Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A moze za pare lat bedziemy mieli takie zyski ze sie spłaci w ciagu 5 lat :D

tak, wg aktualnych ustaleń (nie ostaecznych) negocjacji rundy z Doha (rozchodzi się o WTO) subsydia produkcyjne w UE zostaną zredukowane o 75 lub 85% dla pozostałych krajów redukcja będzie znacznie mniej radykalna; także rolnicy produkujcie trzodę chlewną póki robicie to 20% taniej niż Chiny

Opublikowano

rozpiętośc cen jest straszna teraz kupiłme 2,20 ha po 25 tys ale na tym polu mi zależało bo razem wyszedł mi ładny kompleks

ale i po 12 można coś kupić gorszego. A przy trasie ojciec kupił 7 chyba po 30 tys ale nie jestem pewny czy nie 35 także wszystko zależy gdzie leży

Opublikowano

Ostatnio w mojej okolicy padl rekord

Byl przetarg na dzierzawe 96ha spoldzielni no i gosc wygral dajac 7ton z ha jak dla mnie wow

Po trzech latach bedzie mogł to kupic za 15 krotnosc ceny dzierzawy lili jakies 80 tysiow

szok

Opublikowano
Ostatnio w mojej okolicy padl rekord

Byl przetarg na dzierzawe 96ha spoldzielni no i gosc wygral dajac 7ton z ha jak dla mnie wow

Po trzech latach bedzie mogł to kupic za 15 krotnosc ceny dzierzawy lili jakies 80 tysiow

szok

wow :):) czy to sie wogóle opłaca???

Opublikowano

u was też w tym roku jest większa podaż ziemi, tzn prywatni właściciele chcą pozbywać się ziemi, ludzie są przekonani że ziemia już nie zdrożeje a w perspektywie może troche stanieć

Opublikowano

u nas przyjezdzają ludzie z warszawki Land Cruiserami i szukają ziemi. Chciałem im sprzedać ostatnio nawet im powiedziałem że zapakuje żeby sobie w aucie nie pobrudzili

Opublikowano

U nas ceny ziemi tez pedzą jak szalone :) na jesieni 2006 kupowalismy od ANR 15ha po 13,5tys za hektar, dokładnie rok temu kupilismy 8ha juz po 20tys za hektar a w listopadzie 2007 sasiad kupił 10ha po 32tys za hektar-to juz jest moim zdaniem nieopłacalna cena, grubo bym sie zastanowił czy warto... :) no ale coz jak chce się życ to trzeba rozwijac gospodarstwo i powiekszac je :)

Opublikowano

Tak się składa że mam znajomego co 4 lata temu walczył o dzierżawę agencjną 30 ha i wygrał dając 2,5 tony i też mu obiecali wykup po trzech

latach.Teraz jest 5 rok po przetargu i agencja milczy w sprawie wykupu a on płaci dalej tą dzierżawę .Już kiedyś pisałem że w naszych realiach

kupno ziemi powyżej 30 tys to absurd .W naszych realiach nie ma żadnych gwarancji zwrotu kosztów zakupu nawet po kilkunastu latach a może

to nawet następne pokolenie będzie czerpać zyski z tej ziemi o ile będzie chętne do pracy na roli.

Edytka: A pro po 30 tys .Słyszałem właśnie o warszawce która nie ma gdzie kasy podziać i liczą że po 2012 roku kiedy będzie swobodny obrót

ziemi liczą że ziemia będzie kosztować jak w Holandii 150 tys pln LoL

Opublikowano

Takie ceny ziemi to całkowita głupota. Jaszcze troche to będziemy kupować ziemię na zachodzie bo będzie tańsza. W którymś z poprzednich topów wyczytałem że np. we Francji ceny ziemi zaczynają się od 4 tyś euro za ha (taniej niż w sporej części naszego chorego kraju) :angry:

Opublikowano
Takie ceny ziemi to całkowita głupota. Jaszcze troche to będziemy kupować ziemię na zachodzie bo będzie tańsza. W którymś z poprzednich topów wyczytałem że np. we Francji ceny ziemi zaczynają się od 4 tyś euro za ha (taniej niż w sporej części naszego chorego kraju) :angry:

HaHaHa

Cos Ci sie pomylilo Kolego. Tam bylo napisane ze ceny ziemii we Francji zdrożały od 4 do 9 tys euro

A jeśli chodzi o ceny ziemi u mnie pod Przasnyszem to ostatnio klient zaśpiewał ojcu 55tys za ha :) Teraz zszeddl do 47.

