Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

dzięki za info, zawsze to coś nowego
U mnie jak dotychczas zaprawianie fosforoorganicznymi było stuprocentowo skuteczne bez żadnych dodatkowych oprysków no ale te środki wycofali i trzeba szukać czegoś równie skutecznego i taniego co z tym trudniej bo chloropiyfos użyty na hektar wychodził 2 do 4 zł.

Idea jest taka - użyć insektycydu nalistnego najlepiej wgłębnego aby tylko w łupinie ziarna pozostał (systemiczne niepotrzebnie się rozcienczają w siewce i trzeba wyższe dawki co niepotrzebnie może zaszkodzić pszczołom choć chroni częściowo od mszyc zanim się rośliny nie rozrosną i rozcienczą powyżej progu skuteczności ale na mszyce w fasoli w rejonach rzepaczanych najczęściej wystarczają biedronki bo gdy fasola wchodzi to rzepaki już twardnieją i mszyce znikają z rzepaków a namnożone na rzepaczanych mszycach biedronki szukają gdzie się da żeru i fasola jest jak znalazł tylko nie wytruć tych biedronek jak już są na tej fasoli
Wracając do śmietki to zaprawianie środkami owadobójczymi nie truje nic więcej tylko łupinę i liścienie o ile środek nie systemiczny tylko warunek żeby insektycyd był skuteczny na formy larwalne muchówek i gdy sobie taka o mucha
Delia.radicum.jpg
złoży jajeczko pod łupiną fasoli albo larwa z gleby zechce się wgryźć... smacznego :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Siałem i zaprawiałem (dursbanem i prestigem) dużo fasoli i były lata ze śmietka zdziesiątkowała plantacje. A z ostatnich obserwacji widać że siew okolice 10.05 to najlepsze rozwiązanie na robactwo i zachwaszczenie.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

pestige nie nadaje się do fasoli bo zbyt wysokie dawki pencykuronu uszkadzają siewki a znośny dla fasoli poziom fungicyd zmusza do zaniżania poniżej skutecznych imidachloprydu bo imidachlopryd właśnie jest układowy i jak wyżej

a że po dursbanie była smietka to musiał być jakiś felerny albo jakiś błąd przy zaprawianiu

powodzenia zaś życzę tym którzy postawią na skuteczność owado i chwastobójczą siewów w dowolnie wymyślonym terminie i zaniechają jakichkolwiek zabiegów ochrony ;)

no ale dobrze dobrze, mniejsze zbiory globalne to wyższe ceny :P tak od siebie dodam że siew między trzynastą a piętnastą to jeszcze u  sąsiada robactwo się spłoszy i chwasty pousychają xD

co do chloropiryfosu to nie ma już nieprzeterminowanych partii tej substancji bo produkcję w ue dawno już wygaszono i pozbywano się rezerw tak że raczej nie ma co liczyć na pełną skuteczność środków co najmniej pięcioletnich w zasadzie to na jakąkolwiek skuteczność stąd napisałem wcześniej że czas najwyższy szukać alternatyw

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Grzechooo napisał:

Zagramaniczne są swierzutkie partie, bo to w Polsce - kraju przyjaźni i ekologii- chrolopiryfos jest wycofany.

Aj tam. Nasi bracia nam zalatwia nam oryginalny dursban 😂 albo nawet lepiej. Juz gotowy towar z przekroczona zawartoscia 😂

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Grzechooo napisał:

Zagramaniczne są swierzutkie partie, bo to w Polsce - kraju przyjaźni i ekologii- chrolopiryfos jest wycofany.

powiadasz że Hindusy chloropiryfos do dzisiaj jeszcze produkują? no widziałem gdzieś od Shardy jakiś bełt na tej substancji tylko jak oni to na teren ue wwieźli?
jak by nie było to nawet kupowanie tego podpada pod rodzaj paserki i lepiej zbyt personalnych namiarów czy dowodów obrotu po publicznych forach może nie ... reklamujmy ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

W ubiegłym roku było coś z Francji ponoć tylko nazwa wskazująca bardziej na odżywkę niż na insekcyd i legalnie na fakturkę do kupienia u jednego z dostawców w powiecie hrubieszowskim. Ja osobiście tego nie miałem ale wieści z pierwszej ręki.

Opublikowano

Tak się zastanawiam jak to jest z tym zaprawianiem bakteriami brodawkowymi. Do tej pory zaprawiałem fungicydem z insekcydem oraz nawozem donasiennym, a po wyschnięciu nitraginą. Czy fungicyd nie zabije bakterii brodawkowych? Czy jak się fasolę pryska miedzią, albo jakimś fungicydem, czy się również ich nie dobija? Znacie jakieś dobre  zaprawy z bakteriami brodawkowymi do fasoli?

