Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ile siejecie u siebie c2 pszenżyta na hektar? Na 70% całości pszenżyta obsiewam swoim Tadeusem, ładne grube ziarko, sprawdzałem to ok 53g MTN, jutro mam siać pierwsze działki i myślałem tak 170kg. Na resztę kupiłem już Fanfaro i Tributo, zobaczymy co warte te odmiany

Opublikowano
4 godziny temu, Wpaw napisał:

Jak ten bomet się sprawuję? Idzie go jako tako ustawić?

Nijak. Najgorzy sprzęt jaki miałem w gospodarstwie. Napisałem miałem, bo przeszedł przebudowę części czynnych. Zmienione kąty natarcia lemieszy, a te wymienione na Unii z dłutami. Odkladnie też od pługa Unii. Już nie pamiętam jakiego modelu, ale jest dużo lepiej

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

Pierdolenie.

Warunki pogodowe przed uprawa i przed orka dużo ważniejsze niż to czy robiłeś starym gruberem czy nowa talerzowka. 

Z dzisiaj, po jednym przejeździe stara talerzowka na początku września. Poza jednym poprzeczniakiem pod drzewami pług elegancko idzie w ziemię, nawet na najgorszej glinie

Nie odgina Ci resorów na ciężkiej glinie?

Opublikowano
1 godzinę temu, ZYLA napisał:

Nijak. Najgorzy sprzęt jaki miałem w gospodarstwie. Napisałem miałem, bo przeszedł przebudowę części czynnych. Zmienione kąty natarcia lemieszy, a te wymienione na Unii z dłutami. Odkladnie też od pługa Unii. Już nie pamiętam jakiego modelu, ale jest dużo lepiej

Też mam ten wynalazek tylko 4skiby na śrubach zrywanych masakra. Lepszy już by był Unia Grudziądz 4 stary. Co mnie podkusilo żeby gówno kupić, młody człowiek i głupi 🤭

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, outstanding napisał:

Nie odgina Ci resorów na ciężkiej glinie?

Zależy co rozumiesz przez "odgina". Jak jest glina, albo twardo, to widać, że się resory napinaja.  Jak jest wilgoć, to idzie niezależnie czy lekka, czy ciężka ziemia.  Jak jest mocno sucho, to niestety tylko drapie - potrafi np na lekkiej iść, a gdzie ciężka, to wyplyca pług mocno. Ale to mówię - jak jest za sucho. 

Z cięższej ziemi mam tylko ten jeden filmik z tamtego roku. Jutro będę oral ten kawałek, to zobaczymy czy wystarczająco dużo wody spadło. Koło domu dziś było elegancko, ale było wcześniej talerzowanie.

Opublikowano

Mam pług fraugde na sprężynach i właśnie na "normalnej" ziemii idzie elegancko ale jak złapie gliny to potrafi tylko rysować po wierzchu jakby robił podorywke i dlatego pytam czy resor ma podobnie. Normalnie unosi Skibę jakby trafił na kamień/korzeń.

Opublikowano

No to frauge chyba to samo co kverneland (tylko zabezpieczenie inne). Sprężynę można chyba dokręcić mocniej?  U mnie to nie wygląda tak, jak trafi na kamień - nie, że resort się poddaje, tylko cały pług mi wyciąga z ziemi

Opublikowano

A ja tam gdzie zrobiłem głęboszem po żniwach mam wilgoć na całej głębokości. Każdy opad od żniwa wsiąknął głębiej i jest bajka 

3 godziny temu, outstanding napisał:

Mam pług fraugde na sprężynach i właśnie na "normalnej" ziemii idzie elegancko ale jak złapie gliny to potrafi tylko rysować po wierzchu jakby robił podorywke i dlatego pytam czy resor ma podobnie. Normalnie unosi Skibę jakby trafił na kamień/korzeń.

Miałem agromasze na resorach i też się tak działo taki urok tych zabezpieczeń 

Opublikowano
11 godzin temu, KacperDemczuk napisał:

A ja tam gdzie zrobiłem głęboszem po żniwach mam wilgoć na całej głębokości. Każdy opad od żniwa wsiąknął głębiej i jest bajka 

Miałem unia tur na sprężynie i nic takiego się nie działo. 

Opublikowano
13 minut temu, KacperDemczuk napisał:

Widocznie nie masz gliny 

Jest glina, jest piach, są i kamienie. Dociągasz, resor/ sprężyny i nie ma bata, żeby na glinie popuścił. Z tym, że resory muszą być wzmacniane.

Opublikowano

W świętokrzyskim suszyło ze 3 tygodnie ale jak popadało to domokło tak że nigdy tak lekko się nie orało na glinie na zwykłych wyślizgany odkładnicach jeszcze lekko przywiera ale zagłebianie się pługa i opory orki w stosunku do zeszłego roku to niebo a ziemia w dodatku na razówke tylko glifo poszło na scierń

Opublikowano (edytowane)

Ja wziąłem po 100kg tadeusa i tributo. Reszta swoje. Płacic czterokrotność a nawet pięciokrotność za kwalifikat to trochę przesada.

Edytowane przez ZYLA
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, wicia433 napisał:

u nas też było 200 zł różnicy między blendem a Poli 6 i sobie odpuściłem bo tylko 2 tony brałem.

Dnia 17.09.2024 o 08:54, KacperDemczuk napisał:

Jakim gleboszem robiłeś,  i jaki rozstaw? Ta też w tym roku połowę areału zrobiłem. Zobaczymy czy będzie jakiś efekt, mam nadzieje ze chociaż woda nie będzie w nizinach stała długo.