Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, king12 napisał:

Ale ze spirelli 6t to max podobno bo znajomy wykosil tydzień temu na 3 klasie ziemi przedplon kuku na zielonkę i 150kg azotu 

Ziarno grube piękne 32 gluten 

Sam za rok posieje 1ha na próbę zamiast jeczmienia. Parametry podobno niezłe trzyma.  No i podobno gęsto siać.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
Andpol napisał:

1 minutę temu, kubamako66 napisał:

pszenica Vistula z ręki dziś o 13 miała 14.5% i koło wtorku trzeba ją młócić okolice Hrubieszów

rzepak wykosiłeś?

za godzinę mam mieć kombajn i będę młócił jak pogoda wytrzyma

Opublikowano

O 20 w rzepak wjezdzac? To ile go tam jest?

Ja dzis bylem to z brzegu wyglada juz jakby sie nadawal ale wdarlem sie w srodek i jest jeszcze masa zoltych strakow od dolu. Musi jeszcze kilka dni stac

Opublikowano
24 minuty temu, Łukaszek napisał:

A mówiłeś dzisiaj że jeszcze zielony. 

tak miało być ale w okolicy wszyscy młócą suchy jest miejscami jeszcze zielony ale tylko rgt blakminton  a Jurek już jest własne ok i był plan młócić ale deszcz  pokropił i po robocie może cos jutro jak będzie pogoda 

Opublikowano (edytowane)

U mnie pszenżyto z ręki 13% No i też we wtorek chcę brać. 

Moje pszenice dopiero kolor żółty złapały więc tam to jeszcze trochę.

Hmm jak się prognozy sprawdzą to chyba bardziej w środę niż wtorek kosić.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, king12 napisał:

Ale ze spirelli 6t to max podobno bo znajomy wykosil tydzień temu na 3 klasie ziemi przedplon kuku na zielonkę i 150kg azotu 

Ziarno grube piękne 32 gluten 

A nie wiem jaka odmiana ale w jakim roku byś go nie zapytał ile sypie to 12 ton zawsze  mówi 😀 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano
1 godzinę temu, rolnik039 napisał:

A nie wiem jaka odmiana ale w jakim roku byś go nie zapytał ile sypie to 12 ton zawsze  mówi 😀 

A no to chyba, że. W sumie to na YouTube albo agrofoto to by się taki nadawał. 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

na af wyśmieją dla zasady a na yt musi jakieś obrazki pokazać z tych swoich "platacyj" i szybko się wyda jak który z sąsiadów do rodo zgłosi że sobie przywłaszcza wizerunki nie swoich pól xD

porosiło i wczoraj trochę; ze trzy mm spadło i może obiecane na ten tydzień upały fasole przetrzymają bez większych strat no ale jeśli ma być grubo ponad trzydzieści kilka dni pod rząd to na pewno jakaś część strąków obleci
jak dotąd nikt się nie przyznał czy ma jakiś sposób na podtrzymanie strąków na fasoli jakimi np hormonami roślinnymi i wynika to z tego że takich tajemnic nikt za free ot tak nie zdradza czy rzeczywiście nikomu się skutecznie to nie udało i nikt nie ma się czym chwalić?

o, znów zaczyna deszczyk
dobrze dobrze

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

To aminokwasy z mikroelementami. Nic nadzwyczajnego. Same aminokwasy powinny troche pomoc w wiazaniu strakow. Sam dalem 2x po pol dawki i nawiazane jest bardzo ladnie ale nie zostawilem kontrolki wiec w sumie nie wiem czy cos dalo czy sama z siebie nawiazala 😂 nie wiem czy to przez te "odzywki" ale strasznie dlugo mi kwitla, nawet teraz sa jeszcze miejsca na polu, ze nadal kwitnie. Miesiac 🙈