Opublikowano
Dnia 20.03.2023 o 21:37, mano napisał:

No teraz mamy cenę aktualną 7,50 zł. Pięknie się robi., leci wszystko, ale sława upadlinie.

Cos żeś się przyje...bał upadliny? Twój rząd Cię w dyma i Twoi rodacy. To oni wprowadzają ułatwienia a drudzy z tego korzystają. Wejdź sobie na stronę ASAZ sp. z o.o. i kupuj do woli z Ukrainy. To nie wina Ukraińców że sprzedają w Polsce. Skoro można, to czemu nie? Ale polscy handlarze kupują w Ukrainie i sprzedają jako polskie, a mówię to z doświadczenia bo mam kilka takich fajnych spraw. Dymają Was i mnie na potęgę, w życiu nie kupią drożej w Polsce bo z Rosji, Białorusi i Ukrainy idzie tanio i cudownie na fakturach zmienia się w krajowe. 

Pewnie Niemcy podobni Tobie mówią "jebać Polaków" skoro dostarczamy tam warzywa i owoce po taniosci.

ogarnij się chłopie i zobacz kto Cię dyma, nie napinaj się 

• Thanks 2
Opublikowano
7 godzin temu, ravoj napisał:

Cos żeś się przyje...bał upadliny? Twój rząd Cię w dyma i Twoi rodacy. To oni wprowadzają ułatwienia a drudzy z tego korzystają. Wejdź sobie na stronę ASAZ sp. z o.o. i kupuj do woli z Ukrainy. To nie wina Ukraińców że sprzedają w Polsce. Skoro można, to czemu nie? Ale polscy handlarze kupują w Ukrainie i sprzedają jako polskie, a mówię to z doświadczenia bo mam kilka takich fajnych spraw. Dymają Was i mnie na potęgę, w życiu nie kupią drożej w Polsce bo z Rosji, Białorusi i Ukrainy idzie tanio i cudownie na fakturach zmienia się w krajowe. 

Pewnie Niemcy podobni Tobie mówią "jebać Polaków" skoro dostarczamy tam warzywa i owoce po taniosci.

ogarnij się chłopie i zobacz kto Cię dyma, nie napinaj się 

Wyprostujmy Parę spraw z twojej wypowiedzi.

Po pierwsze, nie ja tutaj się napinam tylko ty, radzę abyś zwrócił uwagę na żyłki oczne aby nie pękły, leczenie kosztuje a i ciężko dostać się do specjalistów. Bo przecież mamy w swoim kraju przesiedleńców. 

Co do stwierdzenia, że to "mój"  rząd, to się grubo mylisz, ja na nich nie głosowałem i nie zamierzam nigdy głosować. A pisząc twój i Twoi rodacy, a Ty jaki masz rząd? W innych barwach jest twoja flaga? Tylko przyjechałeś tu gościnnie, czy jak.

Dla mnie to jest nie-rząd który, szkodzi Polsce, polakom i robi wszystko aby kraj nasz zadłużyć na pokolenia i robi, wypowiada się nie w interesie Polski i polaków. Takie moje zdanie.

Piszesz, że firmy skupują pszenicę z upadliny bo mogą. Tak masz rację, ale nie mierz wszystkich jedną miarą, znam firmy które ani jednego kilograma nie kupiły z za Buga. Wolą polskie zboże, nie są na tyle pazerni, swoje zarobią na naszej pszenicy, mogłyby ale tego nie zrobiły. A  przez "rzad" i firmy hieny tracą rolnicy i uczciwi przedsiębiorcy. Ale to tylko czubek góry, bo od pszenicy, która zalała Polskę wszystko się zaczęło, cały sektor rolny, spożywczy i wiele innych cierpi przez "pomoc" ukrom. 

Bardzo Ciebie poruszyło słowo UPADLINA. Tak ich nazywam i będę, za brak szacunku z ich strony względem naszej pomocy, czy finansowej czy materialnej. Zero skruchy, wdzięczności i poszanowania, po sobie zostawią kawał klocka na środku pokoju i swastykę wymalowaną. Wleźli do naszego kraju i czują się jakbyśmy musieli się przed nimi kłaniać. Zresztą nie tylko u nas, całą Europę zaleli i jedno cały czas mówią- bo im się należy!  Gdzieś ktoś z naszego nie-rządu przetaczał takie słowa.

Wyprzedzę twoja wypowiedz, bo napiszesz, bo u nich wojna! Wojna jest,, ale nie widzę tego w upadlincach, przyjeżdżają busami, samochodami czy autokarami, kupują myjki  do mycia (po co, do walki z okupantem? Nie wiem ) telewizory, materiały budowlane, o samochodach sprowadzanych za grube miliony nie wspomnę. Zakładają działalność w naszym kraju np. restauracje w barwach czerwono czarnych, czy to upadlinskie kolory flagi? Jest źle a będzie jeszcze gorzej.

