Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, krilan06 napisał:

Nie wiem jak u Ciebie, ale podobno teraz nie ma padać, a 3 kolejne dni temperatura ok 25 stopni

Narazie prognozy co najmniej na cały tydzień pokazują bez deszczu, a potem cały tydzień z deszczem.  Teraz jak pogoda, to oczywiście grafik mam zjebany. Standardowo po nocach trzeba będzie robić  🤷 dobrze, że człowiek dużo tego nie ma 

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Narazie prognozy co najmniej na cały tydzień pokazują bez deszczu, a potem cały tydzień z deszczem.  Teraz jak pogoda, to oczywiście grafik mam zjebany. Standardowo po nocach trzeba będzie robić  🤷 dobrze, że człowiek dużo tego nie ma 

A po nocy przychodzi dzień a po burzy spokój jakoś tak to leciało. Ja tak samo łapie wolny czas i wpierw ozimina opryski bo już dawno trzeba było a potem biorę się za siew

Opublikowano
12 godzin temu, Agrest napisał:

błąd popełniłem bo nie dałem azotu pod korzeń

A tak w ogóle azot pod talerzowke nie będzie za głęboko? Bo chciałem poplon (słaby wyrósł) przepierniczyc tylko talerzowka dwa razy i między jednym a drugim rozsiać nawozy, tylko dość głęboko będzie szła wtedy. Zastanawiam się, czy nie lepiej po talerzowce dopiero rozsiać i wtedy kultywatorem z broniami płytko przelecieć przed siewem. Ale nie chcę z kolei mnożyć przejazdów, bo po talerzowce powinno być czysciutko i chciałem w to siać prosto.

1 godzinę temu, Janeczko napisał:

ozimina opryski bo już dawno trzeba było

U mnie ozimina słabo się zbiera. Na r1 jeszcze za wcześnie. T1 zrobię w przyszłym tygodniu, ale czekam na oprysk. A chce jutro skoczyć z siarczanem i odżywkami. Herbicyd poszedł na jesieni i narazie jest bardzo czysto, ale zwykle i tak muszę poprawkę robic.

Opublikowano

Pierwszy raz posiałem jeczmień ozimy czy w takiej fazie jak na zdjeciach można wykonać zabieg t1 i r1?

20240406_192513.jpg

20240406_192723.jpg

Pierwszy raz posiałem jeczmień ozimy czy w takiej fazie jak na zdjeciach można wykonać zabieg t1 i r1?

Opublikowano

Witam. Na jęczmieniu ozimym Zenek mam żółtą karłowatość jęczmienia, plantacja praktycznie w całości do likwidacji. Mam pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie. Planuje zasiać mieszankę jarą pszenicy z jęczmieniem oraz kukurydzę, jesienią wykonany oprysk Eliprisem, wg etykiety "Wiosną, niezależnie od metody uprawy gleby można uprawiać: zboża jare (pszenicę jarą, jęczmień jary), kukurydzę, słonecznik, ziemniaki." czyli o ile dobrze to rozumiem nie musiałbym przeorywać. Czy w moim przypadku  wystarczył by przejazd agregatem talerzowym i siew, czy ze względu na wirusa muszę przeorać ?

Opublikowano
14 godzin temu, EmilPlayP napisał:

I ja wrzucę swój jęczmień ozimy, odmiana SU Midnight, zasiany 18.09, 250 szt wychodziło ok 124kg/ha. Zaprawiony Systiva + Kinto Plus, przedplonem był j. jary, który okazał się totalną porażka, susza totalna była + kurzak który go palił od spodu. N1 było 1.03 80N, N2 22.03 70N, wszystko w saletrzaku canwil, bez npk jesienią, jedynie od chwasta pryskane na starym roku i dwa razy od robali. W Wielki piątek t1 i r1, Delaro 1L/ha(ten zwykły, nie forte) + tebu 150g i fenpropidyna 0,4L na skrócenie moddus 0,4L. Z roku na rok jest coraz lepiej, uczę się od najlepszych z tego forum 😀

IMG_20240406_122154.jpg

Dałeś 150 N w czystym składniku a pod korzeń poszedł jeszcze kurzak 😮  jak to utrzymujesz w plonie ? nie lepiej dać 110 N ale zamiast walić resztę azotu czyli te 40 kg dorzucić NPK ?

