Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

Coś przypadkiem przestałem obserwować i się dziwię, że tyle czasu nie widzę żadnych powiadomień apropo fasoli a tu taki myk ☺️

No to ciekawie się dzieje, a jak plony w końcu w tym roku? Średnio 1,5-2t, w porywach do 2,5?

Niektórzy twierdzą, że w tym roku najlepiej na fasoli wyjdą... 

Rok przerwy sobie zrobiłem, ale coś myślę, że trzeba będzie próbować nadal to uprawiać, może nie jaśka ale do czerwonej bym podszedł 3 raz w życiu, może w końcu by mi jakoś wyszła..

Tylko ciekawe co będzie z cenami, ale to loteria bo jak plony będą słabe to i ceny będą przyzwoite

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
10 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

nic nie puszczaj chyba że bąka   jeszcze zdrożeje  brakuje towaru na rynku jest zapotrzebowanie  

Popieram "DOBRZE GODA" ;)

• Haha 1
Opublikowano

Każdy liczy cenę za kg a nie liczy plonu, w mojej miejscowości liczą że w roku ubiegłym fasola po 2,5 - 3,0 slaba cena, obecny rok cena 3,0-3,5 cena super i czuć pieniądz z fasoli, tylko w 2018 plon 3tony nie było problemem, a w tym roku jak ktoś ma 2 to już się cieszy, proste liczenie, nie trzeba kalkulatora. Sąsiad sprzedał wszystko co mial średnia 1,2 tony z hektara, ale wziął lepiej jak w roku poprzednim. Młodzi liczą inaczej, starsi liczą po swojemu. Niby matematyka jest jedna a rachunek opłacalności całkiem inny, gdyby fasoli nie siali emeryci i renciści to nikt nie zanizalby ceny fasoli, bo po prostu nie byłoby jej na rynku. Sąsiad mówi, mi wystarczy jak się urodzi 4 tony pszenicy, ZUS resztę w miesięcznych ratach poprzez listonosza wyrowna

Opublikowano
5 godzin temu, Rafcioo96 napisał:

Każdy liczy cenę za kg a nie liczy plonu, w mojej miejscowości liczą że w roku ubiegłym fasola po 2,5 - 3,0 slaba cena, obecny rok cena 3,0-3,5 cena super i czuć pieniądz z fasoli, tylko w 2018 plon 3tony nie było problemem, a w tym roku jak ktoś ma 2 to już się cieszy, proste liczenie, nie trzeba kalkulatora. Sąsiad sprzedał wszystko co mial średnia 1,2 tony z hektara, ale wziął lepiej jak w roku poprzednim. Młodzi liczą inaczej, starsi liczą po swojemu. Niby matematyka jest jedna a rachunek opłacalności całkiem inny, gdyby fasoli nie siali emeryci i renciści to nikt nie zanizalby ceny fasoli, bo po prostu nie byłoby jej na rynku. Sąsiad mówi, mi wystarczy jak się urodzi 4 tony pszenicy, ZUS resztę w miesięcznych ratach poprzez listonosza wyrowna

Widzę że ten twój sąsiad to jakiś  autorytet dla ciebie,   a odnośnie  tego co napisałeś że jak by fasoli nie sieli emeryci i renciści  to by jej nie było na rynku i by ceny nie zaniżali to chce ci powiedzieć że  po prostu nie wiesz co piszesz  😀😎

Opublikowano

Trochę racji w tym jest, ale emeryci czy renciści to mały odsetek i nie można nikomu zabronić dorobić do emerytury, która jest zasiłkiem socjalnym a nie godnym wynagrodzeniem za trud dziesiątek lat. Niech im zdrowie pozwala i niech cieszą się życiem. 

