Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Też  mam iły  co prawda nie dużo  ale  jest  i się  tam nie topiłem no z wyjątkiem jednego kawałka  no  ale to w  3 dekadzie sierpnia zaczął  się tam robić problem ale dawno było  skoszone (30 lipca 2017) :D   obsiałem to dopiero w połowie maja  tego roku :(  

Ledwo tydzień  pada  a ty masz problem, raz  płaczesz że susza bo masz piaski  a teraz że  zalewa  bo masz ił  :ph34r:.

,,Płaczesz jak stara  panna,, 

W chwili obecnej  zaczęło  padać  :)  

ja nie płaczę ja tylko stwierdzam fakty jak jest to Ty płakałeś że susza i   grad chciałeś zeby spadł  aby kase wyciągnąc, jesteś kłótliwym człowiekiem i  z kilkoma użytkownikami już nie raz miałeś spięcie. Powinieneś dostać bana na 30 dni to byś zmądrzał.

Gość marekfarmer
Opublikowano

ja nie płakałem ja stwierdzałem fakty  B| była susza   teraz już jej nie ma  :D  :D  :D   

Opublikowano

Łódzkie znowu troche dostalismy ale narazie jest ok. Akurat do południa nawóz-naturalny i sztuczny  poszedł na trzeci pokos trawy sie smieja,kuku poteżna nawet do 3,5m zeby tylko ja nie połozyło,zboza troche czarnieja ale tragedii nie ma, lucerna na trzeci pokos juz czeka.Czekamy na pogode

Opublikowano

przez tydzień 115 mm,chociaż miesiąc niech nie pada

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

No żeby nie te deszcze to już o żniwach by zapimniał a tak ani z niego pożytku a tylko robotę spierd...ł i nie wiadomo co dalej, czarne, porośnięte i ceny nie będzie.

masz juz Swoje lata i myślisz , że bedzie cena na zboże, Ty sie módl abyś je w ogóle sprzedał :) 

• Haha 1
Opublikowano

U mnie pada codziennie... Jest tak że z 8 godzin nic, dużo chmur i nagle mocny deszcz z 15 minut, i znowu przerwa i deszcz... O ile o glebe to sie nie boje, bo mam przepuszczalne pola w których nigdy woda nie stała ( 2-3 dni i gleba nadaje się do pracy) o tyle boje się o pszenice. O ile Ostroga i pszenżyto były jeszcze zielone przed deszczami ( tydzień temu) o tyle Patras już był gotowy. Miał być robiony, ale deszcz popusł plany... Byłem w sobote zobaczyć i było ok. Ciekawe jak teraz wygląda. Ziarno było twarde jak skała. 

Niby od piątku ma być pogoda. Wiec pewnie w poniedziałek wjade kosić... 

Opublikowano

i znów leje człowiek to jednak marudne zwierze pogodnie było to marudziliśmy teraz leje też marudzimy  tylko teraz wszystko grzybieje i porasta w kłosach  ciężki rok 

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, marulekk napisał:

masz juz Swoje lata i myślisz , że bedzie cena na zboże, Ty sie módl abyś je w ogóle sprzedał :) 

Ze sprzedażą bedzie ciężko, na rynku w Piszczaccu zboża jak przed skupem i samochodami i traktorami i ciężarowymi a kupca nie widać by handel był:(

Przez zimę trzeba jakąś fabrykę gradu skonstruować bo inaczej nie ma szsns ze zboża żyć.

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano

o czym wy w ogóle piszecie o tym że ciężko sprzedać ???? na nasze gosp dziś było z pięć telefonów  każdy z propozycją około 700 netto pszeniczka .

co do pogody idzie ku lepszemu wyż z nad zachodniej Europy gdzie żniwa cały czas pełną parą , rozrasta się na wschód i już u nas  na zachodzie ma być tydzień pięknej gorącej pogody

//

Opublikowano
4 godziny temu, PRIMO napisał:

U mnie pompuje konkretnie od dwudziestu minut i na brak fajerwerków też nie ma co narzekać . 

2018-07-18-17-16-39.png

A u mnie dziś 3,5mm chmury przechodzą a deszczu brak ,wszędzie chmury a nad Kielcami słońce świeci :( ani młócić bo pokropi i się zborze nie nadaje ,ani deszczu który by się przydał na ziemniaki, buraki i trawy  .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v