Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
13 godzin temu, Andpol napisał:

Talerzowy się nie nadaje?

Wał talerzowy ma to do siebie, że "wyrzuca" ziarno przykryte glebą. Natomiast wał gładki  wyrównuje pole zostawiając fasole na swoim miejscu a zarazem blokuje nadmierne parowanie ziemi, co ma pozytywny wpływ na wschody jak i na działanie zastosowanych herbicydów.

Tyle teorii, a życie zweryfikuje wszystko.

Opublikowano

Ja daję tak jak wyżej, tylko commandu 0.15 i też cacy, tylko gleba czarna, to wiadomo, na piachu trzeba mniej. 

Zasialem swoim zwykłym siewnikiem, 110 kg/ha a odpowiedni rozstaw w rzędzie połówki zapewniły, bo akurat trzecim rzutem po sortowniku siałem. Szkoda kasy i materiału przy tym wariactwie inflacyjnym. Rządek od rzadka  od 43 do 50 czasem mniej a rotacyjna wszystko zgarnie. 

Tylko z opryskiem nie trafiłem, bo nie wierzyłem w ten deszcz co spadł wczoraj i ogarnąłem temat po siewie. Bywa a trochę szkoda. 

Opublikowano

Moj piec 9klasy jak nie 15 przyjmuje wszystko, ale samą fasolą źle palic, musi byc drewnem rozpalone i do kazdego dokladu drewna idzie fasola, nie polecam zasypac calego pieca fasola, otwiera wszystkie drzwiczki

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, makara11 napisał:

Witam. Czy 1,8 l pendi, 0,15 commandu i 0,1 sencora na czerwoną starczy czy coś zmieniać? Przed siewem poszedł dual pod agregat.

jeśli pendi w czterysetce to nno jeszcze jeszcze, jeśli w stompie aqua (on ma coś chyba 445 choć nie pamiętam w tej chwili dokładnie) to bliżej 1,5l dla takiego zestawu w drobnych fasolach
ew na zlewniejszych glebach jak glina, ciężkie rędziny itp można nieco wyższe dawki.

Oczywiście wiele zależy od pogody i gdy będzie sucho ze trzy tyg po oprysku to i 2l za wiele nie podziała nawet na chwasty zwłaszcza jeśli pryskane na suchą glebę i słońce wiele rozłoży bo nie przemieści się głębiej ale to ryzyko jest specyfiką środków doglebowych dla tego przywrócono bentazon już przecież raz wycofany i nadal kombinują z różnymi imazamoksami aby ratować się w razie gdy doglebówka zawiedzie

lepiej mieć trochę chwastu w pełnej obsadzie fasoli niż zero chwastu i połowę fasoli gdy np poleje solennie i jeszcze się ochłodzi co potęguje fitotoksyczność pendimetaliny.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, damianXXL napisał:

Ja bym za darmo siał i swoje nasienie dawał 😅

Jeśli mieszkasz blisko to mogę ci za darmo zasiać ze swoim paliwem

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

jeśli pendi w czterysetce to nno jeszcze jeszcze

Zwykła czterysetka, activus właściwie, ziemia typowo hrubieszowska, może nie czarnoziem ale też nie glina. Będę pilnował wschodów i czekał do ostatniej chwili z pryskaniem to może na jakiś deszcz się załapie bo po piątkowym deszczu wczoraj o 7 rano się kurzyło za agregatem

Opublikowano (edytowane)

na drugą połowę tygodnia coś deszczu podejrzewają i skoro tuż przedwschodowo a (być może) przed ulewami to te 1,8 jak na drobną już na granicy ryzyka i prognozy bardzo istotne przy doborze dawki.
Dla jaśków i dwie litry nie przesada ale te i inaczej kiełkują i przynajmniej powinny być nieco głębiej siane i głębiej się korzenią.

i jeszcze z chlomzonem
często siana jest fasola po fasoli i jeśli w ub r był chlomazon w wyższych dawkach jak 150ml np commanda to w tym roku dawek 150ml nie przekraczać bo zapewne pozostałości ub rocznego są w glebie bo toto się bardzo długo rozkłada.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Temat może nie odpowiedni ale przynajmniej moje okolice. Ile płacicie za dzierżawę dzisiaj gosc do mnie dzwonił i dalem mu propozycje 2000 zł jego dopłaty klasa 3 i mowi ze malo 

Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

Wygoń go ch*ja

Też tak zrobiłem hehe

6 minut temu, Andpol napisał:

To niech sam to pole uprawia. Tona pszenicy płacę+dopłaty.

