Notariusza). Jak zagospodarujesz działkę w przyszłości tak musisz uwidocznić w zmienionym biznesplanie załączonym do pisma z prośbą o zmianę. Proponuję w bp, całość wpisać jako pastwisko i wykarczować kszaczory co jest przyszłościowe, a masz podstawę, że zakrzaczenie było użytkiem rolnym - nie rób głupstwa i nie zmniejszaj sobie powierzchni użytków rolnych. Możesz to nawet zaorać ale trzeba uwidocznić w zmienionym bp. jaką koniczynę tam siejesz i czy jest  Ci potrzebna.

• Like 1
Opublikowano
kopin napisał:

31 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Nie rozumiem niektórych - przecież wystarczy 7 punktów...

Ale trzeba było narobić punktów bo przecież    -lidziska walą po te darmowe pijądze dżwijami i łoknami i mi nie starczy

a przecież było wiadomo już po pierwszym naborze jak to wygląda i trzeba na min. jechać

A potem płacz że tak to długo trwa wszystko... Gdyby każdy biznesplan byłby na te 7 pkt. to przynajmniej w teorii mogłoby to szybciej przejść.

Opublikowano

Niby mają wprowadzić, że system będzie sprawdzał i wnioski niekompletne będą z miejsca odrzucane.To też by pomogło. 

Opublikowano
39 minut temu, many12 napisał:

Buszmen - w Twoim przypadku POwtarza się stara zasada, że " człowiek sam robi sobie problemy". Pisz najpierw o zmianę z dołączoną kopią wypisu geodezyjnego które potwierdzi Ci powiatowa za zgodność z orginałem -  (przy transakcji zakupu orginał geodezja wydaje   raz na jakiś czas a przyda się u Notariusza). Jak zagospodarujesz działkę w przyszłości tak musisz uwidocznić w zmienionym biznesplanie załączonym do pisma z prośbą o zmianę. Proponuję w bp, całość wpisać jako pastwisko i wykarczować kszaczory co jest przyszłościowe, a masz podstawę, że zakrzaczenie było użytkiem rolnym - nie rób głupstwa i nie zmniejszaj sobie powierzchni użytków rolnych. Możesz to nawet zaorać ale trzeba uwidocznić w zmienionym bp. jaką koniczynę tam siejesz i czy jest  Ci potrzebna.

dokładnie - zakrzaczenie to nie las. Wytnij wszystko, zrób jako łąkę/pastwisko albo trawę na gruncie ornym a potem koniczyny/lucerny.
My w grudniu wycięliśmy ostatnie 2 drzewa na jednej działce co była pastwiskiem a teraz koniczynka pod dopłaty będzie gdzie kiedyś był sad a obok bagno z trawą której krowy nie jadły.
Ja już bym ciął, kiedyś jak kupowałem 2 działki to zanim je kupiłem to połączyłem w jedną, wznowiłem słupki graniczne i kilkadziesiąt metrów wierzby na rowach wycieliśmy a potem kupiłem i gotowe były pod RS-Ptaszki na n2000 z samą trawą bez krzaków.

29 minut temu, Kaszlak79 napisał:

A potem płacz że tak to długo trwa wszystko... Gdyby każdy biznesplan byłby na te 7 pkt. to przynajmniej w teorii mogłoby to szybciej przejść.

liczyłem że mam 7 czy 8 czyli na styk, przyszedł kwit z arimr że jest 10,09 (nie wiem skąd te 09 znaleźli). 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, grzechuxx2 napisał:

Tak, mam już pozytywną decyzję.

To rob korekte i sprobuj zejs z niego jesli masz nadmiar punktow. To nie pierwszy nabor gdzie do konca nie wiadomo bylo jakie bedzie zainteresowanie i wiekszosc robila prawie wszystko aby nalapac punktow. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Techrol napisał:

Niby mają wprowadzić, że system będzie sprawdzał i wnioski niekompletne będą z miejsca odrzucane.To też by pomogło. 

No pomogło by,gdzieś 0 nie wpiszesz albo się nie podpiszesz i wniosek składasz od nowa-np za rok

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Badania ziemi raz na 3 lata dla świętego spokoju a plan nawozowy co roku 200 zł kosztuje , trzeba  rozpisywać nawozy wedle zalecenia i tyle .

Nawozić na polu to już wedle swego uznania aby w papierach było tak zapisane jak w plan zaleca .

Przy kontroli nie sprawdzają czy masz faktury na tyle ile jest wpisane w planie?

Ma ktoś doświadczenie? Z góry dzięki

Opublikowano

Dzieki za rady. Punktów mam 9,42 więc zejdę z tego zobowiązania tak jak radzicie. Nie brałem dużo zobowiązań wbrew pozorom ale nie chciałem mieć minimum żeby na wszelki wypadek nie stracić szansy. To jeszcze mam pytanie odnoście "przygotowywania do sprzedaży" bo również mam to zobowiązanie. Nie wiem jak bardzo muszę przygotować produkt i kto to sprawdza. W moim przypadku są to winogrona, które głównie będę na wino ale jeżeli dobrze rozumiem to samo przygotowanie to np. przesegregowanie, pakowanie w skrzynki itp.? Ewentualnie przerobienie ich na sok ale nie wiem czy to już nie będzie przetworzenie.

Opublikowano
1 minutę temu, grzechuxx2 napisał:

Dzieki za rady. Punktów mam 9,42 więc zejdę z tego zobowiązania tak jak radzicie. Nie brałem dużo zobowiązań wbrew pozorom ale nie chciałem mieć minimum żeby na wszelki wypadek nie stracić szansy. To jeszcze mam pytanie odnoście "przygotowywania do sprzedaży" bo również mam to zobowiązanie. Nie wiem jak bardzo muszę przygotować produkt i kto to sprawdza. W moim przypadku są to winogrona, które głównie będę na wino ale jeżeli dobrze rozumiem to samo przygotowanie to np. przesegregowanie, pakowanie w skrzynki itp.? Ewentualnie przerobienie ich na sok ale nie wiem czy to już nie będzie przetworzenie.

Tak samo pakowanie sortowanie to jest przygotowanie .