Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jaki masz rozdzielacz . Mogą być dwie przyczyny . Pierwsza, włączona blokada hydrauliczna dzwignia nr 4 nie jest podłączona z rękojeścią przy kierownicy ( druga z prawej ) O ile masz 4. Druga możliwość ustawienie na regulatorze siłowym pod siedzieniem mała dzwignia z lewej strony powinna być w położeniu do przodu.

Opublikowano

Dźwignia jest tylko w regulatorze R-50. W R-80 jest w tym miejscu pokrętło. Nie wiadomo co kolega ma.

Co do tego buczenia... z jakiegoś powodu rośnie ci ciśnienie do niebezpiecznej wartości mimo tego że masz zawór skręcony na mniejsze. na tym bym się skupił. Czyli na pewno do przeglądu i czyszczenia sam zawór przelewowy i bajpas koło niego.

A czemu ciśnienie to proste. Jeśli by go nie było to nie wyciskało by uszczelnień. Samo buczenie też nie jest dobrym znakiem ale nasuwa jakiś kierunek.

Opublikowano

a i to tylko tyle, ja myślałem że to o coś innego chodzi, że to jakiś symbol. a jak chcę zdjąć podłoge na skrzyni i tylnym moście to muszę odkręcić ten rozdzielacz hydrauliki? czy on jest jakoś razem z podłogą?

Opublikowano (edytowane)

aha no i trzeba jeszcze te przewody co idą po podłodze odkręcić, a mam pytanie z innej beczki, jak bym chciał w nim założyć napęd to muszę założyć te koło zdawcze w skrzyni, i muszę go rozpołowić za skrzynią żeby włożyć te ośkę, a z drugiej strony jest nakrętka. a na tej ośce są jakieś łożyska i tulejka dystansowa? bo gdzieś widziałem schemat ale nie wiem jak to jest na prawde, bo myślałem że koło sie kręci bezpośrednio na tej osi. o to jes to zdjęcie, są tam łożyska (42), jakiś pierścionek (43), tulejka (45) ???? powiedzcie mi jak to jest u was bo mam zamiar to założyć.

post-45406-0-98792200-1383419670_thumb.png

Edytowane przez ursusek94
Opublikowano

a mam pytanie co do siłownika hydrauliki, czy denko tłoczyska jest rozbieralne? znaczy czy da sie je rozpołowić? bo nie mogę założyć tych plastikowych uszczelek, a nie chcę przez siłę bo wiadomo że sie uszkodzi. proszę o odpowiedź, bo chciał bym go już złożyć.

Opublikowano

Nowe plastikowe uszczelniacze wchodzą dosyć ciężki, ale tak jak pisał mani51 muszą wejść bez uszkodzenia. Ja używałem puszki z ciepłą wodą i cienkiego nożyka i wskoczyły bez większego problemu.

Opublikowano

Panowie siłownik 110 lepiej kupić polski czy za wschodniej granicy ,może ktoś ma namiary na dobre polskie do mtz w tym rozmiarze

A jeszcze jedno pytanie ,zakładać siłowniki pomocnicze czy założyć zamiast 100 siłownik 110 ? bo wiadomo z pomocniczymi dwoma i na 100 jako głownym udzwig będzie duży ,ale wtedy pewnie przód będzie za lekki ,a koszt założenia pomocniczych jednak jest dosyć spory

Opublikowano

Patrząc na ceny siłowników 110 i pomocniczych to koszt będzie porównywalny. Za siłownikiem 110 przemawia tylko fakt, że jest on plug&play ale dodatkowe siłowniki są lepsze. To, że będzie większy udźwig nie znaczy, że musisz go wykorzystywać w stu procentach. Siłowniki wspomagające odciążają mocowanie siłownika do skrzyni oraz ograniczają zużywanie ucha przy tłoczysku. Wybór siłowników jest spory, Wystarczą siłowniki jednostronnego działania.

Opublikowano

no faktycznie z plastikowymi był problem ale jakoś weszły bez uszkodzenia, ale mam nie wielkie wątpliwości, bo gdy zdejmowałem uszczelki z tego denka to były dwie plastikowe jedna gumowa i znowu plastikowa, i kupiłem nowy zestaw uszczelek do c-100 i tam były tylko dwie plastikowe i jedna guma, czyli jak by brakowało jednego plastiku, jak jest u was, czy to wpłynie na prace?

Opublikowano

Wykorzystam ten temat do zadania pytania.

Czy do MTZ-a w miejsce oryginalnego rozdzielacza hydraulicznego,założył ktoś inny rozdzielacz, jak tak to jaki i jak jest sterowany, lub zamontował go w innym miejscu. ewentualnie jak zamontować 4 sekcyjny sterowany linką

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/multimedia/galeria/15400,958.html#topPage

Tu masz mtz-ta po gruntownej przemianie.

Rozdzielacz możesz założyć jaki chcesz, możesz zastąpić oryginalny a możesz włożyć dodatkowy. Zależy czym ma sterować trzeba pamiętać o sekcji pływającej.

Osobiście przykręcił bym rozdzielacz z tyłu na zewnątrz kabiny. Do niego wkręcił bezpośrednio szybkozłącza a sterowanie zrobił po prawej stronie fotela dźwigniami i cięgna idące koło akumulatora bezpośrednio do rozdzielacza. Widziałem to rozwiązanie w kilku zachodnich ciągnikach i spodobało mi się. Polowa rur wyleciała by spod kabiny.

Opublikowano (edytowane)

Nie ma sprawy. Może za wiele szczegółów tam nie widać ale zarys ogólny jest.

Ten rozdzielacz z 330 to nie jestem przekonany czy to dobry pomysł.

Gdyby w rusku fotel kierowcy i kolumnę kierownicy dał na środek kabiny to z prawej strony było by miejsce na niezłe centrum dowodzenia.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

Witam, jest taka sprawa, kolega ma MTZ rocznik 96. Posiada przy nim tura, ale nie o to chodzi. Siedzi w nim regulator na 3 rurki. Regulacja pozycyjna działa w miarę dobrze, siłowej nie sprawdzałem, ale jest jedna wada, nie można opuszczać podnosnika pod działaniem pompy, tylko pod ciężarem narzędzia. Nieco to uciążliwe, bo 2 musi stanąć na belkach, żeby opadł. W rowku dla dźwigni, tam gdzie jest opuszczanie przymusowe została włożona śruba, gdy ją wyjeliśmy to opuścił, ale nie można było cofnąć dźwigni, zacięła się. Dopiero po zgaszeniu silnika puściło. Dlaczego tak się dzieje? Drugą rzecz: U was też jak się weźmie do końca na podnoszenie to pompa zawyje? Co mamy poprawić, żeby to działało jak w książce napisano?

Opublikowano

Fakt że pompa zawyje gdy podnośnik dojdzie max w górę to normalne. Tłok jest w krańcowym położeniu i otwiera się zawór przelewowy. Ciśnienie dochodzi do maksymalnego.

U mnie opuszczanie siłowe na regulatorze tez nie działa ale na rozdzielaczu chodzi jak trzeba. Czy opuszczanie na dźwigni koło kierownicy też nie działa?

Opublikowano

Jak masz regulator pod siedzeniem na 3 rurki, to dźwignią przy siedzeniu można tylko podnieść narzędzie i opuścić samoczynnie. W tej wersji nie ma przy siedzeniu opuszczania wymuszonego. To jest dostępne chyba w wersji z regulatorem na 5 rurek.