Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
46 minut temu, krilan06 napisał:

W tym roku w ogóle nie sieję jarego ale z doświadczenia wiem że w zimną glebę można siać ale w mokrą już nie bardzo bo potem jęczmień strasznie się męczy 

Pytanie co zostaje z jarego do siania ? Owies mały plon, kukurydza brak perspektyw na cenę, groch zwierzyna zje, Lubin brak ekonomiczności, soja ciężko sprzedać itd itd sam mam dylemat co robić żeby był jakiś płodozmian 

46 minut temu, krilan06 napisał:

W tym roku w ogóle nie sieję jarego ale z doświadczenia wiem że w zimną glebę można siać ale w mokrą już nie bardzo bo potem jęczmień strasznie się męczy 

Pytanie co zostaje z jarego do siania ? Owies mały plon, kukurydza brak perspektyw na cenę, groch zwierzyna zje, Lubin brak ekonomiczności, soja ciężko sprzedać itd itd sam mam dylemat co robić żeby był jakiś płodozmian 

Opublikowano (edytowane)

Czy łubin taki brak opłacalności to bym się spierał. Po pierwsze dodatkowa dopłata ok 750 zł, po drugie słoma na pocięcie ok 210 zł, po trzecie przy wejściu w zróżnicowaną strukturę upraw dodatkowe ok 315 zł do każdego hektara. Poza tym jakby nie patrzeć fajne zmianowanie, roślina następcza (zboże) też lepiej plonuje i jest mniej narażone na choroby grzybowe, oszczędność na nawozach też jakaś jest. Jakby nie patrzeć nasiona łubinu które zbierzemy też można sprzedać. Może jeszcze coś pominęłem 

Aha, przed łubinem można posiać międzyplon ozimy na ekoschemat - też ponad 500 zł  

U mnie kwalifikat jęczmienia jarego 300 zł za 100kg tak więc na hektar wychodzi ok 450 zł. Coraz droższa ta zabawa w rolnictwo

Edytowane przez krilan06
  • Thanks 1
Opublikowano

Gorzki aż takiego zbytu nie ma, sieje Lubin żeby mieć na poplony więc to by się przydała jakąś roślina i zostaje mi owies i jęczmień żeby posiać przed nimi poplon z lubinu i grochu no i siew samego łubinu i poplon z facelia i czegoś jeszcze pod niego

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

A co da azot ? Ziarno potrzebuje ciepła i wilgoci ja "zje" pokarm z ziarna to dopiero zacznie pobierać z gleby 

No chyba właśnie o coś takiego chodzi, pisze kolega że ma mało nasion to azot wpłynie chyba na liczbę pędów? Ja mu nie każe siac w zimne i mokre 

Opublikowano
16 minut temu, krilan06 napisał:

Czy łubin taki brak opłacalności to bym się spierał. Po pierwsze dodatkowa dopłata ok 750 zł, po drugie słoma na pocięcie ok 210 zł, po trzecie przy wejściu w zróżnicowaną strukturę upraw dodatkowe ok 315 zł do każdego hektara. Poza tym jakby nie patrzeć fajne zmianowanie, roślina następcza (zboże) też lepiej plonuje i jest mniej narażone na choroby grzybowe, oszczędność na nawozach też jakaś jest. Jakby nie patrzeć nasiona łubinu które zbierzemy też można sprzedać. Może jeszcze coś pominęłem 

Aha, przed łubinem można posiać międzyplon ozimy na ekoschemat - też ponad 500 zł  

U mnie kwalifikat jęczmienia jarego 300 zł za 100kg tak więc na hektar wychodzi ok 450 zł. Coraz droższa ta zabawa w rolnictwo

W tym sezonie te stawki co napisałeś trzeba będzie bardzo ostro przyciąć. Łubinu będzie dużo więcej i raczej dopłatą do strączkowych to będzie przedział 400 max 500. Co do stawki za punkty też raczej mniej trzeba przewidywać. Ale ogólnie dobrze piszesz. Są dodatkowe finansowe korzyści.

Opublikowano
7 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

Ale nie jest to zabieg podstawowy, podstawowe to jest odchwaszczanie i t1

O odchwaszczaniu to chyba nikomu nie trzeba wspominać bo wiadomo, że jest to podstawa. A co do tego czy grzybówka, czy skracanie jest ważniejsze, to myślę, że zarówno jedno jak i drugie jest rownie ważne.

