Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Region Polski, ziema, nawożenie, ochrona, termin siewu od groma jest zależnych czynników. Dwurzędowy kłosy w dół ale kosmos jeszcze nie w pełni się złamał. 

Opublikowano
6 godzin temu, Aroo22 napisał(a):

Jakubus. Większość pola do zbioru się nadaje ale są zielone kłosy na ścieżkach i na poprzeczniakach jeszcze nie dojrzały, miękkie ziarno. Pogoda przez ten tydzień też nie pomoże, chłodno i ma padać prawie codziennie. Lubelskie 

20250707_181939.jpg

Nie no temu to wg mnie  jeszcze trochę brakowało do zbioru, choćby dojrzałe kłosy jeszcze nie wiszą do dołu..  

Opublikowano
6 godzin temu, Jaceenty346 napisał(a):

Byłem właśnie ocenić Jakubusa po gradobiciu i o dziwo niema tragedii. Ucięte kłosy co prawda, ale ziarno z kłosów nie wyleciało. Na M2 leży do 10-20 sztuk kłosów, w pszenicy ziarno zielone z kłosów wytrąciło, owies straty około 20/30% ziarna na ziemi, rzepak 80/90%. Myślałem że na dojrzałym jęczmieniu więcej szkody narobi. Sety albo niestety, bo plon będzie mniejszy, a ubezpieczalnia powie że nie łapie się to na próg 8%. Mogę liczyć tylko na szkody w owsie i rzepaku...

Aczkolwiek zgłosić ubezpieczycielowi nie zaszkodzi.

6 godzin temu, Aroo22 napisał(a):

Jakubus. Większość pola do zbioru się nadaje ale są zielone kłosy na ścieżkach i na poprzeczniakach jeszcze nie dojrzały, miękkie ziarno. Pogoda przez ten tydzień też nie pomoże, chłodno i ma padać prawie codziennie. Lubelskie 

20250707_181939.jpg

Tak nie wygląda jęczmień gotowy do zbioru.

Opublikowano

Jak wasze doświadczenia z ewentualnym porastaniem jęczmienia w klosie? Niby jest mniej wrażliwy, u siebie jeszcze nie miałem takiej sytuacji żeby na zbiór jęczmienia wystąpiły tak długie opady jak zapowiadają. Zastanawiam się czy ponad tydzień deszczu nie spowoduje właśnie porastania, miał ktoś kiedyś taki przypadek? Mimo tego gradu jest u mnie co zbierać, jeszcze by mi porośniętego brakowało 😅

Opublikowano
Godzinę temu, gazdaadam napisał(a):

Dobrze że jęczmień skoszony bo gminy tylko zwołują sztab kryzysowy 

a co Ci mają zrobić ,przykryć pola?

Opublikowano
2 godziny temu, misio3p napisał(a):

Tak nie wygląda jęczmień gotowy do zbioru.

Czytać ze zrozumieniem. Jakby był gotowy w 100% to by już go na polu nie było. W głębi pola kłosy juz ładnie pochylone do dołu i ziarno twarde. Na poprzeczniakach i ścieżkach jeszcze musi poczekać. A usługowo 3 lipca kosiłem, wilgotność średnio 12% ale też jeszcze w pełni nie był dojrzały. 

20250707_181830.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, Gimmeshelter napisał(a):

Ale panikujcie. Przecież ozimy to nie jary, od razu go nie złamie. W 2023 kosilem swój 20 lipca i było ok, a było tacy co jeszcze później wjechali 

Mi nie tyle chodzi o termin, tylko o długotrwałe opady. Pszenica na pewno by porosła, z jęczmieniem niemam doświadczenia. Na szczęście wszystko stoi, ale przynajmniej dla Podkarpacia - jak się pogoda sprawdzi to długo będzie deszczowo.

Opublikowano
5 godzin temu, Jaceenty346 napisał(a):

Jak wasze doświadczenia z ewentualnym porastaniem jęczmienia w klosie? Niby jest mniej wrażliwy, u siebie jeszcze nie miałem takiej sytuacji żeby na zbiór jęczmienia wystąpiły tak długie opady jak zapowiadają. Zastanawiam się czy ponad tydzień deszczu nie spowoduje właśnie porastania, miał ktoś kiedyś taki przypadek? Mimo tego gradu jest u mnie co zbierać, jeszcze by mi porośniętego brakowało 😅

spacer.png

Jary KWS Olof po trzech dniach deszczu w 2018

Opublikowano

Polecacie coś dać na resztki późniwne po jęczmieniu ? Słoma została ścięta i się zastanawiam czy dać wapno ? Może mocznik ? Chociaż on pewnie by zakwasil. A może jKies wynalazki od dr green na rozkład resztek ? 

Opublikowano

Mocznik jest lepszy od wapna na słomę ale jeśli masz niskie ph i chcesz przy okazji coś podbić to wapno też wpłynie na szybszy rozkład słomy.

Opublikowano
10 minut temu, soltys48 napisał(a):

Mój podobnie. Po południu plan wjechać koledze w dwurzędowy 

Marzenie - u mnie może w poniedziałęk da radę wjechać

Opublikowano
47 minut temu, soltys48 napisał(a):

Mój podobnie. Po południu plan wjechać koledze w dwurzędowy 

Wczoraj wieczorem spadło 0,5l deszczu i sceptycznie podchodziłem do koszenia dzisiaj. Piszesz że po południu wjeżdżasz, to sprawdzę wilgotność u siebie i może uda się aleksandrę wyciąć przed tymi weekendowymi opadami.

Opublikowano

Mój przed chwilą 11% z ręki ale stoi ze 20% kłosów to nie bardzo 

49 minut temu, jahooo napisał(a):

Marzenie - u mnie może w poniedziałęk da radę wjechać

U nas nie pada