Jeszcze jedna rzecz, kraj który nie ma własnej historii jest krajem niczyim.

Co do ceny fasoli. Znajomy rozmawiał ze znajomym handlarzem. Ponoć cena wróci.

Ja swoją sprzedałem i temat zamknięty.

• Like 2
Opublikowano

Zgadzam się z Tobą w wielu kwestiach,  poza napinaniem. Nie Ukraina winna naszej sytuacji, tylko my. Każdy jest kowalem swojego losu, ale niepowodzenia jakoś na innych lubimy zwalać, szukać winnych byle nie siebie. Chciałbym podkreślić co do kwestii ukrów jako "nienarodu",  że każdy naród ma swój początek i to nie powód żeby od razu ich najeżdżać, wyrzynać a kobiety gwałcić. Ukraińcy, ukry, upadlińcy czy jak ich zwać poniekąd zasłużyli na swój los, wiemy kiedy i jak, taki to naród może, taki się kształtuje. Czy to powód żeby ich mordować?  Ruskim nie wolno pozwolić odbudować mocarstwa bo my jesteśmy następni i tu jest rzecz najważniejsza. Ukrów zbytnio nie lubię, ruskich jeszcze bardziej, ale nie wszystkich, znam wielu porządnych.  Nie można generalizować i wrzucać wszystkich do jednego worka, bo na nas zachód też patrzy przez pryzmat stygmatu.

A jeżeli chodzi o rząd to od 25 lat nie widzę u nas dobrego rządu, nawet takiego średniego, nawet polityka dobrego nie wskażę,  nie widzę nawet dobrych kandydatów, więc wyciągam wnioski, logicznie myślę i stwierdzam powoli, że muszę stąd dzieci jednak ewakuować, albo nie uczyć uczciwości i rzetelności, żeby mogli tu kraść i oszukiwać. 

Oj poprawie się, bo polityków mamy dobrych, to fachowcy od bycia politykami, naprawdę i  już ich nie odsuniemy od koryta, to dobrzy politycy..., ale źli ludzie, bardzo źli. 

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 22.03.2023 o 21:42, ravoj napisał:

Zgadzam się z Tobą w wielu kwestiach,  poza napinaniem. Nie Ukraina winna naszej sytuacji, tylko my. Każdy jest kowalem swojego losu, ale niepowodzenia jakoś na innych lubimy zwalać, szukać winnych byle nie siebie. Chciałbym podkreślić co do kwestii ukrów jako "nienarodu",  że każdy naród ma swój początek i to nie powód żeby od razu ich najeżdżać, wyrzynać a kobiety gwałcić. Ukraińcy, ukry, upadlińcy czy jak ich zwać poniekąd zasłużyli na swój los, wiemy kiedy i jak, taki to naród może, taki się kształtuje. Czy to powód żeby ich mordować?  Ruskim nie wolno pozwolić odbudować mocarstwa bo my jesteśmy następni i tu jest rzecz najważniejsza. Ukrów zbytnio nie lubię, ruskich jeszcze bardziej, ale nie wszystkich, znam wielu porządnych.  Nie można generalizować i wrzucać wszystkich do jednego worka, bo na nas zachód też patrzy przez pryzmat stygmatu.

A jeżeli chodzi o rząd to od 25 lat nie widzę u nas dobrego rządu, nawet takiego średniego, nawet polityka dobrego nie wskażę,  nie widzę nawet dobrych kandydatów, więc wyciągam wnioski, logicznie myślę i stwierdzam powoli, że muszę stąd dzieci jednak ewakuować, albo nie uczyć uczciwości i rzetelności, żeby mogli tu kraść i oszukiwać. 

Oj poprawie się, bo polityków mamy dobrych, to fachowcy od bycia politykami, naprawdę i  już ich nie odsuniemy od koryta, to dobrzy politycy..., ale źli ludzie, bardzo źli. 

Zasadniczo się z Tobą zgadzam ale nie trzeba być dobrym politykiem by klepać przekaz  dnia. Konferencja prasowa tylko z nazwy, Na niewiedzę bądź niewygodne pytanie odpowiedź brzmi, z dziennikarzami tej stacji nie rozmawiam jest to tak żałosne że brak słów🙂  

Opublikowano (edytowane)

Oczywiscie, ze przejda. Nieroby tylko czekaja aby pojsc po zasileczek i zaglosowac... Jedyny plus, ze teraz raczej  nie beda mieli wiekszosci

Edytowane przez kamil800