29 minut temu, wjmarcia napisał:

Witam. Na jęczmieniu ozimym Zenek mam żółtą karłowatość jęczmienia, plantacja praktycznie w całości do likwidacji. Mam pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie. Planuje zasiać mieszankę jarą pszenicy z jęczmieniem oraz kukurydzę, jesienią wykonany oprysk Eliprisem, wg etykiety "Wiosną, niezależnie od metody uprawy gleby można uprawiać: zboża jare (pszenicę jarą, jęczmień jary), kukurydzę, słonecznik, ziemniaki." czyli o ile dobrze to rozumiem nie musiałbym przeorywać. Czy w moim przypadku  wystarczył by przejazd agregatem talerzowym i siew, czy ze względu na wirusa muszę przeorać ?

Wrzuć zdjęcia 

Opublikowano
14 minut temu, wjmarcia napisał:

Środek niby nie szkodzi ale czy orka zlikwiduje wirusa. Nigdzie w necie nie spotkałem się jak taką plantacje likwidować.

Porażone rośliny nie mają wpływu na rośliny następcze.

Opublikowano

Zdjęcia nie zrobię bo mam problemy z telefonem, plantacja prawie cała żółta korzenie mizerne pojedyncze kępki roślin zielonych co nie zaatakował wirus. Nie przyswaja azotu nie rozwija się.

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

A tak w ogóle azot pod talerzowke nie będzie za głęboko? Bo chciałem poplon (słaby wyrósł) przepierniczyc tylko talerzowka dwa razy i między jednym a drugim rozsiać nawozy, tylko dość głęboko będzie szła wtedy. Zastanawiam się, czy nie lepiej po talerzowce dopiero rozsiać i wtedy kultywatorem z broniami płytko przelecieć przed siewem. Ale nie chcę z kolei mnożyć przejazdów, bo po talerzowce powinno być czysciutko i chciałem w to siać prosto.

U mnie ozimina słabo się zbiera. Na r1 jeszcze za wcześnie. T1 zrobię w przyszłym tygodniu, ale czekam na oprysk. A chce jutro skoczyć z siarczanem i odżywkami. Herbicyd poszedł na jesieni i narazie jest bardzo czysto, ale zwykle i tak muszę poprawkę robic.

Według mnie bardzo dobrze będzie. Azot wymieszany w całym profilu.

Po mimo że masz teraz wodę to ją oszczędzaj i redukuj przejazdy do minimum

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, misio3p napisał:

Porażone rośliny nie mają wpływu na rośliny następcze.

Czyli przejazd talerzówką i siew był by wystarczający.

img_20240407_120527_755.jpg

Edytowane przez wjmarcia
  • Sad 2
Opublikowano

Panowie mam pytanie dla bardziej doświadczonych. Po jakim czasie ewentualnie może wystąpić fitotoksycznosc po oprysku? 

Opublikowano
9 godzin temu, wjmarcia napisał:

Środek niby nie szkodzi ale czy orka zlikwiduje wirusa. Nigdzie w necie nie spotkałem się jak taką plantacje likwidować.

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego , jęczmień który masz został zawirusowany jesienią , i tyle w temacie , teraz choćbyś posiał normalnie w to , bez likwidacji tego jęczmienia to nic się nowa uprawa nie zawirusuje . wirus nie przechodzi z rośliny na rośline , tylko musi być fizycznie naniesiony przez mszyce czy skoczki , które to robotę robią jesienią , 

Opublikowano

Ozimy dostał w sumie 120N , ale wygląda coś słabo, jasny zielony. Jest sens mu jeszcze podrzucić rsm /saletrę czy o tej porze już nie? Ewentualnie z dwa razy mocznik ?

Opublikowano
9 godzin temu, rafto napisał:

Dałeś 150 N w czystym składniku a pod korzeń poszedł jeszcze kurzak 😮  jak to utrzymujesz w plonie ? nie lepiej dać 110 N ale zamiast walić resztę azotu czyli te 40 kg dorzucić NPK ?

Wrzuć zdjęcia 

Ale kurzak, w tym przypadku slomiasty dałem rok temu pod j. jary i uwzględniając to jesienią zero nawozu pod ozimy. 

Nie wiem jak u was, ale na Mazowszu to jeszcze w ścieżkach miejscami woda stoi, a nie wspomnę, że duża część ozimin jest miejscami żółta głównie przez braki moim zdaniem Mg i S 

Opublikowano
37 minut temu, EmilPlayP napisał:

Ale kurzak, w tym przypadku slomiasty dałem rok temu pod j. jary i uwzględniając to jesienią zero nawozu pod ozimy. 

Nie wiem jak u was, ale na Mazowszu to jeszcze w ścieżkach miejscami woda stoi, a nie wspomnę, że duża część ozimin jest miejscami żółta głównie przez braki moim zdaniem Mg i S 

Jak narazie mokro na mazowszu u mnie od wtorku spadło 24 litry. Rok temu suszyło w tym roku jak narazie ładnie pada oby tak Dalej się utrzymało 😃

• Like 1