Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Niestety, ale rzepak w sorzyjajacych warunkach szybko rosnie.  Gdy fasola  będzie zsychac on bedzie mial gruby ped I będzie kłopot  nawet z wycinaniem.

Ja bym pryskal, imazamoks bardxidj zaszkodzi rzepakowi anizeli bentazon.

Opublikowano (edytowane)

Wiem ale bentazon w takiej fazie chyba nic nie uszkodzi bo juz nie raz tu ktos pisał, ze szlo na kwiat i nic sie nie stalo a nie wiem co z imazamoksem. Ogolnie to na stanie mam wszystko. Basagran i corum i pulsar ale nie wiem czym pojechac na te biale pąki. Rzepak jest w fazie liscieni i to bardzo wczesnych. 

Wiem, ze wczesnowiosenny to urosnie i bedzie gruby jak drzewo bo kiedys tak w bobiku mlocilem na usludze, ze mi nozyki potrafilo wyrywac z kosy w kombajnie 🙈 ale czy taki czerwcowy do sierpnia az tak wyrosnie? Nie mam pojecia

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

O i u mnie taka jest. Identyczna. A mnie wk***ia teraz ten rzepak ale boje sie pryskac na te kwiatki. Z reszta co chwile jakas chmura idzie i jak tylko.opryskam to na 100% popada 😂  Chyba zostawie i co bedzie. Moze nie da rady juz taki duzy wyrosnąć. Albo jak bedzie szybko zapierdzielac to wielorakiem przetne 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Ja już zostawiam. Tylko dokarmiam no i tyle no i jakaś azokstrybinę dorzuce co mam. Już co będzie. Na drugim kawałku koło domu to w sumie już bardziej biało. Nie wiem o co kaman.  W tym samym czasie siana. No, ale dobra. Niech sobie tam rośnie. Chyba, że sprawdzi się co mówisz Kamilu, że szlag owsik trafi po jakimś czasie dopiero. 

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano

Był raz agil 1l a potem powtórka. No chyba bym nie liczył, że nagle zadziałają jakieś moce i miałoby go trafić?🤔

1 godzinę temu, dysydent napisał:

znaczy po czym ma trafić? był jaki graminicyd na ten owsik czy tylko.. nie wiem - "modlitwa"?

• Haha 3
Opublikowano

jeśli dużo tego to bodaj jaki Kaptan można dać, dla pewności z siarczanem magnezu jeśli nie ma pewności czy woda do oprysku nie zasadowa "twarda"

ze dwu/trzy procentowy choć bliżej tych dwu bo kwitnie i czort wie jak pyłek zareaguje  na wyższe stężenie siarczanu.

w niekwaśnym środowisku kaptan się dezaktywuje a w zasadowym to zanim w pole dojedzie potrafi..

reszta na stosownych ulotkach; tzn kiedy ile i czy na kwiat tym kaptanem można bo nie pamiętam

Opublikowano

Sam jutro jadę z kaptanem, azoksą i odżywkami na ten kawałek ze zdjęcia.  Siarczanu już nie daję. Dawałem jak jeździłem z agilem. A no i trochę tego boru dorzucam. 

Wcześniej na mszyce przy okazji tego agilu dawałem cyperkill max.  No i gdzieś narazie się zgubiła. 

Opublikowano (edytowane)

ja dopiero co na priv  Bartkowi napisałem że... jeszcze nie i właśnie zamierzam
no zamierzam tak gdzieś już bedzie drugi tydzień :ph34r:

xD

ale tak zgrubnie na trzy i pól ha to z paliwem dobija już do 3,5k nie licząc nasion bo własne

najemny tylko siew, reszta we własnym... a czekaj - półtora ha orka najemna ale .. no nie dorobił się bo znajomy i po drodze ze swego zahaczył licząc niemalże po kosztach. Miał dobre na przykrycie zieleniny odkładnice to ...

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

Kurde. Ja właśnie zacząłem się przez was zresztą zastanawiać nad kosztami, ale ja chcę dzisiaj pójść spać normalnie.  Więc może innym razem. 

A ktoś wie ile w tym roku za wycinanie będzie się brało? Ludzie mnie pytają ile będę chciał, ale nie wiem. Zresztą mówię, że narazie chcę mieć u siebie co wycinać żeby się zastanwiać ile brać za wycinanie. 

Opublikowano
1 minutę temu, mint napisał:

Maliniarze mają zamiar strajkować więc może czas i na fasolarzy😅

Chcesz strajkować przeciwko ewentualnemu napływowi fasoli na Polski rynek? W sumie lepiej zapobiegać niż leczyć tylko wytłumacz coś takiego podczas składania wniosku o blokadę w gminie?

