Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, GRZES1545 napisał:

No i biznesplan zakończony :)II rata dziś wpłynęła na konto, oczywiście długo po terminie ale jest.

To tylko pogratulować rozliczenia . tylko nie uciekaj z fora bo jeszcze będziemy się rozliczać jak ja w listopadzie dopiero .

• Like 2
Opublikowano

U mnie wczoraj był telefon o poprawki. Nabór czerwcowy. Akurat moje papiery trafiły do mojego biura powiatowego także nie będę musiał daleko jezdzic. Jakieś oświadczenie muszę napisać. Z żoną też coś do podpisu i księgę jedna jeszcze podać. 

• Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, GRZES1545 napisał:

No i biznesplan zakończony :)II rata dziś wpłynęła na konto, oczywiście długo po terminie ale jest.

Ja dzisiaj wysłałem paczkę z papierami do Poznania

Grześ ,ile wykasowali Cię za przygotowanie papierów?

Opublikowano
31 minut temu, GRZES1545 napisał:

Miałeś jakieś kontrole na miejscu czy wykonałeś biznesplan bo z tego co słyszę to u jednych byli  uinnych nie? Ja dopiero po 15 maja będę składał o 2 ratę. 

Opublikowano
59 minut temu, GRZES1545 napisał:

Brawo - zaczynam  odzyskiwać zaufanie do systemu ale wciąż mam dystans.

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, thor1984 napisał:

Miałeś jakieś kontrole na miejscu czy wykonałeś biznesplan bo z tego co słyszę to u jednych byli  uinnych nie? Ja dopiero po 15 maja będę składał o 2 ratę. 

Żadnych kontroli nie miałem, bo nie wyrobili się w terminie wypłaty. Zdjęcia tylko chcieli tego co miałem zapisane do kupna w BP.

38 minut temu, kopin napisał:

Ja dzisiaj wysłałem paczkę z papierami do Poznania

Grześ ,ile wykasowali Cię za przygotowanie papierów?

Kurczę już nie pamiętam ale chyba 300zł.🤔

• Thanks 2
Opublikowano
21 minut temu, GRZES1545 napisał:

Żadnych kontroli nie miałem, bo nie wyrobili się w terminie wypłaty. Zdjęcia tylko chcieli tego co miałem zapisane do kupna w BP.

Kurczę już nie pamiętam ale chyba 300zł.🤔

Nie czytałem jeszcze wniosku o II ratę ale dziwie się, ze dajecie komuś zarobić  na " przygotowanie papierów? " - chyba, ze na wykonanie matryc do robienia papierów?

Opublikowano

many nie masz się co dziwić,jak bym był złośliwy to bym powiedział że my w dzień pracujemy w gospodarstwie a wieczorem przy dzieciakach a jeszcze w nocy kobitę trzeba obrobić ,Ty wieczorem masz czas na papiery;-)

Ale znasz mnie już i wiesz że jestem kulturalny więc nigdy tego nie powiem 😉

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Ja jakbym chciał to też cały wniosek sam bym wypełnił ale po prostu nie chciało mi się nad tym siedzieć. Mam pracę a po pracy w domu właśnie trzeba było robić a wieczorami jak człowiek zmęczony to się nic nie chce. A z resztą ile tego wieczoru było w czerwcu jak dzień długi. Niedzielę także dla rodziny trzeba poświęcić, żona, dziecko. Poszłem więc na łatwiznę i wolałem zapłacić pani z doradctwa aby to wszystko poprowadziła. Nawet nie będę musiał zakładać tej książki przychodów i rozchodów bo wszystko ona za mnie będzie robić. Faktury będę jej tylko dostarczał co jakiś czas. 

• Like 3
Opublikowano
many12 napisał:

Jeżeli masz same łąki to naginaj w bydło opasowe przy okazji zmienisz profil produkcji co jest bardzo istotne w tym projekcie.

Taaa, zrób z siebie niewolnika hodowli na paru ha tylko po to, żeby się modlić aby Ameryka Południowa całkowicie rynku nie rozjeb&ła i żeby nie została przyjemność narobiebia się... Bez urazy rzecz jasna.

GRZES1545 napisał:

No i biznesplan zakończony II rata dziś wpłynęła na konto, oczywiście długo po terminie ale jest.

Powiedz tak szczerze, ale naprawdę szczerze i obiektywnie - warto było?? Bo cały czas mam obiekcje czy w to się pchać...

many12 napisał:

Nie czytałem jeszcze wniosku o II ratę ale dziwie się, ze dajecie komuś zarobić  na " przygotowanie papierów? " - chyba, ze na wykonanie matryc do robienia papierów?

Ja się nie dziwię. Ludzie bywają zajęci jeszcze wieloma innymi rzeczami, są i tacy co po prostu nie ogarniają urzędniczego bełkotu... Choć racja, to tylko jest za darmo, co zrobimy sami 😉.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Panowie jak będę jechał do agencji dostarczyć  dokument  o wypłatę pieniędzy to czy potrzeba jakieś papiery od dilera maszyn ? Czy tylko dostarczyć kwit o wypłatę pieniędzy I czekać na kasę ? Pozdrawiam 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

Powiedz tak szczerze, ale naprawdę szczerze i obiektywnie - warto było?? Bo cały czas mam obiekcje czy w to się pchać...

