Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak opowiadać to i ja mogę że w obwodzie kalinin gradzkim ziemia po 500 zł ha, bo po tyle jest w oficjalnym obrocie. Tylko wpierw się dowiedz ile trzeba za to ruskiej mafii odpalić. Bo za 500 zł to ty tam możeśz dostać kulkę w główkę.

Opublikowano
No tak ale ceny z wyższej półki to są podawane w Euro np w 2005 w Bawari ha ziemi kosztował 25000 Euro.
Wszystko zależy od tego gdzie jest pole położone <_<

W Polsce mamy najdroższe samochody to czemu nie mielibyśmy mieć najdroższej ziemi, wszystko przez te dopłaty :angry:

Opublikowano

Haha :lol: mi chodziło o cene ziemi w obrocie...no ale skoro masz takie inforamcje to chyba tez do ruskiej mafii nalezysz :P no i w takim razie nie dzwi mnie fakt ze jestes w stanie zapłacic za zieme grubo ponad 50tys zł... (jak napisałeś w jednym z postow) ;p no ale to tylko takie moje spostrzezenie <_< tylko mafii do mnie nie sprowadz :D ...nie chciałem nikogo tym urazic... <_<

Opublikowano
Tak opowiadać to i ja mogę że w obwodzie kalinin gradzkim ziemia po 500 zł ha, bo po tyle jest w oficjalnym obrocie. Tylko wpierw się dowiedz ile trzeba za to ruskiej mafii odpalić. Bo za 500 zł to ty tam możeśz dostać kulkę w główkę.

nie przesadzaj tam nie ma mafi ja mam 60 km do granicy miałem okazje tam pare razy być i nie zaopserwowałem takich ugrupowań <_< tam sami alkocholicy mieszkaja...to tak z moich obserwacji tylko...

Opublikowano

Hehe <_< racja "arbuz89" miałem okazje byc na Litwie, a to nie daleko to widze ze zarowno na Litwie jak i w Obwodzie Kalingradzkim panują takie same obyczaje...wiekszość mieszkancow wsi emigruje pod sklep albo lezą nieprzytomni w domu, poprostu dziadostwo, nic tylko płakac i prosic o pomste z nieba <_< no ale tam przeciez grasuje mafia, to pewnie Ci wszyscy alkoholicy ktorych widzielismy to zakamuflowani członkowie mafi...strach się bac :P pozdro :lol:

Opublikowano
W Polsce mamy najdroższe samochody to czemu nie mielibyśmy mieć najdroższej ziemi, wszystko przez te dopłaty :angry:

w polsce nie mamy najdrozszych samochodow w europie - zobacz ile kosztuja w danii czy norwegii to ci kopara opadnie, ziemia tez nie jest najdrozsza i jest jeszcze do kupienia.

za kilka lat nie bedzie skrawka bo taka jest kolej rzeczy.

Opublikowano

ciekawa ta sprawa z ziemia na wschodzie jak tam sie kupuje ta ziemie (czyli komu trzeba w lape dac ) ile tak naprawde kosztuje ha i ile kosztuje ochrona bo pewnie jest potrzebna itd. przepraszam od razy za OT

Opublikowano
w polsce nie mamy najdrozszych samochodow w europie - zobacz ile kosztuja w danii czy norwegii to ci kopara opadnie, ziemia tez nie jest najdrozsza i jest jeszcze do kupienia.

za kilka lat nie bedzie skrawka bo taka jest kolej rzeczy.

