Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Jak pomóc sadom?

galeria
Ziemniaki
Opublikowano
14 minut temu, jonek98 napisał:

skad wziac to oni dobrze wiedza tu i tam doj**ac podatek i sie kasa musi zgadzac,tylko nie na to co potrzeba.Teraz chyba najbardziej opaca sie miec gromadke dzieci i byc bezrobotnym,u nas w gminie sa tacy którzy z tego tytułu biorą kolo 7 tys miesięcznie

Ciesz się że dostają w ogóle, inaczej co róż by kogoś okradali pewnie.

Opublikowano

Dopłaty powinny być do produkcji albo w jakiś inny sposób zrobione aby pajac z miasta nie dostał złamanej złotówki. Do produkcji z uwzględnieniem klas gleby.

A teraz jak by zaczęli płacić suszowe to dostanie pajac z miasta co ma ugór dla KRUS i pyprocz co nałapał pola 300% ponad swoje możliwości, więcej zielska rośnie niż tego zboża, jak by suszy nie było to i tak ukosi max 1t/ha. To on wniebowzięty jak suszę ogłoszą i 500zł/ha darmo dadzą , bo od razu podwaja swój przychód. 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, racyl napisał:

a to dzieciom nie trzeba jedzenia, ubrania

A to trzeba było myśleć głową , a nie ...  . Później tylko na datki się oglądają . Za pracę się brać , a nie tylko za robotę !

Damian , skąd taka zawiść do tych miastowych ? Skoro widzisz jak się łatwo bogacą , to może i Ty w ten sposób próbuj ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

uja się bogacą. Mnie blokują w rozwoju. Był plan na żniwa dobić do 200ha to się trafił pajac jeden z drugim i mówi że nie sprzeda bo on ma dopłaty i czynsz dzierżawny podniósł.

A tak na serio to zadowolony jesteś że pieniądze mające na celu rozwój rolnictwa trafiają do pajaców z miasta na przejedzenie? A później na twoja pogoda itp. portalach w komentarzach się pojawiają bezczelne wpisy ,,a co nas rolnicy obchodzą Polska to nie sami rolnicy żywność się sprowadzi z zagranicy i w sklepach nie będzie droga a ja mam wymarzoną pogodę na urlop,,

Opublikowano
5 minut temu, zetorki12 napisał:

A to trzeba było myśleć głową , a nie ...  . Później tylko na datki się oglądają . Za pracę się brać , a nie tylko za robotę !

Damian , skąd taka zawiść do tych miastowych ? Skoro widzisz jak się łatwo bogacą , to może i Ty w ten sposób próbuj ?

piepszenie o szopenie

ktoś póżniej na te Twoją krusowską emeryturę musi płacić

Opublikowano (edytowane)

Nie zbyt mi się podoba . No ale to już z pretensjami do najlepszego ministra . :DInni też zj***li sprawę , ale jako najlepszy mógł by system uszczelnić .

2 minuty temu, racyl napisał:

piepszenie o szopenie

ktoś póżniej na te Twoją krusowską emeryturę musi płacić

Wierzysz w te bajki ? A moje obecne składki na co są ?

Opublikowano
3 minuty temu, damianzbr napisał:

uja się bogacą. Mnie blokują w rozwoju. Był plan na żniwa dobić do 200ha to się trafił pajac jeden z drugim i mówi że nie sprzeda bo on ma dopłaty i czynsz dzierżawny podniósł.

A tak na serio to zadowolony jesteś że pieniądze mające na celu rozwój rolnictwa trafiają do pajaców z miasta na przejedzenie? A później na twoja pogoda itp. portalach w komentarzach się pojawiają bezczelne wpisy ,,a co nas rolnicy obchodzą Polska to nie sami rolnicy żywność się sprowadzi z zagranicy i w sklepach nie będzie droga a ja mam wymarzoną pogodę na urlop,,

A to tobre blokują xD.  Ktoś ruszył głową i wie że co roku zarobi to temu przeszkadza.

to już nikt oprócz ciebie nie ma prawa mieć zysku tylko TY i Tylko TY

zawsze  możesz zmienić zajęcie i sobie zamieszkasz w bloku

3 minuty temu, zetorki12 napisał:

Nie zbyt mi się podoba . No ale to już z pretensjami do najlepszego ministra . :DInni też zj***li sprawę , ale jako najlepszy mógł by system uszczelnić .