Mimo że łatwo nie jest to powiem że warto ! Najgorsze dla mnie jest ta biurokracja i podejście pracowników Agencji do rolnika, i czepianie się szczegółów jak brak przecinka czy kreski. Jeśli chodzi o wzrost i pomysł na podniesienie SO to ja nie musiałem dużo kombinować bo na starcie miałem niecałe 8tyś, przy produkcji zbóż, teraz doszło mi trochę truskawek ziemniaków i groch siewny i wzrost wykonany ponad normę. Dużo zmieniło się w moim gospodarstwie mimo że to tylko 60tyś. i gdybym mógł brał bym drugi raz👍

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
55 minut temu, daaamiaaaan napisał:

Panowie jak będę jechał do agencji dostarczyć  dokument  o wypłatę pieniędzy to czy potrzeba jakieś papiery od dilera maszyn ? Czy tylko dostarczyć kwit o wypłatę pieniędzy I czekać na kasę ? Pozdrawiam 

Jak będziesz jechał do Agencji po pieniądze to wystarczy żebyś miał tylko worek i transport zwrotny.

• Haha 1
Opublikowano
57 minut temu, GRZES1545 napisał:

Mimo że łatwo nie jest to powiem że warto ! Najgorsze dla mnie jest ta biurokracja i podejście pracowników Agencji do rolnika, i czepianie się szczegółów jak brak przecinka czy kreski. Jeśli chodzi o wzrost i pomysł na podniesienie SO to ja nie musiałem dużo kombinować bo na starcie miałem niecałe 8tyś, przy produkcji zbóż, teraz doszło mi trochę truskawek ziemniaków i groch siewny i wzrost wykonany ponad normę. Dużo zmieniło się w moim gospodarstwie mimo że to tylko 60tyś. i gdybym mógł brał bym drugi raz👍

Grześ naszą inteligencję rzydowstwo załatwiło w Katyniu - do dziś twierdzą, że to ruskie. To co POzostało z Polskiej inteligencji POwojennej to    wymordowali rzydy przywiezieni na ruskich czołgach. W Magdalence rzekomo w imię "Solidarności" rzydowstwo w osobach takich jak geremek, michnik, kuroń i ta cała banda ówczesnej Unii Wolności ostatecznie zadecydowała o exsodusie, masowym wyjściu, emigracji naszej inteligencji za chlebem na ziemie zachodnie. Inteligencji Polskiej już nie ma ani w Knesecie na Wiejskiej , ani w spółkach Skarbu Państwa - teraz biorą się za najbardziej zdrową polską tkankę czyli za rolnika. Jak go stłamsić.................. Najpierw była  ptasia grypa, szalone krowy,  Afrykański pomór swiń przywieziony z Izraela bo świniaczki nasze kochane to towar dla tej nacji całkiem niekoszerny. Kolejny mynyster rolnictwa rodowodu mojżeszowego twierdzi i wciska nam ciemnotę, że nic się nie dzieje i będzie tylko lepiej. Ludzie z dnia na dzień w obliczu zalewających rynek europejski nie wiem na jakiej zasadzie upadlińskich towarów rolnych możliwości nasze Polskiego rolnika nie tylko są zerowe ale powiem więcej - są  w perfidny sposób blokowane celową bolszewicką jałmużna.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

U każdego zmieniło się po takiej kasie. Bardziej lub mniej. Byłem dziś i słyszałem że w następnym naborze na być 100tys. Nie chce mi się w to wierzyć.

55 minut temu, igor10246 napisał:

słonecznik jest o tyle dobry że można go jeszcze na kiszonkę zsiekać i będzie dobrze, więc to trochę zamiennik kukurydzy tylko oleisty 

Słonecznik w większej dawce uczula bydlo, przynajmniej krowy mleczne, sprawdzona informacja.

@Kaszlak79 jeśli pytasz czy warto wejść w RMG, to odpowiem że tak. Najprostsza rzecz to maszyny, najgorsza to budowlanka. Musisz odpowiedzieć sobie w co byś chciał wejść? Znam takich co mają małą powierzchnię i wsadzili borówkę a potem chcą wejść w modernizację i tam wymieniać dachy, kostki itp. dzięki borowce mają duże SO i sprzedaż(faktury). Każdy musi dostosować program RMG pod siebie.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

Tylko nie daj się nabić jak nie którzy rolnicy że za cały program płacą po 6000. O wiele taniej można przejść ten program. Najlepsza opcja to słonecznik, najmniej kosztowna inwestycja która ma podnieść SO.

Opublikowano

W biurze byłem i słyszałem jak osobą co obsługuje wnioski mówiła rolnikowi że mają dawać w przyszłym roku po 100tys. A czy to prawda to nie wiem. Mówili że osoba z naboru czerwcowego do końca stycznia mają wydać decyzje.

Opublikowano
3 minuty temu, igor10246 napisał:

no jak będzie 1/3 lub całość to się nie dziwię,u mnie robią max 10% 

Mieszaliśmy 80 ha kukurydzy z 20 ha slonecznika.

Nie pamiętam linka do centrum legislacji , gdzie widać na jaki etapie i w jakim kształcie jest rozporządzenie. Nie mam czasu na poszukanie. 

Opublikowano

nie wiem, u mnie nie narzekali ale mówili że i tak to jest bardziej awaryjnie, i traktują słonecznik jako opcje na ziarno lub kiszonkę, jak rok suchy lub cena mała to w kiszonkę jak cena fajna to na ziarno