Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
Marcin1262 napisał:

Chciałem zasięgnąć porady w stosowaniu herbicydów w fasoli

Ogólnie fasolę szparagową uprawiam od 4 lat na powierzchni do 0.5ha i co roku dawaliśmy radę ręcznie ale z czasem przybywa obowiązków na gospodarstwie teraz planuję zasiać 1,5ha fasoli (unidor i fruidor jezeli odmiana przy herbicydach ma znaczenie) i w następnym sezonie chciałbym zwalczyć chwasty herbicydami. Czy stomp aqua 455 + command 480 to dobre połączenie odrazu po siewie? Później ewentualnie basagran. Zależy mi żeby zabiegi były jak najmniej inwazyjne dla fasoli zaznaczę że fasolę zbieramy na świeży rynek. Jeżeli stomp i command to dobre polaczenie to w jakich dawkach na hektar? Ewentualnie co możecie zaproponować doglebowo po siewie bo przeleciałem większość postów i cały czas nie jestem pewien co będzie najlepszym rozwiązaniem.

nie wiem jak w szparagowej ale ogólnie na fasolę dobra mieszanina, co do dawki to pendimetalina 800g i chromazon 80 myślę że styknie.

Opublikowano (edytowane)

pendimetalina na drobne fasole bardziej fitoksyczna niż na jaski i w czerwonej ograniczamy się do max 1,5l/ha Stompa Aqua-y gdzie Commanda i 250ml a i nawet więcej bywa co owocuje komosami tu i ówdzie (jak znajdę to fotkę podrzucę ja w tym roku ) szparagówki to już klasa wręcz perełek a w tych w ogóle unikam pendimetaliny tylko gdy je jeszcze siałemm to linuron pendi zastępował a teraz nie wiem i warto by Proman przetestować bo i metrybuzyna w szparagówkach lubi deformować strąki a w awkach bezpiecznych dla fasoli jest bezpieczna i dla chwastów :P Pendi w niskich (poniżej tych 700g/ha) dawkach skuteczna tylko gdy dana nieco później po siewie (najlepiej tużprzedwschodowo) i nie na suchą glebę choć i tak stosunkowo szybko puszcza w zaniżonych dawach co akurat w szparagówkach mniej istotne ale aby być w pełni niezależnym od pogody w pendimetalinie to jedna deszczownia bo np w tym roku nie było odpowiednich warunków pogodowych w fasolach dla pełnej możliwej skuteczności nawet najwyższych dawek a później bentazon nie zawsze sobie radzi z komosami, szarłatami i ... no problem zwany motyką albo las we żniwa

mam tę fotkę gdzie poszło jakieś 1,3l Aqua-y 250ml Commanda i ok setka Sencora ,
na pierwszy trzeci liść czyliza późno po wschodach jakieś 1,5l Basagranu (lepiej było wcześniej choćby i niższą dawkę tak do litra i po kilku dniach poprawić jak zalecają a nie po swojemu) i w 10 dni po basagranie coś ok 1,2l jakiejś targopodróby (nie pamiętam nazwy ale to nie istotne bo formulacja to kopia Targi)

po tym wszystkim i tak był lasek we żniwa choć nic z tej fotki na to nie wskazuje i właśnie dla tego że nie wskazuje to ten las był bo poskąpiliśmy drugiej dawki basagranu
Gdyby to była szparagówka było by dobrze bo chwastów narosło już po terminie zbioru szparagówek z identycznego terminu siewu

chyba nie mam fotek z tego lasu bo takich "sukcesów" za chętnie się nie uwiecznia :D no ale gdybym jednak jaką gdzie znalazł to ew może "ośmielę się" ewentualnie... do tego posta... kiedy już nurt wpisów odpłynie ze dwie strony :P xD

20220613_152516.jpg

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

cytując klasyka - "a idź Ty w pi..u? ;) (z filmu "Operacja Samum" czyy jakoś tak)

no ale na drugi ro rzeczywiście nie mam pola pod fasolę tak że.... :P xD 

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

zasadniczo to i ja nigdy jeszcze nie tylko nie miałem nie tylko roku ale i pola gdzie by motyka nie była używana ale zwykle w celach kosmetycznych a nie - nazwę - plonoobronnych.