Wierzysz w te bajki ? A moje obecne składki na co są ?

Te 400zł na 3miesiące ?  xD

EMerytuta najniższa to 900 z groszami co miesiac wypłacana

Opublikowano

Może pomnóż to przez lata składkowe ? 500+ , nie dość że przewraca ludziom w głowach (nie wszystkim) , to jeszcze uczy postawy roszczeniowej . Dawanie kasy do łapy za nic to zwykła głupota i niczego dobrego nie uczy . Naucz takiego co całe życie zs darmo kasę dostaje jakiejś uczciwej pracy . Pomagać dzieciakom trzeba , ale nie tak .

Opublikowano

Pycha, zazdrość, nienawiść nic innego tu nie widać. No i to jeszcze ciagłe marudzenie i czepianie się wszyskich o wszystko. Obraz polkiego rolnika? A może tak chwila refleksji. 

Niebo zachmurzone od kilku dni, nic nie pada.

Opublikowano
5 minut temu, zetorki12 napisał:

Może pomnóż to przez lata składkowe ? 500+ , nie dość że przewraca ludziom w głowach (nie wszystkim) , to jeszcze uczy postawy roszczeniowej . Dawanie kasy do łapy za nic to zwykła głupota i niczego dobrego nie uczy . Naucz takiego co całe życie zs darmo kasę dostaje jakiejś uczciwej pracy . Pomagać dzieciakom trzeba , ale nie tak .

dostaje każdy 2- dzieciak bez względu czy jest rolnika czy nie

to jak ktoś ma 100ha to wtedy mu się należy na dziecko ?

Jak będziesz miał dzieci to zrozumiesz że to 500zł to jest nic jak masz swoje dochody

Taki damian jęczy że ma ponad 180ha i mu  mało i mało

Przy takiej powierzchni to powinien podatek obrotowy płacić

Opublikowano

Seba robiłem drenarke ostatnio na nowej działce torf z każdym dniem masakrycznie wysychał, dzień po zbiorze koparka na kołach nie mogła wjechać, po 10dniach ganiałem ciągnikiem dowoziłem szuflą kamienie i żwir, w rowku 60cm troszkę wody się pokazało. Byl problem żeby spadek dobrze ustawić. 

Co do qq to pierwszy wjazd z mikro spóźniony ok tydzień. Popadało 4mm na drugi dzień wieczorem jazda i myślę że dobrze trafiłem bo dosyć ładna rosa się pokazała, wczoraj w miarę pochmurno i chłodno. Dziś w nocy 2,5mm na liść ok, powinna łyknąć. Dałem połowę dawki bo piszą, że chelaty w dłuższym okresie niskiej wilgotności ograniczać. Mocznik i siarczan 5%. Teraz papu z nieba trzeba, ludzie ruszyli w qq kto mógł wjechać. 

Co do ziemniaka heh można spróbować w zeszłym tygodniu jeden sadził skrobiowe u nas 😋 3 ha zabrakło to owsem zasiał. Pryśnij od drutowca, ciekawe jak zareaguje na soki po qq... Moje wczoraj pojechane mikro i na stonkę

Opublikowano (edytowane)

Taaa , fajnie że ja nie mam dzieci .  :D

Jak bym nic nie miał , tobym się starał mieć , a nie zaczynał od robienia dzieci i oglądania się na państwo że mi je nakarmi i ubierze .

4 minuty temu, racyl napisał:

dostaje każdy 2- dzieciak bez względu czy jest rolnika czy nie

to jak ktoś ma 100ha to wtedy mu się należy na dziecko ?

Jak będziesz miał dzieci to zrozumiesz że to 500zł to jest nic jak masz swoje dochody

Taki damian jęczy że ma ponad 180ha i mu  mało i mało

Przy takiej powierzchni to powinien podatek obrotowy płacić

No i już jest efekt . Jak ma 180 ha to mu odebrać kasy , bo drugiemu się pracować nie chce . Dobra starczy , bo to nie ten temat .

Opublikowano
41 minut temu, zetorki12 napisał:

Taaa , fajnie że ja nie mam dzieci .  :D

Jak bym nic nie miał , tobym się starał mieć , a nie zaczynał od robienia dzieci i oglądania się na państwo że mi je nakarmi i ubierze .

No i już jest efekt . Jak ma 180 ha to mu odebrać kasy , bo drugiemu się pracować nie chce . Dobra starczy , bo to nie ten temat .

