Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano
Dnia 29.11.2019 o 15:58, Pakuła napisał:

Kto niby tyle płaci?

Słyszałem z kilku źródeł że cena ostro rypnie w nowym tygodniu... Każdy liczy na kokosy nie oszukujmy się... Rozmawiałem z między innymi z Mircza i Modryńca i mają cenę obniżać od nowego tygodnia bo podobno odbiorcy się wycofują... 

Jak tam cena fasoli? Już ostro rypnęła jak to kolega zapowiadał, bo już środa to coś się powinno dziać w tym temacie 😉🧐

Opublikowano

No zwolennik... Wiele wtedy dociera do świadomości. Księgowość nie jest zła, choćby arkusz kalkulacyjny w każdym gospodarstwie. Jak to się mówi księgi rozlicza się do grosza, podatki do złotego a płaci się tyle na ile otoczenie pozwala.

Opublikowano
8 godzin temu, dysydent napisał:

czyli G..no zmienili w naprawdę istotnych przepisach a tyle wrzasku jakby świat uratowali bo handel detaliczny pozaewidencyjny i dawniej szedł na jakąś tam skalę.
Tylko na jeden sklep jak pójdzie z dziesięć kilo fasoli na trzy miesiące a rolnik niczego więcej nie oferuje a jeszcze ciągłość dostaw od takiego, zapomnij
 wolą sklepy co pomniejsze brać z hurtowni ofakturowane razem z większym asortymentem, bo za jakieś dwadzieścia złotych zysku na takiej "transakcji" to szkoda ...
Z kolei rolnik nie ryczałtowy raczej taką drobnicą w obrotach się nie zajmuje bo zwykle tonę dla takiego sprzedać to drobna transakcja.

no w tym roku to bardziej prawdopodobne niż zwykle bo rok temu była niska cena a teraz spadła nieco produkcja i jeszcze nie wszyscy handlarze mają możliwość fumigacji a jeszcze te sortowniki nie są tak precyzyjne jak w tych ogłoszeniach usług sortowania piszą. 
Czyli nadal potrzeba konstrukcji superprecyzyjnego sortownika o małej wydajności? takiego np do podpięcia do byle laptopa z wydajnością kilkudziesięciu kilo na godzinę ale "oglądającego" ziarnka z precyzyjnego podajnika "punktowego" i o wolniejszym przesuwie przed kamerami. Zarzuciłem pomysł skonstruowania takiego maleństwa wielkości np młynka "polaczka" bo pojawiły się we w miarę rozsądnych cenach przemysłowe ale dla jakiego studenta/ów mechatroniki dobry temat na pracę dyplomową.

dużo przeróbek akurat w Bizonie i czy kosztowne? aby do fasoli bo sąsiad ma starego i nie wie czy siać fasolę czy zazielenienia szukać innymi sposobami a On nieinternetowy to ja pytam. Nawet by mi pasowało Go namówić na fasole bo mam nieco żółtego jaśka trzyletniego to nasiona miałby praktycznie za bezcen a ja schodzę z tego warzywa to przynajmniej "podał by pałeczkę" a i blisko fasola na detal z pełną wiedzą czym i kiedy pryskana bo do kogo po rady przyjdzie? :D 

nie wiem ,czy duzo przeróbek,kupiony był do czego innego .kilka śrub i zamontowany :)

Opublikowano
Dnia 1.12.2019 o 17:37, szot napisał:

Co chcesz nam przekazać tymi wypocinami O.o Sprzedawać ?  Trzymać ? A może zapomniałeś rano zażyć  leków po ciężkich ostatkach.  Nie bredź Chłopie bo nie ma takiej  wioski  xD

Zadałeś sobie takie pytanie jaka może być  cena fasoli w styczniu - zapewne nie bardzo , a jak cena zacznie spadać to co zrobisz sprzedasz czy będziesz czekał na  koleiny rok  do zbiorów ? .  Nie obrażaj ludzi , te ilości co posiadasz fasoli to się nie liczą na rynku wcale .

Opublikowano
5 godzin temu, beata12596 napisał:

Jak tam cena fasoli? Już ostro rypnęła jak to kolega zapowiadał, bo już środa to coś się powinno dziać w tym temacie 😉🧐

Jaś 3,70, drobna 4,60 a czerwona 5,60 

• Thanks 2
Opublikowano
2 godziny temu, 85Tomekkk napisał:

nie wiem ,czy duzo przeróbek,kupiony był do czego innego .kilka śrub i zamontowany :)

chodzi o przekonstruowanie samego kombajna a Bizonowi nie wiem co tam akurat trzeba, może być i nieodwracalnie ale po kolei;
sąsiad, trochę kuzyn "czai się" do fasoli - "...a bo to nie mam podbieracza , a to kombajn przerobić czasu nie ma" i kilka podobnych wątpliwości a kupił sobie New Hollanda i Bizon bezczynnie stał już ze trzy sezony a sentyment bo jeszcze po ojcu i nie sprzedaje. No to - mówię - wejdź w fasolę, nasiona na początek u mnie odmian do wyboru a i jeszcze zazielenienie z głowy (on podpada pod ten temat bo niemałe gospodarstwo). Wolno decyzje zwykle podejmuje ale pomysł "posiany" i do wiosny może co skiełkuje :D 
Jedno co muszę przyznać to profesjonalista i jeśli się weźmie już za coś to nie ma tandety a u mnie w regionie fasoli coraz mniej to chociaż jeden... 
no zobaczymy