Tylko za ile to jest najgorsze bo nikt nie wie czy kupować i czy czekać i liczyć na to że ziemie stanieje. <_<

Opublikowano

osobiscie bym kupil po 30-35 tys. i to jest nawet realne, ale nie mam jeszcze zadnej zdolnosci finansowej, czy jak to sie tam nazywa - w kazdym razie nie moge wziasc kredytu

[/quote

panowie w zachodnich niemczech była oferta 160ha ornych 10tys E za ha + 160 ha łak dzierzawa ok 70 E na rok( biorąc pod uwage ich dopłaty to lepiej tam kupic :lol: ( auta w danii sa prawie w takiej cenie jak u nas tyle ze płacisz b duzy podatek od zakupu auta do gminy i wtedy ceny wychodza kosmiczne), pozatym pod koniec kadencji PSL i PO to ziemia powinna byc tansza

Opublikowano
Hehe, no ziemia ma niezłe ceny w Polsce. Normalnie wariacja, a co do ceny jaką byłbym w stanie dac za hektar ziemi to napewno niewiecej jak 25000zł no gdyby to była działka granicząca z moją no i duzy kawałek to mysle ze 30000zł mogłbym za nią zapłacic :lol: jak wam się nie pododbają ceny ziemi w Polsce to zapraszam do obwodu Kalingradzkiego...jeden z uzytkownikow AF mowił mi i dowiedziałem się w serwisie NH (Perkoz w Brodnicy) ze tam cena czarnoziemu osiaga zwariowane ceny...500zł za hektar :D no ale to nie Polska :D

daj namiary i kupuje sprzedam 1 ha za 50 tyś a tam mam 100 ha :D

Opublikowano
auta w danii sa prawie w takiej cenie jak u nas tyle ze płacisz b duzy podatek od zakupu auta do gminy i wtedy ceny wychodza kosmiczne

jop, dokladnie za golf 3 1.4 benzyna trzeba zaplacic np. 70 000 zl :lol: , a ich stac rowniez na dobre auta, wiec widac ze zyja na wysokiej stopie :D

• Root Admin
Opublikowano

moj kumpel z roboty, niemiec tak na marginesie, kupil sobie a3 1.6 benzyna sprowadzone z Danii!!!! mowi ze zaoszczedził na tym jakies 15% ceny, oczywiscie auto funkiel nowka z salonu.

jak to wytlumaczysz? niemieckie auto jedzie do Danii, wraca z powrotem i jest 15% tansze? lot zagwostka

Opublikowano

a no to jest oczywiste :lol: bo tak kosmiczna cena nie jest zwiazana z samym zakupem, tylko rejestracja takiego auta w danii, jak bedzie ktos mial okazje byc w tym kraju to proponuje przejsc sie na jakikolwiek auto handel :D

a to, ze nowe auto jest 15% tansze niz w innym kraju wynika tylko z gospodarki danego kraju, podatki, akcyze i inne, i tak za jedno nowe auto kupione w norwegii mozna kupic 11 takich samych w japonii :D

Opublikowano
a no to jest oczywiste :D bo tak kosmiczna cena nie jest zwiazana z samym zakupem, tylko rejestracja takiego auta w danii, jak bedzie ktos mial okazje byc w tym kraju to proponuje przejsc sie na jakikolwiek auto handel :lol:

a to, ze nowe auto jest 15% tansze niz w innym kraju wynika tylko z gospodarki danego kraju, podatki, akcyze i inne, i tak za jedno nowe auto kupione w norwegii mozna kupic 11 takich samych w japonii :D

a byłem ostatnio na ,,julandzie,, i widziałem VW passat 1,9 tdi rocznik 2000 cena........................ 98 tysi koron (korona= ok 0,45zł) cena komisowa ( do negocjacji)

Opublikowano

no własnie już dziś jade na przetarg

9ha wywoławcza 134 tys. ile byście dali???

2kl - 2ha

3kl - 6ha

4kl - 0,8ha

6kl - 0,2ha

ja licze dać ok 300tys. ciekawe czy uda się kupić

jak sądzicie?

Opublikowano

300 tys.... a liczyes kiedy ci sie to zwroci albo kiedy chodziaz na zero wyjdziesz z ta ziemia???przy tych cenach nawozow opryskow i ropy to odlegly termin.

Mysle ze 200 tys to max cena jaka moglbym dac.

