Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tez z okolic przasnysza :D rzegnowo no i ostatnio kupilismy 3 ha ziemi klasy 2a i 3a po 23 tys to ja nie wiem jak mozna bo 80 kupywac O_o w jastrzebcu klasa 1a idzie po 60 tys :D

Opublikowano (edytowane)

U mnie w wiosce (war-maz) jest sporo działkowiczów i ziemi juz niezawiele do kupienia jedynie od Agencji która siebie życzy 170.000 zl za ha :blink: :blink: :blink:

Edytowane przez tonyk
Opublikowano

Ja tez z okolic przasnysza :D rzegnowo no i ostatnio kupilismy 3 ha ziemi klasy 2a i 3a po 23 tys to ja nie wiem jak mozna bo 80 kupywac O_o w jastrzebcu klasa 1a idzie po 60 tys :D

Coś dziwna ta Twoja bonitacja ;)

Opublikowano

u mnie jest ciekawie:) Każdy ziemie trzyma mimo iz leży odłogiem sprzedać nikt nie sprzeda a i wydzierżawić trudno bo "ten coś z tego będzie miał" kupił bym ze 20 ha ale gościu nie chce sprzedać choć nie uprawia tego od kilku lat raz na 4 lata przeorać każe i tyle mimo iż w mojej okolicy 4 klasa gleby to luksus a on ma i nie sprzeda:( A ceny to jak juz kogoś przypili brak gotówki to od 14 do 20k za ha klasy 4b, 5 i 6. i głównie nieużytki które potrzebują roku by cos dało rade na nich zasiać:(

Opublikowano (edytowane)

powiat kutnowski 6 działek od 1.5 do 4.5 ha 4 km od gospodarstwa gleba: 6ha klasy IIIb reszta IVb i V w sumie 15.7 ha po 20 tyś. zł. Nie wiem czy w to wchodzić. Co sądzicie?

Edytowane przez sebb1
Opublikowano

sebb1 jeśli już masz ziemię i masz trochę gotówki to kupuj ziemia nie straci na wartości nigdy zawsze będzie ktoś chętny by ją kupić moze jakąś działeczkę budowlaną da radę wytyczyć to czysty zysk. Ja chętnie bym kupił nawet gospodarstwo około 20 ha w dobrym miejscu i dobrej cenie oczywiście nie klasy 5 i 6 bo tego już mam trochę i bym sprzedał a kupił coś mniejszego ale na ciut lepszych glebach:)

Opublikowano

kupując od agencji ziemie czym moża najlepiej zabezpieczyć jak własną nie można zastawić z żyrantem cięzko teraz bo to wiadomo każdy sie boi teraz, a w banku wychodzi drogo bo licząc wszystko to 4 procent rocznie wychodzi i kasa już sie kończy na preferencyjne jak już sie nie skończyła

Opublikowano

powiat kutnowski 6 działek od 1.5 do 4.5 ha 4 km od gospodarstwa gleba: 6ha klasy IIIb reszta IVb i V w sumie 15.7 ha po 20 tyś. zł. Nie wiem czy w to wchodzić. Co sądzicie?

Za taką kasę bym się nie zastanawiał.

Która to strona kutnowskiego?

Opublikowano (edytowane)

zachodnia strona kutnowskiego, swojego mam 27ha i 14ha dzierżawię do tego hodowla, kasy trocho jest miała być w przyszłym roku inwestycja w postaci suszarni ale jak sie zdecyduje trzeba bedzie z nią poczekać.

Edytowane przez Marcin91
ortografia
Opublikowano (edytowane)

A ja ma takie pytanko czy jesli kupilbym 3 ha lasu to czy moge te 3 ha zarejstrowac jako gospodarstwo czyli po prostu je utworzyc las jest 4 letni i 40 letni bo z definicji gospodarstwa rolnego wynika ze moga byc czescia gosp rolnego ale czy z 3 ha takiego lasu moge utworzyc gospodarstwo ?

Edytowane przez Marcin91
ortografia
Opublikowano (edytowane)

oby cena za ha jak najwyższa jak bede swoje sprzedawał w wielkopolsce to jakis brudas na pewno da wiecej jak 40 tys jak nie to niech spada

Edytowane przez Marcin91
ortografia, wulgaryzmy
Opublikowano

A ja ma takie pytanko czy jesli kupilbym 3 ha lasu to czy moge te 3 ha zarejstrowac jako gospodarstwo czyli poprostu je utworzyc las jest 4 letni i 40 letni bo z definicji gospodarstwa rolnego wynika ze moga byc czescia gosp rolnego ale czy z 3 ha takiego lasu moge utworzyc gospodarstwo ?

http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dnia-11-kwietnia-2003-r-o-ksztaltowaniu-ustroju-rolnego/ gospodarstwo rolne to min 1ha gruntów rolnych (grunty orne, łąki, sady, pastwiska, rowy, grunty rolne zabudowane i stawy)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez leszan
      Witam. Czy ktoś wie jak wyglądają przepisy odnośnie zatrudnienia przez np. urząd gminy do odśnieżania dróg Czy trzeba zakładać normalną firmę usługową, czy można to zrobić jakoś w ramach gospodarstwa. Urząd gminy życzy sobie oczywiście fakturę za odśnieżanie, aby mógł za to zapłacić. Może ktoś wie ile można na tym zarobić??
    • Przez krs
      Z
    • Przez ziutek92
      Witam mam pytanie na temat rozgraniczenia działki poprzez gminę na wniosek sąsiada. Sąsiad ciągle mi wchodził  Na moją działkę na szerokość ok 3m. Zgłaszałem to na policję i on to później oddawał i tak lata mijały a on ciągle próbował mi wchodzić na mój grunt. W tym roku dostałem zawiadomienie że odbędzie się rozgraniczenie działek poprzez wyznaczonego geodetę prze gminę na wniosek sąsiada. Rozgraniczenie się odbyło i okazuje się że miedza jest na swoim miejscu gdzie zawsze mówiłem że tak ma być. Sąsiad nie zadowolony z wyroku oczywiście ale mniejsze z tym. Zapytałem kto ponosi koszty takiej imprezy to dostałem odpowiedź od gminy że koszty są podzielone na pół. Dodam że koszt takiej zabawy to 6000zl czyli miałbym zapłacić 3000zl za coś czego sobie nie życzyłem i w dodatku nie byłem tego powodem! I moje pytanie jest następujące: czy faktycznie tak jest że mam płacić czy porostu gmina idzie na rękę sąsiadowi.?
  • Dodaj nową pozycję...
v