Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, krzysiek1614 napisał(a):

U mnie na Dolnym Śląsku od początku marca 15l ( jednego dnia ) dzisiaj 80% opadu i jak narazie spadł 1l 🫣 wczoraj rzuciłem 100 kg zaksanu na jary z nadzieją na ten deszcz, może coś dopada ale wątpię bo z tego co widać na radarze to wszystko się rozmywa

Po co saletrę w jarym jak opady takie nie pewni, nie lepiej było dać 80 kg mocznika pod agregat przed siewem?

Opublikowano
14 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Jeszcze trochę i wszystko znacznie schnąć i do tego jeszcze coraz cieplej nadają. Dziwi Mnie to że temperaturę potrafią przewidzieć nawet na dwa tygodnie do przodu i często się sprawdza a deszczu na dzień do przodu nie potrafią 

Nie przesadzaj z tymi dwoma tygodniami. Jeszcze 2 dni przed tym ochłodzeniem część osób "płakała" że najbliższe okienko zabiegowe dopiero po 20 kwietnia. Bo tak pokazywały prognozy dlugoterminowe (szczególnie na ventusky gdzie sprawdzalność jest marna). Także sprawdzalność temperatur też zostawia wiele do życzenia. 

7 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Po co saletrę w jarym jak opady takie nie pewni, nie lepiej było dać 80 kg mocznika pod agregat przed siewem?

Jak ktoś ma kwaśną albo lekko kwaśną glebę to nie ma sensu się pchać w nawozy silnie zakwaszające. 

Opublikowano (edytowane)

Robiłem dziś t1 r1 i odżywki plus robak. Fragment pola przy rowie gdzie oset praktycznie zagłuszył łubin. Myślicie że on na wymarciu czy odbije ? Obok niego to chaber? Zastanawiam się czy pryskać czy skosić oddzielnie dla kur i po żniwach glifosat. Dużo tego nie ma a zboże w tym fragmencie też nie jest za ciekawe 

IMG_20250416_094600.jpg

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano
Godzinę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

To nie ma sensu pchać się w jęczmień. Wapnowac i można walczyć o plony, a nie później jęczmień nie sypie bo susza. Wstawię zdjęcia dwóch pol przez granicę i jaka jest różnica przez pH.

Sąsiad ma jęczmień ozimy na polu gdzie w zeszłym roku miejscami żyto było słabe. Masakra jak ten jęczmień się męczy 

Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał(a):

Sąsiad ma jęczmień ozimy na polu gdzie w zeszłym roku miejscami żyto było słabe. Masakra jak ten jęczmień się męczy 

niech tak dalej gospodarzy to weźmiesz ta ziemie

• Haha 3
Opublikowano
33 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

a jak zabiegi t1 i r1 mają się do rosy? wykonuje ktoś obecnie zabiegi w nocy? przy 25 stopniach w dzień wydaje się to lepszą opcją

Dziś planuje jechać w okolicach 18-19 bo wieje. Jak nie przestanie to będzie trzeba trochę później pryskać 

Opublikowano
15 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

niech tak dalej gospodarzy to weźmiesz ta ziemie

I 4t wapna na start, druga dawka za rok, między czasie pk, nieraz jest tak że w 3 roku już kosztem jest tylko kombajn 

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

Dziś planuje jechać w okolicach 18-19 bo wieje. Jak nie przestanie to będzie trzeba trochę później pryskać 

no to ja z kolei jutro od rana do maksymalnie 11. a Później właśnie od 17 jak to najgorsze słońce się schowa

Opublikowano
4 godziny temu, polskatk napisał(a):

Jak ktoś ma kwaśną albo lekko kwaśną glebę to nie ma sensu się pchać w nawozy silnie zakwaszające. 

To już było nieraz udowadniane. Ta różnica w cenie między saletra a saletrzakiem to za 1 sezon ci zrekompensuje zakup wapna na 5 lat sypania saletry. I zresztą to są takie wielkości że szkoda to liczyć. Jak gleba potrzebuje czasem 10ton wapna a my rocznie zakwasimy na 300kg to z czym do ludzi

Opublikowano
2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

no to ja z kolei jutro od rana do maksymalnie 11. a Później właśnie od 17 jak to najgorsze słońce się schowa

Ja dziś nie pryskam bo akurat kiedy ciągnikiem z garażu wyjechałem to zaczął padać deszcz

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, lukasz1995 napisał(a):

Jak myslicie,można jeszcze siać jęczmień jary?

Dzisiaj siałem. Tzn. wczoraj. 

Edytowane przez Shaun
Opublikowano

Jęczmień który pryskałem przed mrozami wygląda słabo,końcówki liści zółte.Jednak trzeba było poczekać i zrobić zabieg po przymrozkach.Dać mu coś teraz na wzmocnienie?Jeśli tak to co?Siarczan/mikro wystarczy?

• Haha 1
Opublikowano

Ma ktoś posiany ozimy Almut ?? Coś strzasznie długo się zbiera po zimie,pomino wczesnych 2 dawek azotu(140kg) dopiero nabiera koloru i zaczyna strzelać w górę