• Like 1
Opublikowano

ale widać straszny boom na fasole jak żadnego roku może przed świętami 4 zł złapać będą ludzi płakać co sprzedawali nie przebierano po 2,90zl 1000zł na tonie w plecy

Opublikowano (edytowane)

pamiętam kiedyś artykuł w jakiejś gazecie gdzie porównywano ówczesne zasiłki rodzinne do ceny worka fasoli (porównywano pogardliwie) ale wtedy jakieś 150zł na dziecko dawali i fasola była po 3zł. no to teraz jak dają 500... ;) 
a poważnie to jest progowa pewna cena powyżej której jakaś produkcja się opłaci i dla mnie na fasolę 3,5 jest obecnie takim progiem powyżej którego nie czekam na lepszą a jeśli w tej chwili nie sprzedaję to tylko dla tego że ogólnie fasoli nie traktuję jako wysokodochodową plantację czy zajęcie w ogóle  i nią zajmuję się kiedy wszystko inne pozałatwiane. Rzeczywiście owe i 3,6 to jeszcze żaden boom tylko "szara normalka" No każde powyżej 3,7-3,8 pewnie sprawi że bodaj sprawdzę ile tam jeszcze we workach leży zapomnianej w stodole. a ile sprawi że zacznę szukać zbytu? 
Leży ponad tona czerwonej i ponad już piątkę chyba a ja nie raczę nawet jej przewiać bo wszystko inne ważniejsze. no ale chociaż kabel główny zasilający wymieniłem dopiero co czyli - jest nadzieja :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 godziny temu, a-zA-Z0-9 napisał:

ale widać straszny boom na fasole jak żadnego roku może przed świętami 4 zł złapać będą ludzi płakać co sprzedawali nie przebierano po 2,90zl 1000zł na tonie w plecy

Ja już płaczę bo nie zadbalem w tym roku i nie mam plonu. 😭 Olałem temat bo co będę się wysilał i może sprzedam po 2 zł. A tu proszę. Cena cały czas do góry. 😀 Nauczka na przyszłość. 

Opublikowano (edytowane)

Przebieranie? to temat przeszłości. za 30gr kilo bo tyle usługa kosztuje lub potrącenie z ceny. Jak nisko trzeba własny czas cenić aby godzić się na ... ile to za godzinę można w miarę dokładnie przebrać ręcznie na jedną osobę? ale tak aby nie trzeba było maszyną poprawiać.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

U nas już drugi rok z kolei mamy suchy rok. Tablice mam LZA, ale zaznaczam że to dotyczy mojego regionu. Przez Zamość, Lipsko, Komarów, Tomaszów, Krasnobród potrafiło pięknie popadać, a u nas tylko kropiło. Największy deszcz był na początku sierpnia, ok 40 litrów i to w zasadzie tyle na ten rok. Widać było wyraźnie jak deszcz idzie korytarzami, a nie idzie jednym spójnym frontem.

I na nic zdaje się nawożenie, opryski i cała praca jak nie ma deszczu. I nikt mnie nie przekona że coś cudownie zadziała, kiedy roślina broni się przed parowaniem i wnikanie substancji jest słabe. Strąkowiec szaleje, bo nikt z sąsiadów nie pryska na niego, bo "po co krzaki niszczyć". Namłot to może 1,3 tony z hektara, Jak w przyszłym roku nie wyjdzie ponownie, to raczej będzie się siało po pół hektara, bo sprzęt jest i gimnastyki troche się przyda.

Opublikowano
14 godzin temu, dysydent napisał:

pamiętam kiedyś artykuł w jakiejś gazecie gdzie porównywano ówczesne zasiłki rodzinne do ceny worka fasoli (porównywano pogardliwie) ale wtedy jakieś 150zł na dziecko dawali i fasola była po 3zł. no to teraz jak dają 500... ;) 
a poważnie to jest progowa pewna cena powyżej której jakaś produkcja się opłaci i dla mnie na fasolę 3,5 jest obecnie takim progiem powyżej którego nie czekam na lepszą a jeśli w tej chwili nie sprzedaję to tylko dla tego że ogólnie fasoli nie traktuję jako wysokodochodową plantację czy zajęcie w ogóle  i nią zajmuję się kiedy wszystko inne pozałatwiane. Rzeczywiście owe i 3,6 to jeszcze żaden boom tylko "szara normalka" No każde powyżej 3,7-3,8 pewnie sprawi że bodaj sprawdzę ile tam jeszcze we workach leży zapomnianej w stodole. a ile sprawi że zacznę szukać zbytu? 
Leży ponad tona czerwonej i ponad już piątkę chyba a ja nie raczę nawet jej przewiać bo wszystko inne ważniejsze. no ale chociaż kabel główny zasilający wymieniłem dopiero co czyli - jest nadzieja :) 

Jak to nie przewiana a moje 100kg?

