Skocz do zawartości

Ceny ciągników grupy CNH (Steyr, Case IH, New Holland)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, tomek904 napisał:

jakie oleje zalewasz do Nh?

mi raitech chciał wlać fuscha ale się nie zgodziłem i wlali oryginalny stąd ta cena bo ambry kupiłem 20l będzie na jeszcze jedną wymiane

Serwis(Agroskład) zalał Ambrą, czyli oryginał, a teraz chyba kupie Fuchsa;)

Opublikowano

Agencja patrzy na moc znamionową z homologacji sprawdzone info od prowadzącej. A w dowodzie masz wpisywaną moc maksymalną. Jeśli Ci nie przechodzi moc znamionowa to pisze się pismo od producenta że moc na wałku jest mniejsza i przechodzi coś takiego wiem to od sprzedawców i z forum także to też prawda. Ale wszystko zależy od prowadzącego choć Agencja nie robi większych problemów z aneksem o zwiększeniu mocy. To też info z Torunia. 

Opublikowano

16.180 ma 145km znamionowej

W przyszłym roku ma być dostępny 16.160 w 6cyl 135km znamionowe

mickas092 napisał:

U mnie w T6 wyszło na 50h niecałe 1000 brutto a na 300h równo 1500 brutto.

wymienili ci filtr hydrauliki?

na 50h

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Tak jak wyżej, za przegląd w NH T5 na 50h zaplacilem 1700, ten na 300 będę robił sam.

12 godzin temu, tomek904 napisał:

na 50h 1600-1700zł następny na 300h ale to już po gwarancji także sam będę zmieniał

Co dokładnie robili podczas przeglądu?

Filtr oleju hydraulicznego jest jeden?

Co do Fuscha też nie polecam, jedyny olej który silnik pobierał w ciągniku 

Opublikowano
32 minuty temu, kuba24051 napisał:

wie ktoś ile ma w dowodzie t6.180 mocy? I na którą moc patrzy agencja? na tą którą ja podam czy jak to jest?

ARiMR jako dokument weryfikujący moc ciągnika traktuje dowód rejestracyjny w którym Urzędy Komunikacji zgodnie z ostatnią dyrektywą UE wpisują moc maksymalną Tak mi napisali z valtry ale w tabeli doboru interesuje ich moc znamionowa Najlepiej pismo z mocą znamionową przełożyć w agencji i czekać na odpowiedź

Opublikowano

@Bartek933 wymiana oleju w silniku filtr oleju 2 filtry paliwa odstojnik paliwa filtr hydrauliki jest jeszcze mały filtr od układu wspomagania ale jego się nie wymienia na 50h

mówimy tu o t5 w t6 jest filtr hydrauliki puszkowy wymienny i wkład mikrofiltra za bagatela około 900 PLN

Opublikowano

Stać Was na zakup ciągnika za kilkaset tysięcy a nie stać na oryginalny olej.... Ile na tym się zaoszczędzi 100zł? 

Druga sprawa co ile godzin zmieniacie olej silnikowy w ciągnikach cnh? Zmieniam co 250-300h. Nie patrzę na to co w instrukcji piszą.

@petro2Mam case i steyra. Mogę śmiało Ci polecić tą markę. Jak to mówią"Będziesz Pan zadowolony"

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja też zmieniam co 250, max 300h(aktualnie mam 580 na zegarze, ale poczekam do wiosny, po co zalewać nowy olej na zimę jak i tak ciągnik stoi), akurat Fuchs a oryginał(Ambra) to podobna półka cenowa, różnica 1-2zł/litr, jak mam kupować oryginalną Ambre to już wolę coś innego z koncernu Petronasa, wyjdzie taniej bo to dokładnie to samo, ale nie będę płacił za napsis "oryginalny olej do NH" ;) 

Np Arbor(koncern Petronas) wychodzi dużo taniej, a to jeden i ten sam olej co Ambra(NH) i Akcela(Case).

Alej jak ktoś woli płacić za napis na opakowaniu to proszę bardzo ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Świeży olej jak masz wybór leje się na zimę. Ze starego wytrącają się różne opary itp syf. Kiedyś czytałem o tym w kontekście motocykli. 

Czytaliście "test" ciągników T6.175 i T6.180 w Profi 1-2021?

Opublikowano

Ja wymieniam olej w silniku co 600 tak jak pisze książka ale ostatnio serwisanci mówili żeby robić częściej 300-400 godzin. mój ma już 4 tyś godzin i nie wiem może zaczne robić co 500. Z silnikiem akurat nic sie nie dzieje przy takich wymianach ale pytałem serwisu czy przodu nie wymieniać częściej bo wysypał mi się już 3 raz to powiedzieli że tu akurat nie ma powodu do czestszych wymian.

Opublikowano
3 godziny temu, tomek904 napisał:

jaki serwis?

Rolmax.

3 godziny temu, tomek904 napisał:

16.180 ma 145km znamionowej

W przyszłym roku ma być dostępny 16.160 w 6cyl 135km znamionowe

wymienili ci filtr hydrauliki?

na 50h

Tak. 

Opublikowano
Dnia 18.12.2020 o 19:35, situ14 napisał:

Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi więc tutaj napisze. Mam dylemat a mianowicie. Mam do wyboru nh 5.70(4 cyl) lub 5.90(6 cyl) różnicy w cenie ok 3x tysiecy. heder standard 4.57m bedzie w roku kosił u mnie 60ha zbóż 20 rzepaku plus usługi. I pytanie który model wybrać i czy brać przystawke do kukurydzy? Kukurydzy u mnie jest ok 20ha plus ok 30- 50ha w usługach. Jest ktoś kto stał przed podobnym wyborem i może pomóc?

