Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano

Ci co mają fasole w programie to nie mogą używać oprysków i produkują na sztukę a nie na wydajność , wciągnięcie uprawy fasoli pod zazielenienie jest jednym z głupszych pomysłów , nie dość że zakłóca rynek to zachwaszcza pole  a fasola zbierana jest kosiarką rotacyjną .

Lepiej galan odpowiedz co ma wspólnego kurczak z fasolą ? bo wklejasz nie na temat .

Opublikowano

Kurczaki nie chcą jeść fasoli w jakiejkolwiek postaci czy mielonej czy parowanej. Sprawdzałem :D nawet nie wiem czy im szkodzi a i one w plantację fasoli jak wlezą to jej nie ruszają tak że fasola z kurczakami sobie zgodnie współegzystuje ;) 

Jeżeli ktoś ma już sprzęt i doświadczenie to "z rozpędu" posieje bo jeszcze i nasiona własne najczęściej a jeszcze mu kupią niesortowaną (warto wcześniej "obgadać" z odbiorcą)
Zamiast jęczmienia jarego fasola doskonała bo i podobny termin siewu a i wymagania co do stanowiska niemal identyczne.
No jeśli kto liczy na najemne usługi siewu i omłotu to ceny pewnie obecne zniechęcą....  ale znów nasiona tanie tak że czort wie jak te trendy się w tym roku fasolowe ułożą.
Ja niestety już nie mam pól nawet gdybym chciał pod fasolę a i rzepaki jeszcze żyją i może przeżyją bez strat tak że fasoli z konieczności bo commandem rzepak pryskany był oby jak najmniej było. 

Opublikowano

Na pierwsze nie na zazielenienie tylko na na zbiór nasion  by zwiększyć dochodowość --- po drugie to ta j**ana ukraina i Litwa zapychają minimum w 20 % nasz rynek , taka pszenośnia .

Opublikowano

Litwa z fasolą za wiele nie poszaleje bo klimat ale Ukraina może namieszać bo tam "meter" fasoli po naszych hurtowych cenach to cała emerytura i im opłaci się ręcznie łuskać bo za miesiąc sporo więcej....

Opublikowano

Jesteś wprawiony we wklejaniu linków to wklej coś o tych 20 % .   Włączono do zazielenienia fasolę , ludziska wpisali ją w plan uprawy  a potem oznajmiono im że niewolno w niej używać ŚOR  i zamiast fasoli są plantacje chwastów i według UE wszystko gra .

Opublikowano (edytowane)

jeśli to było do mnie to proszę pierwsze co wyskoczyło a jak co ciekawszego znajdę to uzupełnię
https://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/Kalkulator/Zazielenianie_przewodnik.pdf
tylko pierwsze sam przeczytam co wkleiłem :) 
Oj sorry. Pracowite urzędasy cały testament w tym pdf-ie spisały i kto by to czytał
tutaj krócej
http://www.wodr.poznan.pl/baza-informacyjna/srodowisko/ochrona-srodowiska/ochrona-srodowiska-w-gospodarstwie-rolnym/item/6142-przypomnienie-miedzyplony-i-rosliny-wiazace-azot-na-zazielenienie

Nie podejmuję z tym dyskusji bo szkoda słów i nerwów ale tak dokładnie to i nie wiem z czym dyskutować bo zanim w końcu mnie wena najdzie na przeczytanie ze zrozumieniem to oni ze dwa razy to pozmieniają.

Z tego drugiego linka zrozumiałem że im wszystko jedno czy zbiorę plon z tych obszarów (jak je ponazywali?) EFA? (cokolwiek to znaczy bo nic nie znaczy ponad urzędniczy bełkot) a nawet bardziej bo najlepiej abym nie zebrał nawet na paszę a jeszcze w plonie głównym roślin z ETA po takich ugorach nie uprawiał.... skoro tak to siejta fasolę na te jak im tam? .... ee tam.. na tych ugorach przepisowych bo nie zbierzecie a jeszcze nie posiejecie na plon główny by nam konkurencji nie robić.
A na ugory przepisowe nawet mam odpadową fasolę która powschodzi a tylko dla tego odpadowa bo mieszanka odmian, nawet na zupę dobra ....  to na niej testowałem z kurczakami.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
25 minut temu, marks50 napisał:

Jesteś wprawiony we wklejaniu linków to wklej coś o tych 20 % .   Włączono do zazielenienia fasolę , ludziska wpisali ją w plan uprawy  a potem oznajmiono im że niewolno w niej używać ŚOR  i zamiast fasoli są plantacje chwastów i według UE wszystko gra .

To się dzieje coraz to większej skali Ukraińska gospodarka ozywa , bardzo wielu ma ziemie Niemców , polaków , Anglików i tak dalej , może wielu w to nie wierzy , wierzyć nie musi , ale tak się dzieje .