Opublikowano

Z tym akurat sie zgodze, puki bedą chetni na kupno tak drogiej ziemi to ona nie zacznie taniec...mysle tylko ze kiedy skonczą sie kredyty preferencyjne na zakup ziemi to juz tylko kilka-kilkanascie procent rolnikow w polsce bedzie stac na kupno ziemi za gotowke lub na wysoko oprocentowane kredyty. Znaczy bedzie tak jak ma byc, przetrwaja najsilniejsze i produktywne gospodarstwa lub tez małe ktore wyspecjalizuja sie w danej produkcji...to normalna kolej rzeczy...przetrwają Ci ktorzy chcą pracowac na wsi i czerpac z tego zyski i bedą to robili z pasją :)

Opublikowano

U nas poszedl kawalek po 40 tys. za ha. Ziemia 4 i 5 klasa. Kupil to facet,ktory mial gospodarstwo przy Poznaniu i je sprzedal. Teraz u nas w okolicy kupuje grunty i podbija cene.

Opublikowano

Najgorsi sa tacy cholerni spekulanci ziemią...jezdzą podbijaja cene na całą okolice, a ze są nabici kasą to i tak oni to kupią...cholera :angry:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mikad
      Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał to UE od września zakaże producentom wędzenia wyrobów wędliniarskich. Nasi włodarze mieli czas na ustosunkowanie się do tego przepisu i być może wynegocjowali by jakieś odstępstwa ale jak zwykle dali doopy. Więcej tu http://www.agronews....rzesadzony.html
    • Przez Kuki19
      Jak to obecnie wygląda, było to poruszone w innym temacie o zmianach w krus więc kontynuując, opłaca się całą składkę tak? skończyłem szkołę i obecnie zarejestrowany jestem jako bezrobotny czy zyskam coś więcej jak uebzpiecze się jako domownik w krus? Przez jaki czas musiał bym opłacać składki żeby mieć prawo do emerytury? Czy można potem zamiennie rejestrować się jako bezrobotny i jako domownik w krus?

Proponwał ktoś żeby wydzierżawić 1 ha i opłacać za siebie składkę jako rolnik, czy w ten sposób nie zamknę sobie możliwości uzyskania premi dla młodego rolnika?
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez ever
      Witam. Dostałem w spadku kilka lat temu gospodarstwo rolne 8ha. Brak sprzętu rolniczego, zabudowań, zmusił mnie do oddania tej ziemi pobliskiemu rolnikowi w uprawę. Nie podpisywałem z nim żadnej umowy, nie wydzierżawiłem jej równiez pisemnie, tak na słowo uzgodniliśmy-niech uprawia. Dopłaty do upraw sam zgłasza i je otrzymuje, po czym mi zwraca. Mam wrażenie że nie wszystkie. Ale niejsza o tym. Chciałem się dowiedzieć bez umowy dzierżawy może on brać dopłaty? Dowiedziałem się również od innego rolnika że korzystniejszą dla mnie opcją byłoby prowadzenie gospodarstwa ekologicznego. Większe dopłaty o połowę, a może nawet więcej. W racji tego że nie posiadam budynków gospodarskich, maszyn rolniczych i tp., własne jego prowadzenie odpada. I tu mam pytanie , czy jest możliwość oddania tego gospodarstwa rolnikowi, który już prowadzi gospodarstwo ekologiczne? Czy taki rolnik mógłby je wydzierżawić pisemnie, lub ustnie uzgognić ze mną? Oczywiście brałby dopłaty po czym mi zwracał. Czy może on tak w trakcie powiększyć w ten sposób swoje gospodarstwo? Z góry dziękuję.
  • Dodaj nową pozycję...
v