Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ja dzisiaj bym nawet pięciu tysięcy nie dał a to z prostej przyczyny totalny brak funduszów. i totalne zniechęcenie od załatwiania kredytów dotacji wniosków i całej tej biurikracji.

Na ziemie podstawowy warsztat pracy, zawsze musi być coś odstawione w zanadrzu. Bo dzisiaj nie ma ziemi do kupienia a jutro jest i kto pierwszy ten lepszy.

Opublikowano
@brzozak

Ziemia typowo uprawna czy w możliwośc w przyszłości terenów inwestycyjnych.

Jak by to było blisko mnie, ziemia względna i góra w 2 -3 kawałkach to pewnie też bym tyle dał.

1 kawalek 10 ha dlugi na kilometr :) reszta 3 - 5 ha oczywiscie po scaleniu. klasa ziemi jak w calej mojej okolicy 3a-4a, teren znajduje sie ok. 0,5 km od przyszlej poludniowej obwodnicy gdanska.

Opublikowano
garek a teraz ile masz ha???

teraz mam około 220 w uprawie z czego 15 dzierżawa z ANR, oczywiście gospodarze razem z ojcem i hektary też podaje razem. Ale nie z\bieram w tym roku z około 11 hektarów bo świerzo kupione i przejmuje dopiero po zbiorach

Opublikowano
unie za 1 ha od 20000 tyś do 40000 tyś u mnie to daj cenę taka ze każdy patrzy się jak na wariata tylko w dzierżawę biorą

No, no, no, 20 do 40 mln PLN za hektar ziemiu uprawnej, to faktycznie tylko w dzierżawę brać, bo to nawet szejka stać by nie było :) .

Opublikowano
pisze tam tyś a nie mln

no właśnie...dodaj do tych 20000zł jeszcze zera za tysiąc który napisałeś

zamień tys na zł i będzie <_< po problemie

EDIT:

aj qarek mnie uprzedził <_<

żeby nie było OT to napiszę że ostatnio zostało zakupione przez tajemniczego rolnika 15ha od ARR za sumę 35000zł za ha. Ziemia 3,4 klasa-nieużytkowana przez 4 lata

Opublikowano

Wiecie co ? Po wejściu do UE ceny ziemi poszły w górę, a niektórzy to chyba zwariowali. Dawniej, jak to mój śp. dziadek mówił, że ziemia to była taniutka. Szkoda, że wtedy nie nakupiliśmy sobie dużo ha <_< No ale kto wiedział ? Mam nadzieję, że ta wariacja z cenami ziemi się w końcu skończy, bo jak tu gospodarować z zyskiem, jeżeli za ha niektórzy płacą 75 tys. pln <_<

Opublikowano

W Polsce to chyba panuje jakaś psychoza i wszyscy mysla ze ziemia nieustannie drożeje....a co sie okazuje? W Niemczech ziemia juz jest tańsza niż u nas, materiały budowalne są tańsze o 30-50% a przeciez niemcy zarabiają kilkakrotnie więcej

Opublikowano

Hehe, no ziemia ma niezłe ceny w Polsce. Normalnie wariacja, a co do ceny jaką byłbym w stanie dac za hektar ziemi to napewno niewiecej jak 25000zł no gdyby to była działka granicząca z moją no i duzy kawałek to mysle ze 30000zł mogłbym za nią zapłacic <_< jak wam się nie pododbają ceny ziemi w Polsce to zapraszam do obwodu Kalingradzkiego...jeden z uzytkownikow AF mowił mi i dowiedziałem się w serwisie NH (Perkoz w Brodnicy) ze tam cena czarnoziemu osiaga zwariowane ceny...500zł za hektar <_< no ale to nie Polska :lol:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mikad
      Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał to UE od września zakaże producentom wędzenia wyrobów wędliniarskich. Nasi włodarze mieli czas na ustosunkowanie się do tego przepisu i być może wynegocjowali by jakieś odstępstwa ale jak zwykle dali doopy. Więcej tu http://www.agronews....rzesadzony.html
    • Przez Kuki19
      Jak to obecnie wygląda, było to poruszone w innym temacie o zmianach w krus więc kontynuując, opłaca się całą składkę tak? skończyłem szkołę i obecnie zarejestrowany jestem jako bezrobotny czy zyskam coś więcej jak uebzpiecze się jako domownik w krus? Przez jaki czas musiał bym opłacać składki żeby mieć prawo do emerytury? Czy można potem zamiennie rejestrować się jako bezrobotny i jako domownik w krus?

Proponwał ktoś żeby wydzierżawić 1 ha i opłacać za siebie składkę jako rolnik, czy w ten sposób nie zamknę sobie możliwości uzyskania premi dla młodego rolnika?
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez ever
      Witam. Dostałem w spadku kilka lat temu gospodarstwo rolne 8ha. Brak sprzętu rolniczego, zabudowań, zmusił mnie do oddania tej ziemi pobliskiemu rolnikowi w uprawę. Nie podpisywałem z nim żadnej umowy, nie wydzierżawiłem jej równiez pisemnie, tak na słowo uzgodniliśmy-niech uprawia. Dopłaty do upraw sam zgłasza i je otrzymuje, po czym mi zwraca. Mam wrażenie że nie wszystkie. Ale niejsza o tym. Chciałem się dowiedzieć bez umowy dzierżawy może on brać dopłaty? Dowiedziałem się również od innego rolnika że korzystniejszą dla mnie opcją byłoby prowadzenie gospodarstwa ekologicznego. Większe dopłaty o połowę, a może nawet więcej. W racji tego że nie posiadam budynków gospodarskich, maszyn rolniczych i tp., własne jego prowadzenie odpada. I tu mam pytanie , czy jest możliwość oddania tego gospodarstwa rolnikowi, który już prowadzi gospodarstwo ekologiczne? Czy taki rolnik mógłby je wydzierżawić pisemnie, lub ustnie uzgognić ze mną? Oczywiście brałby dopłaty po czym mi zwracał. Czy może on tak w trakcie powiększyć w ten sposób swoje gospodarstwo? Z góry dziękuję.
  • Dodaj nową pozycję...
v