Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze nie ruszył nabór. Póki co nowelizacja rozporządzenia jest w fazie opiniowania bodajże do jutra. Może się z ludźmi nie dogadał i złożyli wnioski ale o płatność I raty :)

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, sobczakkatarzyna napisał:

Czy w tym roku ruszył już nabór, a jakimś cudem nigdzie nie widzę informacji? Obiecałam kuzynowi, że mu napiszę biznesplan i zadzwonił właśnie spanikowany, że jego sąsiedzi już poskładali wnioski. A z tego co widzę, to jeszcze nawet nie ogłosili od kiedy nabór. I teraz nie wiem, czy ja jestem ślepa, czy on głupi ;) 

Jak postawiłaś sprawę albo albo to powiem tak..... nie jesteś ślepa ;-)))))

• Like 1
Opublikowano

No wczoraj przeleli lubelskie i trzeba zerknąć w bp ale już widze że dołoże kasy do tych zakupów szkoda że wcześniej nie pisali takich mądrych rad jak tu  na forum hej.

Opublikowano

Na jakie wy szkolenia już jeździcie ludzie macie na to czas mało kto pieniądze dostał a już biznesplan chcą zakańczac czym później rozliczycie się z Agencją tym lepiej nic dziwnego ze już kontrolują jak tu każdy napalony na te pieniądze a i pytanie do tej pani co do Warszawy nawet dzwoniła zapytać się kiedy będą wkoncu jej pieniądze mój kolega składaj wniosek o wypłatę 22 stycznia wczoraj dostał przelew woj lubelskie a w tej księdze rozchodów i przychodów co niektórzy zaczną wpisywać kupno opakowania zapałek No ludzie panikujecie z tym wszystkim naprawdę trochę dystansu 

Opublikowano
30 minut temu, sobczakkatarzyna napisał:

Czy w tym roku ruszył już nabór, a jakimś cudem nigdzie nie widzę informacji? Obiecałam kuzynowi, że mu napiszę biznesplan i zadzwonił właśnie spanikowany, że jego sąsiedzi już poskładali wnioski. A z tego co widzę, to jeszcze nawet nie ogłosili od kiedy nabór. I teraz nie wiem, czy ja jestem ślepa, czy on głupi ;) 

Katarzyno, nie zdziwiłbym się jeśli pochodzicie z okolic Białej Podlaskiej, bo tu jest doradca, który notorycznie składa rolnikom wnioski na RMG zanim jeszcze ogłoszą nabór. Pierwsza kampania ruszyła u niego jesienią 2015 roku. Rolnicy płacili zaliczkę, dawali papiery, a potem dowiadywali się, że wniosek nie przeszedł, bo punktów nie było :)
Prawdziwy, pierwszy nabór był wiosną 2017! W tym roku miał być w marciu, ale już wiadomo, że najwcześniej kwiecień, bo muszą ogłosić miesiąc przed rozpoczęciem.

Oczywiście nie pozdrawiam oszustów.

13 godzin temu, MateuszNiezgoda napisał:

to ją trzeba mieć już przed wypłatą 1 raty ?

Proponuję wczytać się w treść decyzji o przyznaniu pomocy. Zastosowanie się do niej zaoszczędzi Ci wielu kłopotów z rozliczeniem pomocy!

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Rafiklubelskie napisał:

Na jakie wy szkolenia już jeździcie ludzie macie na to czas mało kto pieniądze dostał a już biznesplan chcą zakańczac czym później rozliczycie się z Agencją tym lepiej nic dziwnego ze już kontrolują jak tu każdy napalony na te pieniądze a i pytanie do tej pani co do Warszawy nawet dzwoniła zapytać się kiedy będą wkoncu jej pieniądze mój kolega składaj wniosek o wypłatę 22 stycznia wczoraj dostał przelew woj lubelskie a w tej księdze rozchodów i przychodów co niektórzy zaczną wpisywać kupno opakowania zapałek No ludzie panikujecie z tym wszystkim naprawdę trochę dystansu 

