Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedaleko moich rodziców jest chlewnia to w beczkach chodzi 5 traktorów od 150 do 300 kucy. Ostatnio wcale nie rozwożą bo jakiś problem mają a tak to tylko za paliwo i roboczogodzine kierowcy ciągnika. Sami mają prawie 1000 ha i leją przeważnie na swoje pola. Do brata na 4 ha jak przyjechali najpierw wszystkie 5 traktorów  raz potem drugi raz  a za 3 razem to ten 150 koni już niemugł już jeździć po polu. Beczki to 32000,2500,2 x18000 i jedna 10000.po rozlewaniu jak jest puste pole to wpadają i uprawa. 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, soltys48 napisał:

świńska jest kiepska

Napewno gorsza od bydlęcej ale żyto jak potym było zasiane to jak przyjechał rekordem kosić a bratu chodziło o słomę bo do truskawek to kazał mu heder opuścić jak najniżej to tylko kułko zrobił i sprzęgło szlak trafił. Żyto miało ponad 2 metry wysokości. Kończył to żyto  class tukano to właściciel clasa powiedział że jeszcze takiego tęgiego nie kosił. Największe jaja były jak prasa przyszła to gościo po zrobieniu 20 kostek uciekł z pola. 

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie posta
Opublikowano

Wczoraj od rana snieg i -2 , utrzymało się do wieczora ...

Dzisiaj od rana leje deszcz....

Wlkp

Opublikowano (edytowane)

-0.5 stopnia pada śnieg. W nocy o 4 rano było 1 na plusie i padał deszcz. Pogoda jest jak kobieta czyli ma zmienne humory. Lekko wieje. 10 cm śniegu

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie posta
Opublikowano
28 minut temu, robi57362 napisał:

u mnie juz z 15 cm i jak tu obornik na łąkę wywiezc

U mnie też będzie już z 15 cm śniegu i dalej pada❄️ a mojemu sąsiadowi to nie przeszkadza bo właśnie ruszył z tematem. 

Opublikowano
2 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

Umnie nastala odwilz mzy deaszczyk leciutko ciekawe co uprawami bedze na noc i jutro zapowiadaja do -10 umnie......

Szykuj się na przesiew.  Szukaj już jarych bo cena rośnie. 

Ja jeszcze tylko do wtorku mogę pszenicę i jęczmień po 100 sprzedać, później już tylko drożej.😁

Trochę pada, jest około 5cm śniegu.

Opublikowano
11 minut temu, bialy2005 napisał:

U mnie może z 5 cm i coś poruszy delikatnie.

Można powiedzieć że mieszkasz rzut beretem ode mnie a tak jak Xtro pisze u nas już ze 20 cm śniegu. Rzepaki już dobrze przykryte.

Opublikowano

Daro20 napisał:

11 minut temu, bialy2005 napisał:

U mnie może z 5 cm i coś poruszy delikatnie.

Można powiedzieć że mieszkasz rzut beretem ode mnie a tak jak Xtro pisze u nas już ze 20 cm śniegu. Rzepaki już dobrze przykryte.

Wczoraj to zboża było widać dziś cos popruszylo. Jak widać czasem 20km i całkiem inna sytuacja

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Agrest napisał:

Szykuj się na przesiew.  Szukaj już jarych bo cena rośnie. 

Ja jeszcze tylko do wtorku mogę pszenicę i jęczmień po 100 sprzedać, później już tylko drożej.😁

Trochę pada, jest około 5cm śniegu.

Zobaczymy  pozniej sie okaze co z uprawami bedzie..... Drogie u ciebie zboze' u mnie do 900 tona.... Sloneczko przeswituje teraz

Edytowane przez PRZMAS19821982
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v