Ja od 2 lat mam TC 4.90  ten sam silnik co  5.70 (4 cyl ) i przez 2 sezony skosił 320 ha i silnik radzi sobie dobrze . Nie mniej jakbym miał wybór tego modelu TC 4.90 w 4 czy 6 cylindrach , to brałbym  6 

• Like 1
Opublikowano
rocco0987 napisał:

Ja wymieniam olej w silniku co 600 tak jak pisze książka ale ostatnio serwisanci mówili żeby robić częściej 300-400 godzin. mój ma już 4 tyś godzin i nie wiem może zaczne robić co 500. Z silnikiem akurat nic sie nie dzieje przy takich wymianach ale pytałem serwisu czy przodu nie wymieniać częściej bo wysypał mi się już 3 raz to powiedzieli że tu akurat nie ma powodu do czestszych wymian.

przednią oś i zwolnice wymieniam co 600h tam niema filtra olej po 600h jest już w tragicznym stanie a poza tym i tak mija 2lata

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Ja też zmieniam co 250, max 300h(aktualnie mam 580 na zegarze, ale poczekam do wiosny, po co zalewać nowy olej na zimę jak i tak ciągnik stoi), akurat Fuchs a oryginał(Ambra) to podobna półka cenowa, różnica 1-2zł/litr, jak mam kupować oryginalną Ambre to już wolę coś innego z koncernu Petronasa, wyjdzie taniej bo to dokładnie to samo, ale nie będę płacił za napsis "oryginalny olej do NH" ;) 

Np Arbor(koncern Petronas) wychodzi dużo taniej, a to jeden i ten sam olej co Ambra(NH) i Akcela(Case).

Zgadzam sie w 100 %, ja akurat zalewam fuchsa, wymieniam miedzy 300-350 mtg, a filtry HI-FI

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

też leje arbora zależy co tańsze ale na gwarancji lepiej lać oryginalny co by się nikt nie czepiał

olej zmienia się na zimę bo w wypracowanym jest siarka która powoduje korozję. nowy olej ma zabezpieczyć silnik przed korozją podczas długiego nieuruchamiania

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

No raczej nie zgodzę się   z Tobą. Beczka 200 litrow Fusch kosztuje 3200 brutto a Akcela  Hytran 3900 po upustach w serwisie. To jest 3,5 zł/l więc żadne 1-2 zł. 

Co do silnika to zmieniam co 200 godzin i najlepiej zawsze przed zimą, to najlepszy czas, skrzynia 1000 godzin nie dłuzej niż 4 lata.

Dlatego w silniku co 200 bo że robię  ciągnikami od 250 do 400 godzin rocznie więc większy przebieg nie mam dla mnie sensu. Po drugie leję do silnika Mobila Delwaka  i on po 200 godzinach po prostu starzeje się i starszy ciągnik zaczynał  mi  go  brać po 200 godzinach. 

Z wymianą oleju w silniku jest parę zagadek i lepiej szybciej zmienić niż później. 

Olej do skrzyni leję tylko Oryginały, bo uważam że to na pewno mnie nie zrujnuję a jak mnie stać było na ciągnik za 150 czy 300 tys to głupotą jest oszczędzanie na olejach, to jest dla mnie szczyt skąpstwa jak ktoś mówi że za ciagnik dał 300 tys ale olej kupuję 3 zł tańszy zamiennik bo go nie stać na wymianę, to trza było sobie taniego Ursusa kupić. 

Jak by sie miało parę ciągników innych marek to jest to uzasadnione, bo teraz sam stoje przed takim dylematem, Mam NH i Case i nastepny będzie Fendt, ale tylko dlatego że on mam osobny olej w hydraulicę. Szkoda bo mam beczkę Akceli kupioną miesiąc temu. 

• Like 1
Opublikowano
I to rozmawiamy o tym samym oleju, nic się nie różni, ten sam producent, ten sam olej, tylko ze nie napisane w instrukcji do case ze jest do niego zalecany, tak doją rolników ;)

I jeszcze ci tłumacza że dają ci magiczny upust, a jak wyjdziesz to się smieja ;)

Arbor 305 za 20l, a ambra za 20l 375 a to dokładnie ten sam olej ;)
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Planujecie zakup nowego ciągnika rolniczego w tym roku? Macie jakieś wyceny nowych ciągników? Odwiedziliście jakiegoś dilera?
      jeżeli znacie ceny nowych ciągników lub zamówiliście nowy ciągnik podzielcie się informacją z innymi użytkownikami, na pewno pomożecie podjąć decyzję.
      Kontynuacja tematu: 

• Przez paweł199413
      Stoję przed wyborem przyczepy jednoosiowej coś w okolicy 4t. Co polecacie. Moze ktoś z was ma coś w miarę na sprzedaż 
    • Przez maniek05
      Witam mam do wymiany opony 420/70/r24 czy Turecka firma OZKA zda egzamin moze jakaś opinia ,dużo jeżdżę po asfalcie  jake opony polecicie

• Przez ursus914mirokk
      Witam chce kupić rozrzutnik obornika SIPMA RO 800 Zefir lub PRONAR NV161/2  czy ktoś posiada taki rozrzutnik jaki podałem lub ma tej firmy?? jake sa wady i zalety ? na co zwrucic uwage 
    • Przez yacenty
      Witam!
      prosze w miare mozliwosci o rozne cenniki
  • Dodaj nową pozycję...
v