Opublikowano (edytowane)

@Łukaszek może jednak nie licz tych kosztów, @bartekac7 dobrze radzi bo jeszcze Ci powychodzi że za diabła nie ma szans się to zwrócić i wtedy... no chyba że Ci spanie niemiłe to ..
po takich obliczeniach i tydzień bezsenności może grozić a i dłużej jak se jeszcze przewidywane włącznie ze żniwami "zaprognozujesz"
jeden u mnie znajomy już się do roboty pozarolniczej najął
pewnie se już policzył i już wie ile musi dołożyć a też ma fasole a że w temacie już stary wyga to na pewno liczy się z tym że można nic nie zebrać bo to cholerstwo czasem tak ma jak byś się nie starał

47 minut temu, bartekac7 napisał:

A no i trochę tego boru dorzucam. 

bor Ci wody nie zalkalizuje?

znaczy bardziej temu kaptanowi

no ale tak - skoro bor to nie siarczan tylko właśnie czy - skoro bor to i kaptan?

nie wydybie gdzie w necie jakich tabel mieszania fungi z borem.. ogólnie - nawozami dolistnymi?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
21 minut temu, mint napisał:

Maliniarze mają zamiar strajkować więc może czas i na fasolarzy😅

Teraz to już sobie mogą, karty rozdane

7 godzin temu, bartekac7 napisał:

Już i na drugim kawałku pierwsze kwiaty można znaleźć. Tylko ten owsik mnie wku....akurat ten kawałek jeszcze muszę dożywić, bo oprócz herbicydów, gramicydów nie dostał nic.

20240610_135539.jpg

Dołem ładniejsza ale tam na górce słabiutko  rośnie  , dziś mało terenówki nie wywróciłem  pod lasem  tak zlało że ciągnie na boki, ps, pszczoły  ciągną lipę  od wczoraj fest , będzie kolejny miodzik

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, dysydent napisał:

@Łukaszek może jednak nie licz tych kosztów, @bartekac7 dobrze radzi bo jeszcze Ci powychodzi że za diabła nie ma szans się to zwrócić i wtedy... no chyba że Ci spanie niemiłe to ..
po takich obliczeniach i tydzień bezsenności może grozić a i dłużej jak se jeszcze przewidywane włącznie ze żniwami "zaprognozujesz"
jeden u mnie znajomy już się do roboty pozarolniczej najął
pewnie se już policzył i już wie ile musi dołożyć a też ma fasole a że w temacie już stary wyga to na pewno liczy się z tym że można nic nie zebrać bo to cholerstwo czasem tak ma jak byś się nie starał

bor Ci wody nie zalkalizuje?

znaczy bardziej temu kaptanowi

no ale tak - skoro bor to nie siarczan tylko właśnie czy - skoro bor to i kaptan?

nie wydybie gdzie w necie jakich tabel mieszania fungi z borem.. ogólnie - nawozami dolistnymi?

Robiłem tak nie raz. Wszystko było wporzadku. No kaptan, siarczan i bor to już byłoby za bogato. Zupa by była taka to by nie chciało przez lance przejść. 

19 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Teraz to już sobie mogą, karty rozdane

Dołem ładniejsza ale tam na górce słabiutko  rośnie  , dziś mało terenówki nie wywróciłem  pod lasem  tak zlało że ciągnie na boki, ps, pszczoły  ciągną lipę  od wczoraj fest , będzie kolejny miodzik

Na samej górce? Tam to sam kamień i to chyba jakiś taki ił, bo aż biała ziemia jest jak sie uprawia. Także tam akurat to norma w tym fragmencie. Chyba około 20 ar tego czy jakos tak.  Tam to się fajnie wycina. Tak aby tylko wyciac i zapomnieć. Kamienie tylko strzelają. Najlepsza ziemia jest od lasu do górki. Tak dzisiaj myślałem kto to napalony jechał pod las. To już wiem. Gdzie w takie błoto na borowinie!?😀

Edytowane przez bartekac7
  • Haha 1
Opublikowano

Na tym polu zasnąć idzie, bo tam coś trochę ponad 3ha a długie to zasnąć można. Jak ktoś jedzie pod las to zawsze atrakcja na pobudzenie. 😀

Dobrze, że nie trzeba było jechać traktorem z liną 😀ale spoko od teściów blisko to bym podskoczył. 

5 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Chciałem skrócić do pszczół, żeby nie jechać dookoła😀

Opublikowano (edytowane)

Koszty tak pi razy derzawiu mnie w tym roku:

-talerzowanie 100zl? 

-poplon 200zl?

-npk, siarczan magnezu 450zl

-talerzowanie 100zl

-orka przedsiewna 200zl 

- wyrabianie aktywnym z walem z przodu 200zl

-siew 200zl 

-material siewny 500zl

-doglebówka ze 300zł zlapala 

- 2x pogłówny oprysk+ odżywki 500zł

- podsypywanie 250zl (tak liczo na usludze) 

-wyrywanie 500zl

- przwracanie walkowanie(jesli maszynowe ino raz) zzzzzzz 100zl? 

- młocka, ile, 600zl?

-przebranie 200zl 

Wyszło chyba ze 4400zl/ 1ha... 

Ceny podane za uprawki, opryski nie są zbyt wygórowane myślę,  trzeba siebie i sprzęt szanowac i też coś niecos chociaż wliczać. Doliczyć ubezpieczenie i krus i bite 4500zl wychodzi na jeden hektar, 2t x 3zl, i mamy cały tysiąc pińset zysku... 🤣

Edytowane przez skywalker89
  • Like 1
  • Thanks 1