Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

No i mróz że nie wiem czy napiszę zanim mi ręce...
Zetor bije na głowę polskie ciągniki jeśli chodzi o komfort pracy ale przegrywa z ciągnikami ze stajni MF na przykład. Wiem to z praktyki bo "tłukę się" różnymi po ludzkich polach gdzie uznany za precyzyjnego chemizatora czy siewcę np. fasoli otrzymuję polecenie od właściciela sprzętu - siadaj i jedź - gdy np. pierwszy raz sieje nowy plantator fasolę czy jaką - weźmy - cebulę.
Coraz bardziej decydującym parametrem będzie paliwożeność gdzie Zetora zaliczyć można do klasy polskich czy ruskich "toporów" gdzie nawet z "trzydziestką czy nawet MTZ-ami starymi przegrywa jeśli chodzi o zużycie paliwa na wykonaną pracę. Do tego doszło że właściciel zetora chyba 5211 woli nająć orkę za 280zł/ha (rok temu było 250 ale paliwo poszło do góry) niż orać swoim jeśli musi wynająć kierowcę bo sam nie ma czasu gdyż sporo handluje (badylarz) a ostatnio jeszcze choruje. Nawet słyszałem od Niego - jak im się opłaca? - pewnie dlatego że dla Niego każda godzina pracownika ma wymierną wartość.
Idąc tym tokiem myślenia to jeśli ja mam ręcznie przebierać fasolę i sprzedać po obecnych cenach to po podliczeniu zarobku jaki mi na godzinę wychodzi powinienem dobrowolnie zgłosić się do inspekcji pracy że płacę sobie stawki poniżej minimalnej godzinowej i podlegam karze ; ot takie paradoksy "urzędniczej rzeczywistości abstrakcyjnej".

Opublikowano

5211/3320 z tego co się orientuję aż tak paliwożerny nie jest, ale jeśli chodzi o te 4 cylindrowy to wiadomo pijak, ale robotę zrobi. 

John deere, mf, nh wali zetora na głowę. Wyposażeniem i w zasadzie chyba wszystkim, może poza ceną części. No i jednego w tej konkluzji nie rozumiem. Czemu cena 30 letniego zetora z serii 11 sięga blisko 30 tys. jak tam na dzisiejsze czasy nic wyjątkowego nie ma? 

Nawet wspomniany przeze mnie 5340 mało, który ma rewers. W przypadku zachodnich z lat produkcji 2000-2005 jest normą.

Opublikowano

Akurat Zetor 5211 spali dużo więcej w orce jak c360 ale na spalanie ma wpływ kilka czynników jak ktoś ma np MTZ 82 to wystarczy założyć mu polskie końcówki wtryskiwaczy wzm-u i spalanie spadnie

Opublikowano
szanowni panowie a szczególnie Skywalker 89, kiedyś na forum wspomniałem o suszy po moim wpisie zwróciłeś mi uwagę że to forum poświęcone tematowi fasoli, teraz na tym forum którego tak bronisz poruszyłeś temat ciągników ,trzeba być konsekwentnym w tym czego się broni, skoro ma być o fasoli niech tak będzie, nie zaśmiecajmy tego forum, nie zwracajmy uwagi temu jeżeli sami nie jesteśmy w porządku ,a sprawy ciągników to jest sprawa indywidualna kto czym orze
  • Like 1
Opublikowano

Kolega Staszek100 ma rację czy się orze pole traktorem za 50 tys czy za 5 tys to i tak ważne jest aby orka była wykonana w terminie i na odpowiednią głębokość 

Opublikowano (edytowane)

Na af są tematy i o traktorach ja też podjąłem dyskusje tutaj na ten temat i - przyznaję - mogłem przenieść linkiem do np. https://www.agrofoto.pl/forum/forum/34-ciagniki-rolnicze/
tylko mi się.... :ph34r:
W zasadzie o fasoli to obecnie za wiele nie ma o czym pisać bo ceny zastygły na "z góry upatrzonych pozycjach" w polu zamarzać zaczyna i tylko rutynowe od lat; sortowanie, sprzedawanie co najwyżej a tu cóż nowego dopisać czego by już nie było wcześniej. 
Różnicą - przynajmniej dla mnie - są oferty kupna z Rumunii z czym nie zdarzyło mi się wcześniej spotkać, czyży nasza fasola była konkurencyjna do ukraińskiej dla Rumunów?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ja orałem C360 i zebrałem 2900kg. Sąsiad orał Fergusonkiem z tego samego roku co moja 60tka i zebrał 3500kg. Więc uwierzcie mi że MF bije na głowe Ursusa i Zetora. 

Na marginesie, mam przebrane 5 ton i ni ma co już przebierać. Cena słaba a przyczepa jak kosztowała 20 tys. tak kosztuje i nic cena nie spada. No poczekam do kwietnia, niechaj będzie po 3.8 to obejdzie sie bez pożyczki. 