1 godzinę temu, Chiron napisał:

Jaś 3,70, drobna 4,60 a czerwona 5,60 

a mnie baba ochrzania że się za czerwoną nie zabieram i to już od sierpnia kiedy jeszcze gdzieś po cztery była :P 
no to Jej tego posta pokażę
....
albo nie, bo teraz to się dopiero by zaczęło bo mnie ochrzania nie za to że fasoli nie sprzedaję ale że miejsca w stodole nie ma gdzie opału zrzucić 
no dobra, w sobotę zabiorę się i za tę czerwoną 

Opublikowano (edytowane)

to jest tylko jeszcze jedna odmiana z drobnych o identycznej technologii uprawy jak np Igołomska.
Panuje opinia że czerwona z puszek smaczniejsza od puszkowanej białej. Nie wiem czy to prawda wszak nie będę puszkowanej kupował jeśli sam mam tony w stodole swojej w tym i czerwoną i białą w różnych wielkościach ziaren ale i jeszcze nieco żółtej a i czarnej parę woreczków tylko tej nie polecam na siew (trzeba jeszcze selekcjonowac na karlowatośc) bo półtyczki przy niej to karłowe a do tego jeszcze perełka ale za to po ugotowaniu robi się granatowoniebieska i to jest dopiero urozmaicenie sałatki. Do zupy też nie bo woda z gotowania ma kolr ciemnego denaturatu :D 
odnośnie czerwonej, widzę nowy to podlinkuję kolejny raz zanim nie dokonam spustoszenia na swoim dysku google i niebawem praktycznie wszystko pousuwam bo się bajzel zrobił :) 
https://drive.google.com/open?id=0B-gE5ahCg5E5NHVEZ3VCekJXeXM

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

robak jak robak. komentarze pod cytowanym artykułem ciekawsze.
 po kilku takich ekscesach strach będzie fasolę kupić w markecie nie w obawie przed robakami a powodem dlaczego ich nie ma. ;) 

dopłaty do fasoli? a niech ręka boska broni aby urzędnicy wtrącali się jeszcze bardziej w ten i tak niestabilny rynek. i bez dopłat właśnie te robaki to wynik ub rocznej nadprodukcji pomimo dwa czy trzy lata wcześniej tych dopłat właśnie zniesienia

czy w fumigowanej fasoli robaków lub ich jajeczek nie ma? retoryczne pytanie
tylko w niefumigowanej ten żywy to "świeżynka" a w fumigowanej nieraz kilkuletnia ... i tu oszczędzę słowa bo jeszcze bardziej zdegustuję 

Przechowywać fasole w jak najmroźniejszych warunkach jeśli pogoda daje taką okazję bo to rodzaj najekologiczniejszej fumigacji pod kątem przynajmniej strąkowca fasolowego który pochodzi z klimatu gdzie mróz nie występuje i jest dla niego śmiertelnie niebezpieczny dlatego na pytanie

1 godzinę temu, halna napisał:

Ciekawe skąd ta fasola ?

- z ciepłego magazynu.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
45 minut temu, Tomek12 napisał:

Fasola 4 zł konto przelew w dniu odbioru 723 282 828

Ooo jak miło 😉🙂, dobrze , że zapowiadanego przez jednego z forumowiczów rypnięcia nie ma 😉. Pisałam już wcześniej, że już nie ma fasoli u nas na wiosce, to ktoś tu odpisał, że u niego na wsi wszyscy trzymają i jeszcze ubiegłorocznej dużo jest 🤨

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, beata12596 napisał:

Ooo jak miło 😉🙂, dobrze , że zapowiadanego przez jednego z forumowiczów rypnięcia nie ma 😉. Pisałam już wcześniej, że już nie ma fasoli u nas na wiosce, to ktoś tu odpisał, że u niego na wsi wszyscy trzymają i jeszcze ubiegłorocznej dużo jest 🤨

Ajj boli... :D już drugi post ze wspomnieniem mojej wypowiedzi. Daj mi Beacia adres tego co płaci 4zł a już jadę i kupie u jednego z handlarzy za 3,9 a sprzedam za 4 :D Dorobie sobie na karpia.

Opublikowano
10 godzin temu, Pakuła napisał:

Ajj boli... :D już drugi post ze wspomnieniem mojej wypowiedzi. Daj mi Beacia adres tego co płaci 4zł a już jadę i kupie u jednego z handlarzy za 3,9 a sprzedam za 4 :D Dorobie sobie na karpia.

Czytaj dokładnie to się doczytasz, że ja o cenie nie wspominałam 🤣, boli to raczej Ciebie , bo każdy kto ma fasolę jest zadowolony ze wzrostu cen tylko nie Ty 🤨, Twoje wypowiedzi są żywcem wyrwane ze śpiewek handlarzy - towaru jest ogrom, za chwilę cena ostro spadnie itp., itd.😉🙂