No taka to uczciwa kwota No ale nic na to nie poradzi się bo to jakiś miastowy chyba to chce jak najwięcej 

Opublikowano

ma parę hektarzynów i czuje się wielkim byznesmenem co to oczekuje kokosów kapitałowych
Im większy dziad tym więcej oczekuje
Z resztą sztywno kwotowe stawki dzierżane w rolnictwie z natury o długoobrotowym cyklu są nieracjonalne w dobie inflacji i takie coś

27 minut temu, Andpol napisał:

To niech sam to pole uprawia. Tona pszenicy płacę+dopłaty.

brzmi bardziej racjonalnie. W zasadzie to jedynie racjonalnie jak na dzisiejsze czasy i to dla obu stron

Opublikowano

Miałem taka sama sytuację z takimi którzy chcieli kilka ha sprzedać. Najpierw po 60 tys, potem "jakby pan dołozył 30 tys to będzie dobrze" a na kolejnym spotkaniu już po 80 tys bo " wie pan, ziemia ostro drożeje no i inflacja duża a wie pan że taniej nie będzie. No i sąsiad zapłacił po tyle"  Sąsiad zapłacił po tyle ale za działkę 1,2 ha która mu dzieliła dwa kawałki po 3 ha a to wszystko z dostępem do głównej drogi. Pogoniłem dziadów. Niech trzeci rok to próbują sprzedać. 

Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

Miałem taka sama sytuację z takimi którzy chcieli kilka ha sprzedać. Najpierw po 60 tys, potem "jakby pan dołozył 30 tys to będzie dobrze" a na kolejnym spotkaniu już po 80 tys bo " wie pan, ziemia ostro drożeje no i inflacja duża a wie pan że taniej nie będzie. No i sąsiad zapłacił po tyle"  Sąsiad zapłacił po tyle ale za działkę 1,2 ha która mu dzieliła dwa kawałki po 3 ha a to wszystko z dostępem do głównej drogi. Pogoniłem dziadów. Niech trzeci rok to próbują sprzedać. 

Tak jest ale jak będą chcieli więcej to może przyjdzie czas taki ze będą na kolanach przychodzić i prosić żeby brać 

• Haha 1
Opublikowano

Raczej nie przyjdą To gołodupce którzy wiecznie czekają aż zdrożeje. Zawsze zyli skromniutko i od dawna tej ziemi nie obrabiają. Wydaje im się ze to nie wiadomo ile warte ale największy problem jest inny. Nie maja pojęcia co zrobić z kasą bo nigdy takich pieniędzy nie mieli. Skończy się tak że za pare lat ich dzieci to sprzedadzą, kupia sobie po samochodzie  poleca na kilka wycieczek i taki bedzie z tego pozytek. 

Opublikowano
1 godzinę temu, rolnik039 napisał:

Temat może nie odpowiedni ale przynajmniej moje okolice. Ile płacicie za dzierżawę dzisiaj gosc do mnie dzwonił i dalem mu propozycje 2000 zł jego dopłaty klasa 3 i mowi ze malo 

Za taką stawkę to ja bym Ci swoje Ha wydzierżawił.  ....

Opublikowano
19 minut temu, rolnik039 napisał:

Tak jest ale jak będą chcieli więcej to może przyjdzie czas taki ze będą na kolanach przychodzić i prosić żeby brać 

Możemy sobie pomarzyć, ale nie będzie tak. Chyb, że i u nas wojna jaka wybuchnie.