Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano

Chyba tak dokładniej nie znam ale i z nadleśnictwa ziemie w Smoligowie czy to jeszcze Ameryka sporo nabili za czynsz też koło tego chyba . Sami sobie bata kręcą na siebie bo banki dają.. Owszem kiedyś udało się zaryzykować ale dzisiaj zyski są  kiepskie

Opublikowano

opłacalność na obecna chwile jest mizerna, wiec obkladac sie kosztownymi dzierzawami jest chyba ryzykowne. ryzyko nieurodzaju tez trzeba wliczyc. ceny ziemi to chyba nie odzwierciedlenie zyskow z uprawy, a inflacji, nie tylko w polsce a w calej europie.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Andpol napisał(a):

W Czerniczynie miałem ostatnio tel z dzierżawą 5,5 ha w jednym kawałku pole po rzepaku i pomyślałem o zasianiu fasoli. Dzierżawa 1800zł za ha+dopłaty i odmówiłem a za chwilę ogłoszenie ukazało się na fejsie tylko bez ceny i chętnych chyba z 10 osób było. Co o tym myślicie?

4 godziny temu, MarekUA napisał(a):

Żeby było śmieszniej to ostatnio było głośno o pewnym ROLNIKU z okolic nowosiółek  , który ostatecznie zapłacił za hektar ziemi 115 tyś ( a inni mówili nawet o 120tyś za ha w naszych stronach i to jakiś duży kawałek coś ponad 20 ha chyba kto słyszał ten wie, siejąc warzywa to są stawki powiedziałbym normalne. Unia dała sprzęt rolnikom a rozum odebrało .. Gdzie ta fasola po 7 pln kto to krzyczał?

No mają dużo pola, jakieś tam warzywa słyszałem a najbardziej w pomidora chyba poszli w ostatnich latach. Najlepsze jest to że ten co się z nim niby licytował o to ma kurniki i skup kukurydzy tam, i ci co z nimi współpracowali nawet kiedyś dostają smsy z różnymi ofertami np na nasiona kuku, zbiór itp itd, a ostatnio właśnie powysyłali smsy, że chętnie porozmawiają o zakupie gruntów jak ktoś rozważa sprzedaż.... 

4 godziny temu, kubamako66 napisał(a):

ta dzierżawa byłą koło mnie i uciekała mi z pod nosa ja dawałem mu 2 tyś z moja, dopłata i poszła za 1800 zł bez dopłaty :(  ale tak to trochę pod lasem i trochę glinka i pole wygłodzone trzeba ostro sypać pk przez ostanie 5 lat tylko azot był sypany z tego co widziałem w tym roku rzepak na oko sypał 2-2.5t/ha a pszenica rok temu na 5 t nie więcej była 

Realia takie w okolicy są, chcesz więcej uprawiać to dzierżawa w najlepszym przypadku 1500-1800zl i doplata moja, w najgorszym średnio ok 2300-2500/ha oddając wartosc dopłaty. 

Mając pewnych wydzierżawiających np na kilka lat można było pokombinować na doplatach tak, że pokrywały spokojnie takie czynsze z normalnych upraw. Ale widzę, że wychodzą informacje, że chcą majstrować przy stawkach ! Rolnosrodowikowych już nie ma, integrowana poleciała z 1300 na 800 i właśnie chcą zrobić do podstawowych upraw chyba 146e tej dopłaty..  przy tych innych też chcą obniżać za te bezorki itp. 

Będzie lipa. Ja zejdę z dzierżawy to takie kurnikarze łykną. W czarnym scenariuszu człowiek za kilka lat może swoje im odda... 

Opublikowano
18 godzin temu, kubamako66 napisał(a):

ta dzierżawa byłą koło mnie i uciekała mi z pod nosa ja dawałem mu 2 tyś z moja, dopłata i poszła za 1800 zł bez dopłaty :(  ale tak to trochę pod lasem i trochę glinka i pole wygłodzone trzeba ostro sypać pk przez ostanie 5 lat tylko azot był sypany z tego co widziałem w tym roku rzepak na oko sypał 2-2.5t/ha a pszenica rok temu na 5 t nie więcej była 

Tobie dzierżawa by pasowała a mi trochę za daleko jest i trochę dziwne że Tobie nie dali blisko a szukali gdzie indziej?