Opublikowano

cenić to sobie morzecie i po milon złotych za chektar :D tak jak moi sąsiedzi za 1 -2 hektarowe działeczki po 7-9 tyś za hektar zabagnionych łąk lub 10-15 tyś za ha 6tej kl, tylko jakos do tego czasu nik jeszcze nic nie sprzedał bo nawet handlarze ziemią dają po 3-5 tyś, no i jak ktośnie ma na chlanie to tak sprzedaje :lol:

Opublikowano

To może przedstaw jakieś założenia do tych obliczeń i za ile lat się to zwróci ??? Nie żebym był złośliwy, ale jestem trochę ciekawy :lol:

Pozdrawiam!

Opublikowano

Ale macie ceny :lol:

W mojej dzielnicy ar budowlanego oscylue powyżej 12 tys w ładnym miejscu-przedmieście. Rolne po 500zł ar czyli 5 tys ha. U nas jest problem odwrotny, kupcy są, a nie ma co kupic :D

Opublikowano

@Hinco, a od kiedy hektar to ma 10 arów? Jeśli ar kosztuje 500 zł to hektar kosztuje 50000zł, czyli jak dla mnie dużo, dużo, za dużo :lol: Tyle to za ziemię rolną nigdybym nie zapłacił.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez Dastan
      PIORIN zapowiedział mi kontrolę w gospodarstwie i mam się do niej przygotować... Ktoś podpowie co i jak trzeba mieć? Atesty, uprawnienia to wiadomo, ewidencja zabiegów - tu musze trochę uzupełnić 😅 - kazali przygotowac faktury ze wszystkim, co prawda jestem ryczałtowcem, ale na cześć Śor faktury jakies są. Pytanie czy oni są w stanie sprawdzić gdzieś wszystkie moje faktury/zakupy czy zgadzają sie z tymi z ewidencji jak ich nie pokaże? Czy w ewidencji moge wpisać to co mi pasuje jak nie ma na to faktur? Kupowane w rożnych miejscach czasem przez neta. Kolejna sprawa to wspominali o ewidencji integrowanej produkcji czy ochronie... co to w ogóle jest? No i ostatnia to kontrola wymiany materiału siewnego... no i tu mam zagwozdkę, bo faktur mam śladowe ilości - no poza rzepakiem i kuku. I co im powiedzieć, że na paragon czy, ze swoimi siałem, ale to zaraz o zaprawianie i opłaty na oddtworzenie jak swoim...
    • Przez Galandir
      Mam okazje zakupić grunty rolne o łącznej powierzchni 17ha (w jednym kawałku, z dojazdem asfaltowym) w cenie ok. 10tys/ha. Ziemia ta niestety przez ok. 10-15 lat była ugorowana, wiec większość porosły samosiejki, krzewy bądź duże drzewa. Działka posiada klasę ziemi III, IV, łąki, nieużytki, las. Pytanie z mojej strony jest takie: czy opłaca się zakupić taki grunt i zrekultywować go pod uprawę. Ile mniej więcej wyniosła by taka inwestycja (rekultywacji). Dodam, ze w miejscowości w której mieszkam grunty są bardzo drogie, rolników mało. Czy taka inwestycja mogła by się wrócić. Jestem bardzo zafascynowany rolnictwem i produkcją roślinną. Swoją przyszłość chciałbym związać właśnie z tym zawodem. Tato trochę gospodarzy ale na zaledwie 5ha z czego większość to dzierżawa, zajmuje się głowie produkcją ziemniaka na okoliczny rynek, nie ukrywam pieniądz z tego jest dobry. Na przepis ziemi nie liczę ponieważ na własność posiadamy jedynie 1,5ha ziemi. Inwestycje tą chciałbym związać z premią dla młodego rolnika (gdyby została przydzielona pokryła by 50% poniesionych kosztów na zakup gruntu) i wspomóc się kredytem i pomocą rodziców. Tato do tej inwestycji jest sceptycznie nastawiony, twierdzi ze nie ma sensu w dzisiejszych czasach posiadać ziemi na własność, lepiej takową dzierżawić poza tym według niego koszty rekultywacji takiej ziemi są niewyobrażalnie wysokie i nie wiadomo czy w ogólne kiedykolwiek się zwrócą. Zapraszam do dyskusji :lol:
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
  • Dodaj nową pozycję...
v