Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

zamiast najpierw wytruć skrzyp to go ścinasz i po cholerę . ziemia nie zbita to po skrobiesz. chyba z nudów

kup sobie taki sprzęt i zobaczysz jak wygląda kultura pracy z opryskiwacze plecakowym

https://allegro.pl/oferta/opryskiwacz-kwazar-neptun-15l-oslona-herb-6lat-gwa-7801517833?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_ogród&ev_adgr=Narzędzia+ogrodnicze+-+Opryskiwacze&gclid=EAIaIQobChMIk8evvbrI4gIVh-N3Ch2rNgWAEAQYASABEgJGgvD_BwE

Opublikowano

widzę fasola ładna, aby polatać i podtruć skrzyp, powój czy oset i ta lala

Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Oj Racyl!!! Proszę Cię. 

Odpoczynek po pracy. 

IMG_20190601_155959.jpg

Podepnij jakiegoś osiłka to pociągnie , sam tylko posterujesz będzie szybciej proponuję zobaczyć czterej pancerni i pies jak Tomuś z ojcem orali .

Opublikowano (edytowane)

Ogarnięte bez osiłka. Skrzyp tylko od między był. Parę godzin i czysto. Człowiek opalony, mięśnie ruszył, był czas pomyśleć na łonie natury. Same pozytywy. 

Tylko słuchawki mi się za szybko rozładowały i ostatnia godzina bez muzyki. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Racyl - kontrola skrzypu samym MCPA nie jest zalecana wg artykułów w kilku językach. Samo MCPA jak spotkałem w literaturze działa tak jak to co zrobił racyl. Więc poco podwajać? Jestopcjia z dichlobenilem czy chloranem sodu ale to będzie ciężko kupić ... Ale czytam, że są inne opcje ..

Opublikowano (edytowane)

o , widzę ze Cię temat parzenia skrzypu w roślinach wyższych zainteresował. No to na sromotę zawodowym pionom badawczym firm chemizacyjnych bo do tej pory dziesięć razy juz mogli wynaleźć jakieś parzydło na tę skamieniałość ewolucyjną.
Kilka lat temu pisałem że udało mi się poparzyć sto procent skrzypu i ani jednego buraka czy roślin na łące której też kawałek zahaczyłem ale to było w czasach gdy jeszcze nie umiałem się dobrze opryskiwaczem posługiwać (stąd ta opryskana łąka) a tym bardziej nie robiłem notatek co i ile wlewam do beczki a pryskałem jakimiś odżywkami no i dawka mi wyszła trochę za wysoka jak na nowicjusza przystało ale na szczęście nie na tyle aby poparzyć roślinę uprawną a wystarczająca na skrzypy.
Wówczas nie doceniłem wagi tego przypadku bo skrzyp uznawałem za chwast łatwy do zwalczenia a i mało istotny bo wtedy nie było jeszcze glifosatu a przytulia i miotła zbożowa były niezwalczalnym problemem w zbożach. Nawet nie pamiętam co to była za odżywka i ile?

Kup sobie Ravoj powerbanka :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Żona rozmawiała a kuzynem że jego kolega ma fasolkę do sprzedania i kupcy przyjechali ale troszkę pomazana przez kombajn i dawali 1,50zł. na rękę. Masakra co będzie się działo po żniwach a ceną?:(

Opublikowano

Biorąc pod uwagę obecne ceny to żadnych. Ja w tamtym roku na jednym polu dałem bor, molibden i siarczan magnezu bo lekko oparzano była i gdzieś raz miedzian na grzyba i plon dała bardzo dobry, a ziarno grube. 

Z kolei na drugim polu testowałem różne odzywki i fasola była gorsza. Najważniejsze, aby pole było prowadzone w dobrej kulturze rolnej i było dobre nawożenie przed siewne. Jak te aspekty będą w porządku to i fasola będzie dobra. 

Opublikowano (edytowane)

Można też naturalnie poprostu pielnikiem przyjechać też powinna wtedy trochę ruszyć w góre. 

Z odżywek można dać dr green albo coś w tym stylu. Plonvit dla strączkowych czy insol 6 jakoś po nich efektów nie widze. Bor i mangan fasola podobno lubi. Tylko chyba z firmy intermag tych dwóch nie można mieszać coś mi się zdaje. 

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
20 godzin temu, DTaras napisał:

Racyl - kontrola skrzypu samym MCPA nie jest zalecana wg artykułów w kilku językach. Samo MCPA jak spotkałem w literaturze działa tak jak to co zrobił racyl. Więc poco podwajać? Jestopcjia z dichlobenilem czy chloranem sodu ale to będzie ciężko kupić ... Ale czytam, że są inne opcje ..

Ile dodać do mcpa ?. chloran sodu można kupić . tylko co on ma dać jak to jest bakteriobójcze ? trzeba coś dodać żeby np mcpa rozniosło po całej roślinie

Opublikowano (edytowane)

DTaras ; Primus to nawóz donasienny, basagran mi działał trzyletni ale to jeszcze w czasach sześćsetki, a za gąsienniczkami to sobie połażę i oby na darmo.
A ceny? Jak tak dalej pójdzie to na 2020 rok rozejrzę się za jakimi paroma hektarami bo mało kto to posieje.
Znajomy utyskuje na coraz słabsze rzepaki bo zboże i rzepak na przemian a w tym roku pole jedno po fasoli i pszenica jak las bez wielkich nakładów. Jak by co to nasiona już ma bo zapomniałem nawet że mam nieco jaśka i ani mi się śni do niego zaglądać dla handlarzy, co najwyżej na paszę ale to dopiero od sierpnia bo teraz dosyć białka bydło opasowe ma w młodych zielonkach lub pastwisku.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

wiem, że donasienny i czerwony. Grykę opryskałem kiedyś przed kwitnieniem i działał... Miało być ravoy pomieszały mi sie nicki. Natomiast co do działania chemii to wygląda na to co w aptece. Truciznę od leku różni tylko stężenie. Jeszcze racoy niewiem. To nie tak prosto czytać te pdfy jak się na tym człowiek nie zna. Jak wspomniał dysydent jest to niemal skamielina, a skamieliny to najlepiej wykopywać😉

Opublikowano (edytowane)

Nie, to Cesna Przedsiębiorcy  Bogdana Jasiny, pasjonaty lotnictwa.  Honorowy mężczyzna z pasją, i (według mnie) dobry, skromny biznesmen.  Uatrakcyjnił nam niedzielę, taki rodzinny wypad z Hrubieszowa nad Zamość i Roztocze. 

Wrzuciłem fotkę, bo racyl pytał kilka dni temu co robię w niedzielę. (Żona była wcześniej w Kościele, żeby nie było,cała rodzina w kokpicie) 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
14 minut temu, ravoj napisał:

Nie, to Cesna Przedsiębiorcy  Bogdana Jasiny, pasjonaty lotnictwa.  Honorowy mężczyzna z pasją, dobry, skromny biznesmen.  Uatrakcyjnił nam niedzielę, taki rodzinny wypad z Hrubieszowa nad Zamość i Roztocze. 

Wrzuciłem fotkę, bo racyl pytał kilka dni temu co robię w niedzielę. (Żona była w Kościele, żeby nie było) 

Honorowy, dobry i skromny? Hmmm, ciekawe, mam trochę odmienne zdanie, ja okresliłabym go bardziej jako zachłanny, kłamliwy i z honorem to raczej jemu nie po drodze, zaznaczę, że to moje zdanie. Chociaż kolega, który dość długo z nim handlował w pełni potwierdza moje zdanie. Widać nie tylko kobieta zmienną jest 🤔