Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja już tego nie sieje za lekkie Ziarko choć duże i przerzuciłem się na odmiany wysokie bo bardziej ćmią słonce a jak szusa to same się skrócą i wilgoć tak się nie wytraca bo dają cień.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
23 godziny temu, Azor07 napisał:

Tak .Ładnie się prezentuje .

U mnie właśnie gdzieś średnio bardzo nie równy łan dużo żyta się wdało pomimo że pierwszy rok po centrali.No ale w  sumie nie ma się co dziwić 6 tygodni bez deszczu :(

Opublikowano
Dnia 28.04.2019 o 10:27, zdzichu124 napisał:

Witam, w pszenżycie wykonalem kompleksowy zabieg jesienny na jedno i dwuliścienne , na polu wczesną wiosną czysciutko. Ostatnio na przeglądzie pół zauważyłem że w pszenżycie wyszedł Bodziszek Drobny , ma 2-4 liście, pszenżyto już w zaawansowanej fazie , robić czymś poprawkę na to czy pszenżyto poradzi sobie z nim ? 

Około 1-2 rośliny bodziszka na m2 może nawet mniej 

MAm podobny problem dotyczący rumianu, poprawiał ktoś w bbch37 to po lancecie, chwast w 2-3 okółku

Opublikowano

Panowie prosze o pomoc. Przymierzam sie pierwszy raz do oprysku pszenzyta na kłos 5% roztworem mocznika zabieg wykonał bym przed wysunieciem sie kłosa i mam pytanie czy moge tak zrobic czy nic sie nie stanie zbożu ?? I jeszcze jedno czy moge do tego dodać fungicyd czy musze osobno ? Z góry dziękuję za odp.

Opublikowano (edytowane)

Dwa tygodnie temu wykonałem oprysk t1 prochlorazem i tebukonazolem, wtedy nie było widać oznak mączniaka niestety po ostatnich opadach odrazu pokazał się mączniak jakie srodki moge teraz zastosować

Edytowane przez piotrek120hsx
Opublikowano
8 godzin temu, piotrek120hsx napisał:

Dwa tygodnie temu wykonałem oprysk t1 prochlorazem i tebukonazolem, wtedy nie było widać oznak mączniaka niestety po ostatnich opadach odrazu pokazał się mączniak jakie srodki moge teraz zastosować

zawsze trzeba dorzucić jakąś morfolinę do T1  tym bardziej jak sypiesz drugą dawkę azotu

jak małe oznaki mączniaka zaczekaj do t2 jeśli będzie, lub obserwuj

na mączniaka dobre jest kendo i np.  fenropidyna (Andro Lotus)

• Like 1
Opublikowano

Pszenżyto Gringo dostało w dwóch dawkach 140N, gleba 4b i 5. Nie było skracane, trochę susza przytrzymała ale po deszczach odżyło. 

I Teraz pytanie - czy zastosować obecnie moddusa w stadium liścia flagowego czy powinno ustać? Wysokość obecnie około 40cm.

Opublikowano

Sam już nie wiem , jeden kawałek  8ha przy t1 potraktowałem 0,25moddusa, a te 3,5ha z uwagi na suszę odpuściłem. 

Właśnie miałem szykować kompot samego moddusa z siarczanem mg, ale najpierw kawa i czas na przemyślenie🤔

Opublikowano

ja u siebie nic nie myślę ,bo albo rośnie dosyć ładnie,albo jak zaczyna wysychać  to wszystko maleje jak by krety pod ziemię wciągały-jak popryskałem jeczmienie przy suszy kiedyś to wróble jak chciały podziobać to klękać musiały;-)

Opublikowano (edytowane)

Dałem 0.5l bo w tamtym roku nawet przy suszy i 100N bez skracania w dołkach padło. Borowik rośnie wielki był prawie równy z żytem wiec stąd taka dawka.

A jak to wyjdzie w tym roku zobaczymy. Na słabszej 5klasie wogole nie skracałem.

Edytowane przez Szron88
Opublikowano

Dobra, wypiłem kawę poczytałem pomyślałem i odpuszczam.

Opady praktycznie odwołane i nie wiadomo co po 15maja będzie, na tyle na pewno wody mu starczy. Teraz kilka zimnych nocy, dni też poniżej 15 stopni więc ze wzrostem szaleć nie będzie. 

Dziś warunki takie sobie bo 12 na plusie i na przemian słońce z chmurami więc rezygnuję.

Opublikowano

Myślę, że słuszną decyzję podjąłeś ;) Tak w ogole to kiedy siałeś? Ja w 27 września, odmiana Sekret. Sąsiadł siał mojego Trefla jakieś 1,5tyg wcześniej to jest drugie tyle wyższe i po jednej dawce azotu. Postanowił, że nie będzie w ogóle skracał także będzie porónanie :)

• Like 1
Opublikowano

i słusznie. Ja tez chemii nakupowałem, na skracanie, usztywnianie, a zrobilem tylko 5 ha bo nowa odmiana i dosyc gesta, reszte zostawiam, przy moim nawozeniu na 95% nie gibnie