No kolego masz racje ja tam nie zamierzam sie tak szybko rozliczac z nimi mam czas u nas w wielkopolsce s,kolenia dopiero na koniec marca a kasy jeszcze nie wyplacili jak do poprawki to koles z Poznania powiedzial ze wystarczy faktura z obrotowych lub zaswiadczwnie z ukonczenia szkolenia ale poczasie dzwonili do Warszawy i doszli do wniosku ze zaswiadczwnie niepotrzebne bo racja szkolen jeszcze niemamy a niektorzy juz maszyn nakupowali i teraz patrza na nie a kasy hak niebylo tak niema 

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Rafiklubelskie napisał:

Oszczędź sobie głupich komentarzy . Czyli uważasz że wszystko jest w jak najlepszym ładzie i składzie ... Wielu składało wnioski pod koniec listopada i dalej czekają a inny złożył 22 stycznia i jest super bo dostał już kasę . A wy siedźcie cicho .

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Dawidos01 napisał:

No kolego masz racje ja tam nie zamierzam sie tak szybko rozliczac z nimi mam czas u nas w wielkopolsce s,kolenia dopiero na koniec marca a kasy jeszcze nie wyplacili jak do poprawki to koles z Poznania powiedzial ze wystarczy faktura z obrotowych lub zaswiadczwnie z ukonczenia szkolenia ale poczasie dzwonili do Warszawy i doszli do wniosku ze zaswiadczwnie niepotrzebne bo racja szkolen jeszcze niemamy a niektorzy juz maszyn nakupowali i teraz patrza na nie a kasy hak niebylo tak niema 

to ja,bo maszyny są a kasy ni ma;-)

Opublikowano
12 minut temu, Rafiklubelskie napisał:

Ale jak ktoś już 60 tys w realizację biznesplanu zainwestował to nic dziwnego że chce się już rozliczyć i drugą rate dostać. A z tą ewidencją to masz racje że nie ma co być nadgorliwym

Opublikowano

A mój kolega wyslał wczoraj o płatność a dziś miał już przelew:D

Rafik ja już jestem po jednym szkoleniu i 5 marca zrobię ostatnie i będę miał z głowy, wolę zrobić w zimie niż bujać się w sezonie jak będę miał nawał prac, kasę każdy dostanie wcześniej czy później a na razie zima to maszyny nie potrzebne-u mnie dziś -21 rano :)

• Like 2
Opublikowano

Wiecie trafił nam się dobry program wiem ze urzędasy dali d*py bo powinno to przebiegać wszystko sprawniej no ale warunki na jakich dostaliśmy tą kasę są śmieszne jeśli chodzi o Modernizacje albo Młodego rolnika to tam jest o wiele trudniej i napewno 70 procent tu obecnych niespełniłaby wymogów ,ja rozumiem szkolicie sie chcecie mieć to wszystko pozałatwiania ale zwolnijcie trochę wiem jak to było z Młodym Rolnikiem kto się szybko rozliczył to miał kontrole pare razy w roku a kto ostatni to była jedna kontrola życzę wszystkim powodzenia i jak naj mniej stresów bo zdrowie jest najważniejsze 

• Like 3
Opublikowano
32 minuty temu, GRZES1545 napisał:

A mój kolega wyslał wczoraj o płatność a dziś miał już przelew:D

Rafik ja już jestem po jednym szkoleniu i 5 marca zrobię ostatnie i będę miał z głowy, wolę zrobić w zimie niż bujać się w sezonie jak będę miał nawał prac, kasę każdy dostanie wcześniej czy później a na razie zima to maszyny nie potrzebne-u mnie dziś -21 rano :)

GRZES to prawda z tym kolega czy jaja robisz :D

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Rafiklubelskie napisał:

A co ma wspólnego zaliczone szkolenie z zakończeniem biznesplanu-sam się zastanów co piszesz,bo ja za tydzień będę miał zaliczone 4 szkolenia i póżniej nie będę sobie nimi głowy zawracał i podpasowywał terminy,a biznesplan będe kończył 1 część jak najpożniej.

