Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Nie wiem czy coś daje jeszcze czy nie, no ale dla mnie to dalej glupota przy braku opadów, rzepak pobiera z azot do kwitnięcia no ale nikt nikomu nie broni wyrzucać swojej kasy dosłownie w błoto. Kiedyś sypnąłem dodatkowo właśnie po 100kg mocznika to nie było żadnego efektu..

Opublikowano
16 godzin temu, Zetor9540iursusc330M napisał(a):

Koło hrubieszowa wioska obok nie chce pisać nazwisk bo raz już miałem problem jak ujawniłem dane 

Jak prowadzi firmę to o co niby ma Cię oskarżyć? Chyba że masz podpisaną umowę z utajniona ceną.

1 godzinę temu, skywalker89 napisał(a):

Tak jeszcze w nawiązaniu, się ruszyłem, bo sąsiad będzie mocznik na rzepak sypał, no ręce mi opadają na takie głupoty... 

Ja też sypię mocznik ( bez inhibitora)i do tego trochę saletry 

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, skywalker89 napisał(a):

Nie wiem czy coś daje jeszcze czy nie, no ale dla mnie to dalej glupota przy braku opadów, rzepak pobiera z azot do kwitnięcia no ale nikt nikomu nie broni wyrzucać swojej kasy dosłownie w błoto. Kiedyś sypnąłem dodatkowo właśnie po 100kg mocznika to nie było żadnego efektu..

A to saletra dziala bez opadow? 🤔

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, sylwester35 napisał(a):

Propagande siejecie byłem u gościa na skupi 6zł daje

Tak ktoś jest samobójca, fasola po 5.40-5.50 a ktoś bierze po 6. Ty nie siej propagandy 

Opublikowano (edytowane)

Ale to jedna osoba napisala, ze jest 5,4 a on jest juz trzecia ktora napisala, ze jednak 6zl 🤔 ktos pisal, ze warszawiak tez 6 wczoraj dawal i ktos pisal o jakiejs firmie ale tam bylo 5,8zl chyba.

Najlepiej to zadzwonic samemu i sie dowiedziec 🤷

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Jcb napisał(a):

fasola po 5.40-5.50 a ktoś bierze po 6

z rodzaju - kotkiem od ogonka strony ;)

ja "biorę" po 6
a jak mi nikt tyle nie da to niech leży :P  xD
tyle jej mam że w detalu się sprzeda albo i do nowej przeleży a i to jak mi z siewów zostanie
na siew to co innego i za darmo ... pożyczę tzn bez odsetek na po zbiorach a że wiem kto szuka a ma krucho z kasą to jeszcze Mu dopilnuję plantacji
by miał z czego oddać :D

tak po prawdzie (i już poważniej) to sprzedawaliśmy zaraz po żniwach sporo i po 5,5 zanim na te 6 podskoczyła tak że mogliśmy my to póki co ceny tylko wracają do poziomów jakie wielu przecież jeszcze akceptowało i przecież najwięcej plonu ub rocznego poszło właśnie poniżej tych sześciu

z drugiej strony to nie wiem czy jest na tyle zapasów w terenie aby to nadpodaż była powodem tych spadków ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 godzin temu, Jcb napisał(a):

Tak ktoś jest samobójca, fasola po 5.40-5.50 a ktoś bierze po 6. Ty nie siej propagandy 

No i sprzeda po 6.50 i zarobi coś w tym dziwnego? Widocznie nie wszyscy utrzymują zmowy  lub nie brali w tym udziału. Po ile fasola na giełdzie? Po ile w sklepie? Tylko u chłopa tanieje. Nawet nie widać tych ciągników jadących na skup hehe

Opublikowano
58 minut temu, Daxxx napisał(a):

No i sprzeda po 6.50 i zarobi coś w tym dziwnego? Widocznie nie wszyscy utrzymują zmowy  lub nie brali w tym udziału. Po ile fasola na giełdzie? Po ile w sklepie? Tylko u chłopa tanieje. Nawet nie widać tych ciągników jadących na skup hehe

Myślisz że jak ktoś kupi fasolę po 5.40 to odrszu ja sprzedaje po 6.50? Chyba na temat jakiegokolwiek handlu nie masz pojęcia xd jak fasola tanieje w skupie znak że Handlarz też automatycznie mniej dostaje. Nie wierzę że marże zawsze mają różną tylko są jakieś małe widełki strzelam że 30-60gr max na kg. I skąd wgl wiesz że kupi za 6 a sprzeda za 6.50? W takim razie daj namiar kto ode mnie kupi po 6.50 a ja od wszystkich wezmę po 6.20 żeby z 30gr zarobić na brudno oczywiście 

Opublikowano (edytowane)

Przeciez oni nie kupuja od ciebie fasoli po 6zl i licza na cud, ze może podrożeje na 6,5zl 🤦 przeciez on musi miec pewność, ze na niej zarobi. Ma kontrakty podpisane. Jak ty sobie wyobrazasz cos kupic i nie wiedziec czy sprzedaż z zyskiem czy nie?

