Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Jakubus dużo późniejszy od Sandry, a wysoki już do pasa.

Wody mało ale raczej się wyłoży

20250506_142426.jpg

Weź mnie nawet nie strasz, mój gęściejszy niż tu na fotlach i ciut wyższy

Opublikowano

Tilmor na najlepszej działce. Tu od początku dobrze się krzewił. Herbicydy poszły z drugiej beczki i prawdopodobnie ciut mniejsze stężenie. Dużo mniej poparzeń było. Byle wody nie brakło 

20250506_141233.jpg

20250506_141247.jpg

20250506_140825.jpg

Tak wyglądały poparzenia, jak na ostatnim zdjęciu 

Opublikowano

Mam priaxora. Planuje dać 1l/ha. Ile dołożyć tebu ? Ewentualnie czegoś innego ? Na Zdjęciu taki jeden z gorszych liści. Jak skończą się przymrozki i wiatry chciałbym opryskać. 

IMG_20250507_124742470.jpg

Opublikowano

Opryskalem jęczmień jary. Niezła bieda. Chyba trzeba się wyleczyć z tego zboża wiosennego. Nie pamiętam już wiosny kiedy był udany.  z 5ha zeby obornika się pozbyć a na jesień ciężko robic

Opublikowano
3 minuty temu, kampl napisał(a):

Opryskalem jęczmień jary. Niezła bieda. Chyba trzeba się wyleczyć z tego zboża wiosennego. Nie pamiętam już wiosny kiedy był udany.  z 5ha zeby obornika się pozbyć a na jesień ciężko robic

wykonałeś oprysk na to zimno?

Opublikowano

Moj jary teraz sprzedany z zeszłego roku i straszna lipa. Lekki jak pierze,oraz susza go dobiła w lubelskim a plon wyszedł z 3.1ha 9400 kg. Tegoroczny obecnie zapowiada się pieknie. Ma ostatnią szanse. W moich stronach mało kto już sieje jary. 

Opublikowano

Pryskać teraz jęczmień jary na chwasty,bo cały przyszły tydzień ma padać i ma być 12/15 stopni.I obawiam się ,że dopiero 19 maja ,ma zrobić się cieplej,a to może być za pózno

• Confused 1
Opublikowano
41 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

wykonałeś oprysk na to zimno?

Gdzie to zimno? Aktualnie 15c, w nocy 5. Axial wg etykiety od -3 do25c

• Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

o kur co było na t1?

Na t1 był duet na start w dawce 120 procent tego co zalecają. Tak jak na zdjęciu wygląda może 5 procent roślin.  No ale wrzuciłem je bo dobrze widać. I zastanawiam się czy potraktować to priaxorem i tebu ? 

Opublikowano
3 godziny temu, lukasz1995 napisał(a):

Pryskać teraz jęczmień jary na chwasty,bo cały przyszły tydzień ma padać i ma być 12/15 stopni.I obawiam się ,że dopiero 19 maja ,ma zrobić się cieplej,a to może być za pózno

Jakby cały przyszły tydzień padało, to wielkie szczęście by było. Ale na to żadna prognoza nie wskazuje, chyba że Polsatu...

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, kampl napisał(a):

Gdzie to zimno? Aktualnie 15c, w nocy 5. Axial wg etykiety od -3 do25c

Powodzenia z axialem na ujemnej

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał(a):

Na t1 był duet na start w dawce 120 procent tego co zalecają. Tak jak na zdjęciu wygląda może 5 procent roślin.  No ale wrzuciłem je bo dobrze widać. I zastanawiam się czy potraktować to priaxorem i tebu ? 

priaxor 1l wystarczy

Opublikowano
6 godzin temu, krzysiek1979 napisał(a):

Moj jary teraz sprzedany z zeszłego roku i straszna lipa. Lekki jak pierze,oraz susza go dobiła w lubelskim a plon wyszedł z 3.1ha 9400 kg. Tegoroczny obecnie zapowiada się pieknie. Ma ostatnią szanse. W moich stronach mało kto już sieje jary. 

Jaki region lubelskiego? Ja LBI i średnia wyszła podobna do twojej. Miejscami był na prawdę ładny ale tylko tam gdzie było więcej wilgoci a w innych miejscach straszna lipa. Niestety dobiła go wiosenna orka, która wysuszyła niesamowicie ziemię. Ale jak na razie wyleczyłem się z jarych zbóż i od tego roku są same oziminy.

Opublikowano

U mnie w okolicy jest jeszcze masa rolników którzy hołdują zasadzie że jeden rok zboże ozime i następnie zboże jare, potem znowu ozime, itd. Choćby się waliło i paliło to dalej tak będą robić 

Opublikowano

Moj region LCH, jary udaje się jak wiosną są opady. A nie że posiejesz, zadnego deszczu na starcie. Potem cześć zaczyna się kosić a ten po śladach krzewić. Plonu nie będzie. Odeszli od jarych na konto soi. 

Opublikowano

Ależ ten chłód opóźnił wegetację.

Sandra w 80 miejscami w 90% wykłoszona. Pierwsze kłosy wyrzuciły pylniki, ale te niewykłoszone wyglądają jakby jeszcze tydzień potrzebowały by się wykłosić.

Jakubus to tylko może w 5% wykłoszony, górki i od miedz może 15%

Opublikowano

Sandra generalnie szybko się kłosi, nie ma tutaj jeszcze tych od liczenia pięter w kłosie ? :D 

11 minut temu, Rafi1979 napisał(a):

Mam środek axial komplet pak. Pryskać teraz jęczmień jary czy poczekać na następny tydzień jak będzie ciepło ?

czekać

Opublikowano

Już wczoraj liczyłem. 10 pieterek w wielorzędowym Jakubusie. Ale to takie największe, są i mniejsze oczywiście. Zaczyna się kłosić. Lubelskie LBL 

20250507_181310.jpg