Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Massy napisał(a):

A może chodziło o 2.8 😉

zapewne tam potrafią docenić jakość zwłaszcza kalibraż i nie było żadnej pomyłki; rzeczywiście 3,8 tyle że na dwa miechy odroczona płatność i nie każdy towar wezmą. To stare wygi  na tyle znają rynek co wiedzą że dobry prima sort towar zawsze znajdzie nabywcę nawet po nieco wyższej niż średniorynkowa cenie

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 22.10.2025 o 04:50, dysydent napisał(a):

zapewne tam potrafią docenić jakość zwłaszcza kalibraż i nie było żadnej pomyłki; rzeczywiście 3,8 tyle że na dwa miechy odroczona płatność i nie każdy towar wezmą. To stare wygi  na tyle znają rynek co wiedzą że dobry prima sort towar zawsze znajdzie nabywcę nawet po nieco wyższej niż średniorynkowa cenie

Byłem sprawdziłem, próbki podrzuciłem i wszystko się zgadza patrzą na wilgoć i kaliber nic tylko wozić ale faktura na 60 dni hmmm.

60 dni ktoś będzie obracać moją kasą to tak trochę niefajno a z resztą dopiero co dostałem przelewy za rzepak i też ktoś zarabiał na mojej kasie od żniw ...

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Massy napisał(a):

60 dni ktoś będzie obracać moją kasą to tak trochę niefajno

możesz traktować różnicę w cenie wobec u innych szybszej płatności jako odsetki od kredytu którego udzielasz
no nic jak tylko poczuć się jak jaki panisko bankier xD
tylko kto wie po ile będzie ta fasola za te dwa... który to dzisiaj? na dzień przed Wigilią? i tu jest dylemat większy niż jakieś poczucie ... w sumie to nie wiem czego

jedyna lepsza oferta o jakiej ja słyszałem za fasolę z tegorocznych żniw w skupie hurtowym to na samym ich początku 4zł/kg jaśka karłowego ale też płatność 60dni i nawet nie wiem czy do tej transakcji doszło czy nie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

możesz traktować różnicę w cenie wobec u innych szybszej płatności jako odsetki od kredytu którego udzielasz
no nic jak tylko poczuć się jak jaki panisko bankier xD
tylko kto wie po ile będzie ta fasola za te dwa... który to dzisiaj? na dzień przed Wigilią? i tu jest dylemat większy niż jakieś poczucie ... w sumie to nie wiem czego

jedyna lepsza oferta o jakiej ja słyszałem za fasolę z tegorocznych żniw w skupie hurtowym to na samym ich początku 4zł/kg jaśka karłowego ale też płatność 60dni i nawet nie wiem czy do tej transakcji doszło czy nie

No i o to mi chodziło,  lichwiarz ze mnie żaden więc fasola 60 dni poleży w magazynie , dowiedziałem się jaki kalibras i wilgoć ma mój towar . Bagi właśnie ustawiłem w magazynie , od poniedziałku kontrakt na pszenżyto wypełniam moze zaliczki dopłat wkrótce wpłyną i jakoś przetrwam do nowego sezonu może 😉

• Haha 1
Opublikowano

No mi zaliczka doplat wczoraj wleciała 

Od znajomego tez wczoraj jakis Janowiak bral fasole 3.1 na rękę 3.2 konto

1 minutę temu, king12 napisał(a):

Porażka 

Opublikowano
2 godziny temu, Massy napisał(a):

Byłem sprawdziłem, próbki podrzuciłem i wszystko się zgadza patrzą na wilgoć i kaliber nic tylko wozić ale faktura na 60 dni hmmm.

60 dni ktoś będzie obracać moją kasą to tak trochę niefajno a z resztą dopiero co dostałem przelewy za rzepak i też ktoś zarabiał na mojej kasie od żniw ...

A nie godziles sie? Ja tez dostalem niedawno za rzepak ale sam tak chcialem bo nie byla mi kasa potrzebna a za wydłużony termin troche mi nalecialo

Opublikowano
58 minut temu, king12 napisał(a):

Porażka 

Czy to zdrowe komentować swój własny wpis ?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

mi tam nie szkodzi
jeśli Tobie to se może jakie "proszki" weź? xD

mi też się zdarza zamiast "edytuj" pomylić i "cytuj" kliknę i samego siebie cytuję
po tym odświeżeniu af pozmieniali miejsca tych kontrolek i się myli

od poniedziałku kontrakt na pszenżyto wypełniam moze zaliczki dopłat wkrótce wpłyną i jakoś przetrwam do nowego sezonu może 😉

no przynajmniej z głodu nie zginiesz; masz fasolę xD

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Massy napisał(a):
W dniu 22.10.2025 o 04:50, dysydent napisał(a):

Z ciekawości, jak jest rozliczany kalibraż? Jaki to jest standard, a za jaki dopłacają?

