Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cieżką serie to najlepiej kupić po taniość a potem porządnie to wyremontować.

Pełno jest spartaczonych ciągników do których wkładali byle jakie części albo byle jak je składali a jak jest coś lepszego to za drogo jak na taki ciągnik.

Opublikowano

Czemu negatywnie nastawieni? Otóż popracuj taka 12-stką 6-10 godzin dziennie to się dowiesz. Po 2 godzinach orki 4 skibowym obrotkiem zaczną się problemy z podnośnikiem o hydrauliką. No chyba że po remoncie to zajmie to trochę dłużej.
Następnie jak wyjdziesz z takiej 12 po tych 10 godzinach to własnych myśli nie będziesz słyszał.
Wiem że zaraz poleci fala hejtu ale nie oszukujmy się. Kolega na forum kupił taką 12 a dokładnie zetora i ile kasy w niego włożył. Fakt ciągnik po takim remoncie to na lata ale to mówi samo za siebie z czym trzeba się liczyć.
Co do osprzętu to z własnego doświadczenia powiem tak: najpierw kupiłem sprzęt a dopiero potem szukałem ciągnika.

Opublikowano

mam same silvera 130 i po 10 godzinach pracy też jest ciężko z niego wyjść a JD 6x30 robiłem po 12-16 godzin przy podobnym poziomie zmęczenia wiec jest różnica w jakości ciągnika

Opublikowano

No ale co złego w Ursusie? Ciężka seria gdy by była zła rolnicy by ciągników tych nie posiadali. Fakt  może jest mulny jak to mówią ale robotę swoją robi. Rok temu był w ogłoszeniu nawet ładny 1614 z 2004 pod 1 właściciela od rolnika gdzie kupiliśmy Farmera. Byłą mowa ,że gdy by na dzień dzisiejszy przyszło kupić ciągnik to by stał już na podwórku. Może ktoś go widział w ogłoszeniu lub na Agro Foto go kupił okolice Jędrzejowa. 

Opublikowano

Ja miałem MF 8220, ale jak zaczął się sypać to mało z torbami nie puścił, na szczęście pozbyłem się złoma i kupiłem ursusa 1634, wymieniłem skrzynię na zwykłą 4 i już 2 lata praktycznie bezawaryjnie.

Opublikowano

Zuzycie paliwa jest napewno mniejsze jak w ursusie.
Olej jaki leje do silnika to turdus do ursusa tez pewnie lejesz to samo .
Jedynie do skrzyni jest drozszy.
Filtry groszowe sprawy.Czesci sa jedynie drozsze ale i sa bardziej wytrzymale od ursusa.

Opublikowano

Jak się robi 100mth rocznie to i Ursus może być dla kogoś bezawaryjny. Tylko niech się najpierw przyznają Ci, co przymykają oko na wycieki, słabe hamulce (albo tylko na jedno koło), niesprawny półbieg, zacinający sie podnośnik i inne pierdoły, których się zbiera co niemiara. Potem wychodzi tak jak w jednym ogłoszeniu które widziałem bodajże przedwczoraj "Stał kilka lat, stan igła. Tylko po odpaleniu zablokowało silnik" :rolleyes: 

Opublikowano

Ja Wam mogę napisać jakie spalanie mam w Deutz DX 6.30 6,2l pojemności 115KM.

-Orka (ok 30cm) prędkość 7km/h -  14l/ha

-Uprawa - 6l/ha

-Siew agragatem upr.-siewnym aktywnym 8l/ha

-Bronowanie - 4l/ha

-Talerzowanie - 7l/ha 

O wieeele lepszy komfort niż w ursusie, jak się dba o oleje to posłuży lata :) 

Opublikowano

Wszystko zalezy od ziemi.
Ja mam valtre 6550 i w orce z plugiem ibis 4ka wywrot z walem podwojnym 2m cambell wyszlo 19 do 20 l/ha, orka zimowa 30 cm rozstawiony na 190 cm wyszlo ok 16l. Jedynie po zakupie byla do zrobienia z grubszych napraw pompa wtryskowa i wtryski a ze lubie porzadnie zrobione poszlo do serwisu standyna i wyszlo 6 tys brutto przebieg sie zbliza do 11 tys mth. Podnosnik suchy polbiegi dzialaja idealnie. Caly ciagnik w nominale nigdzie nie ruszany procz wlasnie pompy i luzu na sworzniu na przedniej osi.

Opublikowano

mam claas Ares557atz 105km i ursus4514 66km. Ares ma silnik JD i przekładnię hexashift. Jeśli odpowiednio do konkretnej pracy dopasujesz obroty silnika i prędkość to wcale tak źle nie wychodzi ze spalaniem ( jak co niektórzy piszą o tych silnikach). Kolega wziął moją glebogryzarkę 3m i na 1000wom  to mu valtra 120km siadała w uprawie łąki a Ares daje radę. Jednak do takiego ciągnika (ares) trzeba dobrać odpowiedniej wielkości maszyny aby na pusto nie pracował  :)

Ursus pracuje przy lżejszych pracach i naprawdę ma małe spalanie. Jedynie komfort ma dużo gorszy od Aresa.

Opublikowano

Jak się robi 100mth rocznie to i Ursus może być dla kogoś bezawaryjny. Tylko niech się najpierw przyznają Ci, co przymykają oko na wycieki, słabe hamulce (albo tylko na jedno koło), niesprawny półbieg, zacinający sie podnośnik i inne pierdoły, których się zbiera co niemiara. Potem wychodzi tak jak w jednym ogłoszeniu które widziałem bodajże przedwczoraj "Stał kilka lat, stan igła. Tylko po odpaleniu zablokowało silnik" :rolleyes:

U mnie 1634 robi około 400 - 500 mth rocznie i narzekać nie mogę ani na wycieki, ani na problemy z podnośnikiem, a mam w nim zamontowane ramiona (cały komplet) do udźwigu 7200 kg. Nie ma co prawda takiego komfortu co w poprzednim MF, ale przynajmniej każdą awarię mogę sam naprawić i przy tym nie zbankrutować. Jak mi się zje...ła w MF skrzynia to praktycznie ciągnik miesiąc czasu nie pracował bo serwis z firmy na K miał zawsze pełne ręce roboty i na przyjazd fachowców trzeba było czekać 3 tyg (na serwis olejowy czas mają bo mogą przyjechać w ciągu 24- 48 h).

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że porównujesz ciągniki z zupełnie innej epoki, normalna sprawa że nikt bez specjalistycznego sprzętu nie naprawi skrzyni z biegami zmienianymi pod obciążeniem, z rewersem eh itd. Czemu nie zostawiłeś sobie oryginalnej (pseudo-)synchronizowanej skrzyni? Zrób najpierw remont silnika lub skrzyni od a do z i potem dopiero mów o niskich kosztach i przyjemnej naprawie.

A że firma K to jedno wielkie żydostwo i niesłowny serwis, to już zupełnie inna historia i z tym jednym moge sie 100% zgodzić.

Opublikowano

U mnie skrzynia 3 miała wywalony synchronizator, a miałem prawie nową skrzynię z 1224 wyprodukowaną jeszcze za PRL. A remont silnika czy skrzyni w ursusie to nie jest problem, 6 lat temu zrobiłem kompletny remont 914 i śmiga bezawaryjnie o i też wycieków nie ma :P

W 8220 ze skrzynią Full Powershift niestety są potrzebne specjalistyczne narzędzia, chociażby by ściągnąć sprzęgła by wymienić uszczelniacze.