Opublikowano
Czy to ma znaczenie na wydajność czy to fasoli, czy innej rośliny orka ciągnikiem jakiejś tam marki gdyby tak było to możliwe że byśmy orali może DT-75, ja orłem ciągnikiem który ciągnie 4-ry skiby i wyszła mi w tym roku eko fasola wierzcie mi, że nie było żadnej chemii, liczy się przygotowanie gleby i odpowiednia agrotechnika, napewno włożyłem trochę swojej pracy i plon był na dobrym poziomie nie było 4t, ale jest dobrze nawet po przebraniu, tylko czy przy tej cenie warto było poświęcać swój czas,może trzeba było władać chemię siedzieć i czekać, takiej fasoli napewno nie sprzedam po 3.00
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Wielu nie boi się zagranicznych tylko na nowe nie stać a używane Fendt i typ i do tego 30 letnie słabo to wygląda w naprawach .

Ale jakość wykonania prac nieporównywalna. A z tymi remontami różnie bywa tak samo jak z bezawaryjnością nowych. A to czym się orze pod fasolę niema najmniejszego znaczenia.

• Like 1
Opublikowano

Ludzie końmi orali i plon na fasoli czy też w zbożu był,  ale tylko wtedy gdy są odpowiednie warunki pogodowe. Tak samo czy zetorem czy fendtem  jak wody nie ma w odpowiednim momencie to można zapomnieć o plonie.

Opublikowano
zmiany atmosferyczne dużo wpływają kiedyś było upalne lato ostra zima z zawiejami często były deszcze ale i słońce a teraz powywracało sie wszystko. jak nie susze to zaraz zima bez śniegu z silnymi mrozami
Opublikowano
18 godzin temu, staszek100 napisał:

Czy to ma znaczenie na wydajność czy to fasoli, czy innej rośliny orka ciągnikiem jakiejś tam marki gdyby tak było to możliwe że byśmy orali może DT-75, ja orłem ciągnikiem który ciągnie 4-ry skiby i wyszła mi w tym roku eko fasola wierzcie mi, że nie było żadnej chemii, liczy się przygotowanie gleby i odpowiednia agrotechnika, napewno włożyłem trochę swojej pracy i plon był na dobrym poziomie nie było 4t, ale jest dobrze nawet po przebraniu, tylko czy przy tej cenie warto było poświęcać swój czas,może trzeba było władać chemię siedzieć i czekać, takiej fasoli napewno nie sprzedam po 3.00

Jak nie masz żadnego certyfikatu eko to z tego co wiem to masz świnie, więc jak będziesz im dawał tą fasolę to możesz je głaskać i opowiadać jakim to eko paszą je karmisz to może będą lepiej rosnąć i dzięki temu mniej wydasz na zboże 😃

Bo inaczej czy chcesz czy nie chcesz to sprzedasz w tej samej cenie co inni 🤣

Opublikowano
Świń fasolą karmić nie będę bo ich nie mam po 3.00 nie sprzedam, jak będzie cena i wszyscy będą sprzedawać po 4.00 to i ja sprzedam umie nie ma pośpiechu na chleb zawsze mam i do chleba.
  • Haha 1
Opublikowano

poczekamy do wiosny jak narazie to można sprzedać po 3zł konto już oferują janowiacy  już nie po 2,80 widać ze wkraczają  podwyżki poczekamy do wiosny .

Opublikowano
a dlaczego nie po cztery, swoją pracę trzeba cenić, czy taka będzie czy nie to zobaczymy, były lata że i po 6 była ,a koszty wzrosły chodźmy sam napęd ,dlaczego mają na nas zarabiać, ktoś powie że takie są prawa wolnego rynku, ale dlaczego nami można pomiarach, dlaczego to oni nam dyktują warunki i biorą nas na wytrzymałość ,może skruszejemy i oddamy po 2,50 .
Opublikowano
26 minut temu, staszek100 napisał:

a dlaczego nie po cztery, swoją pracę trzeba cenić, czy taka będzie czy nie to zobaczymy, były lata że i po 6 była ,a koszty wzrosły chodźmy sam napęd ,dlaczego mają na nas zarabiać, ktoś powie że takie są prawa wolnego rynku, ale dlaczego nami można pomiarach, dlaczego to oni nam dyktują warunki i biorą nas na wytrzymałość ,może skruszejemy i oddamy po 2,50 .

Wszędzie ceny dyktują czy to fasola zboże rzepak kukurydza paliwo i nic nie możemy zrobić. Coś tam przy dużych ilościach można negocjować ale to też zależy...

• Like 1
Opublikowano
Dnia 20.11.2018 o 22:04, androproteam napisał:

Panowie jakie odzywki stosujecie wiosna na fasole?

Dnia 21.11.2018 o 01:16, szymon360 napisał:

afalon po wierzchu durzban pod spód

Hehe a to ciekawe