Opublikowano

nie dopłacają, za drobnej nie chcą kupić albo niedokalibraż w odpad odliczą a jakie tam w tym roku parametry uznają za wystarczające tego nie wiem; co z resztą zależy od kupującego jak który tam sobie wymyśli i dla kogo i na co dalej odsprzedaje. Na przetwórnie mniej istotny kalibraż na handel detaliczny suchego ziarna ma większe znaczenie

Opublikowano
22 minuty temu, dysydent napisał(a):

"proszki" weź?

Mógłbyś się odemnie od.., nie naruszam Twojej strefy komfortu i staram się nie nie wchodzić w nikim z konflikt a Ty się nie możesz jednak opanować.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Tobie wolno się czepiać "zdrowotności" czyichś komentarzy ale Ciebie to już nie wolno?
a poznaj jak to jest kiedy i Ciebie czołgają

z resztą zapracowałeś sobie wcześniej na szczególną uwagę i długo jeszcze Ci do pełnej rehabilitacji

nnno nawet nieźle Ci idzie. nawet masz rację - nie musiałem się czepiać - sorry
nie obiecuję poprawy :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, kamil800 napisał(a):

A nie godziles sie? Ja tez dostalem niedawno za rzepak ale sam tak chcialem bo nie byla mi kasa potrzebna a za wydłużony termin troche mi nalecialo

No te 60 dni mnie jakoś blokuje. 

Powiedziałem czego bym oczekiwał i ile mam fasoli do zaoferowania , mam zadzwonić w połowie przyszłego tygodnia . Zobaczymy 

Godzinę temu, odrion napisał(a):

Z ciekawości, jak jest rozliczany kalibraż? Jaki to jest standard, a za jaki dopłacają?

Kalibraż nie jest rozliczany tylko czasem w kontrakcie masz zaznaczone ile nasion na 100 g maksymalnie jest dopuszczalne , tak jak Gandalf wyżej pisał 😁

Ze zbożami masz podobnie przecież 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Massy napisał(a):

Gandalf

se mam stosowny kapelusz kupić? czy tam - uszyć? tylko z czego uszyć? będziesz miał wolne big bagi; daj znać ;) xD

dwa minione lata pod rząd sprzedawaliśmy ze szwagrem fasole z płatnościami "na poczekaj"; oczywiście wiarygodnym ludziom i jeśli by w tym roku była taka możliwość i stosowny profit na cenie to też pewnie tak zrobimy.
Kwestia podejścia do plantacji; nigdy nie zakładamy że cokolwiek będzie do sprzedania. Jak ryzykowna to do samego końca. Tylko że tegoroczne ceny nawet te 3,8 jakoś nie zachęcają nas aby bodaj zajrzeć do worków czy na przyczepę co tam z robakiem i jeszcze ub roczna kasa za fasolę na koncie to pewnie poleży sobie do wiosny ta fasola a kto wie czy nie dłużej bo jakoś pozbyć się tylko by się pozbyć za jakieś drobne to lepiej nie siać na drugi rok a ta niech leży skoro nie chce być droższa
no ale każdy powód by nie sprzedawać w niskie ceny jest dobry a skoro biznes na fasoli się skończył to ew w ramach wiosennych porządków się uprzątnie z posesji razem z innymi śmieciami jakie się wówczas po zimie wywozi, no chyb że co drgnie z ceną
Na razie tylko starym trybem jakieś małe ilości detaliczne aby bodaj usługę mastera zwrócić i choć część kosztów uprawy a dalej sie zobaczy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
18 minut temu, dysydent napisał(a):

se mam stosowny kapelusz kupić? czy tam - uszyć? tylko z czego uszyć? będziesz miał wolne big bagi; daj znać ;) xD

Da się zrobić 😉

Opublikowano (edytowane)

No te 60 dni mnie jakoś blokuje.

Każdy ma swoją indywidualną sytuację, ale jeżeli przyjąć, że dają 3.5 zł z 14 dniowym terminem, a 3.8 płacą przy 60 dniach, to jest to odpowiednik jakbyś pieniądze miał na lokacie oprocentowanej ponad 60% w skali roku. Jeżeli do porównania przyjąć, że 3.5 płacą po 30 dniach, a 3.8 po 60 dniach, to mamy odpowiednik lokaty na ~100%. Jeżeli kontrahent wiarygodny i pieniądze nie potrzebne na już, to moim zdaniem super oferta. Żeby było jasne, nie mówię, że sama cena jest super, tylko płacenie dodatkowo 30gr za ekstra dni z płatnością.