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

To się dzieje coraz to większej skali Ukraińska gospodarka ozywa , bardzo wielu ma ziemie Niemców , polaków , Anglików i tak dalej , może wielu w to nie wierzy , wierzyć nie musi , ale tak się dzieje .

Co ty tutaj przytaczasz ? Jakiegoś gościa z filmówki który  nie ma pojęcia o rolnictwie i sobie wymyślił że cena pszenżyta jest niska przez Ukrainę ? Puszczenie filmiku na YT niczego nie dowodzi , każdy może bzdury pleść . Straszenie i tylko straszenie i to już co najmniej od 10 lat , że jak korupcję opanują , że jak Ukraina stanie na nogi to BĘDZIE zagrożeniem ale puki co nie jest i jak pokazuje historia to prędzej Ukraina się rozpadnie niż będzie miała na cokolwiek wpływ . lepiej przytocz skąd wiesz o tych 20 % bo zaraz nam tu cały internet wkleisz a ja nadal się nie dowiem o imporcie ze wschodu fasoli . Proszę o konkrety .

Opublikowano
Dnia 25.01.2019 o 16:44, marks50 napisał:

Co ty tutaj przytaczasz ? Jakiegoś gościa z filmówki który  nie ma pojęcia o rolnictwie i sobie wymyślił że cena pszenżyta jest niska przez Ukrainę ? Puszczenie filmiku na YT niczego nie dowodzi , każdy może bzdury pleść . Straszenie i tylko straszenie i to już co najmniej od 10 lat , że jak korupcję opanują , że jak Ukraina stanie na nogi to BĘDZIE zagrożeniem ale puki co nie jest i jak pokazuje historia to prędzej Ukraina się rozpadnie niż będzie miała na cokolwiek wpływ . lepiej przytocz skąd wiesz o tych 20 % bo zaraz nam tu cały internet wkleisz a ja nadal się nie dowiem o imporcie ze wschodu fasoli . Proszę o konkrety .

I co Narobiłeś ?  Teraz Chłopisko nie będzie udzielało się na FORUM !!!:D

• Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, szot napisał:

I co Narobiłeś ?  Teraz Chłopisko nie będzie udzielało się na FORUM !!!:D

Przepraszam . Już  niech pisze bajki jakie chce :) bo jeszcze go wpędzę w kompleksy . Jeszcze raz przepraszam :) .

• Like 1
Opublikowano

W kompleksy nie wpadnę - pożyjemy zobaczymy jak ta fasola będzie w cenie na dalsze lata - i po co te strajki rolników skoro tak dobrze , ale wielu maja klapki na oczach .

Ten rok jest rokiem wyborczym , wszystko będzie pięknie wyglądać i co cena jest nadal 2,90 zł z problemami .

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, galan99 napisał:

W kompleksy nie wpadnę - pożyjemy zobaczymy jak ta fasola będzie w cenie na dalsze lata - i po co te strajki rolników skoro tak dobrze , ale wielu maja klapki na oczach .

Ten rok jest rokiem wyborczym , wszystko będzie pięknie wyglądać i co cena jest nadal 2,90 zł z problemami .

Od jutra AgroUnia zapowiada powstanie chłopskie. Zawsze możemy się przyłączyć !!!  Bo żartem śmiechem  Ukraina jest i będzie hamulcem dla Polskiego Rolnictwa .         https://wrzesnia.info.pl/artykul/agrounia-w-sedziwojewie-tlumy-na-spotkaniu-z-michalem-kolodzie

Edytowane przez szot
Opublikowano (edytowane)

Pośrednim dowodem na presję fasolową z Ukrainy jest to ogłoszenie https://www.igrit.pl/ogloszenie/polowki-fasoli-891617  wprawdzie to tylko połówki a i cena zawyżona (pewnie nie zna oferent polskiego rynku zbyt dobrze) skoro wystawiono połówki to z czegoś one były odpadem bo nie śmiem podejrzewać że celowo jak groch polny rozpołówkowano.
Trudno znaleźć dowody potwierdzające bezpośrednio import bo zainteresowani (strony transakcji) doskonale wiedzą jak to zostanie odebrane społecznie w Polsce zwłaszcza w tym temacie gdzie piszę/piszemy.
Z ukrainy od wielu lat po LHS-ie idzie soja i ten kraj jest już znaczącym producentem w Europie tej rośliny i mają nawet własne odmiany. Fasola to bardzo podobna uprawa tak że doświadczenie pośrednie juz mają....
Holandia, Belgia były potentatami jabłek w Europie przed wejściem Polski do UE a teraz co najwyżej gruszki Im się jeszcze opłacają bo głównym producentem jabłek stała się Polska na europejski rynek. Czy z fasolą wyjdzie podobnie tylko z nami po drugiej stronie barykady?
No wszystkich sadów jabłoniowych w Holandii czy Belgii nie zlikwidowali.
Znam te kraje z autopsji i muszę potwierdzić prawie likwidację branży "jabczarskiej" tam a przynajmniej marginalizację przez tańszą konkurencję czyli wszystko jest możliwe

