Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po 35 tys. to dla mnie bezsensu. Przez pierwsze 30 lat będziesz pracował aby mu ziemię spłacić czyli Twoje dzieci będą dopiero zarabiać. Gdzie w okolicach Sokołowa takie ceny?

Opublikowano (edytowane)

jest trochę III ale większa część IV robić też jest komu (młody rolnik). a jak to jest z kredytami na zakup ziemi?

Edytowane przez Tomek001
Opublikowano (edytowane)

50k rzut? 150k rzut? Kolego, chyba coś pokręciłeś :rolleyes: też jestem z podlaskiego i uważam że nie mamy czego sie wstydzic :rolleyes:

Nic nie pokręciłem, wystarczy mieć kilka kurników każdy po kilkaset metry długości i bez problemu będziesz miał powyżej 100k.

Tak przy okazji ile można hodować gęsi/kur w kurniku o wymiarach 24x400m?

Co do nakładów pracy to niestety nic samo nie urośnie, sporo też zależy kto jakie ma maszyny oraz od wyposażenia budynków.

mam do kupna przez miedzę 6 ha po 35tyś. warto w to wchodzić? jak coś to tylko na kredyt. swojej ma 40ha

Jak dostaniesz preferencyjny kredyt i sprzedający kilka k z ceny zejdzie to można kupić, bo na zwykły kredyt to nie ma co ryzykować w obecnych czasach.

Edytowane przez st220
Opublikowano

Nic nie pokręciłem, wystarczy mieć kilka kurników każdy po kilkaset metry długości i bez problemu będziesz miał powyżej 100k.

Tak przy okazji ile można hodować gęsi/kur w kurniku o wymiarach 24x400m?

Co do nakładów pracy to niestety nic samo nie urośnie, sporo też zależy kto jakie ma maszyny oraz od wyposażenia budynków.

ciekawy jestem jak dostał 150k w rzucie gęsi jak brakowało gęsi w kraju, musieliby dowozic z dwa tygodnie tylko do niego ;):P Po drugie produkcja gęsi w Polsce wyniosła 1,6 mln sztuk, więc ten Pan hoduje 10% pogłowia krajowego gęsi w jednym rzucie :) co jest nie możliwe :P może ma w rzucie 150k kurczaka to sie zgodze:)

Opublikowano (edytowane)

150tyś gęsi, to ile kg paszy dziennie by trzeba było zadać? :D

Znalazłem takie coś;

,,Polska należy do największych europejskich hodowców gęsi, w ubiegłym roku wyprodukowała 7,2 mln sztuk. Głównym ośrodkiem ich hodowli jest woj. kujawsko-pomorskie."

Edytowane przez farmermf
Opublikowano (edytowane)

Ile jesteście w stanie dać maksymalnie za 1ha pola? Czy za działki sąsiednie jesteście dać więcej i o ile więcej?

Edytowane przez StasiekS
Opublikowano

Proszę Was o opinie i ewentualne oszacowanie wartości nieruchomości : http://mieszkania.trovit.pl/index.php/cod.frame/url.http%253A%252F%252Fbialopole.lento.pl%252Fsprzedam-gospodarstwo-rolne%252C70762.html/id_ad.116972351/type.1/what.gospodarstwo%20rolne%20lubelskie/pos.58/org.1/pop.1. Dodam że wszystkie ziemie są praktycznie przy gospodarstwie. W cenę gospodarstwa wchodzi sprzęt rolniczy, najcenniejszy z nich to dwa ciągniki- Zetor 7211 i c330m, dwie przyczepy,cyklop, rozrzutnik obornika itp. Ile bylibyście skłonni dać za takie gospodarstwo ?

Opublikowano

ja za 0,85ha chcialem gosciowi dac 30 tys bo pole było bezposrednio obok mojego placu 3,4 klasa. powiem tak jezeli kupuje oddzielne dzialki takie powiedzmy od 1,5 ha do 3 ha. to za 3 klase moge dac do 30 tys max. za ,,dobra'' 4 klase nie wiecej jak 25 tys. chodz po 25 ani po 30 tys / ha nigdy jeszcze nie musialem kupowac:)... dotychczas najwiecej ile płacilem za ziemie to po 22 tys/ha.

Mathieu92 , 1 mln zł moim zdaniem warte jest to gospodarstwo.

Opublikowano

Jak by się dało kupić to brałbym tylko samą ziemię, bo budynki z tym eternitem to raczej obciążenie jak wartość dodana do ziemi. Wszystkie dachy do wymiany i utylizacja eternitu, to będzie niezły koszt.