Godzinę temu, dysydent napisał(a):

będziesz miał wolne big bagi; daj znać

Nie zabrałbyś ze 50 big bagów po nawozach :) ? To masakra, że nie ma gdzieś w gminach miejsca gdzie można byłoby oddać big bagi. Z chęcią bym za to coś dopłacił. Albo, żeby firmy nawozowe odbierały tak jak opakowania po ŚOR. Brak polityki w tym temacie zmusza rolników to palenia plastiku.... 

Edytowane przez odrion
Opublikowano

Przy 60 dniowych opóżnieniach w płatnościach istnieje prawdopodobieństwo że z tych  60 dni zrobi się nigdy , ten co kupuje z odroczonym terminem płatności też kalkulator pewnie ma i wie że tona 3000 zł. powiedzmy i tych ton za mc. można nachapać  . No ale fasolarze to bogaci ludzie , jeden nawet polonista się trafił 

Opublikowano

To oddzielna sprawa. Jak jest ryzyko, czy obawa o wiarygodność, to pewnie, że lepiej szybko gotówka, albo krótki termin. Ale może też być tak, że ma dobrego odbiorcę, który dobrze płaci, ale ma długi termin i z racji tego, że nie chce blokować swojej gotówki, to tez oferuje dłuższy termin. Nie znam tego skupu, więc się nie wypowiem, ale wiem, że duże firmy lubią narzucać długie terminy i 60 dni to taki jeden z "bardziej ulubionych" 

Opublikowano
12 godzin temu, odrion napisał(a):

Każdy ma swoją indywidualną sytuację, ale jeżeli przyjąć, że dają 3.5 zł z 14 dniowym terminem, a 3.8 płacą przy 60 dniach, to jest to odpowiednik jakbyś pieniądze miał na lokacie oprocentowanej ponad 60% w skali roku. Jeżeli do porównania przyjąć, że 3.5 płacą po 30 dniach, a 3.8 po 60 dniach, to mamy odpowiednik lokaty na ~100%. Jeżeli kontrahent wiarygodny i pieniądze nie potrzebne na już, to moim zdaniem super oferta. Żeby było jasne, nie mówię, że sama cena jest super, tylko płacenie dodatkowo 30gr za ekstra dni z płatnością.

Nie zabrałbyś ze 50 big bagów po nawozach :) ? To masakra, że nie ma gdzieś w gminach miejsca gdzie można byłoby oddać big bagi. Z chęcią bym za to coś dopłacił. Albo, żeby firmy nawozowe odbierały tak jak opakowania po ŚOR. Brak polityki w tym temacie zmusza rolników to palenia plastiku.... 

Otóż to każdy ma własny kalkulator w głowie , dla mnie osobiście zgodzenie się na warunki skupu = towar sprzedany i nic więcej nie mogę zrobić z tym towarem . Znając życie od uściśnięcia ręki do zobaczenia kasy na koncie zejdzie około 70 dni przy tak niepewnej sytuacji geopolitycznej ... jestem cykor poprostu .😉

A tak naprawdę mam nadzieję na deko lepszą kasę.

W przyszłym tygodniu mam wywozu pszenżyta no i trza powoli zerkać w stronę qq , tu to dopiero zarobię 😁

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Massy napisał(a):

Znając życie od uściśnięcia ręki do zobaczenia kasy na koncie zejdzie około 70 dni przy tak niepewnej sytuacji geopolitycznej ... jestem cykor poprostu .😉

dodam że i nie tylko geopolityka a skok podaży samej fasoli uprawnia ak najbardziej do nieufności wobec skupujących i rzeczywiście sporo racji i w tym

13 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Przy 60 dniowych opóżnieniach w płatnościach istnieje prawdopodobieństwo że z tych  60 dni zrobi się nigdy ,

tak - w tym roku owo prawdopodobieństwo dużo wyższe niż gdy fasoli nie było tak dużo i skupujący usiłując sprostać presji ilości mogą tyle na siebie wziąć towaru na który sami nie znajdą dalszych odbiorców; przeceni własne możliwości i "się udławi"
w tym roku bardziej trzeba i to uwzględniać niż w ubiegłym. Nawet najuczciwszym może się noga powinąć i ta wyższa cena w funkcji terminu płatności to nie tylko namiastka lokaty bankowej ale i ryzyka niewypłacalności zwłaszcza jeśli by ceny spadały nadal

Edytowane przez dysydent