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

To nie są gospodarze Ukraińscy tylko zachodni , a ukraina nie  należy do UN  to pierw musi wszystko trafić do polski tylko , że duża cześć zostaje u nas wszystkiego pod naciskiem UN  , ale pomału wielu się przekona . 2019 roku Ukraina pod naciskiem  banku światowego czyli UN musi umożliwić kupno ziemi obcym , to że nas sąsiad a zagłębie fasolowe jest akurat z Ukrainą , nikt nie napisze sprowadzamy z Ukrainy ale tak jest i będzie gorzej .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Akurat kilkaset hektarów soi corocznie uprawia rodowity Ukrainiec a wiem bo złodziejaszki spośród robotników co Mu parę litrów Amistara podprowadzili próbowali sprzedać łup akurat klientowi na tę soję .... 
tak dla porządku - złdziejaszki już tam nie pracują a Amistar oddali :D

To bylo ze cztery lata temu to co jest dzisiaj. Gdzieś miałem linka do opisu?reklamy firmy nasiennej od soi którą prowadzi Austriak i jest reprezentantem firmy austriackiej jak też jego gospodarstwo na Ukrainie poligonem we wdrażaniu odmian pod tamten rejon.
https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=ru&u=https://latifundist.com/lifestyle/30-agrarnyj-frejd-stil-zhizni-zigmunda-lampki&prev=search
A nie. to akurat Niemiec a tylko firma austriacka i o ile ten artykuł ma znamiona reklamowo-promocyjnego to daje pewne pojęcie jak jest w rzeczywistości i ile nie wiemy nie przez ruską ale własną propagandę

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ukraina się modernizuje i to jest fakt. Ja tam nie jeżdze ale znajomy mi mówił że na przejściach widać nie raz nowiutkie maszyny które tam jadą..  Tak samo z ziemią. Kilka lat temu było mase ugorów a teraz już pola są zrobione.. Kwestia czasu jak to się tam rozwinie wszystko. Większe plony u nich odbiją się u nas mniejszą ceną. Może jeszcze nie z fasolą ale jak wyżej soja, pszenica czy kukurydza już widać mniejsze ceny na lubelszczyźnie i na podkarpaciu względem zachodnich województw. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

To właśnie te stosunkowo niskie ceny hurtowe fasoli w Polsce zniechęcają konkurencję do rozwijania produkcji u siebie, tylko że w końcu staną się zbyt niskie i dla nas.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

No zboża czy inne wrażliwe na wilgoć w krytych wagonach i bez rentgena raczej trudno :)
Właśnie ta fasola była w widełkach rozjazdu LHS i linii na Lublin
uprawna enklawa_.jpg
ten pociąg akurat na polskim torze a LHS po prawej po za kadrem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Niech spadnie poniżej 2,5 to zobaczycie jak zredukuję się obszar zasiewów fasoli... 

A u was jak.. Zwiększacie w stosunku do tego roku czy zmniejszacie areał? 

Opublikowano (edytowane)

Poniżej trójki wystarczyło aby nie było chętnych na nasiona mimo iż w ub. r. zamówili (jeden już sobie jęczmień kupił :) ) tak że przynajmniej nie zwiększa się powierzchnia w moim regionie. Naturalnym jest zainteresowanie czerwoną ale nie specjalnie większe niż poprzednimi laty. tak u mnie a dalej nie wiem.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, damin1 napisał:

Niech spadnie poniżej 2,5 to zobaczycie jak zredukuję się obszar zasiewów fasoli... 

A u was jak.. Zwiększacie w stosunku do tego roku czy zmniejszacie areał? 

Mam zostawione pole więc zasieje ale zmniejszam ogólnie niema komu robić dzieci się na pole wypinają a nająć wszystko to mało co zostaje

Opublikowano

Czyli tam małe korekty się szykują tylko.. Ja tam też zmniejszam trochę. Ale np. mój znajomy przestawia się na fasole z buraka. i tam ponad 20 sieje. 

Opublikowano

W ub. r. sporo było fasoli po utraconych przez złe wschody lub szarka komośnika plantacjach buraków. Rykoszetem ta tendencja pójdzie na pewno na ten rok tylko czy ci nowi mają doświadczenie w fasoli i świadomość ryzyka? Burak jest mniej ryzykowny pod każdym względem. Opłacalność spada i tu i tu tak że takie roszady tylko w skali roku dwóch a później dopiero się okaże jak trwałe.