Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, matek89121 napisał:

weź nie siej herezji  na etykiecie masz 2,5 l dla jednorazowego zastosowania , którego i tak nikt nie stosuje  jak się lanca nałoży co jest nieuniknione  to co najwyżej  ją lekko przykopci ( zatrzyma na chwile ) ale nie spali

różnie to bywa i zależy od paru czynnikow a to od wieku fasoli, stopnia jej odżywienia i temperatury w trakcie i po zabiegu jak też deszczu przed i po zabiegu b zwilżone liście więcej wchłaniają niż suche i dak dużo zmiennych że dawki  tak tylko orientacyjne nawet te zalecane i nie tylko na basagranie. Można ograniczyć się do stosowania zaleceń i czytania etykiet (choć i to większości widzę trudność sprawia) a można zagłębić się w mechanizmy działania czyli trzeba nieco biochemii liznąć (a to już i dla mnie łatwe nie jest) i wtedy można pokusić się do ustalania samodzielnego dawek pod dane warunki oczywiście w oparciu o zalecenia średnie z etykiety ale basagran i w setkowych ilościach w cebuli eksperymentują i nawet działa podobno przynajmniej na niektóre chwasty tak że ... no nic nie chce być proste łatwe i jednoznaczne.

no właśnie
olejan i butoksone. czyolejan o 30% podniesie wchłanialność butoksona? a bo ja wiem? :D

(przez ks piszę bo iksa blokuje mi aplikacja do pobierania filmów z neta a mam akurat uruchomioną :ph34r:)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

1,3 basagran + chwastox extra 0,1 + atpolan 0,75 tak wygląda rzepak po 2 dniach. Na tym polu rzepak był 2 lata temu także jest go sporo.

20200607_112842.jpg

Edytowane przez kamyxxx
Opublikowano

Na 1 foto fiołek 11 dni po oprysku basagranem w dawce 1,5l/ha ,  2 foto pasek fasoli przy rzepaku nieopryskany. Fasola to Eureka i 1,5litra chyba nie zaszkodziło.  Z takich ciekawostek to basagran zniszczył  100% bodziszka drobnego nawet takiego w fazie kilku liści (chwast niewymieniany na etykietach oprysków zawierających bentazon). Samosiewy rzepaku niby pożółkły, ale coś jakby planują się zregenerować.

11 081.jpg

11 077.jpg

Opublikowano (edytowane)

trzeba było... dać olejowy wspomagacz to rzepaki prędzej by załatwiło jak bodziszki a fiołka to nie wiem bo akurat gdy ja tak dałem to na tym polu fiołków nie było ale rzepaki załatwiło a bodziszki zostały tylko że basagranu dalem jakieś do 1,2l i atpolan a i jeszcze agil był w tej mieszance

jeśli jednak był jaki wspomagacz to tylko mogę skwitować - będziesz mądry? bo u mnie na odwrót było

z kolei jak basagran z fusiladem był zmieszany i wspomagacz też był to nie ruszyło poziewnika a pisze na basagranie że ma brać - no będziesz...?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, matek89121 napisał:

weź nie siej herezji  na etykiecie masz 2,5 l dla jednorazowego zastosowania , którego i tak nikt nie stosuje  jak się lanca nałoży co jest nieuniknione  to co najwyżej  ją lekko przykopci ( zatrzyma na chwile ) ale nie spali

Herezje to ja mogę siać o rzepaku i burakach, których nigdy nie uprawiałem i nie znam się na tym. Popryskaj fasolę w fazie pierwszych potrójnych liści a niektóre jeszcze w fazie dwóch  dawką 2,5 l basagran plus 0,5 olejan i patrz. Nie mam nic więcej do powiedzenia w tej kwestii. 

Opublikowano (edytowane)

Basagan  bierze dziki rzepak  a samosiewy rzepaku bardzo słabo tylko ten mały  większy rzepak tylko podpali a pożniej i tak odbije i nie pomoże mu tu  żaden olejan na  większe samosiewy  musowo dodać  butoxsone    chwastox  czy corum i tyle w temacie.

