Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie zastanawiam się czy pryskać pszenicę i pszenżyto siane 15 października teraz w fazie 1liścia.miało iść tolurex legato i granstar ale chodziłem po polach i nie widać wcale chwastów. co robić?

Opublikowano
Dnia 10.11.2020 o 11:05, daron64 napisał:

Pryskane 3-4tyg temu bacara (nowa firma sobie weszła i akurat to mieli, to wziąłem żeby jakaś tam sobą w historię robić). Byłem dziś na polu i wygląda to tak. Miejscami jest czysciutko, a miejscami jest dramatycznie. Co to konkretnie mi się panoszy po polu? 

IMG_20201110_101539621_HDR_copy_1024x768.jpg

IMG_20201110_101448931_HDR_copy_1024x768.jpg

IMG_20201110_102955793_HDR_copy_1024x768.jpg

IMG_20201110_102013481_HDR_copy_1024x768.jpg

też takie coś miałem gdy przedplonem był łubin  doprowadziłem do ładu ale oprócz jesiennego oprysku 2x poprawka wiosną

Opublikowano

Kurczę, jeszcze z tydzień i można krowy paść. Kozy konie i owce już można wygonić 😀😉

Opublikowano

Narazie zboże zdrowe intensywnie zielone, kupiłem na doprawienie jęczmienia i co zostało na pszenżyto poszło. Końcówki liści jedynie żółte w małym miejscu gdzie woda stała. Sąsiad obok ma pszenżyto nawożenia nie żałował ,też wapnowane, to duzo jaśniejsze i dużo tych żółtych liści,  ale czy to kwestia odmiany czy zaprawy nwm jeszcze trochę trzeba czasu ,zeby dokładnie porównać narazie jest fajnie.

P_20201111_145734.jpg

Opublikowano

Czy warto powiem później. W życie wedlug basf zastepuje zabieg t1 i pod tym kątem chciałbym je sprawdzic jak się będzie trzymać wiosną no i zawsze mam problem z chorobami podstawy źdźbła. A xemium w jakims stopniu to ogranicza.

Opublikowano
Dnia 11.11.2020 o 15:27, daron64 napisał:

Screenshot_20201111_151729~2.jpg

No właśnie - dlaczego.

Faza - te 3 listki miało prawie wszystko, poza paroma miejscami, ale zdjęcia nie są z tych miejsc akurat.

Cieczy jak zawsze 200L, a co do dawki, to była zwiększona - zalecana 0.45, dawałem gdzieś 0.5-0.6 nawet.

Nie, to nie są mijaki.

Tam gdzie robione zdjęcia pole dość równe.

No i co tu się odwaliło? Ale kurcze byłem jakiś czas temu, na polu, to było widać, że zielsko żółknie. A teraz takie coś :/

Nie patrz na etykietę tylko na zawartość s.cz. w expert met masz 420g flufenacetu i 120g metrybuzyny, bacara daje 200/83g. Być może tutaj jest przyczyna słabego działania. Dając 0,5l Bacary dałeś 100g flufenacetu i 43g metrybuzyny. W expercie przy dawce 0,35 masz 147g/42g. Być może było u Ciebie o 50g flufenacetu za mało. O dff nie piszę bo on chabra nie bierze

Opublikowano
Dnia 13.11.2020 o 07:46, isentor napisał:

Nie patrz na etykietę tylko na zawartość s.cz. w expert met masz 420g flufenacetu i 120g metrybuzyny, bacara daje 200/83g. Być może tutaj jest przyczyna słabego działania. Dając 0,5l Bacary dałeś 100g flufenacetu i 43g metrybuzyny. W expercie przy dawce 0,35 masz 147g/42g. Być może było u Ciebie o 50g flufenacetu za mało. O dff nie piszę bo on chabra nie bierze

Mimo wszystko patrzyłby na etykietę bo jeżeli producent zarejestrował środek w określonych dawkach to oznacza że jest skuteczny. W większości regionów Polski 80g flufanacetu dobrze ogarnia miotłę. Przy niższych dawkach zazwyczaj chwast powinien być przyhamowany ale nie zniszczony, tu efektu nie ma praktycznie żadnego dlatego tu musiał być inny czynnik.

Choć tak mówiąc szczerze to jestem delikatnie zaskoczony że wg etykiety zwalcza on chabra czy samosiewy rzepaku.

Co by tu nie dumać, wiosną musi iść poprawka.

Opublikowano

Dff ma być z tego co się orientuję ściągnięty z dawką na etykietach z maksymalnej 0,3 do 0,2 bodajże. Ostatnio przecież afera była ze środkiem Bacara Trio chyba ale tutaj mogę się mylić bo w etykiecie się walnęli miało być do a było od iluś liści. Więc z etykietami to tak bezpiecznie

Opublikowano

Jest ściągnięty  to nie pierwszy środek, wcześniej stało sie tak m.in z navigatorem w rzepaku.

Z tą etykieta to znana historia, poprawna była na stronie producenta, a do obiegu poszła ze stosowaniem od fazy 3 liścia gdzie poprawnie było do 3 liścia.