Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Jak pomóc sadom?

galeria
Soja
Opublikowano

No właśnie. Nie pada nie pada A jak przyjdzie jedna burza to dopier**li gradu i po wszystkim. Taka teraz pogoda 😑 jeśli ma coś takiego i do nas przyjść to już lepiej niech będzie tak jak teraz. U nas w kwietniu spadło z 20l ale w tym ponad 10 na Wielkanoc A drugie 10 rozbite na kilka deszczy. 

Opublikowano
21 minut temu, Kondzio55 napisał:

Lepiej aby was ominęło co działo sie w nocy w łódzkiem. 2godziny nawalnego deszczu w tym 5min gradu. Pioruny jeden za drugim waliły a nie wspomne o blyskach.

Mnie jak zwykle tylko musneło ogonem z Konina 5l i poratowało drugim 5l od koła,  ale potencjał był widziałem co za Kołem z drugiej strony.... i jak mnie przeszło na północy też się tworzyły większe komórki....

Opublikowano
9 minut temu, XTRO napisał:

Gdzie ?

jak wół nad wielkim S jest napisane 

Opublikowano

Nawet chmurki nie widać Prognoza do połowy maja słonecznie. Pomimo III klasy pszenica zwija liście i końce zasychają. Rzepaki już przekwitły.

Opublikowano (edytowane)

u nas w kwietniu to chyba 8 mm max spadło i pogody do połowy maja  słoneczne , pszenica pozamiatana qq nawet dość ładnie powschodziła poza górkami gdzie jeszcze schodzi, zobaczy bez deszcze słabiutko, buraki pastewne też 60-70% wzeszło , rzepak juz po kwitnieniu, pszenica siana początek listopada jeszcze nieodchwaszczona ale chwastów prawie zero dlatego tak czekam na deszcz wg prognoz pada już cały tydzień , widzę ze ci co popryskali to liście do połowy spalone. Jedyne co rośnie to trawa na łąkach , za domek gdzie posło się parę krówek jeszcze parę dni i trawa odrośnie O.o

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

U nas burza wczoraj konkretna,na szczęście bez gradu i wiatr nie czyniący szkód,a dolało 30l,aż woda w polach stoi,w sumie brakowało już deszczu bo od początku kwietnia troche tam dwa razy po pare litrów,sianie kuku już w pył było.

Opublikowano

Patrząc na mapy to fronty z chmurami nadciągają ,ale omijają większość kraju a jak pada to tylko chyba by zrobić nadzieję na więcej ;)

Za to długi weekend majowy jest całkiem udany ,bo nawet gdzieś w Bieszczadach niedźwiedzie mają urlop :D

FB_IMG_1525428640443.jpg

Opublikowano

Jak widac na radarach pada nawet do 80l/m2 w jednym miejscu a w innych nic. 80% kraju susza, 15% powodz 5% grad zniszczy. W mediach spolecznosciowych tylko mieszczuchy pisza jak pada to zle jak nie pada tez zle.

Teraz jest jeszcze nowe okreslenie roklnikow ktorego mieszkancy miast nie moga pojac. Czemu kilka kilometrow dalej ciagle pada a mnie omija raz z jednej raz z drugiej.

Mamy w Polsce dobre radary, na podstawie ich powinno sie szacowac gdzie dokladnie ile pada i okreslac straty spowodowane podtopieniami, zalaniami i susza. Polowa doplat JPO powinna byc zagospodarowywana w ten sposob. Place wieksze podadki bo klasa ziemi 4a ale co z tego jak zboze i trawa 5km dalej na 5 klasie dwa razy taka.

Opublikowano

He he Seba dobre, ale z takim żalem to raczej do tego na górze bo nikt nie jest temu winny. U mnie po dołkach jest az mokro, ojczulek sadził ziemniaka 4kl wszystko się kleiło do sadzarki. Dziś orałem obornik masło ledwie po odkładni się sunie  i nie idzie jutro na dwa będziemy szarpać jak nie pójdzie... A po górkach moment i zaraz będzie sucho, kilka dni przysmali i ta trawa zginie

Opublikowano

Seba możesz się zamienić za ten piasek. Ktoś bardzo się ucieszy.

Opublikowano

Nie wiem, czy tylko mnie to denerwuje, czy innych też, jak w tv wychodzi pan lub pani, obojętnie czy ta tv od dobrej zmiany, czy z tych niedobrych. I mówi, że znowu czeka nas piękny słoneczny weekend. Susza od miesiąca, czyli od stopnienia śniegu, jare posiane, poschodziło tak, że tylko sobie w łeb strzelić. A oni mówią, że znów czeka mnie piękny, słoneczny weekend. Czy ta dość znaczna ilość ludzi żyjących z ziemi jest gorszego sortu? ;) Może zapowiadać pogodę bez nadmiernego zadowolenia z tego, że nie pada, lecz niech stwierdza stan faktyczny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v