Edytowane przez Zbyszek3939
błąd
Opublikowano
16 minut temu, dysydent napisał:

trzeba było... dać olejowy wspomagacz to rzepaki prędzej by załatwiło jak bodziszki a fiołka to nie wiem bo akurat gdy ja tak dałem to na tym polu fiołków nie było ale rzepaki załatwiło a bodziszki zostały tylko że basagranu dalem jakieś do 1,2l i atpolan a i jeszcze agil był w tej mieszance

jeśli jednak był jaki wspomagacz to tylko mogę skwitować - będziesz mądry? bo u mnie na odwrót było

z kolei jak basagran z fusiladem był zmieszany i wspomagacz też był to nie ruszyło poziewnika a pisze na basagranie że ma brać - no będziesz...?

czyli mieszałeś Agil z basagranem hmmm.... i jeszcze atpolan? ciekawi mnie co na to fasola? ja zauważyłem poparzenia po takiej mieszance. 

Opublikowano
13 minut temu, dysydent napisał:

a to na to fasola a było pryskane na potrójne u tych co wzeszły a tych małych jeszcze wczas oprysku nie było

Do odważnych świat należy  ja bym się nie odważył  mieszać agil z basagranem no chyba że na jakimś małym kawałeczku w ramach doświadczeń😀 troszkę przyjarało ale   nic wielkiego równie dobrze tak samo mogło przypalić solo  po jednoliściennych czy dwuliściennych chyba ze było gorzej a to pozostałości.

Opublikowano

oj daleko pole dojazd i tylko 0,8ha  to nie chciało mi się tarabanić dwa razy a że wchody parszywe to tym bardziej no ale wiedzialem że przeżyje choć aż takiej dekoracji się nie spodziewałem a co najwyżej na brązowo po basagranie i ew atpolanie bo jeszcze w pełnym słońcu to było pryskane a tego olejowe nie lubią bo parzą wszystko na co spadły.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Był tylko sam basagran 1,5l/ha bez dodatków. Bodziszek i rzepak na foto. Mniejsze bodziszki to chyba całkowicie skruszały,  bo nie znalazłem więcej poza tym na foto, a było ich pełno na polu.

11 096.jpg

11 092.jpg

Opublikowano

Słyszałem że chwastox na jaśka poltyczka nie będzie bo go spali.Ale panowie najlepszy motyw może ktoś miał taki przypadek miesiąc temu fasola poltyczka pryskana doglebowo przez ostatni okres zero efektów tego oprysku w czoraj wjeżdżam w pole z basagranem i dopiero teraz widać po chwascie że żółknie nie kaDy ale naprzyklad na.miedzy duży chwast żółknie nowy wychodzi zielony nie wiem jak to możliwe bo tydzień temu było zero efektów 

Opublikowano
1 godzinę temu, rtt77 napisał:

Był tylko sam basagran 1,5l/ha bez dodatków. Bodziszek i rzepak na foto. Mniejsze bodziszki to chyba całkowicie skruszały,  bo nie znalazłem więcej poza tym na foto, a było ich pełno na polu.

11 096.jpg

11 092.jpg

Cienias z tego bodziszka albo trafił na dobrego zawodnika. Doglebówka + Basagran i leży. Ale Rzepak jednak walczy. 

Opublikowano (edytowane)

@Mateusz0110 miałem tak samo. Tydzień może pięć dni  temu rdestów w jaśku nawschodziło aż szaro na jeednym pasie co rok temu ziemniaki były i się nasiało a była doglebówka solidna że na nakładkach aż pali jaśka.
No to ja wczoraj na pole zobaczyć ile tego rdestu basagran kupiony i pół godziny łaziłem i przepadł rdest bez śladu no i po co ten basagran? no ale ja chociaż nie rozrabiałem w opryskiwaczu i z tego co po innych fasolach widziałem to zanosi się że basagran raczej mi się nie przyda w tym roku a co najwyżej do butoxona na domieszkę do plecakowego na punktowe ostów dobijanie z osłonką co by nie po fasoli...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz0110 napisał:

Koledzy ile dać tego proteusa na mszyce w jasku poltyczka ??

nie szalej  z proteusem (szkoda kasy na tak drogi środek w tej fazie )  ,zostaw go na później  teraz jakiś cyperkil powinien załatwić sprawę

Opublikowano
2 godziny temu, stempos1980 napisał:

W najgorszym przypadku jak chcesz orać fasolę to mieszaj Agil z mospilanem

Nie robi się takich mieszanek

A niby czemu nie można gramnicydu z acetamitrydem łączyć? Zoocyd stosuję do prawie każdego zabiegu i jeszcze nigdy nic złego się nie działo.  Potrafiłem trochę przedobrzyć ale nigdy zoocydem. Hmm... Może czegoś nie wiem. 

• Like 1