• Like 1
Opublikowano

Wczoraj pan w elizówce mówi że jeszcze 8 grudnia robi że tyle wniosków a tu z 22 stycznia płacą jak to k..wa jest . Czyli wniosek jest prosty trzeba było w styczniu składać najlepiej pod koniec to kasa by już była

• Haha 1
Opublikowano
44 minuty temu, M2B napisał:

Wczoraj pan w elizówce mówi że jeszcze 8 grudnia robi że tyle wniosków a tu z 22 stycznia płacą jak to k..wa jest . Czyli wniosek jest prosty trzeba było w styczniu składać najlepiej pod koniec to kasa by już była

Nie koniecznie.. Ja skladalem 10 stycznia i żadnego odzewu nie było.

Opublikowano (edytowane)

To przecież zależy od regionu. Jedna się wyrabia, druga ma opóźnienie choćby z powodu dużej liczby wniosków, braku etatów lub lenistwa. U mnie np. Siedlecka agencja nadąża i chwalę sobie współpracę. Ale jak bym trafił na taką Elizowkę to by mnie pewnie szlak trafiał. 

Edit

Jeszcze sprawa kompetencji. Jeśli wniosek puszczają na Warszawę bez dokładnego sprawdzenia i wprowadzenia poprawek, to potem Warszawa cofa wniosek i jeszcze raz kotłują ten wniosek z BP, a to wydłuża czas, regionalna znowu musi go weryfikować, wzywać i koło się zamyka. Urzednik przez swój brak kompetencji ma dużo więcej roboty. 

Edytowane przez ZYLA
  • Like 2
Opublikowano

Jak wszystkich. Ludzie zaczęli składać wnioski o płatność dopiero pod koniec listopada czyli w 90 dni pracy zrobili jakies 2 tygodnie składania wniosków skoro robią dopiero 8 grudnia

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Iwona1 napisał:

Oszczędź sobie głupich komentarzy . Czyli uważasz że wszystko jest w jak najlepszym ładzie i składzie ... Wielu składało wnioski pod koniec listopada i dalej czekają a inny złożył 22 stycznia i jest super bo dostał już kasę . A wy siedźcie cicho .

u mnie dziś minął termin, ale Pani w Elizówce poinformowała że  przedwczoraj wysłała wniosek o płatność do centrali wiec pieniądze będą tylko ze za 2 może 3 tygodnie. 

Edytowane przez anna4krasnik
Opublikowano

Witam 

Mam kolejne pytanie do programu modernizacja małych gospodarstw.  Czy z tego programu mogę wybudować magazyn na maszyny rolnicze???  Większość maszyn rolniczych stoi  na dworze i niszczeje. Jak przedstawić za argumentować fakt potrzeby wybudować taki magazyn z programu  z premi 60 tys.  Chodzi mi  jak ta budowa podniesie mi SO??? Będę bardzo wdzięczny za udzielenie odpowiedzi:)

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, yrek25 napisał:

Witam 

Mam kolejne pytanie do programu modernizacja małych gospodarstw.  Czy z tego programu mogę wybudować magazyn na maszyny rolnicze???  Większość maszyn rolniczych stoi  na dworze i niszczeje. Jak przedstawić za argumentować fakt potrzeby wybudować taki magazyn z programu  z premi 60 tys.  Chodzi mi  jak ta budowa podniesie mi SO??? Będę bardzo wdzięczny za udzielenie odpowiedzi:)

Ta budowa nie podniesie SO, na szkoleniu usłyszałem taka opinie od pracownika ODR że lepiej nie iść w kierunku garażu bo nie chcą takich inwestycji w modernizacjach.

Ja rozwiazałem to w ten sposób że zmieniam pokrycie na oborze i przy niej robie od razu wiatę na maszyny.

Wzrost SO wykazujesz uprawami lub zwierzętami.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1