Opublikowano

Jak by się dało kupić to brałbym tylko samą ziemię, bo budynki z tym eternitem to raczej obciążenie jak wartość dodana do ziemi. Wszystkie dachy do wymiany i utylizacja eternitu, to będzie niezły koszt.

Ja zmobilizowałem gminę , a ta postarała się o kasę i wpadła ekipa w białych skafandrach, ogrodziła teren, wlazła na dach i po 2 godz eternit był spakowany na palety i ofoliowany. W sumie u mnie zabrali około 16t eternitu za free.

Co do tematu to nie które budynki ze zdięć to tylko całe do utylizacji, a nie przekrywać :) .

Opublikowano

dokąłdnie u mie tez w gmini rusza w tym roku program sukcesywnego utylizowania eterniku do 2032r ma zniknac. obliczyli ze srednio koszt utylizacji etrnitu gdy bedzie juz zdjety to 800zł na budynet. Nie wiem jak beda podchodzic do sprawy czy beda płacic tez za demontaz bo w wycenie mieli oferty firm z demontazem a do dofinansowania wzieli srednia cene samej utylizacji !!!! :) smieszne to troche po mojemu.

Opublikowano

ja to policzylem tak 28 ha bylo z łąkami 28x25=700

budynki : dom 150 tys , reszta budynków około 100 tys.

maszyny około 90 tys.

700 tys + 250 tys + 90 tys = ponad 1 mln.

silva, sadze ze jezeli kupilbys to za 600 tys to naprawde bys był wielkim szczesciarzem:)

Opublikowano (edytowane)

Dziękuje za kilka opinii.

Co do ceny to moim zdaniem maksymalnie 850-900 000zł. Tym bardziej że to są grunty orne bez szans na przekształcenie w najbliższym czasie na budowlane, dojazd do gospodarstwa drogą utwardzoną. Jestem ciekaw jeszcze jak możliwości powiększenia areału... Czy dużo osób chętnych na ziemię. Nie wiem czy kieruje się słusznym tokiem myślenia ale gdyby był głód ziemi w okolicy to czy areał gospodarstwa nie zostałby już wcześniej sprzedany a zostały by same budynki? To takie moje przypuszczenie ...

W budynkach z pokryciem z eternitu nie widzę aż takiego problemu. Zdaje mi się że to mimo wszystko sprawa odległa kiedy masowo będzie zdejmowany on z dachów.

Gospodarstwa też nie można wyceniać poprzez pryzmat gruntów ornych i łąk bo wg mnie dom jak i budynki gospodarcze(no może prócz tego jednego otynkowanego) są w niezłym stanie i gwarantują solidną podstawę. Dzięki temu że wszystkie grunty są koło gospodarstwa jest duża możliwość w przyszłości rozbudować się - tylko jeden sąsiad na przeciwko zabudować.

edit: choć jeżeli dzielić te 850 000zł przez areał to wychodzi mimo wszystko 30 000zł/ha. Czyli mimo wszystko płacić za grunty orne taką sumę i podobną za łąki to kiepski interes. A przecież całe życie nie można by żyć na takim areale...

Edytowane przez Mathieu92
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez leszan
      Witam. Czy ktoś wie jak wyglądają przepisy odnośnie zatrudnienia przez np. urząd gminy do odśnieżania dróg Czy trzeba zakładać normalną firmę usługową, czy można to zrobić jakoś w ramach gospodarstwa. Urząd gminy życzy sobie oczywiście fakturę za odśnieżanie, aby mógł za to zapłacić. Może ktoś wie ile można na tym zarobić??
    • Przez krs
      Z
    • Przez ziutek92
      Witam mam pytanie na temat rozgraniczenia działki poprzez gminę na wniosek sąsiada. Sąsiad ciągle mi wchodził  Na moją działkę na szerokość ok 3m. Zgłaszałem to na policję i on to później oddawał i tak lata mijały a on ciągle próbował mi wchodzić na mój grunt. W tym roku dostałem zawiadomienie że odbędzie się rozgraniczenie działek poprzez wyznaczonego geodetę prze gminę na wniosek sąsiada. Rozgraniczenie się odbyło i okazuje się że miedza jest na swoim miejscu gdzie zawsze mówiłem że tak ma być. Sąsiad nie zadowolony z wyroku oczywiście ale mniejsze z tym. Zapytałem kto ponosi koszty takiej imprezy to dostałem odpowiedź od gminy że koszty są podzielone na pół. Dodam że koszt takiej zabawy to 6000zl czyli miałbym zapłacić 3000zl za coś czego sobie nie życzyłem i w dodatku nie byłem tego powodem! I moje pytanie jest następujące: czy faktycznie tak jest że mam płacić czy porostu gmina idzie na rękę sąsiadowi.?
  • Dodaj nową pozycję...
v