Mżawka sobie pada

To sobie narób jak to dla ciebie dobry sposób na życie. Możesz i 10-ro zrobić.

będziesz mieć 50tys za darmo jak to mówisz co miesiac i po co ganiać po polu

Człowieku nie porównój się do tego co nic nie ma i ten co wszystko dostał od rodziców.

Możesz sprzedać wszystko i starczy ci na cały blok a nie tylko jedno mieszkanie

OD takiej ilości ziemi to powinien być podatek obrotowy bez względu na pogodę

38 minut temu, ansu napisał:

Dobra chłopy nie narzekać może być tak:

I co chcesz na Tym zarobić ?

Dno

Opublikowano

NIC NIE JEST PROSTE  500 plus to wieksze zakupy owocow nabiału  gorszy jest bogaty bo on  na lokacie ma i nic nikt z niego niema . Dzisiejsze dzieci  to nieto co ja kiedys  z synkiem ato basen  kino  i mcdonalds a ograch niewspomne  a to sa koszta 99 procent ma dzieci bo tojest  sens zycia  .

• Confused 1
Opublikowano

No wiadomo że koszta . Tylko po co wyciągać łapę po prośbie ? Trzeba trochę planować , a nie jak króliki , a później panda .Stanie taki jeden z drugim w Gminie pod drzwiami , wyciągnie rękę i pan da , pan da ... :D

Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał:

a to dzieciom nie trzeba jedzenia, ubrania

Jak jeden z drugim potrafił dzieci robić, to teraz powinien za***rdalać aby na nie zarobić, a nie wyciągać łapę po jałmużnę.

• Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano
3 godziny temu, damianzbr napisał:

Dopłaty powinny być do produkcji albo w jakiś inny sposób zrobione aby pajac z miasta nie dostał złamanej złotówki. Do produkcji z uwzględnieniem klas gleby.

A teraz jak by zaczęli płacić suszowe to dostanie pajac z miasta co ma ugór dla KRUS i pyprocz co nałapał pola 300% ponad swoje możliwości, więcej zielska rośnie niż tego zboża, jak by suszy nie było to i tak ukosi max 1t/ha. To on wniebowzięty jak suszę ogłoszą i 500zł/ha darmo dadzą , bo od razu podwaja swój przychód. 

W KRUS   są  dopłatowcy  ale  i w ZUS  też  siedzi masa  która trzyma  ziemie dla dopłaty  a robi na etacie  i  blokuje  etat  i ziemie.   Niby prace  trwają nad tym aby po 2020 roku  była normalność  ale zobaczymy  co przyniesie czas.

Wracając do tematu  to  Koronowo wczoraj  zlało  

Opublikowano
Madrzy ludzie racjonalnie planujacy wydatki maja w dupie 500 plus,a niektórzy by sie tylko mnozyli w niektrolowany sposob.Tylko pis kiedys odejdzie od koryta albo sie skoncza fundusze i co wtedy?
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, jacek1296 napisał:

Jak jeden z drugim potrafił dzieci robić, to teraz powinien za***rdalać aby na nie zarobić, a nie wyciągać łapę po jałmużnę.

To to co lecisz do gminy żeby ci podatek umorzyły jak ci wyschnie ? Po co piszesz podania do krusu ?

Nie trzeba wyciągać łap tylko samemu na siebie pracować

Opublikowano

W życiu po nic nie byłem i nie korzystałem z żadnego socjalu .

Opublikowano
5 minut temu, jonek98 napisał:

Madrzy ludzie racjonalnie planujacy wydatki maja w d*pie 500 plus,a niektórzy by sie tylko mnozyli w niektrolowany sposob.Tylko pis kiedys odejdzie od koryta albo sie skoncza fundusze i co wtedy?

Bez mnożenia to nie będzie miał kto jeść co Ty wyprodukujesz

A Ty chcesz więcej i więcej produkować w dodatku efektywniej :D

Przed chwilą, zetorki12 napisał:

W życiu po nic nie byłem i nie korzystałem z żadnego socjalu .

Ja też nie byłem. mniej ludzi to i mniejszy rynek zbytu

Opublikowano (edytowane)

Ja nie bronię się nikomu rozmnażać . Jedynie takie rozdawnictwo moim zdaniem jest chore .

Co do pogody , to sucho , pochmurno , ale na deszcz się nie zanosi . SUSZA

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v