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

za wcześnie te upały bo jeszcze większość strąków zbyt młoda i fasola je prędzej zrzuci niż przedwcześnie zasuszy i te upały bardziej groża przedłużeniem a nie skróceniem wegetacji przynajmniej jaśków bo jakieś wczesne drobne to i owszem; te już mają zbyt duży strąk by zrzucić i te do końca lipca rzeczywiście mogą być do omłotu
Strąk stymuluje zasychanie krzaków i zaprzestanie kwitnienia dopiero gdy osiągnie swoją maksymalną dla odmiany wielkość i ziarna wewn tylko przyrastają. młodsze strąki nie maja takiej "siły hormonalnej" i z kolei same padają ofiarą innych zależności samoregulacyjnych gdy roślinie brakuje możliwości ich wyżywienia inne hormony zasuszają szypułkę strąka i ten odpada.

no chyba że deszczu nie będzie jakie ze trzy tygodnie to wtedy wszystko wyschnie ale to już ze znamionami klęski ale to jest mało prawdopodobne zwłaszcza że ta fala upałów ma nie być jakaś specjalnie długa

no jeśli by tych okolic czterdziestu dobijało kilka dni pod rząd to nie wiem jak to by wpłynęło i obym nie miał okazji się dowiedzieć

• Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, dysydent napisał:

no chyba że deszczu nie będzie jakie ze trzy tygodnie to wtedy wszystko wyschnie

W szparagówkach sianych w optymalnych terminach to se nawet ludzie nie zdaja sprawy jaka będzie ciulnia.

Opublikowano (edytowane)

optymalny termin dla szparagówek w Polsce? oczywiście mówimy o uprawach gruntowych to gdzieś połowa do końca czerwca dla towarowych na mrożenie lub początek maja na zbiory w lecie które właśnie się zaczynają i ten termin pod chłodnie - czerwcowy do pierwszych dni lipca coraz bardziej staje się ryzykowny bo klimat Polski coraz bardziej przypomina śródziemnomorski z suchym i upalnym latem z coraz wyższymi nawet dla fasoli za wysokimi temperaturami. zatem jedynym optymalnym terminem pozostaje ten z początku maja bo ten na wczesnojesienne zbiory coraz częściej będzie zawodny a że chłodnictwo wolało by jak najkrócej przechowywać? będzie musiało bazować na produkcji z rejonów bliżej nadmorskich ale ni w Polsce bo Bałtyk to tylko większe słonowodne jezioro śródlądowe i za mały ma wpływ na podniesienie sumy opadów w środku lata. Niemcy, Dania, Holandia,; tam najbliżej bo Francja niebawem nie będzie miała nawet swoich kartofli ale z przyczyn nie klimatycznych a innych które w stosowniejszym do tego temacie opisałem

2 godziny temu, androproteam napisał:

Co to za plamki na strąkach? Antraknoza czy bakterioza obwodkowa

IMG_20240709_093541.jpg

poszukaj sobie w guglu jak wyglądają zmieniki i poobserwuj czy to w łanie fasoli nie fruwa
bo też może dawać podobne objawy żerowanie tego sokopijcy choć i może to być infekcja choroby ale wtedy i na liściach, pędach będą jej objawy gdy zmieniki inne na tych organach dają uszkodzenia

jeśli jest dysproporcja w nawożeniu na niekorzyść fosforu względem azotu to rzeczywiście - najbardziej prawdopodobna

2 godziny temu, Zbyszek3939 napisał:

Antraknoza.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, androproteam napisał:

Na przyszły sezon jakie środki polecacie żeby zabezpieczyć się przed antraknoza?

zbilansowane nawożenie z naciskiem na fosfor, magnez mikro głównie bor aby tych składników nie było niedoboru i uprawa tolerancyjnych odmian fasoli; najczęściej to wystarczy dla odmian na suche ziarno
szparagówki to co innego, te bardziej narażone i ochrona pewnie w standardzie konieczna i z tym nie do mnie..np @mirro na pewno będzie lepiej ode mnie wiedział

Edytowane przez dysydent