Poza tym nie napisałem, że jest to podstawowy zabieg, a że przy jęczmieniu "dobre skracanie to podstawa", miałem tu na myśli, że przy odpowiednim nawożeniu, trzeba dobrać też odpowiednie skracanie i nie ma tu co wybierać "półśrodków" w postaci mniejszych dawek bo to się później mści, jak jęczmień się położy. 

Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał:

czesc już rośnie - posiana w lutym, dziś widziałem chłopaki sieją - powiat DSW

Ale pewnie miałeś pola zaorane? Po orce też już byśmy siali, ale niestety poszedł kultywator po kukurydzy i teraz żałujemy. 

jak tak będzie się temat opóźniał, to damy cały azot przedsiewnie, może pomoże faktycznie na to krzewienie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pawelek998 napisał:

Co do skracania wystarczy raz pełną dawka 0.6 moddus czy trzeba dwa razy - drugi raz jak Jacek pisał np medax?

Zależy ile azotu planujesz dać. Ja w ubiegłym roku przy 125kgN/ha zrobiłem tylko jeden zabieg 0,5l ze względu na nie sprzyjającą pogodę i niestety była to za słaba dawka przez co sporo mi położyło. 

• Root Admin
Opublikowano
13 minut temu, Maniaks napisał:

Ale pewnie miałeś pola zaorane? Po orce też już byśmy siali, ale niestety poszedł kultywator po kukurydzy i teraz żałujemy. 

jak tak będzie się temat opóźniał, to damy cały azot przedsiewnie, może pomoże faktycznie na to krzewienie.

ja nie sieje jarych, mówię co widze koło domu

Opublikowano
16 minut temu, kamcio15 napisał:

O odchwaszczaniu to chyba nikomu nie trzeba wspominać bo wiadomo, że jest to podstawa. A co do tego czy grzybówka, czy skracanie jest ważniejsze, to myślę, że zarówno jedno jak i drugie jest rownie ważne.

Poza tym nie napisałem, że jest to podstawowy zabieg, a że przy jęczmieniu "dobre skracanie to podstawa", miałem tu na myśli, że przy odpowiednim nawożeniu, trzeba dobrać też odpowiednie skracanie i nie ma tu co wybierać "półśrodków" w postaci mniejszych dawek bo to się później mści, jak jęczmień się położy. 

mi się wydaję że do 100 kg N wystarczy skrócić raz lub wcale. ale przy 130-180 kg N ja osobiście skracam 2 razy, dużo zależy kto jakie nawożenie planuje. No to się mineliśmy, ja ,,dobre skracanie to podstawa,, rozumiem jako podstawowy zabieg, a co do sugestii że grzybówka równie ważna jak skracanie to bym polemizował. Jęczmień bez skracania pewnie się trochę wyłoży przy dobrym plonie, ale nie wyobrażam sobie nie zrobić chociaż 1 zabiegu na grzyba.

Opublikowano
32 minuty temu, kamcio15 napisał:

Zależy ile azotu planujesz dać. Ja w ubiegłym roku przy 125kgN/ha zrobiłem tylko jeden zabieg 0,5l ze względu na nie sprzyjającą pogodę i niestety była to za słaba dawka przez co sporo mi położyło. 

Planuje ok 110kg N i miałem dać jednorazowo 0,6 moddusa 

Opublikowano
51 minut temu, alfa napisał:

Plon ?

8,4-8,5 t.

36 minut temu, Pawelek998 napisał:

Planuje ok 110kg N i miałem dać jednorazowo 0,6 moddusa 

będziesz widział na ile to da radę, jedyne co się może stać to może się trochę położyć, a wy panikujecie jakby to odchwaszczanie było

Opublikowano
Dnia 5.03.2024 o 20:33, ŻakowskiSławomir napisał:

będziesz widział na ile to da radę, jedyne co się może stać to może się trochę położyć, a wy panikujecie jakby to odchwaszczanie było

Nikt nie panikuje i nikt nikomu nie nakazuje żeby robił "po mojemu". Napisałem tylko swoje obserwacje z ubiegłego sezonu. Nie mam porównania do innych odmian, ale przy KWS Kosmos, przy 125kgN sporo mi położyło, przy skracaniu 0,5l Moddusa. Plon średni wyszedł 7300kg/ha. I przy żniwach widziałem realną stratę z tego powodu, że leżał, bo części tego co było "przybite" do ziemi nie udało się zebrać doświadczonemu kombajniście i zbiór był bardziej uciążliwy, pracochłonny i czasochłonny. Dlatego uważam, że dobre skracanie jest ważne i na pewno o ile warunki na to pozwolą w tym sezonie bardziej się do tego przyłożę. 

• Like 1