Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, jonek98 napisał:

skad wziac to oni dobrze wiedza tu i tam doj**ac podatek i sie kasa musi zgadzac,tylko nie na to co potrzeba.Teraz chyba najbardziej opaca sie miec gromadke dzieci i byc bezrobotnym,u nas w gminie sa tacy którzy z tego tytułu biorą kolo 7 tys miesięcznie

Ciesz się że dostają w ogóle, inaczej co róż by kogoś okradali pewnie.

Opublikowano

Dopłaty powinny być do produkcji albo w jakiś inny sposób zrobione aby pajac z miasta nie dostał złamanej złotówki. Do produkcji z uwzględnieniem klas gleby.

A teraz jak by zaczęli płacić suszowe to dostanie pajac z miasta co ma ugór dla KRUS i pyprocz co nałapał pola 300% ponad swoje możliwości, więcej zielska rośnie niż tego zboża, jak by suszy nie było to i tak ukosi max 1t/ha. To on wniebowzięty jak suszę ogłoszą i 500zł/ha darmo dadzą , bo od razu podwaja swój przychód. 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, racyl napisał:

a to dzieciom nie trzeba jedzenia, ubrania

A to trzeba było myśleć głową , a nie ...  . Później tylko na datki się oglądają . Za pracę się brać , a nie tylko za robotę !

Damian , skąd taka zawiść do tych miastowych ? Skoro widzisz jak się łatwo bogacą , to może i Ty w ten sposób próbuj ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

uja się bogacą. Mnie blokują w rozwoju. Był plan na żniwa dobić do 200ha to się trafił pajac jeden z drugim i mówi że nie sprzeda bo on ma dopłaty i czynsz dzierżawny podniósł.

A tak na serio to zadowolony jesteś że pieniądze mające na celu rozwój rolnictwa trafiają do pajaców z miasta na przejedzenie? A później na twoja pogoda itp. portalach w komentarzach się pojawiają bezczelne wpisy ,,a co nas rolnicy obchodzą Polska to nie sami rolnicy żywność się sprowadzi z zagranicy i w sklepach nie będzie droga a ja mam wymarzoną pogodę na urlop,,

Opublikowano
5 minut temu, zetorki12 napisał:

A to trzeba było myśleć głową , a nie ...  . Później tylko na datki się oglądają . Za pracę się brać , a nie tylko za robotę !

Damian , skąd taka zawiść do tych miastowych ? Skoro widzisz jak się łatwo bogacą , to może i Ty w ten sposób próbuj ?

piepszenie o szopenie

ktoś póżniej na te Twoją krusowską emeryturę musi płacić

Opublikowano (edytowane)

Nie zbyt mi się podoba . No ale to już z pretensjami do najlepszego ministra . :DInni też zj***li sprawę , ale jako najlepszy mógł by system uszczelnić .

2 minuty temu, racyl napisał:

piepszenie o szopenie

ktoś póżniej na te Twoją krusowską emeryturę musi płacić

Wierzysz w te bajki ? A moje obecne składki na co są ?

Opublikowano
3 minuty temu, damianzbr napisał:

uja się bogacą. Mnie blokują w rozwoju. Był plan na żniwa dobić do 200ha to się trafił pajac jeden z drugim i mówi że nie sprzeda bo on ma dopłaty i czynsz dzierżawny podniósł.

A tak na serio to zadowolony jesteś że pieniądze mające na celu rozwój rolnictwa trafiają do pajaców z miasta na przejedzenie? A później na twoja pogoda itp. portalach w komentarzach się pojawiają bezczelne wpisy ,,a co nas rolnicy obchodzą Polska to nie sami rolnicy żywność się sprowadzi z zagranicy i w sklepach nie będzie droga a ja mam wymarzoną pogodę na urlop,,

A to tobre blokują xD.  Ktoś ruszył głową i wie że co roku zarobi to temu przeszkadza.

to już nikt oprócz ciebie nie ma prawa mieć zysku tylko TY i Tylko TY

zawsze  możesz zmienić zajęcie i sobie zamieszkasz w bloku

3 minuty temu, zetorki12 napisał:

Nie zbyt mi się podoba . No ale to już z pretensjami do najlepszego ministra . :DInni też zj***li sprawę , ale jako najlepszy mógł by system uszczelnić .

Wierzysz w te bajki ? A moje obecne składki na co są ?