Tak po prawdzie to nie chwasty a wyfasolowanie pól u mnie zmusza mnie do wakacji fasolowych bodaj rocznych
No ale szwagier właśnie skończył orać półtora hektara pszeniczniska pod fasolę tak że kontaktu całkiem nie zrywam

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

kontrę i tak mi wyszła że rzeczywiście obawiam się o moją wprawę
no ale na tym polu tylko rok była pszeniczna przerwa po co najmniej pięciu latach fasoli po sobie a co najmniej bo rachubę straciłem
Z resztą słaby plon kładę na karb przefasolowania pola i wszystkie konsekwencje jak wyżej
Co prawda wiem jak zniwelować efekt monokultury w fasoli ale przy obecnych cenach nawozów jakoś nie bardzo mam ochotę a pszenica i tak wyjdzie niemylna; już się nawet rozkrzewiła a inne pola... no nie sama fasola do warzyw zaliczana a spośród nich jest najmniej dochodowa tak że pierwszeństwo mają inne na naprawdę czystych i zasobnych działkach. Fasola co najwyżej ... chociaż poplony motylkowe to są lepsze od fasoli gatunki na zielone przyoranie jeśli już

Opublikowano
19 godzin temu, dysydent napisał:

kontrę i tak mi wyszła że rzeczywiście obawiam się o moją wprawę
no ale na tym polu tylko rok była pszeniczna przerwa po co najmniej pięciu latach fasoli po sobie a co najmniej bo rachubę straciłem
Z resztą słaby plon kładę na karb przefasolowania pola i wszystkie konsekwencje jak wyżej
Co prawda wiem jak zniwelować efekt monokultury w fasoli ale przy obecnych cenach nawozów jakoś nie bardzo mam ochotę a pszenica i tak wyjdzie niemylna; już się nawet rozkrzewiła a inne pola... no nie sama fasola do warzyw zaliczana a spośród nich jest najmniej dochodowa tak że pierwszeństwo mają inne na naprawdę czystych i zasobnych działkach. Fasola co najwyżej ... chociaż poplony motylkowe to są lepsze od fasoli gatunki na zielone przyoranie jeśli już

jaka cena jasia]

Opublikowano (edytowane)

pytanie nie do mnie bo ja ani mam tego jasia a grubszego kuzyna no i jak już wspominałem nie zamierzam kontry u hurtowych odbiorców sprzedawać ani w tym ani do żniw w przyszłym roku to i cen nie monitoruję a gdy nawet dziś usłyszałem że ktoś chce 10 kilo to odpowiedziałem że po 15zł kilo i nie interesuje mnie... nie przejmuję się czy zamówi czy nie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Dnia 16.11.2022 o 18:37, dysydent napisał:

pytanie nie do mnie bo ja ani mam tego jasia a grubszego kuzyna no i jak już wspominałem nie zamierzam kontry u hurtowych odbiorców sprzedawać ani w tym ani do żniw w przyszłym roku to i cen nie monitoruję a gdy nawet dziś usłyszałem że ktoś chce 10 kilo to odpowiedziałem że po 15zł kilo i nie interesuje mnie... nie przejmuję się czy zamówi czy nie

a gdzie sprzedajesz kontrę? 

Opublikowano (edytowane)

Wiem od 1 zł do 1,5 zł ale muszą być czyste i jasne za 1 kg . włoskie . Zaś te same orzechy na ryneczku za 1 kg 6 zł . Laskowy  na ryneczku podobna cena zależności od dnia .

Zaś łuskane jasne czy połówki i ćwiartki to od 15 do 16 zł .

Edytowane przez galan99
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

no to już całkiem mi nie żal ostatniego; rok temu ściętego orzecha w obejściu

włoskiego

zwłaszcza że rodził bardziej gruz betoniarski a nie cokolwiek jadalnego
no nie szło tego wyłuskać, zmiażdzyło się a nie pękło xD

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

no to już całkiem mi nie żal ostatniego; rok temu ściętego orzecha w obejściu

włoskiego

zwłaszcza że rodził bardziej gruz betoniarski a nie cokolwiek jadalnego
no nie szło tego wyłuskać, zmiażdzyło się a nie pękło xD

Tez mam takiego pancernika. Gwozdzie mozna nim wbijac. Do sprzedaży na skup idealny 😂😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, mint napisał:

Lepiej do pieca wrzucić 

o ile kto się pomylił i wyzbierał bo samego zbierania niewarte
nawet do pieca bo ile tym napali?

2 minuty temu, kamil800 napisał:

Do sprzedaży na skup idealny 😂😂

za te ceny bez najmniejszych wyrzutów sumienia xD

Edytowane przez dysydent