Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg. mnie ceny za bardzo nie spadną. W mojej okolicy chętnych na kupno ziemi jest dużo. Jeśli nie kupi normalny rolnik na kredyt to kupują duże gospodarstwa lub szkółki drzew po 40 tys za ha i za gotówkę.

Opublikowano

heh...a ja dostałem właśnie wycenę dzierżawionych łąk[mam prawo pierwokupu]. I tak jest to 2,45ha VI klasa łąki + 5 arów samosiejek[liczone jako las?] za 100000. Nie wiem czy śmiać się czy płakać. W podobnych granicach kupię ziemię orną, więc nie opłaca mi się kupować za taką kasę[kuj-pom] Czy może pisać jakieś pismo, że nie zgadzam się z wyceną[czy ktoś miał z tym do czynienia?]

Opublikowano

jeśli w maju [tak mówili w moim banku] wystartują kredyty preferencyjne na zakup ziemi, to kupię od sąsiada orną IVa i IIIb taniej mi to wyjdzie niż te łąki. Jedynie jakbym chciał poparcelować na działki i posprzedawać jako budowlane to może i by mi się opłacało-tyle tylko, że nikt terenów zalewowych pod budowę świadomie nie kupi. Dzierżawę mam do września, w tym roku już nie posypię tam nawozu, zbiorę sianko[o ile nie zaleje] i podziękuję :) Liczyłem na 16 tyś za ha[facet z agencji mówił że łąki idą w tych granicach], a tu niespodzianka.

Opublikowano

to nie facet z agencji. W większości przypadków jeżeli teren jest koło drogi albo jest plan zagospodarowania dla tego terenu lub w jakimś miejscu gdzie nam wydaje się nieatrakcyjne a w planach urzędników kiedyś coś tam będzie do wyceny biorą rzeczoznawcę. Co prawda ten gość nie zna realiów no ale nie on to sprzedaje. Ja za płotem miałem do kupienia 5 ha 5 klasy(połowa to pustynia) po 16tyś/ha a 3 km ode mnie 3 klasa była po 8 tyś. Tyle że to jest na zadupiu

Opublikowano

Proponowałbym przeczekać pierwszy przetarg, jeśli nie znajdzie się klient za takie pieniądze to po jakimś czasie ogłoszą przetarg drugi, w którym cena może być już nawet o połowę niższa, jeśli i za tą cenę nikt nie kupi to po drugim przetargu możesz wystąpić, oczywiście na piśmie, ze swoją ofertą kupna i zaproponować swoją cenę. Szukają naiwniaków.

Opublikowano

mieszkam w gminie Hrubieszów w mojej okolicy pole chodzi od 28 nawet do 36 tysięcy. Przed św. wielkanocnymi pole poszło za 50/ha gość przebija wszystkich. Klasa I II IIIa

Opublikowano

Ostatnio u nas na przetargu ANR cena doszła do 76 000zł/1ha,klasa 3 i mowy nie ma o spadku cen .Ziemia jest towarem deficytowym i fanatyków nie brakuje ,tak więc kto na kujawach ziemi nie kupił 15 lat temu teraz musi słono płacić.

Opublikowano

dopóki sa dopłaty, to ziemia będzie droga. Kupi przedsiębiorca i wydzierżawi rolnikowi, a sobie zostawi dopłaty i jeszcze będzie zmuszał do programów rolnośrodowiskowych.

U mnie to już praktycznie nikt nie sprzedaje rolnej- wszyscy tylko budowlane, a pola tylko wydzierżawiają.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mikad
      Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał to UE od września zakaże producentom wędzenia wyrobów wędliniarskich. Nasi włodarze mieli czas na ustosunkowanie się do tego przepisu i być może wynegocjowali by jakieś odstępstwa ale jak zwykle dali doopy. Więcej tu http://www.agronews....rzesadzony.html
    • Przez odszkodowaniarolne
      Cześć wszystkim,
      Dzisiaj przychodzę z tematem, który regularnie wywołuje potężną frustrację i poczucie niesprawiedliwości u każdego, kto prowadzi gospodarstwo. Chodzi o sytuację, w której rolnik – jako właściciel – ulega wypadkowi przy pracy, chce skorzystać ze swojej obowiązkowej polisy OC i... odbija się od ściany.
      Wielu gospodarzy żyje w przekonaniu: „Płacę co roku niemałe składki na OC gospodarstwa, więc jak zatnie mi się prasa, urwie wałek i stracę zdrowie we własnym ubiegłym roku czy kwartale, to ubezpieczalnia wypłaci mi odszkodowanie”.
      Niestety, rzeczywistość prawna w Polsce jest brutalna.
      Polisa OC rolnika chroni przed odpowiedzialnością za szkody wyrządzone innym osobom (pracownikom, pomocnikom, sąsiadom, a nawet członkom rodziny). Jednak z punktu widzenia prawa: rolnik nie może sam od siebie żądać odszkodowania. Jeśli jesteś właścicielem ubezpieczonego gospodarstwa i to Ty ucierpisz, ubezpieczyciel odmówi wypłaty z OC z automatu. Zostaje Ci wtedy tylko (zazwyczaj skromne) świadczenie z KRUS-u lub prywatne NNW, o ile je dokupiłeś.
      Czy to oznacza, że właściciel gospodarstwa jest zawsze bez szans na odszkodowanie z OC? Nie do końca. Istnieją bardzo rzadkie, specyficzne sytuacje (np. gdy współwłaścicielem jest małżonek, a winę ponosi druga osoba), gdzie przy odpowiedniej konstrukcji prawnej udaje się wywalczyć środki.
      Ponieważ temat jest skomplikowany i pełen prawnych haczyków, opisałem tę pułapkę szczegółowo na blogu, wyjaśniając, kto dokładnie może liczyć na pieniądze, a kto zostanie z niczym: 👉 https://odszkodowaniarolne.pl/blog/czy-rolnik-mo%C5%BCe-skorzysta%C4%87-z-w%C5%82asnej-polisy-oc-wyja%C5%9Bniam-pu%C5%82apk%C4%99-prawn%C4%85
      Mieliście już sytuację, że ubezpieczalnia odmówiła Wam lub Waszym znajomym wypłaty z OC, bo poszkodowanym był "właściciel"? Jak Waszym zdaniem powinny wyglądać te przepisy? Zapraszam do merytorycznej dyskusji!
    • Przez Kuki19
      Jak to obecnie wygląda, było to poruszone w innym temacie o zmianach w krus więc kontynuując, opłaca się całą składkę tak? skończyłem szkołę i obecnie zarejestrowany jestem jako bezrobotny czy zyskam coś więcej jak uebzpiecze się jako domownik w krus? Przez jaki czas musiał bym opłacać składki żeby mieć prawo do emerytury? Czy można potem zamiennie rejestrować się jako bezrobotny i jako domownik w krus?

Proponwał ktoś żeby wydzierżawić 1 ha i opłacać za siebie składkę jako rolnik, czy w ten sposób nie zamknę sobie możliwości uzyskania premi dla młodego rolnika?
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v