Te 400zł na 3miesiące ?  xD

EMerytuta najniższa to 900 z groszami co miesiac wypłacana

Opublikowano

Może pomnóż to przez lata składkowe ? 500+ , nie dość że przewraca ludziom w głowach (nie wszystkim) , to jeszcze uczy postawy roszczeniowej . Dawanie kasy do łapy za nic to zwykła głupota i niczego dobrego nie uczy . Naucz takiego co całe życie zs darmo kasę dostaje jakiejś uczciwej pracy . Pomagać dzieciakom trzeba , ale nie tak .

Opublikowano

Pycha, zazdrość, nienawiść nic innego tu nie widać. No i to jeszcze ciagłe marudzenie i czepianie się wszyskich o wszystko. Obraz polkiego rolnika? A może tak chwila refleksji. 

Niebo zachmurzone od kilku dni, nic nie pada.

Opublikowano
5 minut temu, zetorki12 napisał:

Może pomnóż to przez lata składkowe ? 500+ , nie dość że przewraca ludziom w głowach (nie wszystkim) , to jeszcze uczy postawy roszczeniowej . Dawanie kasy do łapy za nic to zwykła głupota i niczego dobrego nie uczy . Naucz takiego co całe życie zs darmo kasę dostaje jakiejś uczciwej pracy . Pomagać dzieciakom trzeba , ale nie tak .

dostaje każdy 2- dzieciak bez względu czy jest rolnika czy nie

to jak ktoś ma 100ha to wtedy mu się należy na dziecko ?

Jak będziesz miał dzieci to zrozumiesz że to 500zł to jest nic jak masz swoje dochody

Taki damian jęczy że ma ponad 180ha i mu  mało i mało

Przy takiej powierzchni to powinien podatek obrotowy płacić

Opublikowano

Seba robiłem drenarke ostatnio na nowej działce torf z każdym dniem masakrycznie wysychał, dzień po zbiorze koparka na kołach nie mogła wjechać, po 10dniach ganiałem ciągnikiem dowoziłem szuflą kamienie i żwir, w rowku 60cm troszkę wody się pokazało. Byl problem żeby spadek dobrze ustawić. 

Co do qq to pierwszy wjazd z mikro spóźniony ok tydzień. Popadało 4mm na drugi dzień wieczorem jazda i myślę że dobrze trafiłem bo dosyć ładna rosa się pokazała, wczoraj w miarę pochmurno i chłodno. Dziś w nocy 2,5mm na liść ok, powinna łyknąć. Dałem połowę dawki bo piszą, że chelaty w dłuższym okresie niskiej wilgotności ograniczać. Mocznik i siarczan 5%. Teraz papu z nieba trzeba, ludzie ruszyli w qq kto mógł wjechać. 

Co do ziemniaka heh można spróbować w zeszłym tygodniu jeden sadził skrobiowe u nas 😋 3 ha zabrakło to owsem zasiał. Pryśnij od drutowca, ciekawe jak zareaguje na soki po qq... Moje wczoraj pojechane mikro i na stonkę

Opublikowano (edytowane)

Taaa , fajnie że ja nie mam dzieci .  :D

Jak bym nic nie miał , tobym się starał mieć , a nie zaczynał od robienia dzieci i oglądania się na państwo że mi je nakarmi i ubierze .

4 minuty temu, racyl napisał:

dostaje każdy 2- dzieciak bez względu czy jest rolnika czy nie

to jak ktoś ma 100ha to wtedy mu się należy na dziecko ?

Jak będziesz miał dzieci to zrozumiesz że to 500zł to jest nic jak masz swoje dochody

Taki damian jęczy że ma ponad 180ha i mu  mało i mało

Przy takiej powierzchni to powinien podatek obrotowy płacić

No i już jest efekt . Jak ma 180 ha to mu odebrać kasy , bo drugiemu się pracować nie chce . Dobra starczy , bo to nie ten temat .

Opublikowano
41 minut temu, zetorki12 napisał:

Taaa , fajnie że ja nie mam dzieci .  :D

Jak bym nic nie miał , tobym się starał mieć , a nie zaczynał od robienia dzieci i oglądania się na państwo że mi je nakarmi i ubierze .

No i już jest efekt . Jak ma 180 ha to mu odebrać kasy , bo drugiemu się pracować nie chce . Dobra starczy , bo to nie ten temat .