Opublikowano
7 godzin temu, Andpol napisał(a):

Tobie dzierżawa by pasowała a mi trochę za daleko jest i trochę dziwne że Tobie nie dali blisko a szukali gdzie indziej?

bo chodziło o cenę chcieli dużo więcej niż dawałem 

Opublikowano

W dniu 24.11.2024 o 12:39, MarekUA napisał(a):

A to nie twór rewir Łukaszek, nikomu już nie chce się robić za taki czynsz dzierżawy ?  Fasola miała drożeć to by może coś zostało na kebaba z tego pola ale zajęcie by było durnoty by się nie czepiały człowieka

A co za różnica 20km w prawo czy w lewo o bazy.

W dniu 24.11.2024 o 12:39, MarekUA napisał(a):

A to nie twór rewir Łukaszek, nikomu już nie chce się robić za taki czynsz dzierżawy ?  Fasola miała drożeć to by może coś zostało na kebaba z tego pola ale zajęcie by było durnoty by się nie czepiały człowieka

A co za różnica 20km w prawo czy w lewo o bazy.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Tomek12 napisał(a):

W sobotę jadę chyba że chcesz sprzedać swojego to kupie

nie swojego nie sprzedam brat szuka varisoema i pomagam coś mu szukać ale ciężki temat 

sam szukam  teraz uprawowo siewny pytanie ktoś kiedyś cos pisał o wał creker że najlepszy na nasze ziemie tutaj tylko brak włoki do ideału taki accord czy amazone ad  303 będzie lepsze ?  

https://www.olx.pl/d/oferta/agregat-uprawowo-siewny-kverneland-accord-kuhn-CID757-ID10qolJ.html?reason=observed_ad

Edytowane przez kubamako66
Opublikowano

Jakim ciągnikiem dysponujesz ? Areału też za wielkiego chyba nie masz, chybaże coś się zmieniło czy zmieni czy i usługi? Jeden i drugi dobry, accord chyba może być lżejszy, amazonki chwalą za dobry system ustawienia głębokości siewu na redlicy talerzowej

Opublikowano
1 minutę temu, skywalker89 napisał(a):

Jakim ciągnikiem dysponujesz ? Areału też za wielkiego chyba nie masz, chybaże coś się zmieniło czy zmieni czy i usługi? Jeden i drugi dobry, accord chyba może być lżejszy, amazonki chwalą za dobry system ustawienia głębokości siewu na redlicy talerzowej

ciągnik 120 km i właśnie żeby w miarę lekki był budżet do 60 tyś max pola mam 30 ha a siane będzie tak ok 15 ha rocznie plus drobne usługi 

Opublikowano
14 minut temu, kubamako66 napisał(a):

nie swojego nie sprzedam brat szuka varisoema i pomagam coś mu szukać ale ciężki temat 

Jeden variosem wam starczy. Kupcie coś na podwójnej redlicy talerzowe. Wtedy sprzedacie variosema.

5 minut temu, kubamako66 napisał(a):

ciągnik 120 km i właśnie żeby w miarę lekki był budżet do 60 tyś

To jest dla Ciebie

https://www.olx.pl/d/oferta/siewnik-lemken-saphir-7-i-rozsiewacz-bogballe-m2w-CID757-IDYERO0.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=3

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, kubamako66 napisał(a):

sam szukam  teraz uprawowo siewny pytanie ktoś kiedyś cos pisał o wał creker że najlepszy na nasze ziemie tutaj tylko brak włoki do ideału taki accord czy amazone ad  303 będzie lepsze ?  

https://www.olx.pl/d/oferta/agregat-uprawowo-siewny-kverneland-accord-kuhn-CID757-ID10qolJ.html?reason=observed_ad

30 minut temu, kubamako66 napisał(a):

https://www.olx.pl/d/oferta/agregat-uprawowo-siewny-kverneland-accord-kuhn-CID757-ID10qolJ.html?reason=observed_

A patrzyliscie tego https://m.olx.pl/d/oferta/kongskilde-demeter-variosem-CID757-ID137D9p.html

Edytowane przez Tomek12
Opublikowano
5 minut temu, kubamako66 napisał(a):

po tego miałem już jechać tylko byłęm 2 w kolejne na oględziny był wystawiony za 7.5 tys. tylko z 5 sekcjami a tutaj 6 dołożona sekcja i 10 tyś plus :P 

On z 5  zrobiony a gdzie on był