Z reszta jak pisalem jaki jest sens mowienia kogos, ze sieje propagande skoro taka informacje dostal a 2 inne osoby ją potwierdzily? Brac telefon, dzwonic i sie pytac i tyle 🤷

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
3 godziny temu, Jcb napisał(a):

Myślisz że jak ktoś kupi fasolę po 5.40 to odrszu ja sprzedaje po 6.50? Chyba na temat jakiegokolwiek handlu nie masz pojęcia xd jak fasola tanieje w skupie znak że Handlarz też automatycznie mniej dostaje. Nie wierzę że marże zawsze mają różną tylko są jakieś małe widełki strzelam że 30-60gr max na kg. I skąd wgl wiesz że kupi za 6 a sprzeda za 6.50? W takim razie daj namiar kto ode mnie kupi po 6.50 a ja od wszystkich wezmę po 6.20 żeby z 30gr zarobić na brudno oczywiście 

3 godziny temu, Jcb napisał(a):

To tak jak powiedziałeś marża 60 gr. czyli jak kupowali po 6 to nie wiedzieli po ile sprzedadzą? Wtedy kontraktów nie było? Skupujący wiadomo oni nie zarabiają i jescze dokładają ze swoich ehhh

Opublikowano
4 godziny temu, Daxxx napisał(a):

Jak kontakt podpisany z stała cena ? Śmiech na sali jakby był podpisany ze stałą cena to by fasola nie windowala góra dół tylko trzymała cenę 

48 minut temu, Daxxx napisał(a):

To tak jak powiedziałeś marża 60 gr. czyli jak kupowali po 6 to nie wiedzieli po ile sprzedadzą? Wtedy kontraktów nie było? Skupujący wiadomo oni nie zarabiają i jescze dokładają ze swoich ehhh

Max 60gr mówię czytaj ze zrozumieniem. Kontrakt ok a czemu fasola pnie się do góry i spada ? 

Opublikowano
2 minuty temu, mint napisał(a):

@Jcb poratujesz jak już nikt nie będzie chciał fasoli za darmo? Gratis to uczciwa cena🤣

Najlepsza cena to za darmo 😅

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał(a):

Panikujcie dalej to z pewnością fasola zdrożeje 

Nie wiem czy ktoś panikuję czy nie czy poprostu fasoli nie ma. Jadąc obok skupów to tylko pustki świecą i zsypy pozastawiane big bagami . 

Opublikowano

Ulmanowi wyjątkowo nie udało się póki co wstrzelić w najwyższą cenę to sam panikuje że po 5br przyjdzie mu sprzedac. 

Różnie może być, ja myślę, że przez suszę którą mamy ruszą się kontrakty na zboża w tym co mnie najbardziej interesuje jęczmienie browarne, bo trochę dostały te uprawy a póki co marzec się zapowiada suucho, więc może i fasola bliżej maja wystrzeli na 7zl 😜

Opublikowano
W dniu 18.09.2018 o 06:53, waldii1 napisał(a):

Mogę sprzedać swój kombajn rotorowy, idealne rozwiązanie do fasoli. Fasola kubełkami trafia do zbiornika a później kubełkami na przyczepę. Film z pracy 

Potrzebuję kontaktu do obecnego bądź poprzedniego właściciela gdyż mam kilka pytań odnośnie tej maszynki 😁 może ma ktoś nr i by mi na priv podeslal 💪

Opublikowano

Panowie, Dual Gold wypadł. Co w zamian na jednoliścienne? Powschodowo przygotowane fusilade, ale z racji, że fasola będzie po pszenicy, chciałem coś dać również przedwschodowo. W ostatnim sezonie dual gold na tyle się sprawdził, że obyło się bez zwalczania powschodowego. 

Opublikowano (edytowane)

2 lata nie dawalem golda. Raz po wschodach fusilade i to wcale nie bylo zadnej wielkiej presji jednolisciennych. Jakies pojedyncze sztuki 

Edytowane przez kamil800