Mżawka sobie pada

To sobie narób jak to dla ciebie dobry sposób na życie. Możesz i 10-ro zrobić.

będziesz mieć 50tys za darmo jak to mówisz co miesiac i po co ganiać po polu

Człowieku nie porównój się do tego co nic nie ma i ten co wszystko dostał od rodziców.

Możesz sprzedać wszystko i starczy ci na cały blok a nie tylko jedno mieszkanie

OD takiej ilości ziemi to powinien być podatek obrotowy bez względu na pogodę

38 minut temu, ansu napisał:

Dobra chłopy nie narzekać może być tak:

I co chcesz na Tym zarobić ?

Dno

Opublikowano

NIC NIE JEST PROSTE  500 plus to wieksze zakupy owocow nabiału  gorszy jest bogaty bo on  na lokacie ma i nic nikt z niego niema . Dzisiejsze dzieci  to nieto co ja kiedys  z synkiem ato basen  kino  i mcdonalds a ograch niewspomne  a to sa koszta 99 procent ma dzieci bo tojest  sens zycia  .

• Confused 1
Opublikowano

No wiadomo że koszta . Tylko po co wyciągać łapę po prośbie ? Trzeba trochę planować , a nie jak króliki , a później panda .Stanie taki jeden z drugim w Gminie pod drzwiami , wyciągnie rękę i pan da , pan da ... :D

Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał:

a to dzieciom nie trzeba jedzenia, ubrania

Jak jeden z drugim potrafił dzieci robić, to teraz powinien za***rdalać aby na nie zarobić, a nie wyciągać łapę po jałmużnę.

• Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano
3 godziny temu, damianzbr napisał:

Dopłaty powinny być do produkcji albo w jakiś inny sposób zrobione aby pajac z miasta nie dostał złamanej złotówki. Do produkcji z uwzględnieniem klas gleby.

A teraz jak by zaczęli płacić suszowe to dostanie pajac z miasta co ma ugór dla KRUS i pyprocz co nałapał pola 300% ponad swoje możliwości, więcej zielska rośnie niż tego zboża, jak by suszy nie było to i tak ukosi max 1t/ha. To on wniebowzięty jak suszę ogłoszą i 500zł/ha darmo dadzą , bo od razu podwaja swój przychód. 

W KRUS   są  dopłatowcy  ale  i w ZUS  też  siedzi masa  która trzyma  ziemie dla dopłaty  a robi na etacie  i  blokuje  etat  i ziemie.   Niby prace  trwają nad tym aby po 2020 roku  była normalność  ale zobaczymy  co przyniesie czas.

Wracając do tematu  to  Koronowo wczoraj  zlało  

Opublikowano
Madrzy ludzie racjonalnie planujacy wydatki maja w dupie 500 plus,a niektórzy by sie tylko mnozyli w niektrolowany sposob.Tylko pis kiedys odejdzie od koryta albo sie skoncza fundusze i co wtedy?
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, jacek1296 napisał:

Jak jeden z drugim potrafił dzieci robić, to teraz powinien za***rdalać aby na nie zarobić, a nie wyciągać łapę po jałmużnę.

To to co lecisz do gminy żeby ci podatek umorzyły jak ci wyschnie ? Po co piszesz podania do krusu ?

Nie trzeba wyciągać łap tylko samemu na siebie pracować

Opublikowano

W życiu po nic nie byłem i nie korzystałem z żadnego socjalu .

Opublikowano
5 minut temu, jonek98 napisał:

Madrzy ludzie racjonalnie planujacy wydatki maja w d*pie 500 plus,a niektórzy by sie tylko mnozyli w niektrolowany sposob.Tylko pis kiedys odejdzie od koryta albo sie skoncza fundusze i co wtedy?

Bez mnożenia to nie będzie miał kto jeść co Ty wyprodukujesz

A Ty chcesz więcej i więcej produkować w dodatku efektywniej :D

Przed chwilą, zetorki12 napisał:

W życiu po nic nie byłem i nie korzystałem z żadnego socjalu .

Ja też nie byłem. mniej ludzi to i mniejszy rynek zbytu

Opublikowano (edytowane)

Ja nie bronię się nikomu rozmnażać . Jedynie takie rozdawnictwo moim zdaniem jest chore .

Co do pogody , to sucho , pochmurno , ale na deszcz się nie zanosi . SUSZA

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v