• Haha 1
Opublikowano

Kto w  ubiegłym roku sprzedał prosto z pola - ten wygrał. W tym roku odwrotnie. Połowę sprzedałem na pniu, połowę zostawiłem i sobie czeka. Loteryjka.

Ale boję się ceny 4zł bo będzie to oznaczać masowy zasiew w 2020 a planowałem znowu 3 ha. Jednak jak cena sięgnie 4zł to trzeba będzie zmniejszyć areał i szykować się na usługę :)  

Opublikowano
9 minut temu, ravoj napisał:

Kto w  ubiegłym roku sprzedał prosto z pola - ten wygrał. W tym roku odwrotnie. Połowę sprzedałem na pniu, połowę zostawiłem i sobie czeka. Loteryjka.

Ale boję się ceny 4zł bo będzie to oznaczać masowy zasiew w 2020 a planowałem znowu 3 ha. Jednak jak cena sięgnie 4zł to trzeba będzie zmniejszyć areał i szykować się na usługę :)  

A bo wiadomo jak będzie w następnym roku. Widzisz cena dochodziła do 2 zł a i tak nasiane było fasoli. Przynajmniej w moim regionie. Niekorzystne warunki i słabe plony zrobiły że cena idzie cały czas do góry. 3ha to wcale nie jest za dużo w tej dobie. Zawsze były jakieś wahania ceny raz w jedną raz w drugą stronę. Ja bym bardziej się obawiał zmniejszenia arealu buraków co pójdzie w zwiększenie zasiewu fasoli. 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, daro189 napisał:

U nas już drugi rok z kolei mamy suchy rok. Tablice mam LZA, ale zaznaczam że to dotyczy mojego regionu. Przez Zamość, Lipsko, Komarów, Tomaszów, Krasnobród potrafiło pięknie popadać, a u nas tylko kropiło. Największy deszcz był na początku sierpnia, ok 40 litrów i to w zasadzie tyle na ten rok. Widać było wyraźnie jak deszcz idzie korytarzami, a nie idzie jednym spójnym frontem.

I na nic zdaje się nawożenie, opryski i cała praca jak nie ma deszczu. I nikt mnie nie przekona że coś cudownie zadziała, kiedy roślina broni się przed parowaniem i wnikanie substancji jest słabe. Strąkowiec szaleje, bo nikt z sąsiadów nie pryska na niego, bo "po co krzaki niszczyć". Namłot to może 1,3 tony z hektara, Jak w przyszłym roku nie wyjdzie ponownie, to raczej będzie się siało po pół hektara, bo sprzęt jest i gimnastyki troche się przyda.

Ja miałem fasolę koło Lipska. Kurde to opady oprócz czerwca były odpowiednie. Najlepiej jak ją ściąłem. To odrazu na drugi dzień jak zaczęło lać w nocy to skończyło aż wieczorem. Jak tylko się w pole dało wejść to odrazu ją przewracać musiałem. I później też, żeby na mokrej ziemi nie leżał pokos. 

Opublikowano

rzeczywiście czerwona po 5,5 a kontra też tyle samo na jednym ze skupów w/g wyceny próbek. Taka oferta w jednym określonym przypadku co nie oznacza że cena nie może być inna za inny towar bo oceniają indywidualnie i - co na pewno istotne - kontra nieprzebierana po potrąceniu 14% odpadów, co nieco mnie dziwi bo przy ręcznym przebieraniu odpadów z 25% tyle że wyrzucana zbyt drobna. po przeliczeniu przemłynkowana kontra wychodzi po 4,73 jak leci.

cóż z tego jeśli nie mam tyle towaru aby te ceny bodaj zatrzymać już na tym poziomie bo i tak zapewne zachęcą zbyt wielu do uprawy tego warzywa w przyszłym roku a nawet z tegorocznych zbiorów takie ceny grozą niepotrzebnym importem czort wie z kąd.

Nasuwa się natychmiastowy wniosek na przyszłość - kontraktacje - tylko jakoś nigdy wcześniej takie rozwiązanie nie utrwaliło się na dłużej to pewnie i teraz nie będzie lepiej. 
Jakiegoś Salomona chyba trzeba aby tę cholerną loterię fasolową ustabilizować w granicach rozsądnej przewidywalności :D 

O jaśka nie pytałem bo nie mam próbek do testów ani towaru (gotowego) do sprzedania.